13-01-18

MET EEN GROOT HART GAAN WE HET 2DE TRIMESTER VAN START ! ! !

De kerstspullen zijn weer opgeruimd en het nieuwe jaar is ondertussen alweer bijna 2 weekjes bezig. Op maandag 8 januari kwam iedereen weer goedgezind de speelplaats opgewandeld. We mochten ook 2 flinke kleuters verwelkomen. Ella en Julian waren helemaal klaar voor hun eerste schooldag. Met een mooie boekentas en veel goesting liepen ze al snel de speelplaats rond op zoek naar de eerste vriendjes. In de klas bekeken we de herkenningstekens en hun zitplekje op de gang. Daarna gingen ze snel op verkenning in de hoekjes. We wensen hen veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen.

Instappers januari.JPG

Thema 'Post en communicatie' stond na de kerstvakantie gepland. Maar de trouwe klaswebsitebezoekers en vaste schrijvers en schrijfsters begonnen al half december met de eerste kaartjes en pakjes naar onze klas te sturen. Zo zie je maar dat dit een groots project is dat vele mensen aanspreekt over het hele land en daarbuiten.

Tijdens de kerstvakantie hadden de juf, Ine en Erwin, Lars, Koen en Tom zich warmpjes ingepakt om een ganse dag te gaan flyeren op de Neder en de vele omliggende straten van Hoeselt, Beverst en Bilzen. Hoelbeek City werd ook niet vergeten dit jaar. Met dank aan meester Jos en Kenzo werden er 600 flyers gedrukt. Juf Lutgarde maakte er thuis ook nog een 200-tal die ze per post verstuurde. Het werd een drukke en vermoeiende dag, maar oh zo leuk om te doen. Ook 'Het Belang van Limburg' zette voor ons alweer een Duizendpootje in de krant om alle lezers op te roepen om kaartjes, tekeningen, brieven of pakjes te sturen zodat we ons record van vorig jaar van meer dan 700 stuks konden verbreken.

En dan de hoogste tijd om de klas aan te passen aan het thema tijdens de kerstvakantie. De juffen gingen op zoek in hun kelder naar alle dozen met materialen om een posthoekje in te richten, de kledij van de postbode, de oude brieven en kaartjes om de speelbak te vullen en natuurlijk veel brievenbussen zodat de kleuters hierover kunnen leren en zelf postbode kunnen spelen. Ondertussen waren er al meer dan 100 kaartjes en brieven in de school aangekomen ... Een goed begin!

En dan de spannende momenten. De kleuters mochten de eerste kaartjes bekijken en de brieven openen. Ook de grote doos die meester Jos bracht zat vol verrassingen. De vele doosjes en pakjes waren supertof. We kregen stiften, een doos puzzels, boekjes, een spel, kleurpotloden, stickers ... ook vele tekeningen en sommige mensen waren voor onze kleuterklas kaartjes gaan ronselen of gaven al de kaartjes die ze thuis nog hadden aan ons klasje. We kregen een pak letterkoekjes, een zak guimauves, spekjes en ballonnen. Iedereen doet zijn uiterste best om onze actie en de Olafklas in de kijker te zetten. Zelfs een reporter van 'Het Belang van Limburg' en een fotograaf komen binnenkort een kijkje nemen in onze klas en onze actie bespreken.

Het goede nieuws is dat we 'bijna' aan ons record zitten, maar er komt nog veel post bij. De kleuters hebben vrijdag hun kaartjes mogen posten in de rode brievenbus aan de kerk en ze verwachten natuurlijk ook kaartjes terug. In het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder is een hele actie op touw gezet om kaartjes in te zamelen. Bij de dispatching van 112 Leuven is een actie voor ons bezig, alsook bij verschillende brandweerkorpsen, politiekorpsen en ambulancediensten in Vlaams-Brabant en omstreken, Leuven, Antwerpen ... met dank aan de goede connecties als beroepsambulanciers van Ine en Erwin. Ook Guy Daniëls, een gekende schrijver, schonk een mooie verjaardagskalender, de bekende pianist Willy Appermont was ons niet vergeten, Erik Willems, dokters Raf en Elke, vele oud-leerlingen en oud-leerkrachten.

Er stonden ook nog andere leuke activiteiten gepland deze week. De kleuters mochten creatief een eigen postzegel versieren. Stiften, kleurpotloden, wasco’s, stickers ... Het mocht allemaal. Daarna gingen de kleuters aan de slag om kaartjes te versieren voor vrienden en familie. Voor sommigen een hele klus, want de meegebrachte enveloppen moesten allemaal gevuld worden. De gekregen stickertjes konden al dadelijk gebruikt worden. En dan werd ons wandeltouw uitgehaald om naar de brievenbus aan de kerk te stappen. De kleuters vonden het geweldig om het verloop van de brief maken, posten, ophalen door de postbode, bezorgen en hopelijk iets terug te krijgen helemaal zelf te kunnen meemaken. Het verhaal van de 'Postbode' legde aan de kleuters haarfijn uit hoe alles verliep. De 'duimeling' hebben ze als beste onthouden en vinden ze ook fijn om mee te spelen als ze zelf postbode zijn. Onderweg konden we nog vele brievenbussen bekijken en bespreken. We hebben kaartjes kunnen tellen, vergelijken, meten, bespreken, posten, de juiste briefomslagen zoeken. Een thema met grenzeloze mogelijkheden.

Sommige kleuters kregen maar niet genoeg van de postbode en zijn werk en probeerden dan mooie lijnen na te tekenen op de enveloppen. De juiste penhouding en schrijfmotoriek is er dit schooljaar al flink op vooruit gegaan. Andere kleuters wilden dan liever mooi schilderen rond een post- of prentkaart. Tussendoor ziet de juf constant kinderen in de posthoek zelf kaarten en brieven maken of lopen er ineens postbodes rond met een postbodejas of T-shirt, de duimeling aan, de brieventas bij ...

Ons verhaal van de postbode en Liselotte op de loer waren leerrijk, maar ook spannend. Zeker toen Liselotte, de koe, de postbode steeds wilde verschrikken.

Een hele dikke 'dank u wel' aan 'Het Belang van Limburg' voor het plaatsen van onze oproep in de Duizendpoot. Merci aan alle kinderen en leerkrachten van de school die ook voor heel wat post zorgden. Bedankt aan alle mensen die zo lief geweest zijn om ons kaartjes en pakjes te sturen. We kregen post uit Kinrooi, Antwerpen, Brugge, Hoeselt en dan vooral de Neder, Eben Emael, Tongeren, Widooie, Leuven, Heusden-Zolder, Maastricht, Aken, Oberforstbach, Grobbendonk, Brussel, Eijsden, Maasmechelen, Zonhoven, Luxemburg, Knokke, Luik, Bastogne ... We gaan nog even een tandje bijsteken en hopen dat de postbode ons zelfs aan 1000 stuks kan helpen. Bij deze ook een welgemeende 'dank u wel' aan alle postbodes voor het bezorgen van de vele post.

Kaartjes.JPG

De postbode van de Neder heeft zijn werk al gehad de afgelopen dagen. En we vermoeden dat hij de komende dagen ook nog brieven en kaartjes zal brengen. Zoals jullie op de foto's kunnen zien werden we overstelpt met mooie kaartjes, brieven, tekeningen en leuke pakjes:

https://photos.app.goo.gl/CuhvomuSLkxvtt6z1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:01 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-11-17

SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE ...

Maandagmorgen keken de kinderen nogal raar op toen ze zagen dat er in de hal bij meester Jos een heus wassalon was ingericht met een wasmachine, strijkplank, strijkijzer, kledingrek en nog veel meer. Waspiet had daarvoor de hulp van juf Elien, juf Kris en juf Lutgarde gekregen. Hij leende dan ook wat materialen uit de 1ste kleuterklas en het 1ste leerjaar. Maar dat mocht van de juf en de kleuters. Want er was namelijk iets ergs gebeurd. Sint was op wandel met zijn paard in Bilzen toen er plots een hevige brand woedde. Het paard schrok en de Sint viel in een modderplas. Vandaar dat Waspiet nu druk in de weer is met alle kleren van de Sint te wassen, want in zijn blootje kan hij niet naar school komen. Hopelijk komt dat goed. Jullie kunnen ‘s morgens altijd even een kijkje komen nemen aan de inkomhal en het verhaal hangt ook aan het venster.

We startten de klasweek met een groot aanbod aan vertelboeken van de juffen. De Spiekpietjes zijn namelijk ook heel populair en heel plezant om rond te werken. Iedere dag gaat Spiekpiet zich op een ander plekje verstoppen om goed te kunnen kijken wie er flink is in onze school, wie stout is, wie zijn werk wel goed doet, wie zeurt, wie flink eet ... Op de kast was er een mooi Sinttafereel gemaakt met Sinterklaas, zijn paard, veel Pieten, leuke spellen, noten en veel snoep. Dit hoort zeker bij het thema om over te leren en om te proeven of de Pieten dit wel lekker gemaakt hebben. Er was chocolade, guimauves, spekjes, marsepein, eurootjes en letterkoekjes. En natuurlijk moest alles eens geproefd worden waardoor het vooral een lekkere waarneming werd.

We leerden ook het lied 'Zwarte Piet zit vast in de schoorsteen'. Daarom knutselen we dit jaar ook een Piet die in een schoorsteen zit. Bedankt aan de lieve mensen uit Bocholt om ons de plastieken dozen te bezorgen. De juf maakte een grote houten stempelblok met bakstenen en daarna konden we aan de slag om te stempelen. Dit vonden de kleuters wel leuk om te doen. We kleurden het hoofd en de handen van de Piet zwart, zijn mond rood en de muts mochten ze in hun lievelingskleur kleuren. De afwerking is voor de juffen, maar het wordt best mooi. En niet te vergeten ... Piet moest ook oorbellen en een pluim hebben volgens de kleuters.

Op dinsdag gingen we een hele speciale brief maken voor de Sint. Met de laptop van de juf mochten de kleuters een babbelbrief maken. Wat ze dan moesten doen? Ze gingen aan de laptop zitten en mochten vertellen wat ze graag willen krijgen van de Sint. Op magische wijze verschenen dan de woorden op het scherm met leuke brieven als resultaat. De verbazing bij de kleuters was groot. Had de laptop van de juf oren zodat die alles kon horen? Als jullie thuis ook zo'n babbelbrief willen maken, kunnen jullie naar www.babbelbrief.be surfen en daar al babbelend een briefje maken.

De kleuters mochten ook heel veel pakjes mee naar school brengen al bleef het een geheim wat we daarmee gingen doen. Bedankt, beste ouders! Jullie hebben echt jullie best gedaan. Maar plots stond er ‘s morgens iets vreemds in de klas. Een grote schoorsteen met een stuk dak er naast. Op de schoorsteen stond een mooie gouden doos met een rode strik, er lag een snoepstaf met smarties en een nieuwe speelgoedmicrofoon. Het gouden pak trok meteen de aandacht. Iedereen was nieuwsgierig, iedereen wilde de doos eens vasthouden. Maar wat zou er in zitten? Wel ... Spiekpiet had de juffen een tip gegeven dat er in Nederland een 'echte knuffeldetective' bestaat in de stad Vlijmen. Deze mevrouw probeert dus je lievelingsknuffels op te sporen en te bemachtigen. De juffen waren al 8 jaar op zoek naar nog meerdere Olafs. Vorig jaar hebben we er eentje cadeau gekregen van lieve mensen uit Meeuwen en wonder boven wonder, onze detective heeft er ook nog eentje gevonden. Al moesten de juffen hiervoor wel heel diep in de geldbeugel tasten. Maar voor Olaf doen we alles. Dus in het gouden pak zat een papa Olaf. Ons gezinnetje is bijna compleet. We hebben Olaf, mama, papa en een baby-Olaf en enkele van zijn 11 vrienden. Dus we blijven zoeken. Voor Olaf was er ook een mooie mok en de nieuwe Olaf-agenda 2018. Dank u wel lieve Sint en Piet. De kleuters waren zo uitbundig bij het zien van de nieuwe Olaf, maar de juffen zijn ook heel trots op hun verzameling.

Na een uurtje vertellen en knuffelen met papa Olaf hadden de kleuters pas door dat de pakjes die ze meegebracht hadden dienden om door de schoorsteen te gooien. Wat is dat plezant. Er was telkens een beurtrol. Als volleerde Pieten gooiden ze de schouw helemaal vol om ze daarna terug leeg te maken en te sorteren in de speelbak. Wat een geweldige activiteit. De kleuters praten, vergelijken, tellen, meten, sorteren en leren samen spelen en samen delen.

Op woensdag gingen we een dagje sporten in de Kimpel. Er werd een heel parcours uitgezet en de kleuters konden zich naar hartelust uitleven. De slingertouwen werden goed gebruikt, de klimrekken, de matten, de ballen ... Ja, zoveel spel- en speelmateriaal samen zorgde weer voor een actieve en onvergetelijke dag. De kleuters hebben er mooi gespeeld en durfden zelfs nieuwe en gevaarlijke dingen uitproberen. Moe en goedgemutst konden ze ‘s middags weer naar huis.

Er waren enkele mooie tekeningen om te kleuren voor de Sint. Samen met juf Wendy schilderden ze ook nog een mijter en we maakten nog enkele werkjes uit de Doremini, al zijn die niet echt aangepast maar we doen ons best. We moesten dezelfde prenten omcirkelen, maar zelfs de juffen hadden echt moeten zoeken welke prent de juiste was. We zochten ook nog de kleine afbeeldingen van een staf, een pietenmuts, schoenen, mijter en een mantel terug in de grote tekening en verbonden die met een lijntje.

Als laatste deze week leerden we over de Sint- en Pietenkleren op kleutermaat. Eerst kwam de juiste woordenschat aan bod en daarna mochten de kleuters zich verkleden en uitleven als Sint en Piet. Gelukkig hebben we nog meer dan een weekje om hiermee verder te gaan, want de kleuters amuseren zich en leren ontzettend veel bij op een speelse manier. Ook het Sinthoekje was de hele week bezet. Aan één tafeltje konden de kleuters in de speelgoedboekjes kijken en aan de andere tafel konden ze in het grote boek tekenen, schrijven, stempelen en hilarisch genoeg ... de Sintbrillen zijn een groot succes. We sloten de week af met de verhalen van Dikkie Dik en de mijter en het verhaal uit Doremini 'Sint heeft koude voeten'. Nu mogen we zeker allemaal ons schoentje nog eens zetten voor de Sint of niet?

Tijdens de speeltijden mogen er telkens 4 kleuters met een loopfiets rijden en 1 kleuter mag met de trein van Jelle spelen. Het was een heel werkje om bij te houden wie er aan de beurt was. Daarom hebben we het leuke systeem van juf Manuella overgenomen. Wie een gekleurde wasspeld op zijn postbakje heeft staan, mag fietsen. Wie een wasspeld met een bloem heeft, mag met de trein rijden en dit schuiven we alle dagen door. Zo komt iedereen op de juiste momenten aan de beurt.

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met de smijter van de Sint spelen?"
 • Een kleuter zei:"Juf, die krulstok is van geel he!"
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik Piet spelen zonder zwart?" De juf kan de kleuters inderdaad niet alle dagen zwart schminken.
 • Op de kast lag er marsepein. Een kleuter zei:"Dat is vies die euhh slijm."

Snoepgoed Sinterklaas.JPG

Sinterklaas en Zwarte Piet kennen we allemaal, maar hebben jullie al eens mini-Sintjes en mini-Pietjes gezien? Die spelen en werken iedere dag flink in onze klas en gooien cadeautjes door de schoorsteen en wandelen rond met de staf zoals jullie op deze foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van onze Sintjes en Pietjes in de klas:

https://photos.app.goo.gl/nXGgA8V86ygoyCHU2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

13:36 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

19-11-17

ZONDAG 19 NOVEMBER IS HET GROOTOUDERDAG, MAAR WIJ VIERDEN HET FEEST AL OP DONDERDAG WANT DAT MAG ! ! !

De voorbije weken en dagen hebben we hard gewerkt aan de knutselwerkjes voor alle grootouders. Met de winter in aantocht komt de grappige Olaf-zakdoekendoos zeker van pas. De kleuters deden hun uiterste best om de dozen zo mooi mogelijk te schilderen. De Olafjes werden piekfijn gekleurd. De juffen knipten alles uit, lamineerden de Olafjes en de poten, nog maar eens knippen en dan uren beginnen kleven en afwerken. Er moest ook een mooi hoofd- en voeteinde aan in donkerbruin volgens de kleuters. En zo deden de juffen het dan ook. We werkten alles grondig af en iedereen was bijzonder blij met het resultaat. De grootouders hopelijk ook. 

Donderdag ging dan eindelijk ons langverwachte grootouderfeest door in zaal Nederheem. De kleuters hadden een versje, enkele liedjes en een dansje geoefend. De voorbereiding verliep niet helemaal volgens plan waardoor er wat stress ontstond. Maar eens in de zaal hebben alle kleuters hun best gedaan om er iets moois van te maken voor de grootouders. Ieder jaar opnieuw horen we zeggen dat dit de mooiste dag van het jaar is voor de grootouders. Dit mogen we zeker als een compliment beschouwen. De ouders en grootouders hadden dit jaar ook zelf voor gebak, taarten en wafels gezorgd. Fantastisch, dat hebben jullie prima gedaan! Het leuke ervan is dat er nog een beetje over was en dat hebben de kleuters nog mogen opeten. We mogen zeker ons oudercomité en de vrijwilligers niet vergeten te bedanken voor het klaar zetten van de zaal en het verzorgen van de catering. Jullie zijn geweldig en verdienen een dikke pluim! De koekjes die de kleuters gekregen hebben, smaakten ook lekker. Dank u wel! Wat een geluk met zo’n geweldig team. Ook een welgemeende 'dank u wel' aan de papa van Sander, Wim Van Mele, die speciaal voor deze namiddag vrij genomen had en mooie foto’s gemaakt heeft . Hij heeft ons ook al alle foto’s bezorgd. Wat een supersnelle service! Op deze link kunnen jullie alle foto's vinden die tijdens het grootouderfeest gemaakt werden:

https://photos.app.goo.gl/D1DAE7qcVzl9aq7X2

Merciekes, bij deze reserveren we je al voor volgend schooljaar! Lieve grootouders en overgrootouders, ook een hele dikke merci voor jullie gulle bijdrage van meer dan 400 euro. Hier gaan we gepaste materialen voor onze klasjes mee kopen. We zullen jullie zeker op de hoogte houden hierover.

Vanaf dit schooljaar bestaat Dopido niet meer en werken we met Doremini. Bij het klaspakket was er ook een klasboek waar de ouders 1 blad mochten invullen, een foto van hun kleuter kleven en de kleuters konden er nog een tekening bij maken. Helaas liep het al vlug verkeerd daar een kleuter overal in het boek gekribbeld had. Dat is dus ook de reden waarom het klasboek niet meer doorgegeven werd. We konden ook geen los exemplaar meer kopen. Na enkele mails en veel pleiten hebben we uiteindelijk toch het klasboek van de hoofdredactrice van Averbode gekregen. Beste mevrouw, een hele dikke 'dank u wel' van ons allemaal. Vanaf maandag gaat het klasboek weer beurtelings met iedere kleuter mee naar huis.

Onze werkbank in de klas is en blijft populair. Vele dingen zijn versleten, maar met wat sleutelwerk hier en daar en nieuwe batterijen konden de zaag en het schuurmachientje weer echt werken. Wat hebben de kleuters er plezier mee gehad.

Nu grootouderdag achter de rug is, moeten we snel aan ons volgende thema beginnen 'Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten'. Omdat de Sint gezien heeft dat iedereen in de school zijn best doet, mochten we ook dit jaar een echte Sintbrievenbus installeren.  Iedere avond komt Postpiet de brievenbus leegmaken en bezorgt hij alles aan de Sint. Let wel op dat alle tekeningen en brieven in een briefomslag steken met het juiste adres er op: Sinterklaas - Spanjestraat 1 – 0612 Hemel. Vergeet zeker niet je naam en adres op de achterkant van de briefomslag te vermelden. Een postzegel hoeft er niet op geplakt te worden. De meeste kleuters van ons klasje hebben al een brief voor de Sint gemaakt en in de brievenbus gestoken. Wie wil mag nog steeds tot eind november brieven in de Sintbrievenbus steken. Maar juf Lutgarde had ook een probleem. Ze wilde de Sint verrassen met een grote tekening van de hele klas. Dus moest die tekening ook in een grote briefomslag. Maar die kon niet door de gleuf van de brievenbus. Samen met de kleuters moesten we een oplossing bedenken en zijn we de brief aan de kerk in de rode brievenbus gaan steken. Omdat enkele kleuters ongerust waren dat de Postpiet die brief niet zou vinden, heeft de juf hem dan maar een smsje gestuurd. Want mama’s en papa’s weten dat de juf met Sinterklaas en Zwarte Piet kan smsen en telefoneren. Ja zelfs mailen, maar dat is voor volgende week.

Ons herfstmateriaal in het klasje werd opgeruimd en nu kwam er plaats vrij voor een echt Sinterklaastafereel op de kast. De kleuters vonden dit bijzonder fijn. Een Sint, veel Pieten, een paard, spelletjes en een boek. Dat was ons eerste vertelboek over 'De Spiekpietjes'. De kleuters hebben muisstil en geboeid zitten luisteren. Een klein Pietje met een gsm en sportschoenen aan? Dat kan toch niet. Maar opeens zag één van de kleuters het Spiekpietje op het bedje bij mama Olaf zitten. Dus die Spiekpietjes bestaan echt! Onze Spiekpiet gaat zich iedere dag op een andere plaats verstoppen om de kleuters goed in ‘t oog te kunnen houden. Wie zoet is, krijgt lekkers wie stout is ... Bestaat dit liedje nog? 

Omdat Olaf ook graag zijn schoen wil zetten maar de juf niet dadelijk de juiste maat kon vinden, heeft ze voorlopig al een paar kousjes gekocht en een paar echte oude Hollandse boerenklompen. Ja, onze Olaf komt eigenlijk uit Nederland. Leendert Jan Vis zal weer lachen als hij onze klaswebsite leest. Hij vindt onze aanpak met Olaf geweldig.

In de klas is er nu ook een echte Sinthoek gemaakt. De kleuters kunnen er in de speelgoedboekjes kijken en dingen kiezen. Aan de andere tafel liggen 2 boeken van de Sint. Kijk maar eens goed naar het kruis van de mijter erop. 2 balpennen, stickers, stempels, tekenbladen, stiften en natuurlijk 2 Sintbrillen waardoor je extra goed kan zien zodat je alles piekfijn voor de Sint kan tekenen of opschrijven. Vanaf maandag gaat de Sinthoek open, succes verzekerd als je veel wilt bestellen.

Juf Lutgarde had afgelopen week voor het eerst haar schoen gezet, maar er lag niets lekkers in. Wel een uitnodiging van Sinterklaas om bij hem en zijn Zwarte Pieten op bezoek te komen. Dus dat heeft de juf dan ook gedaan zaterdag. Maar o jee ... Wat was daar wel aan de hand ? Kleine Piet mocht Sint voor het eerst helpen met het bezorgen van de pakjes. Hij werd moe door het vele werk en ging even uitrusten op een bankje. Ondertussen kwam een dief de zak met pakjes stelen. Gelukkig zijn Sinterklaas en zijn Pieten heel slim en bedachten ze een plan om de pakjes terug te krijgen. Eind goed al goed. De juf mocht even op de foto en op de schoot van de Sint, de Pieten waren super. Dus een geslaagde Sinterklaasdag. Even verklappen, de Sint gaat de juf zeker een geschenkje brengen in de school en als alle kinderen flink zijn, komt hij ook nog eens op bezoek. Dank u wel Sinterklaas en Zwarte Pieten en zeker tot binnenkort!

Grappige uitspraken van de week:

 • De juf zei:"Ik ben ook een klein beetje oma, een plus-oma." Hierop zei een kleuter:"Neen, dat kan niet. Want dan zijt ge al oud en dan moet ge thuis blijven."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met het scheermachine spelen?" De kleuter moest even geduld hebben om met het 'slijpmachine' te spelen.
 • Een kleuter zei:"Ik heb geen oma en opa, maar alleen mensen met een andere naam."
 • Het woord 'Spiekpiet' uitspreken blijkt ook hilarisch te zijn. Zo spraken de kleuters over Sprietpiet, een Pieppiet, een Piekpiek en een Pietjespiet.

Grootoudercadeau.JPG

Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we de foto's tonen waarop jullie kunnen zien hoe flink de kleuters hebben geschilderd en gekleurd om al die mooie grootoudercadeautjes te maken:

https://photos.app.goo.gl/e1d8sCQp7F5oxfTr2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

13:00 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

07-10-17

KIJK EENS NAAR JE APPEL, KIJK EENS NAAR JE PEER. KIJK NAAR JE BANAANTJE, ER IS NOG VEEL MEER ...

Tijdens het weekend zakten de juffen reeds af naar de Neder om het klasje om te toveren tot een echte  'fruitklas'. Er werd een fruittafereel op de kast gemaakt, het speelgoedfruit kwam uit de kast en onze wasdraad werd voorzien van fruitjes. Deze week leerden we over 'fruit van hier' of 'inheems fruit'. De kleuters brachten aardbeien, druiven, besjes, appelen en peren mee. We gingen meten, vergelijken, tellen, sorteren en nieuwe woordenschat aanleren. Het proeven mocht natuurlijk niet ontbreken.

De speelbak werd gevuld met mandjes en plastieken fruit. Maar sapperdeflapjes ... Er was telkens iemand die de druifjes van de takjes af deed en de blaadjes van het fruit. Daarna gingen we aan de slag met sjablonen van een appel en een boom. De kleuters probeerden deze zo goed mogelijk na te tekenen en daarna met wasco’s in te kleuren.

Aangezien de kleuters reeds hadden leren sorteren tijdens de waarneming van het meegebrachte fruit, deden we dat nog eens opnieuw, maar dan op papier. Zo moesten ze de appels in de appelschaal plakken en de peren in de perenschaal. 

Voor de 'Dag van de leerkracht' werden we letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet door de ouders van Alexia. Dikke 'dank u wel' hiervoor! Ook Julie en Genaux kwamen een mooi vertelboekje brengen zodat iedereen er plezier aan kon beleven. Bedankt! Het oudercomité zorgde voor een super lekkere chocomoussekoek, cakejes en Merciekes. Dank u wel. Maar jullie ook bedankt om de school zo goed te steunen in haar werking.

Waarneming appeltjes. We hadden rode en rood met gele appels. Hun jasje was de schil, ze droegen een kroontje en hun staartje was een steeltje. Wat grappig. In de appel woonde mijnheer en mevrouw pit met heel veel kindjes. Al spelend nieuwe woorden aanbrengen, begrippen oefenen: ganse appel, halve appel, stuk ... En weer proeven. De juf had ook nog wat appeltjes gekocht zodat iedere kleuter een appel mee naar huis kon nemen. Ter vergelijking deden we ook nog een waarneming met peren. Die waren niet rond, maar kort en dik en sommige dun en lang. De schil was groen, maar er was ook een kroontje, steeltje en een klokkenhuis met pitjes. Deze week was dus een heel gezonde week, want alle dagen werd er veel fruit gegeten. De kleuters mochten met juf Wendy ook nog een peer verfdotten en een werkje uit Doremini maken.

De juf vertelde 2 leuke prentenverhalen. 'Dikkie Dik en de appel' en 'De egel en de peer'. Super. Iedere keer vertelde de juf het verhaal opnieuw met dezelfde prenten en leek het alsof er tientallen appelen en peren waren. De kleuters gingen helemaal op in de verhalen.

Als afsluiter van de week maakten we een herfstwandeling op de Neder. Iedereen had aandacht voor de verkeersveiligheid. We bekeken de verkeersborden en gebruikten het zebrapad op de juiste manier. Onze fluo-vesten zorgden voor een goede zichtbaarheid van alle juffen en kleuters. We verzamelden wat eikels en blaadjes. We genoten van de natuur en het zachte weer en waren net op tijd in de school voor de eerste regenbui viel. Van geluk gesproken!

Omdat er veel meer onverwachts gepland is de laatste weken dan we kunnen verwerken, hebben we ook al een lief spookje gemaakt om een beetje in de halloweensfeer te komen. Want dit zou ook een superfijn thema geweest zijn. Maar helaas niet voor dit schooljaar.

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Het 'klokkenhok' van de appel is wel degelijk het klokkenhuis.
 • De kleuters raapten eikels op en iemand vroeg:"Juf, zijn dat kleine eitjes?"
 • Hoe een appel en peer jarig kunnen zijn? Door het kroontje dat er op staat.
 • De juf vergat deze week 's morgens haar mooie roze werkschort aan te doen en iemand vroeg:"Hoeven we vandaag niet te werken?"

Herfstwandeling.JPG

Voelen, zien, ruiken, proeven ... Het komt allemaal aan bod tijdens een waarneming rond fruit. Maar het allerleukste was natuurlijk het proeven zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van het spelen in de klas:

https://photos.app.goo.gl/msJ9G0zgcF1pAt1p2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

00:40 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-17

ONZE EERSTE VOLLEDIGE SCHOOLWEEK IS ACHTER DE RUG EN WE KIJKEN ER MET PLEZIER OP TERUG ! ! !

Onze klasmascotte Olaf de Giraf hield deze week een oogje in het zeil. We leerden over mama Olaf, Olaf en baby Olaf en over dag en nacht, de zon en de maan. ‘s Avonds moet Olaf zijn bedje in, want dan komt de nacht. ‘s Morgens als we in het klasje komen, mag hij op zijn stoel zitten zodat hij aan zijn tafel kan werken en de activiteiten van de kleuters mee kan volgen. Zijn beste vrienden Jaap Schaap en Bono de Beer houden hem gezelschap. De kleuters blijven steeds geboeid door hun Olaf. Daarom maakten we ook een mooi kadertje met Olaf om onze wasdraad in de klas te versieren.

Ook het verhaal 'Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school' sprak de kleuters zodanig aan dat de juf er een werkje en een versje aan koppelde. Iedereen mocht naar hartelust het konijn bruin verfdotten. Wat was dat al lang geleden zei één van de kleuters. Iedereen deed zijn best en zo zijn we weer vertrokken voor een werkbaar en leerrijk schooljaar.

Net zoals vorig jaar werden we door de ouders van Marjolein en Hannah uitgenodigd om peren te gaan rapen in de perenboomgaard van de grootouders op de Neder. Op dinsdagnamiddag werd de bolderkar van onder het stof gehaald en wandelde een grote bende kleuters op de Nederstraat richting de perenboomgaard. De kleuters wandelden tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. Dikke peren, dunne peren, kromme peren ... Ze belandden allemaal in de bolderkar totdat deze gevuld was. Aan de ouders en grootouders van Marjolein en Hannah een hele dikke 'dank u wel'!

Het verhaal van Jezus en de kinderen sprak tot de verbeelding. Iedereen wilde de verhalen van Jezus horen. Ook de kinderen. Maar de boze meneer in het verhaal vond dat niet zo leuk en wilde de kinderen wegsturen. Toen werden de kinderen verdrietig en zo kwam er in de klas een heel verhaal aan bod over vrienden zijn, lief zijn, samen spelen en samen delen.

Ons jaarthema 'Hoedje op ... de school is top!' hebben we ook vorm gegeven. De kleuters mochten een hoedje bestempelen met hun lievelingskleur en de juf niette er een dikke pluim op. Mooie werkjes en de godsdiensthoek is meteen versierd.

Vanaf dit schooljaar heeft Dopido plaats gemaakt voor een nieuwe versie namelijk Doremini. Het aankleedspel vonden de kleuters best fijn. Ze mochten een jongen en/of een meisje aankleden. Er was een hoed, bril, schoenen en kousen, lange broek, rok, bloes en een jas. De juffen maakten een leuke envelop om alles in op te bergen zodat de kleuters er thuis ook mee kunnen spelen. Op een ander werkblad moesten de kleuters alles kleuren wat geel is: een eend, kaas en een zon. Dit was een gemakkelijk werkje voor iedereen. Er stonden ook tekeningen in van een jongen en een meisje. Iedere jongen kleurde de jongensprent samen met juf Wendy en ieder meisje de meisjesprent. De andere prent mogen ze volgende week vrij kleuren. Onze flinke werkers kregen dan ook al eens letterkoekjes en een stempeltje als beloning.

We haalden ook de memo-lotto uit de kast. Dat was ook alweer een hele tijd geleden en daarom moesten de spelregels nog eens duidelijk uitgelegd worden. De kaartjes benoemen en goed op de kleuren letten was geen probleem, maar hun beurt afwachten was iets moeilijker. Zeker als er net een kaartje passeerde dat ze nodig hadden om hun kaart als eerste vol te krijgen. 

Het was een fijne week en de nieuwe roze werkschort van Maxime heeft de juf alle dagen aan gedaan waardoor het werken in de klas steeds rooskleuriger wordt.

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben op vakantie geweest en daar hadden ze ook bedden om te slapen en wij hadden die niet meegenomen, want die waren daar al."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer gaan wij penselen?" De kleuter vroeg eigenlijk wanneer ze gingen schilderen.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een naan bij!" Super, die dikke, lekkere banaan.

Peren rapen.JPG

De kleuters en juffen zijn het schoolse leventje alweer helemaal gewoon. Ook de kleuters voelen zich helemaal thuis in de klas zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze spelende en werkende kleuters in de klas:

https://photos.app.goo.gl/Mfzt7THrgkTVXbfp1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-06-17

WELKOM AAN DE LAATSTE INSTAPPERS VAN DIT JAAR, NOG ENKELE WEKEN EN WE ZIJN KLAAR ... TOCH VOOR DIT SCHOOLJAAR!

De laatste instapdatum van dit schooljaar zit er op. Op maandag 29 mei mochten de laatste instappertjes van dit schooljaar naar school komen. Voor Hanne, Alexia en Aelynn een spannend moment om naar onze Olaf-klas te komen. Lena zien we binnenkort ook alle dagen op de Neder. Soms vloeiden er nog wat traantjes, maar het is altijd even wennen in het begin. Momenteel zitten er 17 kapoenen in de klas die de komende 4 weken nog fijn kunnen spelen en werken in de klas. Welkom nieuwe vriendjes!

Instappers mei.JPG

Enora had voor ons klasje een mooie en handige zakdoekendoos meegebracht. De doos kreeg meteen een plaatsje op de kast waar iedereen gemakkelijk aan kan om een zakdoek te nemen. 

Op dinsdag gingen we samen met alle kleuters naar het cultureel centrum Ter Kommen om naar de voorstelling 'Klaproos' te gaan kijken. De busrit met de grote bus vonden de kleuters geweldig. En ook de grote zaal en de voorstelling met veel muziek, geluiden en grapjes konden de juffen en de kleuters wel bekoren. Vooral de kippenhandpop Kokeliko vonden de kleuters grappig. Nadien mochten de kleuters op geluidenwandeling gaan en geluiden maken met dierenspeeltjes, belletjes en een grote gong waar iedereen eens mocht op slaan. Nadien mochten de kleuters nog even krijten op het sportplein om te bekomen van alle drukte van het vervoer en de warmte.

Een overdrukke week: instappers, toneel, verkeersproject, 2 jarigen, nog een voorstelling, alles afwerken voor vaderdag ... De kleuters mochten alle dagen fietsen op de speelplaats, want ze moesten goed oefenen voor hun loopfietsbrevet en enkele andere proefjes. Tussen 2 rijen dopjes fietsen, slalommen ... Alle kleuters hebben dit flink gedaan. 

Tussen de voorstellingen, verjaardagen vieren en het fietsen door maakten we ook nog enkele werkjes in de klas. De kleuters schilderden een fluovestje geel, plakten een memo-spel met voertuigen op, kleurden vrij een tekening van een fiets en werkten met de nieuwe verfpennen.

Als klap op de vuurpijl kwam er een 'echte' politieman op bezoek in school. Hij vertelde over zijn uniform, sloeg juf Manuella in de boeien en toonde nadien zijn politiewagen. Het zwaailicht en de sirene maakten natuurlijk het meeste indruk op alle kleuters. Voor het laatste half uurtje haalde de juf de waterpomp en de waterballonnen boven. De eerste keer dat de kleuters met water konden spelen. Een plezant moment en een leuke verfrissing na een warme dag. De kleuters konden ook nog met water spelen bij juf Nele en de andere kleuters.

Als afsluiter van ons verkeersproject was er 's voormiddags een voorstelling van de groep 'Levende muziek' over verkeer. Een geweldig optreden! Zowel de kleuters als de juffen hebben er echt van genoten. We leerden allerlei dingen over het verkeer, konden luisteren, meezingen en dansen met de verkeersliedjes en lachen met de vele grapjes. Vooral het verkeerslicht van kleur doen veranderen door te toveren zorgde voor vele verbaasde en verwonderde gezichtjes. Prachtig om te zien! Dit was echt het hoogtepunt van het hele project. Goed gedaan, Wouter en Wim! Jullie hopen we zeker nog eens terug te zien in onze school. We zullen het boek en de CD met de verkeersliedjes nog wel vaker gebruiken, want de kleuters geraakten maar niet uitgepraat over het kleine mannetje met echte mensenvoeten en de verkeerslichten die al toverend van kleur veranderden. Een superleuke voorstelling!

's Namiddags was er de diploma-uitreiking. Meester Jos leidde de uitreiking en deelde officieel de loopfiets- en voetgangersbrevetten uit. Iedereen kon daarna smullen van chips en fruitsap. Met ons feestlied van het Nederwijsje en het liedje 'De wielen van de bus' zorgden we zelf ook voor de muzikale noot. 

Nu even genieten van het extra lange Pinksterweekend tot en met dinsdag 6 juni en dan gaan we nog enkele weekjes knallen tot aan de zomervakantie. 

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kunnen jullie de maandkalender van juni vinden en de verjaardagsberichten met foto's van Endy en Jesse. 

Diploma-uitreiking verkeer.JPG

Niet schrikken, maar op de foto's zullen jullie een juf in handboeien zien. Gelukkig heeft ze geen misdaad begaan, maar was het gewoon even een demonstratie van de handboeien. Anders gaan de mama's en papa's nog denken dat we stoute juffen in school hebben. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 14 filmpjes bekijken: 2 filmpjes van het fietsen, 2 filmpjes van de eerste voorstelling en 10 filmpjes van de laatste voorstelling rond verkeer:

https://goo.gl/photos/G1gxX81KpyCPXFrCA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:57 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-05-17

OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ ... HET SCHOOLFEEST IS VOORBIJ ! ! !

Vorige week zondag hebben alle kleuters van ons klasje hun best gedaan om het dansje 'Lekker op de trekker' mooi uit te voeren. Er ging heel wat oefening en aanpassen van de kleding aan vooraf. De meisjes werden knappe boerinnetjes en de jongens werden stoere boeren met een ruige stoppelbaard. Sebastiaan had speciaal van bij zijn thuis zijn coole tractor meegebracht om enkele rondjes op het podium te rijden. De kleuters vonden het leuk om het dansje te dansen en we kregen vele positieve reacties. Het was een druk en vermoeiend weekend, maar zeker de moeite waard. Bedankt aan de ouders die ons foto’s en filmpjes bezorgd hebben, want de juffen moesten ook dansen als boertje en boerin. 

Tijdens de spellen op het schoolfeest waren de kleuters verzot geworden op de race-auto’s die met touwtjes aan stokken bevestigd waren. Vandaar dat er in de klas een startlijn op de mat gekleefd werd waardoor de kleuters al spelend snelheid en fijne motoriek konden oefenen. 

Tijdens de meimaand-Mariamaand keerde de juf even terug in de tijd met de kleuters. De kleuters hadden dit nog nooit gezien. Er werden rozenkransen, in de volksmond paternosters, en kruisjes uit een oude kast gehaald. De kleuters waren ook helemaal in de ban van het gewijd water en daarom had de juf voor de kleuters ook een flesje voorzien voor thuis.

We deden een waarneming over de handtassen van mama. Ja, de meeste mama’s hebben meerdere handtassen en de kleuters konden er fijn mee spelen. Er werden allerlei attributen klaargelegd en de kleuters moesten zelf zoeken wat er wel en niet in de handtas mocht. Voor sommigen een moeilijke opdracht. De voorwerpen van mama’s werk en mama’s hobby waren zo boeiend dat bijna alle kleuters bij de activiteit betrokken waren. Ze konden dan ook leuke dingen over hun mama vertellen. Aan de hand van het mama-blad kwamen we te weten wat de mama's hun beroep is en wat ze graag eten. Blijkbaar toch veel mama's die graag spaghetti en frietjes eten. Bedankt mama’s om de materialen mee te geven en het mama-blad in te vullen.

Dinsdagnamiddag trokken we samen met de kleuters en juf Wendy naar de veldkapel. De 2 koeien die we onderweg tegenkwamen, boeiden de kleuters enorm en ze vroegen zich dan ook meteen af waar de overige koeien waren. Volgens de kleuters lagen die nog te slapen in de stal van boer Jan. Bij het Mariabeeldje zongen we liedjes voor Maria en de kleuters plukten heel veel bloemetjes voor haar. 

De kleuters konden vrij tekenen voor moederdag, ze mochten ook een kleurplaat kleuren samen met juf Wendy en ze gingen nog een gsm, handtas en een bos sleutels verfdotten. Ondertussen lag er een Dopido met als thema 'De bakker' waar we helaas eigenlijk geen tijd voor hebben. Maar de juf heeft toch al enkele werkjes ingepast voor moederdag, want mama’s lusten ook graag taart en broodjes. Dus gingen de kleuters aan de slag met broden sorteren en kleven. Een zeer leerrijk en mooi werkje.

We vertelden nog enkele mama-verhaaltjes en vrijdag was het weer te mooi om binnen te zitten. De juf ging het Dopido-verhaal vertellen op de bankjes op het sportplein. Daarna mochten de kleuters iets voor mama tekenen met krijt: een taart, een auto, een handtas ...

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, mijn mama heeft ook een zak os." Die handtas zal zeker wel mooi zijn.
 • Een kleuter keek naar de paternosters en zei:"Juf, wat gaan we doen met die paterbollen?"
 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook een kruisje met Mariawater gemaakt en voor u gebeden." Wat lief!
 • De juf liet een prent zien van een mama die een kindje aan het wassen is met een washandje. Toen de juf vroeg wat de mama aan het toen was, zei een kleuter:"Die is dat kindje aan het wassen met een handwasje."
 • Aan de veldkapel vertelde de juf dat Maria achter glas zit omdat ze het anders koud zou krijgen. Hierop zei een kleuter:"Dan moet ze haar jas maar dicht doen."

Onder dit bericht kunnen jullie de foto's vinden van de moederdagcadeautjes en het verjaardagsfeestje van Bent in de klas.

Mama's handtas.JPG

Onder dit bericht kunnen jullie de foto's zien van wat de kleuters de afgelopen weken gedaan hebben om het moederdagcadeautje te maken. Maar ook afgelopen week hebben we leuke activiteiten gedaan zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 5 filmpjes bekijken van het schoolfeest en het spelen in de klas:

https://goo.gl/photos/qvtNPJBTgY9LRsac8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:05 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende