16-03-18

WAAR ZIJN DIE HANDJES, IK WIL ZE ZIEN ... JA, DIE HANDJES IN DE LUCHT EN OOK JE VINGERS ALLE 10 ! ! !

Afgelopen week hadden we vele handen nodig. We oefenden voor het eerst op het grote podium in de zaal én we gingen aan de slag rond het thema 'Pasen'. Het was dus ontzettend druk zowel in de klas als in de zaal.

We begonnen ons thema met het leren over kippeneieren. Waar komen ze vandaan? Wie legt er eieren? Vele vragen, dus moesten er ook vele antwoorden komen. Er zijn bruine en witte eieren en die komen van de kippen. De juf leerde de kleuters hoe ze eitjes konden koken en hoe ze eitjes konden bakken. Maar oh ... de juf was zo druk bezig dat ze bijna de eierschalen mee gebakken had. We bakten een spiegelei en roereieren. Dat smaakte. De paashaas had ook mooie geschilderde eitjes aan de juf gegeven. Ieder eitje had één kleur. Zo konden we de kleuren oefenen en proeven. Gelukkig had de paashaas bij Jelle Berx heel veel eitjes gebracht en die waren ook nog zoveel mooier met de gekleurde streepjes. Een hele dikke 'dank u wel' aan de ouders van Jelle. De kleuters hebben al van de lekkere eitjes mogen proeven en er zijn er nog wat over om maandag van te smullen.

Ook een dikke merci aan de opa van Lena voor de paasspulletjes. Sommige hebben een plekje op de kast gekregen en de rest werd eerlijk verdeeld. Deze week kwamen er ook nog centjes binnen voor ‘t Kietelt. Marie en Jesse mochten hun spaarpotje in de grote glazen pot leegmaken. Als deze pot vol is, bezorgen we hem weer voor dit project. Toevallig zag de juf een advertentie voor een gezonde wedstrijd. Dus we wagen een poging om met Olaf en zijn groentjes een prijsje in de wacht te slepen. Afwachten dus.

En dan handen uit de mouwen en aan de paasknutsels beginnen. De knutselpapa van de juffen heeft voor iedere kleuter een mooie kip Dottie uitgezaagd en een eierplankje. Dus nog heel wat werk komende week zodat hij in het weekend alles kan afwerken voor de kleuters zodat de paashaas eitjes kan brengen. Alle kleuters mochten Dottie wit stempelen. Een hele klus, want beide kanten moesten wit zijn. De juf werkte de randjes af. Hopelijk heeft de paashaas een oogje in ‘t zeil gehouden, want iedereen heeft mooi en flink gewerkt. De randjes van de eierplankjes heeft de juf al groen geverfd. Nu is het weer de beurt aan de kleuters om ze verder af te werken met gras en een bloemetje erbij.

Onze speelbak is een enorme eierbak geworden met eierkartons. De hele dag worden hier wiskundige begrippen geoefend. Een vol, halfvol of leeg doosje. Tellen hoeveel eitjes er in 1 doosje passen. Evenveel eitjes zoeken als de andere kleuters. De speelbak heeft nu veel succes evenals ons slaaphoekje dat de kleuters nog even wilden behouden voor het geval dat de paashaas moe is en bij ons wil komen slapen of uitrusten. En denk er aan. De paashaas woont bij boer Jan en zijn kippen op de boerderij in Brussel.

Afgelopen week heeft juf Jannicke een artikeltje over ons restaurantbezoekje op de website van 'Het Belang van Hoeselt' gezet. Vandaag (vrijdag) stond het artikel zelfs in de Goednieuwskrant van Het Belang van Limburg. Ja ja, we zetten de Neder stilaan op de wereldkaart. Het artikel met de bijhorende foto's kan je hier bekijken:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20180310_03401792/kleuters-t-ne...  

Dinsdag, woensdag en donderdag hebben we nog enige tijd doorgebracht in de zaal om ons dansje op het podium te oefenen. Woensdag hielden we een generale repetitie en de juf zag dat het goed was.

De hele week zat er een witte kip met eitjes in de klas. De kleuters stelden zich toch vele vragen. Maar de juf wachtte tot vrijdag om het verhaal van Dottie en haar eieren te vertellen. De kleuters vonden dit zo’n mooi verhaal. Het was muisstil in de klas. Ze herkenden ook de andere dieren uit het verhaal. Hoe tof was dat. Iedereen wou de mand met Dottie en haar eieren wel eens vasthouden zodat ze alles van dichtbij konden zien. Ook Dotties vriendje Cezar was er en danste er lustig op los tot hilariteit van alle kleuters die spontaan meededen. Maar oei ... toen de juf de kip een beetje te hard vast nam, begon die spontaan te kakelen. De juf verschoot er zelf van, want dit had ze de afgelopen jaren nooit gezien. Is dit een toverkip?

We leerden ook nog over paastakken en een paasboom. Zo’n kale takken is niet mooi en daarom werden ze met mooie gele eitjes versierd. De kleuters probeerden de paasboom mooi in te kleuren net zoals degene die op de kast staat en het lukte hen ook nog heel goed. We zongen het liedje van de paashaas en zijn vele gekleurde eitjes. Op deze link kan je het liedje beluisteren op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=KrGXouDPbYQ

Vrijdagnamiddag ging onze eerste opvoering van ons schoolfeest door in de zaal. De kleuters vonden dit ook heel spannend, want ze wisten niet hoeveel mensen er in de zaal zouden gaan zitten. De jongens in hun jeansbroek, blauw t-shirt en stoere witte das. De meisjes met hun kleurrijkste kleedje en een mooie bloem er op en de haren met witte spelden, diadeems en strikjes. De kleuters stapten het podium op, namen hun plaatsje in en zetten hun beste dansbeentje voor. En of ze goed gedanst hebben! Het applaus van het publiek was dan ook zeer verdiend voor de flinke kapoenen. Ze hebben hun 2 dansjes prima gedaan en verdienden daarom een klein snoepje achteraf. 

Grappige uitspraken van afgelopen week: 

 • De juf bakte enkele eitjes en vroeg hoe zo'n eitje heet. Iemand wist het onmiddellijk en zei:"Een panei" Ja, dat roerei lag inderdaad in de pan.
 • De kleuters mochten van de geschilderde eitjes proeven. Een kleuter zei:"Ik wil alleen een wit ei en die gele bal niet."
 • De juf vergat door de drukte bijna haar blauwe T-shirt aan te doen voor het schoolfeest. Dus deed ze dat nog vlug in de klas. Een kleuter riep:"Juf, ik zie uw pinkinasi!" Wat zou die kleuter gezien hebben denken jullie?

Dottie.JPG

Kippen horen niet in een kleuterklas, maar voor Dottie maken de juffen ieder jaar een uitzondering. Ze voelt zich helemaal thuis op onze versierde kast zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/mg28pKLeWfgcqutg2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:51 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-03-18

OOGJES TOE EN SLAAP MAAR ZACHT, LEKKER DOOR ... DE HELE NACHT ! ! !

Onze week begon al met een leuke verrassing. Enora had een mooi, splinternieuw bankje bij voor de midi-Olafjes. Want alle Olafjes hebben een plekje nodig op onze kast. Echt handwerk en vakmanschap. Super gedaan opa Josy! Wat zouden we doen als we jou niet hadden. Alle kleuters en juffen zijn superblij. Een hele dikke merci en een eervolle vermelding op onze klaswebsite.

Bij het thema 'slapen gaan' hoort ook een slaapplekje. Voor een echt bed hebben we helaas geen plaats in de klas. Daarom werd ons doktershoekje omgetoverd tot een knus slaaphoekje met een echt dekbed, dekbedovertrek, kussens en kussenslopen. De juf kocht op de rommelmarkt nog een mooi Winnie de Pooh dekentje. We konden rusten met de poezenoortjes van Billi de Bednetpoes of met de slaapmutsen van Marie. Er waren zelfs enkele 'sjareltjes' die in het dekbed gekropen waren. Dat was pas gezellig. Spelend leren noemen we dat dan maar.

De knuffels mochten maandag voor 1 keertje mee naar school komen. Eerst mochten de kleuters er mee gaan turnen en daarna gingen we erover leren in de klas. De meeste knuffels hadden ook een naam of waren bekenden uit series zoals Bumba, Paw Patrol ... We vergeleken de knuffels ook met de kleuters. Waar zijn de handjes, de voetjes? Toon eens de benen en de oren. Superfijn om een dagje de knuffels in de klas te hebben.

Aan ons thema koppelden we ook de actie van Billi de Bednetpoes. Jammer dat de juf niet voor alle kleuters een poes kan kopen. Dan maar een ideetje uitwerken voor een kartonnen poes. Met een stuk spons werd één zijde blauw geschilderd of beter gezegd geveegd en de andere kant mochten de kleuters kleuren. Uit de reuzegrote voorraadkelder haalde de juf nog wat zachte rode hartjes en de juffen konden daarna beginnen met de afwerking. Veel werk, maar de Billi’s zijn oh zo mooi. Hopelijk hebben de mama’s of de papa’s een wasdraad in de speelkamer of slaapkamer van de kleuter gehangen zodat alles er mooi kan ophangen.

De kleuters maakten ook nog een ander werkje waarbij ze een lappendekentje maakten door gekleurde stukjes glanspapier op het dekentje te plakken. We sloten de dag af met een toververhaal. Eerst moest de juf een toverspreuk zeggen en daarna kwamen er geluidjes uit het boek terwijl de juf het verhaal aan het vertellen was. Zo hoorden de kleuters een kraan druppen, de wind waaien en het muisje snurken. Verbaasde blikken alom bij het horen van de geluiden uit het boek. 

De eerste gevulde potjes met centjes voor ons vastenproject ‘t Kietelt zijn ook al binnen. Dank u wel beste ouders. Alle beetjes helpen. De lege potjes mogen daarna thuis blijven om mee te spelen.

Na de slaaphoek en de knuffels mochten de kleuters ook hun pantoffels meebrengen om over te leren en in de klas aan te doen. We vergeleken en keken hoe de pantoffels eruit zagen: met sterretjes of konijntjes of giraffen ... Deze activiteit was vooral gericht op de vaardigheid om zelf te leren hoe de pantoffeltjes aan en uit moesten. Open en dicht. Met velcro, met een ritssluiting of zonder 'opendoeners' zoals iemand het noemde.

De ouders van Jelle hadden voor de juffen en voor de Anjo een doos heerlijke Merciekes bij. Dank u wel hoor. Omdat in de klas alles onder het motto 'samen spelen, samen delen' moet gebeuren, had de juf beslist dat we de chocolaatjes ook zouden delen. Maar potverdorie ... Meester Steven kwam weer stiekem in onze kast snuffelen en nam zelfs 2 chocolaatjes mee. Maar nu kunnen we het ook bewijzen, want de juf nam vlug het fototoestel om onze chocoladedief te fotograferen en alle kleuters hebben hun boze vinger laten zien. Dus opgepast meester Steven!

En dan donderdag ... de langverwachte dag. Alle kleuters mochten met Olaf en de juffen naar frituur-restaurant Anjo gaan, want ze werden er door Jos, Davy en Elke getrakteerd. Dit is een jaarlijkse traditie geworden naar aanleiding van ons thema 'Post en communicatie'. Sommige kleuters hadden een mooie tekening gemaakt en iedereen had honger. De juffen hadden ook een presentje voorzien voor het Anjo-team, want dit is telkens een hele belevenis voor de kleuters. De tafels waren mooi gedekt met een leuke placemat en kleurige servetten. De kleuters zongen een liedje. Davy bakte voor iedereen frietjes, hamburgers, kipnuggets en kipfingers. Bent en Matthis waren de garçons van dienst. Elke zorgde ondertussen voor de drankjes. Alle kleuters hebben flink gegeten en gedronken, de juffen werden er ook in de watten gelegd. Sommige kleuters aten hun bordje helemaal leeg en kregen zelfs nog extra frietjes op. Bij deze aan Davy, Elke en Jos nogmaals een hele dikke 'dank u wel' voor al de moeite die jullie gedaan hebben voor alle kleuters en de juffen en bovendien was alles gratis en bijzonder lekker!!! Ondertussen heeft de juf de krokodil op de placemat getekend en aan de hand van de dieren een grappig verhaal verzonnen.

De week werd afgesloten met de Nationale Pyjamadag van Bednet. Alle juffen en de meester, maar ook alle leerlingen en kleuters mochten in pyjama naar school komen. Een kleurrijke en gezellige bedoening. De kleuters vonden het best wel leuk om te doen en showden met veel trots hun mooie pyjama in de klas. Nu werd het spelen in de slaaphoek nog veel echter. De juf had ook nog mooie tattoos van de Bednetactie. Dus de kleuters die dit wilden, mochten een tattoo uitkiezen en juf Wendy en juf Lutgarde zorgde ervoor dat deze een mooi plekje op de arm van de kleuters kregen. Er waren nog enkele Bednettekeningen om vrij te kleuren en de fijne motoriek en de schrijfmotoriek werd geoefend door een poes mooi na te tekenen op de stippen. De oudste kleuters hadden dit heel flink gedaan en toen wilden de allerjongsten dit ook wel doen. Best wel moeilijk, maar het proberen waard.

De week werd afgesloten met een koffiestop en een rommelmarkt ten voordele van ‘t Kriebelt. Dit was echt een fijne afsluiter van de Bednetweek en ons project ‘t Kriebelt. Alle dagen hebben we ook nog eens ons dansje voor het schoolfeest geoefend.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Een kleuter zei:"Juf, dat zijn geen pantoffels hoor, dat zijn sloefen."
 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een pyjama zonder benen." Ja, dat was inderdaad een mooi slaapkleedje.
 • Een kleuter kon onverwachts goed rijmen en zei:"Juf, ik vind u lief en meester Steven is een chocoladedief."

Anjo.JPG

Onze klas leek wel een grote slaapkamer de afgelopen week. De ene keer waren de knuffels in de klas, de andere keer trippelden de kleuters rond met pantoffeltjes of pyjama aan door de klas. Ook benieuwd hoe de leerkrachten in pyjama er uitzien? Zeker eens kijken naar deze foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 2 filmpjes bekijken van de kleuters met pyjama in de klas:

https://photos.app.goo.gl/8bhqKbbPzKypPHm43

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:07 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-03-18

KLEUREN EN KWASTEN MET ROOD, BLAUW, GROEN EN GEEL ... EEN REGENBOOG MET KLEUREN OH ZO VEEL !

Maandag was onze gele dag. Wat fijn dat de ouders en de kleuters zo goed hun best deden om iedere dag een andere kleur te geven. Grappig dat één van de kleuters zei:"Juf, ik heb een banaan bij, want mijn mama heeft geen geel”. Iedereen mocht weer in de klas een voorwerp zoeken met een gele kleur om over te leren. We stempelden gele sterren om de klas te versieren en om de link met thema 'slapen gaan' te maken.

In de plaats van Broederlijk Delen steunen we dit jaar het project ‘t Kietelt. We maakten in de klas een mooi spaarpotje waarin jullie de komende dagen en weken veel centjes kunnen steken voor het goede doel 'Een verjaardag voor elk kind'.

Dinsdag mochten de kleuters op onze laatste kleurrijke dag in het groen naar school komen. We gingen op zoek naar groene voorwerpen in de klas. Wat waren het er veel! Daarna kreeg de kikker een groen kleurtje met de groene verf. 

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand kregen we ook enkele nieuwe boeken voor de kleuterklassen in verband met techniek en verkeer. Helaas is het nu veel te druk om er mee te werken. Dus dat plannen we wel op een later tijdstip.

Momentje voor een complimentje! Op donderdag 1 maart zorgden de juffen van de Olafklas weer voor een gepast presentje voor de collega’s, kleuters en ouders, buren, vrienden, kennissen ... Tijdens het voorbije weekend werd er dus een heuse bakkerij uit de grond gestampt ten huize van juf Lutgarde. Het deeg werd in grote porties gemaakt, de ovens werden aangezet en we maakten honderden snorren met de slogan 'Hier zit alles SNOR'. Alles netjes verpakken in plastieken doosjes en zakjes, een kort tekstje en eindelijk konden de rietjes met de snorren uit de kast gehaald worden. De juffen hebben altijd wel vele ideeën en honderden koekjesvormen waarbij ze iets leuks kunnen verzinnen voor elke gelegenheid. Bij deze dus aan iedereen een dik compliment voor de persoon zoals je bent! Ook een dikke 'dank u wel' voor de vele complimentjes die we kregen van ouders en collega's.

De kleuters kleurden ook nog een reuzesnor, werkten in hun Doremini, speelden met de sorteerdieren en sorteervoertuigen, speelden in de keuken en de kappershoek. De magneten en de klei, de auto’s en de duplo waren ook geliefd deze week. Dagelijks dansten de kleuters ook in de klas. We gaan dit jaar een leuk, maar eenvoudig dansje doen voor ons schoolfeest. De kleuters vinden het plezant en dat is het voornaamste.

Onze chocoladedief is ook weer op bezoek geweest in de klas. Meester Steven probeert altijd ongezien koekjes of lekkers uit de kast van de juf te nemen. Door het te koude weer mochten de kleuters in de klas blijven om tijdens de speeltijden naar een filmpje kijken. En ja, daar was hij weer. Stilletjes kwam hij de klas binnen, graaide uit de kast iets lekkers en verdween. Maar de kleuters hadden het deze keer gezien en zouden de volgende keer boos kijken naar de meester en hun boze vinger laten zien. Hoe grappig was dat. Bij deze meester Steven hoopt de juf dat het gesmaakt heeft.

Vanaf vrijdag schakelden we over naar het thema 'slapen gaan'. We maakten een leuk slaaphoekje en gaan ook komende week iedere dag iets rond het thema doen. De juf heeft haar Bednetpoes Billi al meegenomen naar de klas. Billi is de beste vriend van alle zieke kindjes en de juffen vinden dit een waardevol project waar ze al enkele jaren wat extra inspanningen voor doen. Onze Billi heeft een kersenpitten hartje dat je kan opwarmen zodat de knuffel nog veel leuker wordt om mee te spelen. Je kan hier op hun website informatie over vinden. De juf knutselde ook al een Bednetpoes uit karton zodat de kleuters weten wat ze volgende week mogen doen, want Billi is heel populair in de klas.

We sloten de week af met wat extra leerlingen van het 2de leerjaar. Niet om te leren ... Neen, voor 1 keertje mochten ze in alle hoeken komen spelen, helpen opruimen en daarna nog een kort filmpje bekijken. Wat waren deze jongens en meisjes blij om nog eens in de 1ste kleuterklas te zijn.

Ook nog een dikke 'dank u wel' aan de mama en papa van Jelle voor de vele spulletjes die we al van jullie hebben gekregen. De juffen gaan dit zeker nog gebruiken. De mama en papa van Marie verdienen ook een bedankje, want van hen kregen we coole slaapmutsen van de Efteling om mee te spelen in de klas.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • We leerden over de kleur geel. Daarop zei een kleuter:"Ik vind geel niet mooi, want soms zijn er vieze plekken op." De juf begreep er niets van tot bij het eetmoment. Die kleuter had een banaan bij met bruine plekken. 
 • Met dit koude weer drinken de kleuters heel weinig. De juf zei:"Drink maar allemaal veel, dat is goed voor jullie buikje". Hierop zei een kleuter:"Dan wordt onze buik zo dik als die van mijn papa!" De juf vroeg:"Drinkt die dan zoveel water?" "Neen, bier" was het antwoord. 
 • Een kleuter vroeg:"Juf, waarom heeft die poes 2 ogen?" De Bednetpoes heeft 2 verschillende ogen en dat viel de kleuters onmiddellijk op.

Op woensdag 28 februari werd Simon 3 jaar. Dat hebben we natuurlijk uitgebreid gevierd in de klas. Het bericht en de foto's ervan kunnen jullie hieronder bekijken.

Onder het bericht van Simon zijn verjaardag kunnen jullie ook de nieuwe kalender van maart nemen. Dus scrol zeker maar even naar beneden!

Complimentendag.JPG

Dat we een gele en groene dag gehad hebben in de klas, zullen jullie duidelijk kunnen zien aan de gele en groene foto's. Ook van thema 'Slapen gaan' hebben we foto's gemaakt, maar niet van slapende kleuters hoor. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken:

https://photos.app.goo.gl/vwb9SkQHVOtAmUc63

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:30 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-02-18

WAT IS DE JUF TOCH BLIJ OM WEER IN DE KLAS TE ZIJN EN OOK HAAR KAPOENEN VINDEN DAT REUZEFIJN ! ! !

De eerste schoolweek na de krokusvakantie zit er op. Op maandag 19 februari kwam Celia Blokken voor het eerst naar school. Oei, wat een drukte op de speelplaats. De enkele traantjes waren vlug opgedroogd en na een weekje voelt ze zich al helemaal thuis in de klas. Welkom Celia, we gaan er nog een fijn schooljaar van maken!

Instapper 19 februari.JPG

Ons thema 'Post en communicatie' leverde ons uiteindelijk 1896 kaartjes, brieven en postpakketten op. Een absoluut record! Volgend jaar proberen we toch voor de 2000 te gaan. Een hele dikke 'dank u wel' aan alle mensen die ons zo gesteund hebben tijdens de actie, want zonder jullie konden wij ons record niet verpulveren. Ook al een dikke merci aan Jos, Davy en Elke van de Anjo. Want zij nodigen ons en onze kleuters uit in frituur-restaurant Anjo om dit te vieren op donderdag 8 maart. 

Dat de juffen bezeten zijn van Olaf de Giraf is al lang duidelijk. Maar nu zijn we ook op zoek naar al zijn vrienden in mini-versie. We hebben er al een 8-tal. Een hele klus. Juf Jannicke heeft een 'echte Jaap Schaap' gevonden voor onze collectie en toevallig konden we ook nog een extra agenda op de kop tikken. Opa Josy, opa van Enora Dossler, is ook op bezoek geweest in ons klasje. Vorig jaar heeft hij voor Olaf een mooie stoel en tafel gemaakt. Daarna nog een sjieke bank voor papa en mama Olaf en nu heeft de juf hem gevraagd om een speciale stoel met tafel te maken voor de midi-Olafjes. Vrijdagmiddag is hij al komen meten en binnenkort gaat hij er aan beginnen. Wat worden onze juffen, kleuters en Olafjes toch verwend. Al een dikke merci opa Josy!

Er moest ook nog in de Doremini’s gewerkt worden. De kleuters kleurden het kleed van de prinses paars, ze kleurden de heks, zochten dezelfde tekeningen op de kroontjes en de schilden van de ridders, ze stempelden confetti .... en werkten het boekje verder uit. Een hele klus, want de volgende Doremini ligt al klaar.

Deze week kregen we ook een leuke verrassing geleverd. Doorheen het jaar verzamelen we constant batterijen. Dus bij deze een warme oproep aan iedereen om batterijen aan de school te doneren. Voor deze batterijen krijgen we punten, afhankelijk van het gewicht. De punten hebben we omgezet in leuk spelmateriaal voor onze speelplaats. Iedereen zal hier fijn mee kunnen spelen. 

Dinsdag kregen we uitleg over ons vastenproject 'Een verjaardag voor iedereen'. Mark Breemans kwam uitleg geven over 't Kietelt, een organisatie die kansarme kinderen een verjaardagsdoos bezorgt waarmee ze hun verjaardag thuis en in de school kunnen vieren. 

Om de 14 dagen, op dinsdagnamiddag, steekt juf Lutgarde de handen uit de mouwen om een leuke activiteit te voorzien voor het 1ste en 2de leerjaar. Deze leerlingen vinden dit echt  plezant, maar ze wilden ook nog eens met een foto op de klaswebsite staan. Bij deze is dit gebeurd.

Aangezien we deze week leerden over de kleuren hadden de ouders hun best gedaan en iedereen had donderdag wel iets roods aan en vrijdag iets blauws. Op deze manier is het fijn om de kleuren aan te leren. We gingen op zoek in de klas naar rode en blauwe voorwerpen. De juf vertelde het verhaaltje van Roodkapje en de wolf in de versie van 'Wat is rood?'. Daarna luisterden de kleuters naar het verhaal over het blauwe paard. Zeer leerrijk en grappig bovendien. Juiste kleuren herkennen, vergelijken, benoemen. Het kwam allemaal aan bod. Bij thema rood had de juf ook nog lekkere chocoladen hartjes in een rood papiertje. De chocolade aten we op en het snoeppapiertje was zo mooi dat we het opkleefden en er bij tekenden. We prikten ook nog een rood hartje uit. Een moeilijke en gevaarlijke klus, maar dit is al het hartje voor onze Bednetpoes en de actie van volgende week.

Het liedje 'Alle kleuren van de regenboog', verhaaltjes over de regenboog ... Oh zo mooi. Daarom kleurden de kleuters samen met juf Wendy ook een regenboog. Op de kinderafdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis te Heusden–Zolder maakten ze voor ons thema post zo mooie Olafjes dat de juf hier ook iets leuks mee wilde doen. Dus hun Olafjes dansen aan de regenboog.

We zongen ook nog het lied 'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent' en we probeerden het lied 'Waar zijn die handjes' van Yves Segers na te doen, want dit wordt ons dansje voor het schoolfeest. Bekijk het gerust al eens op YouTube en laat je kleuter maar fijn meedansen en meezingen.

Celia bracht dinsdag een leuk cadeautje mee voor de klas. Onze werkbankjes in de klas zijn heel populair en ook de vouwmeters worden dan veel gebruikt. Jammer genoeg sneuvelt er af en toe al eens eentje waardoor we het nog moesten doen met 2 meters. Daarom had Celia wel 10 nieuwe Coopmans- vouwmeters bij voor onze werkbanken. Een dikke 'dank u wel' mama en papa van Celia!

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • De juf is terug in de klas en een kleuter vroeg:"Juf, is uw rug nu weg?" Ja, de rugpijn is bijna verdwenen.
 • Een kleuter zei:"Toen ik bloeit aan mijn vinger, was dat ook rood."
 • Een kleuter zei enthousiast:"Juf, ik lust graag frikkidellen met chepcup."

Woensdag vierden we Jelle zijn verjaardag in de klas met lekkere vers gebakken gehaktballen. Vandaar dus ook de volle fruitdoosjes. Neem zeker een kijkje onder dit bericht om de foto's ervan te bekijken.

Kleuren 1.JPG

Onze instapper heeft zich al goed geamuseerd in de klas en ook de kleuters kwamen donderdag en vrijdag kleurrijk naar school zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van de kleuters in de klas:

https://photos.app.goo.gl/sek1GFuonoG6UqwS2  

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:46 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-02-18

DE KROKUSVAKANTIE GAAT VAN START, DAT IS WEL HEEL APART ZO ZONDER JUF LUTGARDE !

Maandag 5 februari was een normale schooldag, maar niet voor Jesse. Dit was de eerste schooldag voor hem. Met een mooie boekentas was hij klaar om naar ons klasje te komen. Nadat hij wist welk herkenningstekentje hij heeft en waar zijn plekje is op de gang, ging hij op verkenning in de klas. We wensen hem veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen!

P1150081.JPG

Maandagmorgen lagen er ballonnen in de kring. Eerst mochten de kleuters er vrij mee spelen en daarna mochten ze zelf een ballon proberen op te blazen. Dat bleek toch niet zo gemakkelijk te zijn. Soms vlogen de ballonnen weg en ze maakten ook gekke geluidjes. De oren deden er zelfs pijn van. Na de speeltijd mochten de kleuters iets geks doen. De kleuters gingen stempelen. Nee, niet met stempels, maar met de ballonnen. 

Dinsdag had juf Jannicke allerlei gekke spullen bij. Een grote bril, een gekke hoed, een rode neus, reuzegrote schoenen ... Van wie zouden die spullen zijn? Even later was juf Jannicke verdwenen, maar zat er plots een gekke clown in de klas. Wat vonden de kleuters dat grappig! Iedereen wilde ook wel eens zelf een clowntje worden. Vooral de grote bril vonden ze grappig, want die schoof telkens van hun neus. Aangezien we geleerd hadden hoe een clown er uitziet, zou het werkje ook geen probleem vormen. De kleuters kregen een leeg clownsgezicht en moesten het hoedje, de ogen, neus en mond op de juiste plaats plakken. Om de dag af te sluiten, speelde de juf Tik Tak over carnaval.

Op woensdag stond er een doos in de kring die geluid maakte. Al snel ontdekten de kleuters dat er allerlei muziekinstrumentjes in zaten. Eerst mochten de kleuters ermee experimenteren en daarna speelden ze het spelletje 'dirigent'. De juf was de dirigent. Als ze Mieneke poes liet zien, mochten ze heel veel muziek maken. Als ze Mieneke poes niet zagen, moesten de instrumentjes stil blijven. Daarna mochten de kleuters ook zelf eens dirigent spelen. 

Donderdag had de juf schmink meegebracht. Opeens waren alle kleuters weg, maar liepen er wel tijgers, poezen en konijntjes rond in de klas.

Ook de Doremini's werden erbij gehaald om in te werken. Zo moesten de kleuters op zoek gaan naar voorwerpen op een grote prent en deze verbinden met de kleine prentjes. Ze moesten ook aanduiden welke attributen bij een ridder horen.

Op vrijdag was er iets heel geks aan de hand. Geen kleuters te bespeuren in de kring. Maar nu zaten er prinsesjes, een brandweerman, Zorro, een dino, Marshall van Paw Patrol, Bumba en nog andere gekke figuren in onze klas. De mama's en papa's hadden flink hun best gedaan om hun kapoen stoer, lief of schattig te verkleden op deze dag. 's Namiddags vierden we carnaval in de zaal met de nodige muziek en lekkere chips. Zo kon iedereen al dansend en feestend de krokusvakantie inzetten.

Onze Olaf-collectie is ondertussen ook weer een beetje groter geworden. Toevallig was juf Jannicke op internet Jaap Schaap en Olaf tegengekomen in sleutelhangerformaat. Zonder dat juf Lutgarde het wist, werden de diertjes opgestuurd vanuit Nederland. Weer enkele vriendjes rijker van Leendert Jan Vis.

Tijdens de voorbije weken heeft juf Lutgarde veel aan de klas, de kleuters en Olaf de Giraf gedacht. Hopelijk kan ze er nu weer voor enkele maanden tegenaan gaan. Ze werd ook erg verwend door vele sms'jes, mails, kaartjes van ouders, kleuters en de collega's. Een dikke 'dank u wel' aan Ella-Noor en haar mama Kirsten voor de mooie verrassing die op een morgen geleverd werd. De wensballon en het kaartje hebben een mooie plaats in de woonkamer gekregen. 

Ondanks alles is het moeilijk om stil te zitten voor juf Lutgarde. Ze heeft al enkele leuke ideetjes gezocht voor een verrassing binnenkort en voor Pasen en Vaderdag werden ook al ideeën verzameld. Het idee voor het schoolfeest is uitgewerkt en de kledij besproken. 

We wensen iedereen een fijne krokusvakantie toe en zien jullie graag allemaal terug op maandag 19 februari!

FQVK9940.JPG

Het is een knotsgekke week geweest met als hoogtepunt het carnavalsfeest op vrijdag. Wat was het leuk om alle kleuters verkleed te zien rondlopen in school. Terwijl jullie hier de foto's kunnen bekijken lassen we een weekje rust in voor ons fototoestel:

https://photos.app.goo.gl/Ak3RPavt1t8UvLea2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

18:29 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Kleuters, Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-18

ROOD, GEEL EN GROEN ... HET IS BIJNA CARNAVAL EN DAN MOGEN WE AL EENS HEEL GEK DOEN ! ! !

Met nog 2 weekjes voor de boeg begon afgelopen week wel een beetje raar. Maandagmorgen was juf Lutgarde nergens te bespeuren op de speelplaats. En jammer genoeg zal ze niet meer aanwezig zijn tot aan de krokusvakantie. Ze mist de kleuters en haar klas en kijkt er naar uit om na de krokusvakantie opnieuw aan de slag te gaan. En de kleuters missen haar ook hebben we al gehoord! De kleuters werden op deze dag opgevangen door juf Manuella.

Dinsdag werkten we nog een laatste dagje rond poëzie. Eerst las juf Jannicke de vele sms'jes nog voor die de mama's en papa's hadden teruggestuurd tijdens ons thema 'Post'. Vooral de grappige tekeningetjes in de berichten vonden de kleuters leuk. Met de letterstempels stempelden de kleuters zelf een gek lettergedicht. 

Vanaf woensdag ving juf Kristien de klas op. De kleuters hadden een kennismakingsdagje met haar en de klas. Ze mochten vrij spelen en ook de juf ging mee op ontdekking in de klas.

Donderdag werd ons nieuwe thema 'Carnaval' gestart. De juf had een grote doos meegebracht met een verrassing in. De doos werd geopend en wat zat er in? Allerlei maskers en hoedjes. De kleuters keken goed en al snel pikten ze er allemaal een hoedje of masker uit. Zo werden ze plots een aap, een varken, een cowboy ...

De kleuters maakten ook een schilderwerkje van carnaval. Eerst mochten ze vrij schilderen op een blad en daarna kleurden ze een clown om erop te plakken. Nog een slinger erbij en het werkje was klaar. 

Op vrijdag lagen er allerlei gekke ronde dingetjes in de onthaalhoek. De juf blies er tegen en opeens vlogen er slingertjes uit. De kleuters wilden dit ook eens proberen en dat lukte hen allemaal heel goed. Daarna mochten ze hiermee nog vrij spelen in de klas. Er werd ook carnavalsmuziek opgezet zodat iedereen de polonaise kon dansen.

De verhaaltjes rond carnaval vonden de kleuters ook heel leuk. Zo ging Anna zich verkleden als clown. Tito speelde zijn neus kwijt en ging ernaar op zoek. Hij kwam allemaal verschillende neuzen tegen: een vierkante neus, een driehoekige neus ... Maar gelukkig vond hij op het einde zijn echte neus terug.

Kaartjes en veel brieven. Ze blijven maar komen. Niet te geloven hoe de mensen ons verwennen. Gisteren heeft juf Lutgarde de 417 kaartjes van afgelopen week gelezen, bekeken en indien nodig beantwoord. Momenteel hebben we dus 1889 kaartjes in onze brievenbus van 't Nederwijsje gekregen. 

Een hele speciale 'dank u wel' aan alle afdelingen van het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder, 112, politie en brandweer van Leuven, Aarschot, heel Vlaams-Brabant en alle omliggende hulpdiensten en ziekenhuizen die blijkbaar om ter meest kaartjes geschreven hebben. Een hele dikke pluim voor de kinderafdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis, want deze begeleiders, verpleegkundigen en kinderen maakten zomaar eventjes 24 supermooie Olafjes. Bedankt! Ze krijgen een mooi plekje in de klas. De juffen zullen met lekkere snoepjes trakteren!

Onder dit bericht kunnen jullie ook de nieuwe kalender van februari vinden.

UCXU1683.JPG

Afgelopen week kon je al eens een aapje, clown, piraat of prinses bespeuren in de klas. En gek doen hoorde er natuurlijk ook wel bij. We zijn benieuwd of jullie de kleuters herkennen met hun vermomming op op de foto's:

https://photos.app.goo.gl/V875E69WNbERzkGY2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:15 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-01-18

1, 2, 3, 4 ... hoedje van papier!

Kranten scheuren, ermee spelen en een zwembad maken is fijn. We wilden ook eens zien wat de ouders met de kranten konden maken. Dus huiswerk voor de liefhebbers. Er zaten echt wel mooie kunstwerkjes bij. We versierden er de vensters mee zodat iedereen er van kon genieten. 

Maandag kwam ook ons postpakket uit Nederland toe in de klas. Het tweelingsbroertje van midi-Olaf was aangekomen. Super! De kleuters zijn er verzot op. Zelfs de leerlingen van de hogere klassen komen regelmatig naar de Olaffen kijken. 

We hadden ook 'super-post' gekregen. Enkele reuzenwenskaarten om over te leren. Eentje kon een mooi deuntje laten horen en ja hoor ... de andere was met 'een echte Olaf'. De kleuters kennen ondertussen ook al het verschil tussen de echte Olaf en een giraf.

Deze week was een onvergetelijke postweek. Eerst kregen we een kaartje uit Wenduine, uit Kortrijk, uit Verviers, uit Brussel, zelfs uit Frankrijk met de allerliefste groeten voor ons klasje en speciaal voor Marie. Mijn lieve vriend, Rudi Aerts, papa van Sebastiaan en Jorre, had voor ons de grootste verrassing in petto. Wij kregen van hem inderdaad post vanuit Shanghai, al bleek dat niet zo simpel om daar te vragen om een kaartje naar België te sturen. Maar een man als Rudi krijgt alles opgelost. Een hele dikke 'dank u wel' van ons allemaal. Dit is ook het kaartje uit het verste land ooit. De kleuters vroegen waarom er getekend was op de brief, maar dat was Chinees. Er was onverwachts veel interesse voor die brief, de briefomslag en de mooie kaart. Samen beslisten we om ook Chinees te gaan schrijven. Bekijk de foto’s maar eens goed hoe flink de kleuters Belgium met Chinese tekens konden schrijven. Hopelijk heeft de juf dat goed 'voor geschreven' voor hen.

We werden 2 weken geleden ook onverwachts gecontacteerd door Fred Peeters, reporter van Het Belang van Limburg. Hij heeft een heel mooi artikel geschreven voor de krant. Bedankt ook aan de fotograaf voor de leuke foto. We hebben al heel veel complimenten gekregen en heel belangrijk ... Er komt opnieuw veel post aan in ‘t Nederwijsje. Bedankt 'Belang van Limburg', bedankt 'Duizendpoot', jullie zorgen mee voor het ongelofelijke succes van ons thema. Niet te geloven maar echt waar, deze week stond de teller op 1.472 stuks post en dan te weten dat er dit weekend nog veel post in ‘t Nederwijsje zal aankomen vanuit de regio Leuven, Vlaams-Brabant en Aarschot. Een brievenbus vol hebben ze mij beloofd, dus we zullen zien! Ondertussen hebben de kleuters ook de kaartjes en brieven die zij kregen in de klas mee naar huis mogen nemen. Sommigen gingen naar huis met een boekentas vol enveloppen. 

Omdat we extra veel postkaarten hebben, mochten de kleuters naar hartelust postkaarten in 2, 3, of 4 stukken knippen om mee te puzzelen. Op het einde van de dag mochten de kleuters die dat wilden de puzzelstukken mee naar huis nemen. De brievenbussen bleven de kleuters ook boeien, daarom hebben we er ook nog eens foto’s van gemaakt.

Nadat de kleuters vorige week met de laptop mochten werken, was de smartphone deze week aan de beurt. En gek genoeg wisten veel kleuters dat mama's en papa's er veel mee bellen en ook berichtjes sturen, maar dat je er ook foto's mee kan maken. Dus dat gingen we zelf even proberen. Eerst mochten de kleuters een selfie maken en daarna mochten ze grappige emoticons in een berichtje typen voor mama en papa. De juf heeft vele sms'jes teruggekregen van de ouders, dus die gaat de juf komende week voorlezen in de klas.

Op dinsdagnamiddag is juf Lutgarde regelmatig in het 1ste of 2de leerjaar te vinden. De kinderen mogen dan samen met haar werkjes maken, knutselen, leren over de sneeuwman en de winter ... en als beloning wilden ze nog eens even in de 1ste kleuterklas gaan kijken. Voor al deze leerlingen een dikke duim, want ze zijn echt wel flink tijdens die werk- en leeruurtjes. Maar ze wilden ook nog eens op de klaswebsite staan, vandaar de foto van het 2de leerjaar. Volgende keer mogen de leerlingen  van het 1ste leerjaar pronken op de website. 

Woensdag zijn we weer gaan sporten in de Kimpel. Het was de hoogste tijd om de benen weer eens los te gooien. Jammer dat er dit jaar minder materialen opgezet worden om te sporten. De kleuters konden voetballen, klimmen en springen. De touwen waren zoals steeds een succes. Zelfs de allerkleinsten genieten van zo’n dag en daar krijgen ze natuurlijk ook honger en dorst van.

Bij onze postpakketten zat er ook een peperkoekenhuisje. Alyana heeft het mooi voor ons in elkaar gezet. Wat was dat plezant. Eerst het huisje maken met de open deuren, dan de snoepjes kleven. Een nachtje laten drogen en daarna konden de kleuters er van smullen. Iedereen vond het lekker. Bedankt lieve mensen! Iedereen weet blijkbaar dat de juffen en de kleuters graag lekkere dingen eten. Opa Tuur, Hilde en Matice hadden een namiddagje de handen uit de mouwen gestoken en lekkere cupcakes gebakken. Dit was een heerlijk postpakket. Wat worden we dit jaar toch verwend. Dank u wel voor al die moeite. We wachten nu op het recept.

Op donderdag 25 januari was er gedichtendag en dat gaat verder in de 'Week van de Poëzie'. Het thema is 'Ieder moment is een gedicht'. De ouders hadden leuke versjes mee naar school gegeven en de juf had enkele gedichtenboekjes bij. Het opzet was om overal op te schrijven waar je anders niet schrijft. Bijvoorbeeld met lippenstift op een spiegel, met verf op een muur, met glasstiften op de vensters wat we ook gedaan hebben. Voor de ouders maakten we ook een mooi gedicht in de vorm van een klein knutselwerkje. Met wijsje of de boze vinger werd een hartje gestempeld en de kleuters prikten groene blaadjes. Na het thema kunnen jullie dit thuis een mooi plekje geven.

Voor onze Doremini met als thema 'Zen en yoga' hebben we ook even tijd moeten maken. We vertelden het verhaal, we maakten verschillende werkjes waaronder 1-1 relaties maken, het kindje met het juiste dier verbinden, prenten uit het verhaal zoeken, sneeuw stempelen en nog veel meer. 

De komende weken blijven we verder post ontvangen en tellen. Dit had niemand ooit durven denken. De 1500 en zelfs de 1600 liggen in ‘t verschiet. We houden iedereen op de hoogte.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Een kleuter vroeg:"Juf, mogen we morgen nog Chinaas schrijven?"
 • Een kleuter zei:"Juf, mijn oma heeft gezegd dat we in de gazet staan en dat hebben gij en wij goed gedaan!" Die kinderoortjes horen en onthouden alles precies.
 • Een kleuter vroeg:"Post uit China? Is dat dan met zo'n papieren vliegtuigje of zo'n echt groot van de vakantie?"

Post.JPG

De honderden brieven en kaartjes hebben plaats moeten maken voor de leuke versjes van de mama's en papa's. Jammer genoeg hebben we geen foto's gemaakt van de reporter en fotograaf van 'Het Belang van Limburg', maar gelukkig zijn er genoeg andere foto's te bekijken. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze zingende reuzenwenskaart:

https://photos.app.goo.gl/WcsspMfAtVCcKmyD2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

22:36 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende