04-06-17

WELKOM AAN DE LAATSTE INSTAPPERS VAN DIT JAAR, NOG ENKELE WEKEN EN WE ZIJN KLAAR ... TOCH VOOR DIT SCHOOLJAAR!

De laatste instapdatum van dit schooljaar zit er op. Op maandag 29 mei mochten de laatste instappertjes van dit schooljaar naar school komen. Voor Hanne, Alexia en Aelynn een spannend moment om naar onze Olaf-klas te komen. Lena zien we binnenkort ook alle dagen op de Neder. Soms vloeiden er nog wat traantjes, maar het is altijd even wennen in het begin. Momenteel zitten er 17 kapoenen in de klas die de komende 4 weken nog fijn kunnen spelen en werken in de klas. Welkom nieuwe vriendjes!

Instappers mei.JPG

Enora had voor ons klasje een mooie en handige zakdoekendoos meegebracht. De doos kreeg meteen een plaatsje op de kast waar iedereen gemakkelijk aan kan om een zakdoek te nemen. 

Op dinsdag gingen we samen met alle kleuters naar het cultureel centrum Ter Kommen om naar de voorstelling 'Klaproos' te gaan kijken. De busrit met de grote bus vonden de kleuters geweldig. En ook de grote zaal en de voorstelling met veel muziek, geluiden en grapjes konden de juffen en de kleuters wel bekoren. Vooral de kippenhandpop Kokeliko vonden de kleuters grappig. Nadien mochten de kleuters op geluidenwandeling gaan en geluiden maken met dierenspeeltjes, belletjes en een grote gong waar iedereen eens mocht op slaan. Nadien mochten de kleuters nog even krijten op het sportplein om te bekomen van alle drukte van het vervoer en de warmte.

Een overdrukke week: instappers, toneel, verkeersproject, 2 jarigen, nog een voorstelling, alles afwerken voor vaderdag ... De kleuters mochten alle dagen fietsen op de speelplaats, want ze moesten goed oefenen voor hun loopfietsbrevet en enkele andere proefjes. Tussen 2 rijen dopjes fietsen, slalommen ... Alle kleuters hebben dit flink gedaan. 

Tussen de voorstellingen, verjaardagen vieren en het fietsen door maakten we ook nog enkele werkjes in de klas. De kleuters schilderden een fluovestje geel, plakten een memo-spel met voertuigen op, kleurden vrij een tekening van een fiets en werkten met de nieuwe verfpennen.

Als klap op de vuurpijl kwam er een 'echte' politieman op bezoek in school. Hij vertelde over zijn uniform, sloeg juf Manuella in de boeien en toonde nadien zijn politiewagen. Het zwaailicht en de sirene maakten natuurlijk het meeste indruk op alle kleuters. Voor het laatste half uurtje haalde de juf de waterpomp en de waterballonnen boven. De eerste keer dat de kleuters met water konden spelen. Een plezant moment en een leuke verfrissing na een warme dag. De kleuters konden ook nog met water spelen bij juf Nele en de andere kleuters.

Als afsluiter van ons verkeersproject was er 's voormiddags een voorstelling van de groep 'Levende muziek' over verkeer. Een geweldig optreden! Zowel de kleuters als de juffen hebben er echt van genoten. We leerden allerlei dingen over het verkeer, konden luisteren, meezingen en dansen met de verkeersliedjes en lachen met de vele grapjes. Vooral het verkeerslicht van kleur doen veranderen door te toveren zorgde voor vele verbaasde en verwonderde gezichtjes. Prachtig om te zien! Dit was echt het hoogtepunt van het hele project. Goed gedaan, Wouter en Wim! Jullie hopen we zeker nog eens terug te zien in onze school. We zullen het boek en de CD met de verkeersliedjes nog wel vaker gebruiken, want de kleuters geraakten maar niet uitgepraat over het kleine mannetje met echte mensenvoeten en de verkeerslichten die al toverend van kleur veranderden. Een superleuke voorstelling!

's Namiddags was er de diploma-uitreiking. Meester Jos leidde de uitreiking en deelde officieel de loopfiets- en voetgangersbrevetten uit. Iedereen kon daarna smullen van chips en fruitsap. Met ons feestlied van het Nederwijsje en het liedje 'De wielen van de bus' zorgden we zelf ook voor de muzikale noot. 

Nu even genieten van het extra lange Pinksterweekend tot en met dinsdag 6 juni en dan gaan we nog enkele weekjes knallen tot aan de zomervakantie. 

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kunnen jullie de maandkalender van juni vinden en de verjaardagsberichten met foto's van Endy en Jesse. 

Diploma-uitreiking verkeer.JPG

Niet schrikken, maar op de foto's zullen jullie een juf in handboeien zien. Gelukkig heeft ze geen misdaad begaan, maar was het gewoon even een demonstratie van de handboeien. Anders gaan de mama's en papa's nog denken dat we stoute juffen in school hebben. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 14 filmpjes bekijken: 2 filmpjes van het fietsen, 2 filmpjes van de eerste voorstelling en 10 filmpjes van de laatste voorstelling rond verkeer:

https://goo.gl/photos/G1gxX81KpyCPXFrCA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:57 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-05-17

OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ ... HET SCHOOLFEEST IS VOORBIJ ! ! !

Vorige week zondag hebben alle kleuters van ons klasje hun best gedaan om het dansje 'Lekker op de trekker' mooi uit te voeren. Er ging heel wat oefening en aanpassen van de kleding aan vooraf. De meisjes werden knappe boerinnetjes en de jongens werden stoere boeren met een ruige stoppelbaard. Sebastiaan had speciaal van bij zijn thuis zijn coole tractor meegebracht om enkele rondjes op het podium te rijden. De kleuters vonden het leuk om het dansje te dansen en we kregen vele positieve reacties. Het was een druk en vermoeiend weekend, maar zeker de moeite waard. Bedankt aan de ouders die ons foto’s en filmpjes bezorgd hebben, want de juffen moesten ook dansen als boertje en boerin. 

Tijdens de spellen op het schoolfeest waren de kleuters verzot geworden op de race-auto’s die met touwtjes aan stokken bevestigd waren. Vandaar dat er in de klas een startlijn op de mat gekleefd werd waardoor de kleuters al spelend snelheid en fijne motoriek konden oefenen. 

Tijdens de meimaand-Mariamaand keerde de juf even terug in de tijd met de kleuters. De kleuters hadden dit nog nooit gezien. Er werden rozenkransen, in de volksmond paternosters, en kruisjes uit een oude kast gehaald. De kleuters waren ook helemaal in de ban van het gewijd water en daarom had de juf voor de kleuters ook een flesje voorzien voor thuis.

We deden een waarneming over de handtassen van mama. Ja, de meeste mama’s hebben meerdere handtassen en de kleuters konden er fijn mee spelen. Er werden allerlei attributen klaargelegd en de kleuters moesten zelf zoeken wat er wel en niet in de handtas mocht. Voor sommigen een moeilijke opdracht. De voorwerpen van mama’s werk en mama’s hobby waren zo boeiend dat bijna alle kleuters bij de activiteit betrokken waren. Ze konden dan ook leuke dingen over hun mama vertellen. Aan de hand van het mama-blad kwamen we te weten wat de mama's hun beroep is en wat ze graag eten. Blijkbaar toch veel mama's die graag spaghetti en frietjes eten. Bedankt mama’s om de materialen mee te geven en het mama-blad in te vullen.

Dinsdagnamiddag trokken we samen met de kleuters en juf Wendy naar de veldkapel. De 2 koeien die we onderweg tegenkwamen, boeiden de kleuters enorm en ze vroegen zich dan ook meteen af waar de overige koeien waren. Volgens de kleuters lagen die nog te slapen in de stal van boer Jan. Bij het Mariabeeldje zongen we liedjes voor Maria en de kleuters plukten heel veel bloemetjes voor haar. 

De kleuters konden vrij tekenen voor moederdag, ze mochten ook een kleurplaat kleuren samen met juf Wendy en ze gingen nog een gsm, handtas en een bos sleutels verfdotten. Ondertussen lag er een Dopido met als thema 'De bakker' waar we helaas eigenlijk geen tijd voor hebben. Maar de juf heeft toch al enkele werkjes ingepast voor moederdag, want mama’s lusten ook graag taart en broodjes. Dus gingen de kleuters aan de slag met broden sorteren en kleven. Een zeer leerrijk en mooi werkje.

We vertelden nog enkele mama-verhaaltjes en vrijdag was het weer te mooi om binnen te zitten. De juf ging het Dopido-verhaal vertellen op de bankjes op het sportplein. Daarna mochten de kleuters iets voor mama tekenen met krijt: een taart, een auto, een handtas ...

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, mijn mama heeft ook een zak os." Die handtas zal zeker wel mooi zijn.
 • Een kleuter keek naar de paternosters en zei:"Juf, wat gaan we doen met die paterbollen?"
 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook een kruisje met Mariawater gemaakt en voor u gebeden." Wat lief!
 • De juf liet een prent zien van een mama die een kindje aan het wassen is met een washandje. Toen de juf vroeg wat de mama aan het toen was, zei een kleuter:"Die is dat kindje aan het wassen met een handwasje."
 • Aan de veldkapel vertelde de juf dat Maria achter glas zit omdat ze het anders koud zou krijgen. Hierop zei een kleuter:"Dan moet ze haar jas maar dicht doen."

Onder dit bericht kunnen jullie de foto's vinden van de moederdagcadeautjes en het verjaardagsfeestje van Bent in de klas.

Mama's handtas.JPG

Onder dit bericht kunnen jullie de foto's zien van wat de kleuters de afgelopen weken gedaan hebben om het moederdagcadeautje te maken. Maar ook afgelopen week hebben we leuke activiteiten gedaan zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 5 filmpjes bekijken van het schoolfeest en het spelen in de klas:

https://goo.gl/photos/qvtNPJBTgY9LRsac8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:05 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-17

ALS DE LENTE KOMT IN'T LAND, GEVEN WIJ ELKAAR DE HAND ...

De 2 weekjes paasvakantie hebben deugd gedaan en de juffen zijn druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het laatste trimester van dit schooljaar. We hadden geluk, want dankzij paasmaandag mochten we nog een dagje extra thuis blijven. Zo kon iedereen zeker goed uitgerust aan het laatste trimester beginnen. Voor Lowie was ook zijn eerste schooldag aangebroken en hij voelde zich meteen thuis in de klas. Hij ging eens rondkijken in alle hoekjes en al snel was hij aan het spelen. Een vliegensvlugge en goede start dus. Zo zijn we nu met 14 kleuters in de klas. We wensen hem veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen. 

Instapper Lowie.JPG

Dat de paashaas heel gul geweest is dit jaar konden we ook merken. De ouders van Maxime hadden een hele lading paaseitjes meegegeven voor de klas. Regelmatig krijgen de kleuters een paaseitje als ze flink hun dansje geoefend hebben voor het schoolfeest. Maar de kleuters zijn ook heel waakzaam, want meester Steven durft al eens stiekem van de eitjes komen snoepen. Ook de ouders van Enora hadden een enorme chocoladen paashaas meegegeven. De juf stelde voor om er chocomelk, chocomousse of iets anders lekkers mee te maken, maar voorlopig vinden de kleuters de paashaas te mooi om stuk te maken. Alvast bedankt lieve mensen!

Ondertussen leren we over de lente en de lentebloemen en hebben we een leerwandeling gemaakt waarbij de kleuters werkelijk oog hadden voor alles. Het verkeer, de bloemen, de mensen op de straat, een hond, het Mariabeeld. We gingen dingen tellen en vergelijken. Er werd veel nieuwe woordenschat gebruikt. We keerden na een fikse wandeling terug naar de klas met een grote kennis aan informatie en een bosje vergeet-me-nietjes en boterbloemen.

De afgelopen dagen hebben jullie ook onze fluo-groene verkeersmannetjes met hun oranje vlagjes aan de school zien staan waarvoor dank aan het gemeentebestuur. Hopelijk helpt de slogan 'Graag traag'. Als iedereen zich aan de afspraken en regels houdt, kunnen de kinderen genieten van een veilige schoolomgeving.

We werkten ook in onze lente-Dopido. De woorden en tekeningen met de gevoelens werden geoefend. De kleuters mochten zelf proberen de puzzel te maken. Thuis kan dit weer in het speciale woordkaartendoosje gestoken worden. We stempelden ook een blad vol lavendel en we schilderden een leuk mannetje met haren en een mondje. De kleuters konden zelfs een gevoelsuitdrukking kiezen. Vandaar dat er blije, droevige en boze kindjes zijn. Goed gedaan, flinke kleuters.

Dinsdag kregen we ook te horen dat Marie Prein de grote zus geworden is van een broertje Mathias. De paashaas had haar dit jaar niet enkel paaseitjes gebracht, maar ook een echte baby. We kregen het mooie geboortekaartje van Mathias en de ouders trakteerden met lekkere cake. Als bedankje kleurden de kleuters een mooie tekening op een slabbetje en kreeg Mathias een zacht knuffeltje. Een dikke proficiat aan mama en papa en trotse zus Marie! En Mathias ... tot binnen 2,5 jaartjes in onze klas!

Op vrijdag werkten alle leerkrachten het verkeersproject uit. Ondertussen was er in iedere klas een vervangster die leuke dingen deed met de kleuters. Onze kleuters scheurden glanspapier en kleefden die op een vlinder. De kleurrijke vlinders hangen nu ook bij de werkjes van de kleuters.

Ook nog een hele dikke 'dank u wel' aan Silvio, de papa van Julie en Genaux. Hij heeft voor een grote voorraad nieuwe Olaf-pasjes gezorgd. De juf gaat er zeker genoeg hebben tot aan haar pensioen. Bedankt Wendy voor de vele knutselspullen. Met Moederdag in aantocht kunnen we er zeker weer iets leuks mee maken. Onze knutselpapa heeft alvast enkele dagen en vele uren tijd gespendeerd om ons ideetje uit te werken.

De komende weken gaan we dagelijks oefenen voor ons schoolfeest. Het wordt een grappig dansje, maar we hebben nog heel wat werk om de juiste danspasjes aan te leren. Samen met juf Jannicke moet dat zeker lukken. Op zondag 7 mei kunnen jullie dan komen kijken naar ons dansje op ons schoolfeest.

Neem zeker een kijkje onder dit bericht waar jullie het bericht en de foto's van Tiana's verjaardag in de klas kunnen bekijken.

Lentewandeling.JPG

Met een dikke buik vol paaseitjes en uitgerust na 2 weken vakantie zijn de kleuters en de juffen begonnen aan het laatste trimester van dit schooljaar. Tijdens de lentewandeling kwamen we vele kleurrijke bloemetjes tegen zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/nF7V4HLAQsuaLPac6

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

12:01 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-04-17

DE PAASHAAS HEEFT AAN ONS GEDACHT, WIE HAD DAT NU VERWACHT?

Het voorbije weekend stond weer helemaal in het teken van Pasen en paaskoekjes bakken. We bakten paashaasjes, Dotties en honderden kuikentjes. Wat fijn om de kleuters hiermee te verrassen. Hopelijk smaken ze ook lekker. 

Enora zorgde dan weer voor een fleurige opfrissing van ons godsdiensthoekje en bracht een groot boeket paasbloemen mee. Dank je wel!

Op maandag keken de kleuters nogal verbaasd op. Dottie zat helemaal niet meer op haar eieren te broeden, maar er zaten 6 schattige kuikentjes in haar mandje. De juf vertelde dan ook nog eens de verhalen van Dottie en haar eieren en Dottie en haar kuikens. Iedereen mocht de kuikentjes eens strelen en de mand vasthouden. Wat een leuke en leerrijke ervaring en ... Wie was er eerst? De kip of het ei?

De laatste activiteiten van thema 'Pasen' kwamen ook aan bod. De kleuters kleurden een mooie paaskrans, waren druk in de weer in het paashoekje en plakten nog veel paasstickers op. 

Op dinsdag brachten we nog eens een bezoekje aan de bibliotheek van Hoeselt. Onze ontleende boekjes brachten we terug en een stapel nieuwe boekjes gingen weer mee naar ons klasje om in het boekenrek te zetten.

Daarna deden we een lekkere waarneming. Een lekkere? Ja ja, een waarneming over paaschocolade en paassnoepgoed. Chocoladen haasjes, chocoladen eitjes, marmereitjes, paashazensnoepjes, paaslolly's ... Alles mocht geproefd worden en alles bleek even lekker te zijn! Op het einde van de schooldag werden de paasknutsels klaar gezet, want de juffen hadden vernomen dat de paashaas in Hoeselt gespot was. De kleuters waren bijzonder hoopvol, want zo'n mooie paasknutsels verdienden toch wel wat lekkers van de paashaas. 

Op woensdag gingen we sporten in de Kimpel. Even de benen strekken, springen, sjouwen met de blokken, klauteren, voetballen en veel met elkaar spelen en bewegen. Juf Lutgarde dacht dat ze haar fototoestel vergeten was. Dus maakte juf Jannicke wat foto's met haar smartphone ... Om dan 's middags tot de ontdekking te komen dat het fototoestel toch wel in haar tas zat. Volgende keer moet juf Lutgarde misschien maar best een brilletje opzetten.

Donderdagmorgen stonden de kleuters vol spanning in de rij. Ze kwamen de klas binnen gestormd, want ze wilden wel eens zien of de paashaas iets in hun paasknutselwerkje gelegd had. Maar de vieze modderpoten van de paashaas op de tafels maakten zoveel indruk op de kleuters dat de eitjes maar bijkomstig waren. Iedereen wilde weten wat er gebeurd was. De juf vertelde dat ze de paashaas over de Neder had zien lopen met een mand vol eieren. Wellicht heeft hij toen niet gezien dat ze op de hoek van de straat, aan het plein, net geploegd hadden. Om wat sneller te zijn en omdat het al wat donker was, heeft hij niet gezien dat zijn poten vol modder hingen. Hij is als eerste in onze klas eitjes komen brengen en die vuile poten stonden nog op de tafels. En het was ook echt zo gebeurd volgens een kleuter, want je kon de 'potensporen' volgen van de grote tafel naar de kleine tafel, dan naar de computertafel en zo op de laatste tafel. Het enthousiasme was zo groot, de kleuters waren zo druk aan ‘t bespreken dat de juf op het verkeerde knopje van de camera drukte waardoor het filmpje mislukt is. Dat is pas jammer! Maar er zijn wel foto’s. Na de zeer uitbundige start van de dag kwamen toch nog onze mooie regenboogeitjes en de chocoladen eieren aan bod. De kleuters waren er blij mee en de juffen ook. Maar er wachtte ook nog een heel ander werkje. Toen de juf vroeg wie er wilde helpen met het poetsen van de tafels was iedereen paraat. Dus met z’n allen hebben we de modderpoten afgeveegd en konden we de dag verder zetten. Hopelijk zal de paashaas zijn pootjes vegen voordat hij bij jullie op bezoek komt binnenkort.

Het versje van Paashaas Pluk werd aangepast, want die is nu niet meer ziek en de kleuters kregen maar niet genoeg van hun lied 'Rode stippen op een ei'. Het is jammer dat die mooie periode zo vlug voorbij gegaan is in de klas. We sluiten nu onze 2de trimester af met onze werkjes om thuis te bekijken en bereiden ons voor op het schoolfeest, moederdag en thema 'verkeer.' Dus de paasvakantie zal nuttig besteed worden.

Als afsluiter van het 2de trimester was er op vrijdag 31 maart een speeldag in KinderRijck. Nog een laatste keer dolle pret alvorens de paasvakantie kon beginnen. Hier konden de kleuters naar hartelust spelen met elkaar, in het ballenbad, de klimtoren, het molentje ... Alles was even leuk. We kregen ook een bakje vol jetons om met de autootjes te rijden. De kleuters kregen water en drankjes, frietjes, hamburgers, halalhamburgers, kaaskroketten en kipnuggets. Met volle buikjes kon er namiddag verder gespeeld en geravot worden. De kleuters gingen doodmoe naar huis om 15u om daarna de paasvakantie in te zetten.

Geniet nu vooral van de paasvakantie en hopelijk komt de paashaas langs zonder modderpoten, maar wel met veel eitjes en andere lekkere dingen.

Daarna starten we met het laatste trimester dat ook heel erg druk zal zijn. Dus batterijen opladen en startensklaar zijn op dinsdag 18 april.

Op donderdag 30 maart hebben we ook de verjaardag van Maxime gevierd. Wel enkele dagen te vroeg, maar dan heeft ze haar Olaf-verjaardagskroon voor haar feestje thuis tijdens de paasvakantie. Het bericht en de foto's van haar verjaardag kunnen jullie onder dit bericht vinden.

Onder het bericht van Maxime haar verjaardag kunnen jullie ook de nieuwe kalender van april vinden. Dus scrol zeker even door om een kijkje te nemen. 

Nog enkele grappige uitspraken van onze kleuters:

 • Een kleuter riep:"Juf, kijk! Dottie heeft kiekes in haar mand zitten!"
 • Onze secretaresse juf Stéphanie dacht dat de paashaas met zijn poten in de chocolade gezeten had, waarop een kleuter zei:"Chocolade ligt niet op de grond, maar kaka soms wel."
 • Dottie gaat nu terug naar boer Jan en dan kunnen de kuikens groeien en groot worden en dan worden dat ook kippen. Daarop begon een kleuter te tellen en vroeg:"Hebben we dan volgende Pasen 7 Dotties?" Slimme opmerking.

Pasen 2.JPG

De paashaas heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om vele regenboogeitjes te schilderen en chocoladen eitjes in te pakken. Terwijl wij kunnen genieten van de paasvakantie moet hij nog eventjes doorwerken zodat alle kleuters en kinderen op Pasen op zoek kunnen gaan naar lekkers:

https://goo.gl/photos/pAVk1aCSXDcwBTVB9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:28 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-17

DEZE WEEK ZIJN WE GESTART MET BROEDERLIJK DELEN: ABBAS IN BURKINA FASO

De juffen hadden tijdens het laatste weekend van de krokusvakantie alvast een mooi kasttafereel klaar gezet over Broederlijk Delen. Abbas, zijn rugzak, maïs, zijn roze bril, wol, stenen om mee te spelen en nog veel meer werd uitgestald net zoals te zien was op de grote fotoplaten. Blijkbaar hoorde daar ook een voetbaltruitje bij. Het werd er eentje van KV Mechelen in bruikleen. Maar Bent vond een truitje van Anderlecht toch mooier en Jasper zei dat 'de rode kleur van Standaard gepikt was'. Van echte supporters gesproken.

We leerden ook over een wegwijzer. Maar omdat we toch niet naar Burkina Faso kunnen gaan, maakte juf Jannicke er mooie prenten bij. Richting gang, toiletten, speelplaats en klas. De kleuters vonden dit wel grappig. Omdat we ook een steuntje in de rug van Abbas en zijn landgenoten willen geven, werd onder de krokusvakantie nog een klein spaarpotje gemaakt voor iedere kleuter, want zeg nu zelf... Sparen in een spaarpot is toch veel leuker dan geld in een briefomslag meebrengen hé. Sommige kleuters en ouders hebben al flink gespaard. Vooral de koperen centjes zijn favoriet bij de kleuters en dan kunnen ze er ook veel sparen en meebrengen naar school.

We hadden ook mooie fotoplaten van Abbas, zijn familie en vrienden. De juf stak de prenten in de kamishibai en vertelde er het verhaal bij. Voor de kleuters is het moeilijk te begrijpen dat er bij Abbas geen speelgoed is, geen TV of gsm ... De kinderen in Burkina Faso spelen met zelfgemaakte doosjes en stenen of noten. Dit spel noemt Awaré. Maar de juf vond tijdens haar vakantie toevallig een spel dat er heel erg op leek. Zo hadden we een moderne versie en konden de kleuters vergelijken, tellen en vooral veel wiskundige begrippen oefenen. De pittenzakken werden ook wat moderner aangepakt en gemaakt van skai met daarop een leuk figuurtje zodat we ook nog eens een memoryspel hadden, dus 2 vliegen in één klap. Dit vonden de kleuters wel heel plezant. En na enkele minuten hadden ze zelfs geen hulp meer nodig en speelden ze mooi samen met elkaar de pittenzakkenmemory.

Bij ons thema hoorde ook een Jezusprent en tekenden we de voeten van de kleuters na. Die werden mooi geschilderd en uitgeknipt. Daarna kleefden we ze bij Jezus op de kast en hingen we enkele voetjes aan de wasdraad als versiering. Een armbandje maakte Abbas ook van materialen die hij kon vinden. Zo deden de juffen het ook. Er lagen nog wel enkele herkenningsarmbandjes en die konden we nu gebruiken voor de kleuters. Omdat er een tekort aan regen is in Burkina Faso stempelden de kleuters met wattenstaafjes regendruppels rond de affiche van Broederlijk Delen. 

De kleuters brachten ook kosteloos materiaal mee naar school. Abbas moet het in Burkina Faso stellen met hetgeen hij buiten of in de natuur gaat zoeken en kan vinden. De kleuters vonden dit in eerste instantie niet fijn, want dat was geen speelgoed. Maar toen de juf enkele grappige dingen probeerde te maken met de potjes, knopen, rietjes ... wilden de kleuters opeens allemaal in de speelbak spelen en hebben ze zich de hele dag geamuseerd.

Dan onze Dopido. We hebben echt hard gewerkt deze week, want we wilden zoveel mogelijk werkjes al klaar hebben voordat we aan thema Pasen gaan beginnen. We plakten de dieren bij hun juiste hok of kooi. Er werd een kindje gekleurd dat een lekkere banaan ging eten. We zochten de juiste huidmotieven van de dieren en kleefden die in het daarvoor bestemde vakje. Echt een moeilijk werk, zelfs de juf vergiste zich even. En ... nog maar eens kleven. Mama-hond en puppy moesten mooi bij elkaar zitten. En we kleefden de honden met 1 vlek, met 2 vlekken en met 3 vlekken samen. Tot slot mochten de kleuters een reuzenschildpad groen schilderen en de haren van de hond stempelen met bruine verf. 

Nog een dikke 'dank u wel' aan de familie Charlier voor de noppers, aan de opa van Sander voor de paasattributen en aan de ouders van Ferre voor het kappersgerief en doktersgerief.

Tijdens de vakantie schilderden de juffen ook nog heel veel gouden kroontjes voor alle jarigen van dit en komende schooljaar.

Onze nieuwe loopfietsen werden voor het eerst uitgetest deze week. Onze knutselpapa had alle fietsjes afgelopen zondag in elkaar gezet. Super! Dit is de eerste stap naar het leren fietsen. Kleuters die op een loopfiets hun evenwicht kunnen houden, kunnen daarna ook dadelijk overschakelen naar een gewone fiets zonder steunwielen. Dus nu kan er veel geoefend worden in school met het leuke verkeersmateriaal zoals verkeerslichten, zebrapaden en verkeersborden. 

En dan ons grote cadeau van onze postactie. Jos, Elke en Davy van frituur- restaurant Anjo op de Neder hadden ons geen gewoon kaartje terug gestuurd, maar wel een uitnodiging gegeven om met alle kleuters en de 2 juffen te gaan eten. Op restaurant gaan zoals grote mensen. Ondanks de grote verbouwingswerken maakten ze toch een uurtje vrij om ons op woensdag 8 maart te ontvangen en te verwennen. De kleuters deden thuis hun sjieke kleren aan en in de klas kleurden ze nog een mooie tekening. Sommige kleuters hadden thuis ook een kaartje of tekening gemaakt om af te geven. De tafels waren mooi gedekt. Er waren aangepaste servetjes voor de jongens en de meisjes, er stond al een drankje klaar en dan ... De overheerlijke frietjes met mayonaise en ketchup, de hamburger, de kipfingers en de kipnuggets. De kleuters hadden hun buikje vol gegeten. Lieve Jos, Elke en Davy, een hele dikke merci van alle kleuters en de juffen. Als bedankje hadden de juffen ook glitterschuimwijn gekocht. Het goud was voor Jos, het zilver voor Elke en het brons voor Davy. We horen achteraf wel of het gesmaakt heeft. Veel succes binnenkort met de volledig vernieuwde zaak!

We hebben hiervan ook een artikeltje laten plaatsen op de website van 'Het Belang van Hoeselt'. Op deze link kunnen jullie het artikeltje en de foto's bekijken:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170311_02774969/kleuters-van-...

Broederlijk Delen.JPG

Net zoals de grote mensen zijn alle kleuters gaan dineren in een echt restaurant met hun sjieke kleren aan. De frietjes hebben gesmaakt zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6o5HrQXrNmmNKt2V9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:26 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-02-17

THEMA 'SLAPEN GAAN', MAAR ONZE POST DIKT OOK NOG AAN

Ook na ons thema 'Post' hebben we nog post ontvangen in de klas. Er werden 2 mooie pakjes bezorgd in onze school. Eentje voor Senne. De doos was mooi versierd met robotten en een kraan en de serpentines die er in zaten komen zeker van pas voor ons thema carnaval. Ook Marleen stuurde een pakje met als titel 'voor de meest gedreven en lieve juffen van de 1ste kleuterklas'. Hierin zat een mooie kussensloop met 'Voor de liefste juf' er op. Dit komt goed van pas bij ons nieuwe thema, maar voorlopig hebben we dit opgehangen op ons bord. Dank je wel aan deze mensen voor de leuke verrassingen.

Omdat we op zondag 29 januari stevig de handen uit de mouwen gestoken hadden bij de afwas van de spaghettidag kregen we 'in ruil' de overgebleven gekookte eieren en de stokbroden. Dus maandag veranderde opeens ons programma en maakten we eiersla. Het was een gigantische hoeveelheid. Dus deelden we met juf Kris en meester Steven. Dat was smullen geblazen. Een dikke 'dank u wel' aan het oudercomité voor al het werk tijdens de spaghettidag en voor de eitjes en het stokbrood.

Op vraag van de kleuters maakten we ook weer eens een knipbak met oude Dopido’s. Vandaar dat sommige kleuters veel papiertjes en tekeningen in de boekentas hadden zitten.

Ondertussen kwamen er nog een hele hoop kaartjes binnen van het verplegend personeel en de artsen van het Sint-Franciscusziekenhuis uit Heusden–Zolder. De beloning volgt nog. We klokken voorlopig af op 15 pakjes en 754 kaartjes. Een toprecord! Bedankt aan iedereen om mee te werken en hopelijk tot volgend jaar bij thema 'post'! Er werd ondertussen ook al een bedankje geplaatst in 'Het Belang van Limburg' om iedereen te bedanken voor hun medewerking.

Dinsdag gingen we met de hele klas en de 2 juffen naar de bibliotheek van Hoeselt en ook het busritje heen en terug is telkens een heel avontuur. De boekjes van onze boekenhoek werden terug ingeleverd zodat we weer nieuwe boeken konden uitkiezen. Zo hadden we al snel een zak vol met prentenboekjes over slapen gaan, verkeer, Valentijn en Pasen. 

Om het thema 'Poëzie' af te sluiten, tekende de juf een hand van de kleuters na die ze vervolgens mochten inkleuren. Er werd ook al een beetje vooruit gewerkt voor onze komende thema's. Zo konden de kleuters bij juf Wendy het fluovestje geel schilderen. Ook Valentijn zal binnenkort aan bod komen in de klas en daarvoor gingen de kleuters aan de slag met letterstempeltjes op een kaartje. 

Woensdag gingen we even de benen losgooien in de Kimpel te Bilzen. Juf Nele had een mooi parcours laten klaarzetten en de kleuters konden weer naar hartelust klimmen en klauteren. Om beurt konden de kleuters slingeren aan de touwen, bouwen met de moussen blokken, springen op de kleine trampoline, voetballen, handballen, golfen en nog veel meer. Een hele leuke, actieve dag ook voor sommige juffen.

Eindelijk ... Op donderdag wou de juf eens graag in de klas blijven slapen, want ze is er toch iedere morgen vroeg bij en iedere avond als één van de laatsten of allerlaatste. Daarom bracht de juf een donsdeken mee, een dekbedovertrek, een reuzegroot kussen en een mooi dekentje van Winnie De Pooh. Deze slaapspulletjes kwamen nadien goed van pas op de matras zodat de kleuters daar lekker konden rusten of zich induffelen onder het deken. De kleuters wilden dadelijk zelf in de klas blijven slapen. Wat hebben we die dag plezier gehad, maar slapen blijven kon helaas niet.

De kleuters mochten ook een tekening kleuren in verband met slapen gaan. Uit de nieuwe Dopido werd het allereerste werkje gemaakt: Kleef de kindjes in de juiste hoeken. Er was een toilet, leeshoek, schilderhoek ... We maakten ook een werkje met figuren en schaduwen. Dit was een beetje moeilijker, maar met de nodige begeleiding lukte dit ook zeer goed. De knikkerbakken werden ook weer bovengehaald en zo konden de kleuters een knuffelbeer knikkerverven, heel erg passend bij de waarneming van de knuffels van de kleuters. Want voor 1 keertje mochten de knuffels een dagje mee naar school komen. Ja ja, Tijgertje, de hond, het konijn, de muis en de vele andere knuffels hebben zich geamuseerd in onze klas. 

Ook de attributen van thema 'Poëzie' werden zorgvuldig in een doos opgeborgen voor volgend schooljaar. Een dikke 'dank u wel' aan alle ouders voor de mooie verzen en gedichten. De handjes die de kleuters nog gemaakt hadden, mochten ze vrij versieren met de nieuwe vetkrijtjes van de juf. 

Grappige uitspraken:

 • De juf haalde een dekbed uit een zak en vroeg aan de kleuters wat het was. Een kleuter antwoordde:"Dat is een dikbed. Dat heb ik thuis ook!"
 • Eén kleuter was supergemotvieerd om te leren hoe je het dekbed en het kussen op de matras moest leggen, want ... hij kreeg die dag ook een 'echt' bed thuis.
 • Een kleuter zei:"Die sukkel is heel dik!" De juf verschoot zich een bult. Bleek dat de kleuter bedoelde dat het kussen heel dik was.

Slapen gaan.JPG

Afgelopen week hebben we een beetje vanalles gedaan: een gerecht gemaakt, naar de bib geweest, gaan sporten ... Op tijd en stond hebben we ook even gerust, want dat hoort natuurlijk ook bij ons thema 'Slapen gaan' zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/YqGcgT8gRNaaZon5A

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:32 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-17

BESTE WENSEN VOOR HET NIEUWE JAAR EN DE JUFFEN STAAN WEER MET THEMA 'POST' KLAAR ! ! !

Na een deugddoende kerstvakantie mochten onze 3 grootste kapoenen Aleyna, Hannah en Jonathan naar de klas van juf Manuella gaan. Maar niet getreurd! Onze kleuterbende werd al uitgebreid met 1 nieuw vriendinnetje, Marie. Nu hebben we 2 Maries in de klas en dat zorgt soms voor een beetje verwarring bij de kleuters. Marie voelde zich meteen thuis in ons klasje en ging al snel de verschillende hoekjes ontdekken. 

Instapper Marie.JPG

De kerstvakantie is voorbij gevlogen, maar de juffen zijn ook tijdens de vakantie druk bezig geweest voor school. Ze flyerden met de hele familie alle straten van de Neder rond zodat thema 'Post' goed van start kon gaan. Na een lange wandeltocht kregen alle huizen een briefje in de brievenbus met de vraag om ons een kaartje te sturen zodat we veel post zouden krijgen. Juf Lutgarde liet nog een Duizendpootje in Het Belang van Limburg zetten met een oproep om kaartjes te krijgen. En met meer dan 200 postzegels werden ook postkantoren en scholen geschreven om ons te helpen met ons thema. 

In de klas werd een echt posthoekje ingericht met een brievenbus, poststempels, postzegels (stickers), wenskaartjes, briefpapier, stiften ... De kleuters konden dadelijk van start gaan met het maken van wenskaarten en het afstempelen van de brieven.

De speelbak werd gevuld met oude wenskaarten en briefomslagen die gepost konden worden in de brievenbus van de speelbak. Telkens de postkaarten op waren, kieperden de kleuters de kaarten opnieuw in de speelbak en begonnen ze weer postbode te spelen. Op de gang werd de geelrode brievenbus omgetoverd tot een echte Olaf-brievenbus waar iedereen een kaartje of tekening in kan steken voor onze klas. 

Tijdens de voorbije week hebben we al enkele honderden kaartjes, tekeningen en pakjes gekregen zowel van mensen op de Neder, Duizendpoot-lezers, kaartschrijvers uit Wallonië, Brussel, Aalst, Dendermonde, Bocholt ... Ja, zelfs uit enkele dorpen en steden waar de juffen zelfs nog nooit van gehoord hebben. Dit zullen we naderhand samen met de kleuters eens opzoeken. Er kwamen ook 2 kaartjes uit Duitsland en eentje uit Gran Canaria. Zelfs daar wilden ze een steentje bijdragen aan ons thema 'Post'.

Ook een dikke 'dank u wel' aan de papa van Bent. Hij heeft er als postbode voor kunnen zorgen dat we postbodekledij in bruikleen hebben en dat we een heuse wenskaartenbrievenbus in de klas hebben staan waar de kleuters zich echt mee amuseren. Hieraan koppelden we de waarneming 'kleding van de postbode' en zijn werk. Dikke merci!

Tijdens een waarneming leerden we over het nieuwe jaar en verschillende soorten kalenders. Want de kleuters gebruiken dagelijks de scheurkalender. De juf had ook nog een jaarkalender, een weekkalender ... meegebracht om over te leren. 

Op dinsdag mochten alle kleuters briefomslagen mee naar school brengen. Eerst gingen we eens kijken hoeveel enveloppen iedereen had meegebracht en welke postzegel er op plakte. De kerstmanpostzegel vonden ze de mooiste, maar er waren ook enveloppen met een postzegel met een vlinder of een rode meneer (koning Filip) er op. Mama of papa moest er een adres op schrijven van de mensen naar wie de kleuters een kaartje gingen sturen. De kleuters maakten een leuk kaartje om er in te stoppen en de briefomslagen werden versierd met stickers en stempeltjes. Donderdag zijn we alles in de brievenbus aan de kerk gaan steken en nu wachten de kleuters natuurlijk vol ongeduld of er de komende dagen een mooi kaartje, tekening of pakje voor hen bij de schoolpost zit. 

Donderdag waren er toevallig 2 postbodes in de school met 2 pakjes voor onze kleuterklas. Deze mannen wilden maar al te graag met de kleuters op de foto staan. Ook de auto van de postbode hebben we even van dichtbij kunnen zien. 

We oefenden met behulp van een werkje de juiste penhouding en keken hoe ver het staat met de schrijfmotoriek van de kleuters. Ze tekenden de stippellijnen na op de briefomslagen. Juf Wendy schilderde met de kleuters rond enkele mooie prenten van de post en liet hen een tekening van de postbode kleuren in de juiste kleuren. Met stempeltjes versierden ze een tekening van een grote postzegel. Omdat het vrijdag zo koud en nat was buiten mochten de kleuters tijdens de speeltijd binnen blijven en naar de DVD van Pieter Post kijken. 

Bij deze een hele dikke 'dank u wel' aan ALLE mensen die ons post bezorgd hebben. Een extra dank u wel voor familie Wijckmans uit Ham voor de grote zak ballonnen, aan Godelieve Biesmans uit Genk voor de 27 kaartjes, bedankt aan Rita die een doos met fairtrade-snoepjes en chocoladen munten stuurde, bedankt Marleen voor de 2 pakken met bouwpakketten ivm verkeer (we zullen de leerlingen van meester Steven om hulp vragen), bedankt familie Vanwijck uit Kinrooi voor de mooie Jaklien-kalenders en zoals gevraagd hebben de kleuters een mooie tekening gekleurd voor een jarige gehandicapte vriend, bedankt juf Nicole voor de grote doos met mooie knopen, super bedankt voor de mensen die speciaal een Olaf-kaart gestuurd hadden die de juf toevallig nog niet in haar collectie had. Bedankt aan de postzegelverzamelaar die ons elk jaar opnieuw een deeltje van zijn collectie naar ons klasje stuurt. Bedankt aan de bedrijven, gemeentebesturen en postkantoren die ons ook leuke dingen stuurden. Ook alle leerlingen en kleuters, ouders, grootouders die kaarten en tekeningen stuurden. Sommigen maakten zelfs mooie hartjes of Olaf-tekeningen.

Als verrassing had de juf ook weer haar unieke reuzegrote Olaf-kaart mee naar school genomen om over te leren.

Dank u wel aan de ouders van Ylana Vanspauwen die ons allerlei leuke spullen voor ons keukentje cadeau deden. Dank u wel aan de ouders van Jitte en Fenne die een een ganse zak vol verkleedkleren gaven. Die zullen we zeker tijdens het thema carnaval gebruiken.

Grappige uitspraken van de week:

 • Toen de juf vroeg waar de 3 doorgeschoven kleuters dan waren, antwoordde iemand:"Die wonen nu in de klas van juffrouw Manuella."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, mogen wij met de briefslagromen spelen?" Ja, we hadden net een nieuw en moeilijk woord geleerd namelijk briefomslag.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, waarom zijn er verschillende benen aan de broek van de postbode?" Dit waren eigenlijk de verschillende kleuren en de reflecterende stroken op de broek. 
 • "Mogen we ook brieven in de grote bussenbrief steken?" 
 • De kleuters kijken alle dagen uit naar nieuwe post, de mooie kaartjes, de leuke dingen. Dan zei opeens een kleuter:"Die postbode heeft zeker een winkel thuis!"

Post 1.JPG

De postbode van de Neder heeft het al druk gehad de afgelopen dagen. Tientallen brieven en kaartjes hebben hun weg al gevonden naar ons klasje. Ook onze kleuters hebben de smaak te pakken om zelf postbode te spelen zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/YxU8m9Y7tSRX4jJSA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

14:14 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende