07-10-17

KIJK EENS NAAR JE APPEL, KIJK EENS NAAR JE PEER. KIJK NAAR JE BANAANTJE, ER IS NOG VEEL MEER ...

Tijdens het weekend zakten de juffen reeds af naar de Neder om het klasje om te toveren tot een echte  'fruitklas'. Er werd een fruittafereel op de kast gemaakt, het speelgoedfruit kwam uit de kast en onze wasdraad werd voorzien van fruitjes. Deze week leerden we over 'fruit van hier' of 'inheems fruit'. De kleuters brachten aardbeien, druiven, besjes, appelen en peren mee. We gingen meten, vergelijken, tellen, sorteren en nieuwe woordenschat aanleren. Het proeven mocht natuurlijk niet ontbreken.

De speelbak werd gevuld met mandjes en plastieken fruit. Maar sapperdeflapjes ... Er was telkens iemand die de druifjes van de takjes af deed en de blaadjes van het fruit. Daarna gingen we aan de slag met sjablonen van een appel en een boom. De kleuters probeerden deze zo goed mogelijk na te tekenen en daarna met wasco’s in te kleuren.

Aangezien de kleuters reeds hadden leren sorteren tijdens de waarneming van het meegebrachte fruit, deden we dat nog eens opnieuw, maar dan op papier. Zo moesten ze de appels in de appelschaal plakken en de peren in de perenschaal. 

Voor de 'Dag van de leerkracht' werden we letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet door de ouders van Alexia. Dikke 'dank u wel' hiervoor! Ook Julie en Genaux kwamen een mooi vertelboekje brengen zodat iedereen er plezier aan kon beleven. Bedankt! Het oudercomité zorgde voor een super lekkere chocomoussekoek, cakejes en Merciekes. Dank u wel. Maar jullie ook bedankt om de school zo goed te steunen in haar werking.

Waarneming appeltjes. We hadden rode en rood met gele appels. Hun jasje was de schil, ze droegen een kroontje en hun staartje was een steeltje. Wat grappig. In de appel woonde mijnheer en mevrouw pit met heel veel kindjes. Al spelend nieuwe woorden aanbrengen, begrippen oefenen: ganse appel, halve appel, stuk ... En weer proeven. De juf had ook nog wat appeltjes gekocht zodat iedere kleuter een appel mee naar huis kon nemen. Ter vergelijking deden we ook nog een waarneming met peren. Die waren niet rond, maar kort en dik en sommige dun en lang. De schil was groen, maar er was ook een kroontje, steeltje en een klokkenhuis met pitjes. Deze week was dus een heel gezonde week, want alle dagen werd er veel fruit gegeten. De kleuters mochten met juf Wendy ook nog een peer verfdotten en een werkje uit Doremini maken.

De juf vertelde 2 leuke prentenverhalen. 'Dikkie Dik en de appel' en 'De egel en de peer'. Super. Iedere keer vertelde de juf het verhaal opnieuw met dezelfde prenten en leek het alsof er tientallen appelen en peren waren. De kleuters gingen helemaal op in de verhalen.

Als afsluiter van de week maakten we een herfstwandeling op de Neder. Iedereen had aandacht voor de verkeersveiligheid. We bekeken de verkeersborden en gebruikten het zebrapad op de juiste manier. Onze fluo-vesten zorgden voor een goede zichtbaarheid van alle juffen en kleuters. We verzamelden wat eikels en blaadjes. We genoten van de natuur en het zachte weer en waren net op tijd in de school voor de eerste regenbui viel. Van geluk gesproken!

Omdat er veel meer onverwachts gepland is de laatste weken dan we kunnen verwerken, hebben we ook al een lief spookje gemaakt om een beetje in de halloweensfeer te komen. Want dit zou ook een superfijn thema geweest zijn. Maar helaas niet voor dit schooljaar.

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Het 'klokkenhok' van de appel is wel degelijk het klokkenhuis.
 • De kleuters raapten eikels op en iemand vroeg:"Juf, zijn dat kleine eitjes?"
 • Hoe een appel en peer jarig kunnen zijn? Door het kroontje dat er op staat.
 • De juf vergat deze week 's morgens haar mooie roze werkschort aan te doen en iemand vroeg:"Hoeven we vandaag niet te werken?"

Herfstwandeling.JPG

Voelen, zien, ruiken, proeven ... Het komt allemaal aan bod tijdens een waarneming rond fruit. Maar het allerleukste was natuurlijk het proeven zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van het spelen in de klas:

https://photos.app.goo.gl/msJ9G0zgcF1pAt1p2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

00:40 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-17

ONZE EERSTE VOLLEDIGE SCHOOLWEEK IS ACHTER DE RUG EN WE KIJKEN ER MET PLEZIER OP TERUG ! ! !

Onze klasmascotte Olaf de Giraf hield deze week een oogje in het zeil. We leerden over mama Olaf, Olaf en baby Olaf en over dag en nacht, de zon en de maan. ‘s Avonds moet Olaf zijn bedje in, want dan komt de nacht. ‘s Morgens als we in het klasje komen, mag hij op zijn stoel zitten zodat hij aan zijn tafel kan werken en de activiteiten van de kleuters mee kan volgen. Zijn beste vrienden Jaap Schaap en Bono de Beer houden hem gezelschap. De kleuters blijven steeds geboeid door hun Olaf. Daarom maakten we ook een mooi kadertje met Olaf om onze wasdraad in de klas te versieren.

Ook het verhaal 'Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school' sprak de kleuters zodanig aan dat de juf er een werkje en een versje aan koppelde. Iedereen mocht naar hartelust het konijn bruin verfdotten. Wat was dat al lang geleden zei één van de kleuters. Iedereen deed zijn best en zo zijn we weer vertrokken voor een werkbaar en leerrijk schooljaar.

Net zoals vorig jaar werden we door de ouders van Marjolein en Hannah uitgenodigd om peren te gaan rapen in de perenboomgaard van de grootouders op de Neder. Op dinsdagnamiddag werd de bolderkar van onder het stof gehaald en wandelde een grote bende kleuters op de Nederstraat richting de perenboomgaard. De kleuters wandelden tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. Dikke peren, dunne peren, kromme peren ... Ze belandden allemaal in de bolderkar totdat deze gevuld was. Aan de ouders en grootouders van Marjolein en Hannah een hele dikke 'dank u wel'!

Het verhaal van Jezus en de kinderen sprak tot de verbeelding. Iedereen wilde de verhalen van Jezus horen. Ook de kinderen. Maar de boze meneer in het verhaal vond dat niet zo leuk en wilde de kinderen wegsturen. Toen werden de kinderen verdrietig en zo kwam er in de klas een heel verhaal aan bod over vrienden zijn, lief zijn, samen spelen en samen delen.

Ons jaarthema 'Hoedje op ... de school is top!' hebben we ook vorm gegeven. De kleuters mochten een hoedje bestempelen met hun lievelingskleur en de juf niette er een dikke pluim op. Mooie werkjes en de godsdiensthoek is meteen versierd.

Vanaf dit schooljaar heeft Dopido plaats gemaakt voor een nieuwe versie namelijk Doremini. Het aankleedspel vonden de kleuters best fijn. Ze mochten een jongen en/of een meisje aankleden. Er was een hoed, bril, schoenen en kousen, lange broek, rok, bloes en een jas. De juffen maakten een leuke envelop om alles in op te bergen zodat de kleuters er thuis ook mee kunnen spelen. Op een ander werkblad moesten de kleuters alles kleuren wat geel is: een eend, kaas en een zon. Dit was een gemakkelijk werkje voor iedereen. Er stonden ook tekeningen in van een jongen en een meisje. Iedere jongen kleurde de jongensprent samen met juf Wendy en ieder meisje de meisjesprent. De andere prent mogen ze volgende week vrij kleuren. Onze flinke werkers kregen dan ook al eens letterkoekjes en een stempeltje als beloning.

We haalden ook de memo-lotto uit de kast. Dat was ook alweer een hele tijd geleden en daarom moesten de spelregels nog eens duidelijk uitgelegd worden. De kaartjes benoemen en goed op de kleuren letten was geen probleem, maar hun beurt afwachten was iets moeilijker. Zeker als er net een kaartje passeerde dat ze nodig hadden om hun kaart als eerste vol te krijgen. 

Het was een fijne week en de nieuwe roze werkschort van Maxime heeft de juf alle dagen aan gedaan waardoor het werken in de klas steeds rooskleuriger wordt.

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben op vakantie geweest en daar hadden ze ook bedden om te slapen en wij hadden die niet meegenomen, want die waren daar al."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer gaan wij penselen?" De kleuter vroeg eigenlijk wanneer ze gingen schilderen.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een naan bij!" Super, die dikke, lekkere banaan.

Peren rapen.JPG

De kleuters en juffen zijn het schoolse leventje alweer helemaal gewoon. Ook de kleuters voelen zich helemaal thuis in de klas zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze spelende en werkende kleuters in de klas:

https://photos.app.goo.gl/Mfzt7THrgkTVXbfp1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-06-17

WELKOM AAN DE LAATSTE INSTAPPERS VAN DIT JAAR, NOG ENKELE WEKEN EN WE ZIJN KLAAR ... TOCH VOOR DIT SCHOOLJAAR!

De laatste instapdatum van dit schooljaar zit er op. Op maandag 29 mei mochten de laatste instappertjes van dit schooljaar naar school komen. Voor Hanne, Alexia en Aelynn een spannend moment om naar onze Olaf-klas te komen. Lena zien we binnenkort ook alle dagen op de Neder. Soms vloeiden er nog wat traantjes, maar het is altijd even wennen in het begin. Momenteel zitten er 17 kapoenen in de klas die de komende 4 weken nog fijn kunnen spelen en werken in de klas. Welkom nieuwe vriendjes!

Instappers mei.JPG

Enora had voor ons klasje een mooie en handige zakdoekendoos meegebracht. De doos kreeg meteen een plaatsje op de kast waar iedereen gemakkelijk aan kan om een zakdoek te nemen. 

Op dinsdag gingen we samen met alle kleuters naar het cultureel centrum Ter Kommen om naar de voorstelling 'Klaproos' te gaan kijken. De busrit met de grote bus vonden de kleuters geweldig. En ook de grote zaal en de voorstelling met veel muziek, geluiden en grapjes konden de juffen en de kleuters wel bekoren. Vooral de kippenhandpop Kokeliko vonden de kleuters grappig. Nadien mochten de kleuters op geluidenwandeling gaan en geluiden maken met dierenspeeltjes, belletjes en een grote gong waar iedereen eens mocht op slaan. Nadien mochten de kleuters nog even krijten op het sportplein om te bekomen van alle drukte van het vervoer en de warmte.

Een overdrukke week: instappers, toneel, verkeersproject, 2 jarigen, nog een voorstelling, alles afwerken voor vaderdag ... De kleuters mochten alle dagen fietsen op de speelplaats, want ze moesten goed oefenen voor hun loopfietsbrevet en enkele andere proefjes. Tussen 2 rijen dopjes fietsen, slalommen ... Alle kleuters hebben dit flink gedaan. 

Tussen de voorstellingen, verjaardagen vieren en het fietsen door maakten we ook nog enkele werkjes in de klas. De kleuters schilderden een fluovestje geel, plakten een memo-spel met voertuigen op, kleurden vrij een tekening van een fiets en werkten met de nieuwe verfpennen.

Als klap op de vuurpijl kwam er een 'echte' politieman op bezoek in school. Hij vertelde over zijn uniform, sloeg juf Manuella in de boeien en toonde nadien zijn politiewagen. Het zwaailicht en de sirene maakten natuurlijk het meeste indruk op alle kleuters. Voor het laatste half uurtje haalde de juf de waterpomp en de waterballonnen boven. De eerste keer dat de kleuters met water konden spelen. Een plezant moment en een leuke verfrissing na een warme dag. De kleuters konden ook nog met water spelen bij juf Nele en de andere kleuters.

Als afsluiter van ons verkeersproject was er 's voormiddags een voorstelling van de groep 'Levende muziek' over verkeer. Een geweldig optreden! Zowel de kleuters als de juffen hebben er echt van genoten. We leerden allerlei dingen over het verkeer, konden luisteren, meezingen en dansen met de verkeersliedjes en lachen met de vele grapjes. Vooral het verkeerslicht van kleur doen veranderen door te toveren zorgde voor vele verbaasde en verwonderde gezichtjes. Prachtig om te zien! Dit was echt het hoogtepunt van het hele project. Goed gedaan, Wouter en Wim! Jullie hopen we zeker nog eens terug te zien in onze school. We zullen het boek en de CD met de verkeersliedjes nog wel vaker gebruiken, want de kleuters geraakten maar niet uitgepraat over het kleine mannetje met echte mensenvoeten en de verkeerslichten die al toverend van kleur veranderden. Een superleuke voorstelling!

's Namiddags was er de diploma-uitreiking. Meester Jos leidde de uitreiking en deelde officieel de loopfiets- en voetgangersbrevetten uit. Iedereen kon daarna smullen van chips en fruitsap. Met ons feestlied van het Nederwijsje en het liedje 'De wielen van de bus' zorgden we zelf ook voor de muzikale noot. 

Nu even genieten van het extra lange Pinksterweekend tot en met dinsdag 6 juni en dan gaan we nog enkele weekjes knallen tot aan de zomervakantie. 

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kunnen jullie de maandkalender van juni vinden en de verjaardagsberichten met foto's van Endy en Jesse. 

Diploma-uitreiking verkeer.JPG

Niet schrikken, maar op de foto's zullen jullie een juf in handboeien zien. Gelukkig heeft ze geen misdaad begaan, maar was het gewoon even een demonstratie van de handboeien. Anders gaan de mama's en papa's nog denken dat we stoute juffen in school hebben. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 14 filmpjes bekijken: 2 filmpjes van het fietsen, 2 filmpjes van de eerste voorstelling en 10 filmpjes van de laatste voorstelling rond verkeer:

https://goo.gl/photos/G1gxX81KpyCPXFrCA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:57 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-05-17

OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ ... HET SCHOOLFEEST IS VOORBIJ ! ! !

Vorige week zondag hebben alle kleuters van ons klasje hun best gedaan om het dansje 'Lekker op de trekker' mooi uit te voeren. Er ging heel wat oefening en aanpassen van de kleding aan vooraf. De meisjes werden knappe boerinnetjes en de jongens werden stoere boeren met een ruige stoppelbaard. Sebastiaan had speciaal van bij zijn thuis zijn coole tractor meegebracht om enkele rondjes op het podium te rijden. De kleuters vonden het leuk om het dansje te dansen en we kregen vele positieve reacties. Het was een druk en vermoeiend weekend, maar zeker de moeite waard. Bedankt aan de ouders die ons foto’s en filmpjes bezorgd hebben, want de juffen moesten ook dansen als boertje en boerin. 

Tijdens de spellen op het schoolfeest waren de kleuters verzot geworden op de race-auto’s die met touwtjes aan stokken bevestigd waren. Vandaar dat er in de klas een startlijn op de mat gekleefd werd waardoor de kleuters al spelend snelheid en fijne motoriek konden oefenen. 

Tijdens de meimaand-Mariamaand keerde de juf even terug in de tijd met de kleuters. De kleuters hadden dit nog nooit gezien. Er werden rozenkransen, in de volksmond paternosters, en kruisjes uit een oude kast gehaald. De kleuters waren ook helemaal in de ban van het gewijd water en daarom had de juf voor de kleuters ook een flesje voorzien voor thuis.

We deden een waarneming over de handtassen van mama. Ja, de meeste mama’s hebben meerdere handtassen en de kleuters konden er fijn mee spelen. Er werden allerlei attributen klaargelegd en de kleuters moesten zelf zoeken wat er wel en niet in de handtas mocht. Voor sommigen een moeilijke opdracht. De voorwerpen van mama’s werk en mama’s hobby waren zo boeiend dat bijna alle kleuters bij de activiteit betrokken waren. Ze konden dan ook leuke dingen over hun mama vertellen. Aan de hand van het mama-blad kwamen we te weten wat de mama's hun beroep is en wat ze graag eten. Blijkbaar toch veel mama's die graag spaghetti en frietjes eten. Bedankt mama’s om de materialen mee te geven en het mama-blad in te vullen.

Dinsdagnamiddag trokken we samen met de kleuters en juf Wendy naar de veldkapel. De 2 koeien die we onderweg tegenkwamen, boeiden de kleuters enorm en ze vroegen zich dan ook meteen af waar de overige koeien waren. Volgens de kleuters lagen die nog te slapen in de stal van boer Jan. Bij het Mariabeeldje zongen we liedjes voor Maria en de kleuters plukten heel veel bloemetjes voor haar. 

De kleuters konden vrij tekenen voor moederdag, ze mochten ook een kleurplaat kleuren samen met juf Wendy en ze gingen nog een gsm, handtas en een bos sleutels verfdotten. Ondertussen lag er een Dopido met als thema 'De bakker' waar we helaas eigenlijk geen tijd voor hebben. Maar de juf heeft toch al enkele werkjes ingepast voor moederdag, want mama’s lusten ook graag taart en broodjes. Dus gingen de kleuters aan de slag met broden sorteren en kleven. Een zeer leerrijk en mooi werkje.

We vertelden nog enkele mama-verhaaltjes en vrijdag was het weer te mooi om binnen te zitten. De juf ging het Dopido-verhaal vertellen op de bankjes op het sportplein. Daarna mochten de kleuters iets voor mama tekenen met krijt: een taart, een auto, een handtas ...

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, mijn mama heeft ook een zak os." Die handtas zal zeker wel mooi zijn.
 • Een kleuter keek naar de paternosters en zei:"Juf, wat gaan we doen met die paterbollen?"
 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook een kruisje met Mariawater gemaakt en voor u gebeden." Wat lief!
 • De juf liet een prent zien van een mama die een kindje aan het wassen is met een washandje. Toen de juf vroeg wat de mama aan het toen was, zei een kleuter:"Die is dat kindje aan het wassen met een handwasje."
 • Aan de veldkapel vertelde de juf dat Maria achter glas zit omdat ze het anders koud zou krijgen. Hierop zei een kleuter:"Dan moet ze haar jas maar dicht doen."

Onder dit bericht kunnen jullie de foto's vinden van de moederdagcadeautjes en het verjaardagsfeestje van Bent in de klas.

Mama's handtas.JPG

Onder dit bericht kunnen jullie de foto's zien van wat de kleuters de afgelopen weken gedaan hebben om het moederdagcadeautje te maken. Maar ook afgelopen week hebben we leuke activiteiten gedaan zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 5 filmpjes bekijken van het schoolfeest en het spelen in de klas:

https://goo.gl/photos/qvtNPJBTgY9LRsac8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:05 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-17

ALS DE LENTE KOMT IN'T LAND, GEVEN WIJ ELKAAR DE HAND ...

De 2 weekjes paasvakantie hebben deugd gedaan en de juffen zijn druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het laatste trimester van dit schooljaar. We hadden geluk, want dankzij paasmaandag mochten we nog een dagje extra thuis blijven. Zo kon iedereen zeker goed uitgerust aan het laatste trimester beginnen. Voor Lowie was ook zijn eerste schooldag aangebroken en hij voelde zich meteen thuis in de klas. Hij ging eens rondkijken in alle hoekjes en al snel was hij aan het spelen. Een vliegensvlugge en goede start dus. Zo zijn we nu met 14 kleuters in de klas. We wensen hem veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen. 

Instapper Lowie.JPG

Dat de paashaas heel gul geweest is dit jaar konden we ook merken. De ouders van Maxime hadden een hele lading paaseitjes meegegeven voor de klas. Regelmatig krijgen de kleuters een paaseitje als ze flink hun dansje geoefend hebben voor het schoolfeest. Maar de kleuters zijn ook heel waakzaam, want meester Steven durft al eens stiekem van de eitjes komen snoepen. Ook de ouders van Enora hadden een enorme chocoladen paashaas meegegeven. De juf stelde voor om er chocomelk, chocomousse of iets anders lekkers mee te maken, maar voorlopig vinden de kleuters de paashaas te mooi om stuk te maken. Alvast bedankt lieve mensen!

Ondertussen leren we over de lente en de lentebloemen en hebben we een leerwandeling gemaakt waarbij de kleuters werkelijk oog hadden voor alles. Het verkeer, de bloemen, de mensen op de straat, een hond, het Mariabeeld. We gingen dingen tellen en vergelijken. Er werd veel nieuwe woordenschat gebruikt. We keerden na een fikse wandeling terug naar de klas met een grote kennis aan informatie en een bosje vergeet-me-nietjes en boterbloemen.

De afgelopen dagen hebben jullie ook onze fluo-groene verkeersmannetjes met hun oranje vlagjes aan de school zien staan waarvoor dank aan het gemeentebestuur. Hopelijk helpt de slogan 'Graag traag'. Als iedereen zich aan de afspraken en regels houdt, kunnen de kinderen genieten van een veilige schoolomgeving.

We werkten ook in onze lente-Dopido. De woorden en tekeningen met de gevoelens werden geoefend. De kleuters mochten zelf proberen de puzzel te maken. Thuis kan dit weer in het speciale woordkaartendoosje gestoken worden. We stempelden ook een blad vol lavendel en we schilderden een leuk mannetje met haren en een mondje. De kleuters konden zelfs een gevoelsuitdrukking kiezen. Vandaar dat er blije, droevige en boze kindjes zijn. Goed gedaan, flinke kleuters.

Dinsdag kregen we ook te horen dat Marie Prein de grote zus geworden is van een broertje Mathias. De paashaas had haar dit jaar niet enkel paaseitjes gebracht, maar ook een echte baby. We kregen het mooie geboortekaartje van Mathias en de ouders trakteerden met lekkere cake. Als bedankje kleurden de kleuters een mooie tekening op een slabbetje en kreeg Mathias een zacht knuffeltje. Een dikke proficiat aan mama en papa en trotse zus Marie! En Mathias ... tot binnen 2,5 jaartjes in onze klas!

Op vrijdag werkten alle leerkrachten het verkeersproject uit. Ondertussen was er in iedere klas een vervangster die leuke dingen deed met de kleuters. Onze kleuters scheurden glanspapier en kleefden die op een vlinder. De kleurrijke vlinders hangen nu ook bij de werkjes van de kleuters.

Ook nog een hele dikke 'dank u wel' aan Silvio, de papa van Julie en Genaux. Hij heeft voor een grote voorraad nieuwe Olaf-pasjes gezorgd. De juf gaat er zeker genoeg hebben tot aan haar pensioen. Bedankt Wendy voor de vele knutselspullen. Met Moederdag in aantocht kunnen we er zeker weer iets leuks mee maken. Onze knutselpapa heeft alvast enkele dagen en vele uren tijd gespendeerd om ons ideetje uit te werken.

De komende weken gaan we dagelijks oefenen voor ons schoolfeest. Het wordt een grappig dansje, maar we hebben nog heel wat werk om de juiste danspasjes aan te leren. Samen met juf Jannicke moet dat zeker lukken. Op zondag 7 mei kunnen jullie dan komen kijken naar ons dansje op ons schoolfeest.

Neem zeker een kijkje onder dit bericht waar jullie het bericht en de foto's van Tiana's verjaardag in de klas kunnen bekijken.

Lentewandeling.JPG

Met een dikke buik vol paaseitjes en uitgerust na 2 weken vakantie zijn de kleuters en de juffen begonnen aan het laatste trimester van dit schooljaar. Tijdens de lentewandeling kwamen we vele kleurrijke bloemetjes tegen zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/nF7V4HLAQsuaLPac6

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

12:01 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-04-17

DE PAASHAAS HEEFT AAN ONS GEDACHT, WIE HAD DAT NU VERWACHT?

Het voorbije weekend stond weer helemaal in het teken van Pasen en paaskoekjes bakken. We bakten paashaasjes, Dotties en honderden kuikentjes. Wat fijn om de kleuters hiermee te verrassen. Hopelijk smaken ze ook lekker. 

Enora zorgde dan weer voor een fleurige opfrissing van ons godsdiensthoekje en bracht een groot boeket paasbloemen mee. Dank je wel!

Op maandag keken de kleuters nogal verbaasd op. Dottie zat helemaal niet meer op haar eieren te broeden, maar er zaten 6 schattige kuikentjes in haar mandje. De juf vertelde dan ook nog eens de verhalen van Dottie en haar eieren en Dottie en haar kuikens. Iedereen mocht de kuikentjes eens strelen en de mand vasthouden. Wat een leuke en leerrijke ervaring en ... Wie was er eerst? De kip of het ei?

De laatste activiteiten van thema 'Pasen' kwamen ook aan bod. De kleuters kleurden een mooie paaskrans, waren druk in de weer in het paashoekje en plakten nog veel paasstickers op. 

Op dinsdag brachten we nog eens een bezoekje aan de bibliotheek van Hoeselt. Onze ontleende boekjes brachten we terug en een stapel nieuwe boekjes gingen weer mee naar ons klasje om in het boekenrek te zetten.

Daarna deden we een lekkere waarneming. Een lekkere? Ja ja, een waarneming over paaschocolade en paassnoepgoed. Chocoladen haasjes, chocoladen eitjes, marmereitjes, paashazensnoepjes, paaslolly's ... Alles mocht geproefd worden en alles bleek even lekker te zijn! Op het einde van de schooldag werden de paasknutsels klaar gezet, want de juffen hadden vernomen dat de paashaas in Hoeselt gespot was. De kleuters waren bijzonder hoopvol, want zo'n mooie paasknutsels verdienden toch wel wat lekkers van de paashaas. 

Op woensdag gingen we sporten in de Kimpel. Even de benen strekken, springen, sjouwen met de blokken, klauteren, voetballen en veel met elkaar spelen en bewegen. Juf Lutgarde dacht dat ze haar fototoestel vergeten was. Dus maakte juf Jannicke wat foto's met haar smartphone ... Om dan 's middags tot de ontdekking te komen dat het fototoestel toch wel in haar tas zat. Volgende keer moet juf Lutgarde misschien maar best een brilletje opzetten.

Donderdagmorgen stonden de kleuters vol spanning in de rij. Ze kwamen de klas binnen gestormd, want ze wilden wel eens zien of de paashaas iets in hun paasknutselwerkje gelegd had. Maar de vieze modderpoten van de paashaas op de tafels maakten zoveel indruk op de kleuters dat de eitjes maar bijkomstig waren. Iedereen wilde weten wat er gebeurd was. De juf vertelde dat ze de paashaas over de Neder had zien lopen met een mand vol eieren. Wellicht heeft hij toen niet gezien dat ze op de hoek van de straat, aan het plein, net geploegd hadden. Om wat sneller te zijn en omdat het al wat donker was, heeft hij niet gezien dat zijn poten vol modder hingen. Hij is als eerste in onze klas eitjes komen brengen en die vuile poten stonden nog op de tafels. En het was ook echt zo gebeurd volgens een kleuter, want je kon de 'potensporen' volgen van de grote tafel naar de kleine tafel, dan naar de computertafel en zo op de laatste tafel. Het enthousiasme was zo groot, de kleuters waren zo druk aan ‘t bespreken dat de juf op het verkeerde knopje van de camera drukte waardoor het filmpje mislukt is. Dat is pas jammer! Maar er zijn wel foto’s. Na de zeer uitbundige start van de dag kwamen toch nog onze mooie regenboogeitjes en de chocoladen eieren aan bod. De kleuters waren er blij mee en de juffen ook. Maar er wachtte ook nog een heel ander werkje. Toen de juf vroeg wie er wilde helpen met het poetsen van de tafels was iedereen paraat. Dus met z’n allen hebben we de modderpoten afgeveegd en konden we de dag verder zetten. Hopelijk zal de paashaas zijn pootjes vegen voordat hij bij jullie op bezoek komt binnenkort.

Het versje van Paashaas Pluk werd aangepast, want die is nu niet meer ziek en de kleuters kregen maar niet genoeg van hun lied 'Rode stippen op een ei'. Het is jammer dat die mooie periode zo vlug voorbij gegaan is in de klas. We sluiten nu onze 2de trimester af met onze werkjes om thuis te bekijken en bereiden ons voor op het schoolfeest, moederdag en thema 'verkeer.' Dus de paasvakantie zal nuttig besteed worden.

Als afsluiter van het 2de trimester was er op vrijdag 31 maart een speeldag in KinderRijck. Nog een laatste keer dolle pret alvorens de paasvakantie kon beginnen. Hier konden de kleuters naar hartelust spelen met elkaar, in het ballenbad, de klimtoren, het molentje ... Alles was even leuk. We kregen ook een bakje vol jetons om met de autootjes te rijden. De kleuters kregen water en drankjes, frietjes, hamburgers, halalhamburgers, kaaskroketten en kipnuggets. Met volle buikjes kon er namiddag verder gespeeld en geravot worden. De kleuters gingen doodmoe naar huis om 15u om daarna de paasvakantie in te zetten.

Geniet nu vooral van de paasvakantie en hopelijk komt de paashaas langs zonder modderpoten, maar wel met veel eitjes en andere lekkere dingen.

Daarna starten we met het laatste trimester dat ook heel erg druk zal zijn. Dus batterijen opladen en startensklaar zijn op dinsdag 18 april.

Op donderdag 30 maart hebben we ook de verjaardag van Maxime gevierd. Wel enkele dagen te vroeg, maar dan heeft ze haar Olaf-verjaardagskroon voor haar feestje thuis tijdens de paasvakantie. Het bericht en de foto's van haar verjaardag kunnen jullie onder dit bericht vinden.

Onder het bericht van Maxime haar verjaardag kunnen jullie ook de nieuwe kalender van april vinden. Dus scrol zeker even door om een kijkje te nemen. 

Nog enkele grappige uitspraken van onze kleuters:

 • Een kleuter riep:"Juf, kijk! Dottie heeft kiekes in haar mand zitten!"
 • Onze secretaresse juf Stéphanie dacht dat de paashaas met zijn poten in de chocolade gezeten had, waarop een kleuter zei:"Chocolade ligt niet op de grond, maar kaka soms wel."
 • Dottie gaat nu terug naar boer Jan en dan kunnen de kuikens groeien en groot worden en dan worden dat ook kippen. Daarop begon een kleuter te tellen en vroeg:"Hebben we dan volgende Pasen 7 Dotties?" Slimme opmerking.

Pasen 2.JPG

De paashaas heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om vele regenboogeitjes te schilderen en chocoladen eitjes in te pakken. Terwijl wij kunnen genieten van de paasvakantie moet hij nog eventjes doorwerken zodat alle kleuters en kinderen op Pasen op zoek kunnen gaan naar lekkers:

https://goo.gl/photos/pAVk1aCSXDcwBTVB9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:28 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-17

DEZE WEEK ZIJN WE GESTART MET BROEDERLIJK DELEN: ABBAS IN BURKINA FASO

De juffen hadden tijdens het laatste weekend van de krokusvakantie alvast een mooi kasttafereel klaar gezet over Broederlijk Delen. Abbas, zijn rugzak, maïs, zijn roze bril, wol, stenen om mee te spelen en nog veel meer werd uitgestald net zoals te zien was op de grote fotoplaten. Blijkbaar hoorde daar ook een voetbaltruitje bij. Het werd er eentje van KV Mechelen in bruikleen. Maar Bent vond een truitje van Anderlecht toch mooier en Jasper zei dat 'de rode kleur van Standaard gepikt was'. Van echte supporters gesproken.

We leerden ook over een wegwijzer. Maar omdat we toch niet naar Burkina Faso kunnen gaan, maakte juf Jannicke er mooie prenten bij. Richting gang, toiletten, speelplaats en klas. De kleuters vonden dit wel grappig. Omdat we ook een steuntje in de rug van Abbas en zijn landgenoten willen geven, werd onder de krokusvakantie nog een klein spaarpotje gemaakt voor iedere kleuter, want zeg nu zelf... Sparen in een spaarpot is toch veel leuker dan geld in een briefomslag meebrengen hé. Sommige kleuters en ouders hebben al flink gespaard. Vooral de koperen centjes zijn favoriet bij de kleuters en dan kunnen ze er ook veel sparen en meebrengen naar school.

We hadden ook mooie fotoplaten van Abbas, zijn familie en vrienden. De juf stak de prenten in de kamishibai en vertelde er het verhaal bij. Voor de kleuters is het moeilijk te begrijpen dat er bij Abbas geen speelgoed is, geen TV of gsm ... De kinderen in Burkina Faso spelen met zelfgemaakte doosjes en stenen of noten. Dit spel noemt Awaré. Maar de juf vond tijdens haar vakantie toevallig een spel dat er heel erg op leek. Zo hadden we een moderne versie en konden de kleuters vergelijken, tellen en vooral veel wiskundige begrippen oefenen. De pittenzakken werden ook wat moderner aangepakt en gemaakt van skai met daarop een leuk figuurtje zodat we ook nog eens een memoryspel hadden, dus 2 vliegen in één klap. Dit vonden de kleuters wel heel plezant. En na enkele minuten hadden ze zelfs geen hulp meer nodig en speelden ze mooi samen met elkaar de pittenzakkenmemory.

Bij ons thema hoorde ook een Jezusprent en tekenden we de voeten van de kleuters na. Die werden mooi geschilderd en uitgeknipt. Daarna kleefden we ze bij Jezus op de kast en hingen we enkele voetjes aan de wasdraad als versiering. Een armbandje maakte Abbas ook van materialen die hij kon vinden. Zo deden de juffen het ook. Er lagen nog wel enkele herkenningsarmbandjes en die konden we nu gebruiken voor de kleuters. Omdat er een tekort aan regen is in Burkina Faso stempelden de kleuters met wattenstaafjes regendruppels rond de affiche van Broederlijk Delen. 

De kleuters brachten ook kosteloos materiaal mee naar school. Abbas moet het in Burkina Faso stellen met hetgeen hij buiten of in de natuur gaat zoeken en kan vinden. De kleuters vonden dit in eerste instantie niet fijn, want dat was geen speelgoed. Maar toen de juf enkele grappige dingen probeerde te maken met de potjes, knopen, rietjes ... wilden de kleuters opeens allemaal in de speelbak spelen en hebben ze zich de hele dag geamuseerd.

Dan onze Dopido. We hebben echt hard gewerkt deze week, want we wilden zoveel mogelijk werkjes al klaar hebben voordat we aan thema Pasen gaan beginnen. We plakten de dieren bij hun juiste hok of kooi. Er werd een kindje gekleurd dat een lekkere banaan ging eten. We zochten de juiste huidmotieven van de dieren en kleefden die in het daarvoor bestemde vakje. Echt een moeilijk werk, zelfs de juf vergiste zich even. En ... nog maar eens kleven. Mama-hond en puppy moesten mooi bij elkaar zitten. En we kleefden de honden met 1 vlek, met 2 vlekken en met 3 vlekken samen. Tot slot mochten de kleuters een reuzenschildpad groen schilderen en de haren van de hond stempelen met bruine verf. 

Nog een dikke 'dank u wel' aan de familie Charlier voor de noppers, aan de opa van Sander voor de paasattributen en aan de ouders van Ferre voor het kappersgerief en doktersgerief.

Tijdens de vakantie schilderden de juffen ook nog heel veel gouden kroontjes voor alle jarigen van dit en komende schooljaar.

Onze nieuwe loopfietsen werden voor het eerst uitgetest deze week. Onze knutselpapa had alle fietsjes afgelopen zondag in elkaar gezet. Super! Dit is de eerste stap naar het leren fietsen. Kleuters die op een loopfiets hun evenwicht kunnen houden, kunnen daarna ook dadelijk overschakelen naar een gewone fiets zonder steunwielen. Dus nu kan er veel geoefend worden in school met het leuke verkeersmateriaal zoals verkeerslichten, zebrapaden en verkeersborden. 

En dan ons grote cadeau van onze postactie. Jos, Elke en Davy van frituur- restaurant Anjo op de Neder hadden ons geen gewoon kaartje terug gestuurd, maar wel een uitnodiging gegeven om met alle kleuters en de 2 juffen te gaan eten. Op restaurant gaan zoals grote mensen. Ondanks de grote verbouwingswerken maakten ze toch een uurtje vrij om ons op woensdag 8 maart te ontvangen en te verwennen. De kleuters deden thuis hun sjieke kleren aan en in de klas kleurden ze nog een mooie tekening. Sommige kleuters hadden thuis ook een kaartje of tekening gemaakt om af te geven. De tafels waren mooi gedekt. Er waren aangepaste servetjes voor de jongens en de meisjes, er stond al een drankje klaar en dan ... De overheerlijke frietjes met mayonaise en ketchup, de hamburger, de kipfingers en de kipnuggets. De kleuters hadden hun buikje vol gegeten. Lieve Jos, Elke en Davy, een hele dikke merci van alle kleuters en de juffen. Als bedankje hadden de juffen ook glitterschuimwijn gekocht. Het goud was voor Jos, het zilver voor Elke en het brons voor Davy. We horen achteraf wel of het gesmaakt heeft. Veel succes binnenkort met de volledig vernieuwde zaak!

We hebben hiervan ook een artikeltje laten plaatsen op de website van 'Het Belang van Hoeselt'. Op deze link kunnen jullie het artikeltje en de foto's bekijken:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170311_02774969/kleuters-van-...

Broederlijk Delen.JPG

Net zoals de grote mensen zijn alle kleuters gaan dineren in een echt restaurant met hun sjieke kleren aan. De frietjes hebben gesmaakt zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6o5HrQXrNmmNKt2V9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:26 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende