16-09-17

WAT ZIT ER IN MIJN BOEKENTAS? ZO'N DRINKFLES KOMT ZEER GOED VAN PAS

Begin deze week hebben we een extra EHBO-koffertje gesponsord gekregen van Ine en Erwin. Nu kunnen we met een gerust gemoed naar het bos of op wandeling trekken, want alles wat we nodig hebben zit in het kleine tasje. Dikke dank u wel!

Ondertussen hebben de juffen ook een nieuwe vriend in China gevonden. Bij Ali konden we leuke fruitprikkers en kindervorkjes op de kop tikken. De kleuters vinden het fijn om hiermee hun fruitjes op te eten en de figuurtjes zijn ook echt leuk. Zo smaken die fruitjes meteen wat lekkerder met zo'n prikkertje.

Zoals gewoonlijk kleden we een gedeelte van onze kast in met themaspulletjes. De boekentas, de brooddozen en de koekjesdozen mochten zeker niet ontbreken. Olaf hield een oogje in ‘t zeil, want hij wil geen rommel in de boekentas, geen plastieken flesjes en zo weinig mogelijk afval. Maar dat hebben onze ouders al heel goed begrepen. De Olaf-boterhammendoos voor ’s middags, een drinkfles met Olaf, 2 koekjesdozen (eentje voor voormiddag en eentje voor namiddag, allemaal zo klein mogelijk), een zakdoekje en voor sommigen nog wat pampers. We proberen de boekentassen zo licht mogelijk te houden om de rugjes van de kleuters wat te sparen. We gingen ook eens kijken hoe de boekentassen er uit zien. En blijkbaar zijn Paw Patrol, Frozen en Bumba heel populair in de klas.

Daarna mochten de kleuters iets superleuks doen. Een boekentas knikkerverven. Met onze mooie knikkerbakken en knikkers. Wat hebben ze zich kunnen uitleven en lawaai maken met de knikkers. Met juf Wendy gingen de kleuters voor de allereerste keer schilderen. Een grote boekentas in hun lievelingskleur was het resultaat. Bij juf Jannicke moest er flink vergeleken en geplakt worden. Eerst goed kijken naar de kleuren op de kapstok en dan de juiste boekentas er onder plakken. 

De kleuters maakten ook enkele werkjes uit de Doremini. Ze mochten vrij een prent van een jongen of een meisje kleuren. Een beetje moeilijker was het sorteerwerkje. De onderbroekjes moesten in de rode wasmand en de sokjes in de blauwe wasmand. Dus iedereen koos de juiste kleur stift, blauw en rood, en trokken de lijnen netjes tot aan de juiste mand. Hier was toch wel aardig wat hulp van de juf bij nodig. Maar uiteindelijk heeft iedereen dat goed gedaan.

Ondertussen waren ook de leerlingen van het 2de leerjaar welkom om met onze kleuters mee te spelen, te bouwen en te werken. Iedereen heeft genoten van de grote bende in de klas en de juf had enkele helpende handen. Flink zo, jullie mogen nog eens een keertje komen.

Ons 'geheime' koffertje heette deze week 'weer naar school' en werd deze keer gevuld met enkele eenvoudige, fijne en lekkere dingen. De woordenschat hebben we intussen al goed geoefend en ja ... Met de muziekdoos sloten we de week af en Olaf moet dan zijn bedje in tot maandag.

Ons volgende thema 'Baby’s en kindjes' gaat echt plezant worden. De juf versierde de kast al met papflesjes die we kregen van de mama van Lena waarvoor bedankt. De juf kocht doopsuiker en de gekregen  geboortekaartjes maken het geheel af. We gingen ook al aan de slag voor Willem. De kleine broer van Lowie. Hij komt maandag met zijn mama op bezoek in onze klas en dan moeten we toch voor een leuk werkje en een cadeautje zorgen. Ook de andere babybroertjes en -zusjes komen komende week naar onze klas. De geschenkjes staan klaar op de kast, maar iedere dag zal er eentje verdwijnen na het bezoek van Willem, Febe, Calista en Finn.

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, mijn jas heeft ook een slits." Ja, alle jassen hebben een rits.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, waar is mijn papalu?" De paraplu stond in de paraplubak voor de kleuters.

Themakoffertje school.JPG

Het thema 'Weer naar school' is afgelopen. Nu weten de kleuters alles wat ze moeten weten over Olaf, de hoekjes en wat er in de boekentassen zit zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/UGihfL9XhwDHyuGV2  

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

10:23 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-17

ONZE EERSTE VOLLEDIGE SCHOOLWEEK IS ACHTER DE RUG EN WE KIJKEN ER MET PLEZIER OP TERUG ! ! !

Onze klasmascotte Olaf de Giraf hield deze week een oogje in het zeil. We leerden over mama Olaf, Olaf en baby Olaf en over dag en nacht, de zon en de maan. ‘s Avonds moet Olaf zijn bedje in, want dan komt de nacht. ‘s Morgens als we in het klasje komen, mag hij op zijn stoel zitten zodat hij aan zijn tafel kan werken en de activiteiten van de kleuters mee kan volgen. Zijn beste vrienden Jaap Schaap en Bono de Beer houden hem gezelschap. De kleuters blijven steeds geboeid door hun Olaf. Daarom maakten we ook een mooi kadertje met Olaf om onze wasdraad in de klas te versieren.

Ook het verhaal 'Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school' sprak de kleuters zodanig aan dat de juf er een werkje en een versje aan koppelde. Iedereen mocht naar hartelust het konijn bruin verfdotten. Wat was dat al lang geleden zei één van de kleuters. Iedereen deed zijn best en zo zijn we weer vertrokken voor een werkbaar en leerrijk schooljaar.

Net zoals vorig jaar werden we door de ouders van Marjolein en Hannah uitgenodigd om peren te gaan rapen in de perenboomgaard van de grootouders op de Neder. Op dinsdagnamiddag werd de bolderkar van onder het stof gehaald en wandelde een grote bende kleuters op de Nederstraat richting de perenboomgaard. De kleuters wandelden tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. Dikke peren, dunne peren, kromme peren ... Ze belandden allemaal in de bolderkar totdat deze gevuld was. Aan de ouders en grootouders van Marjolein en Hannah een hele dikke 'dank u wel'!

Het verhaal van Jezus en de kinderen sprak tot de verbeelding. Iedereen wilde de verhalen van Jezus horen. Ook de kinderen. Maar de boze meneer in het verhaal vond dat niet zo leuk en wilde de kinderen wegsturen. Toen werden de kinderen verdrietig en zo kwam er in de klas een heel verhaal aan bod over vrienden zijn, lief zijn, samen spelen en samen delen.

Ons jaarthema 'Hoedje op ... de school is top!' hebben we ook vorm gegeven. De kleuters mochten een hoedje bestempelen met hun lievelingskleur en de juf niette er een dikke pluim op. Mooie werkjes en de godsdiensthoek is meteen versierd.

Vanaf dit schooljaar heeft Dopido plaats gemaakt voor een nieuwe versie namelijk Doremini. Het aankleedspel vonden de kleuters best fijn. Ze mochten een jongen en/of een meisje aankleden. Er was een hoed, bril, schoenen en kousen, lange broek, rok, bloes en een jas. De juffen maakten een leuke envelop om alles in op te bergen zodat de kleuters er thuis ook mee kunnen spelen. Op een ander werkblad moesten de kleuters alles kleuren wat geel is: een eend, kaas en een zon. Dit was een gemakkelijk werkje voor iedereen. Er stonden ook tekeningen in van een jongen en een meisje. Iedere jongen kleurde de jongensprent samen met juf Wendy en ieder meisje de meisjesprent. De andere prent mogen ze volgende week vrij kleuren. Onze flinke werkers kregen dan ook al eens letterkoekjes en een stempeltje als beloning.

We haalden ook de memo-lotto uit de kast. Dat was ook alweer een hele tijd geleden en daarom moesten de spelregels nog eens duidelijk uitgelegd worden. De kaartjes benoemen en goed op de kleuren letten was geen probleem, maar hun beurt afwachten was iets moeilijker. Zeker als er net een kaartje passeerde dat ze nodig hadden om hun kaart als eerste vol te krijgen. 

Het was een fijne week en de nieuwe roze werkschort van Maxime heeft de juf alle dagen aan gedaan waardoor het werken in de klas steeds rooskleuriger wordt.

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben op vakantie geweest en daar hadden ze ook bedden om te slapen en wij hadden die niet meegenomen, want die waren daar al."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer gaan wij penselen?" De kleuter vroeg eigenlijk wanneer ze gingen schilderen.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een naan bij!" Super, die dikke, lekkere banaan.

Peren rapen.JPG

De kleuters en juffen zijn het schoolse leventje alweer helemaal gewoon. Ook de kleuters voelen zich helemaal thuis in de klas zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze spelende en werkende kleuters in de klas:

https://photos.app.goo.gl/Mfzt7THrgkTVXbfp1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-09-17

HOEDJE OP ... DE SCHOOL IS TOP ! ! !

Aan alle mooie liedjes komt een einde. En de zomervakantie is ook zo'n mooi liedje. Het kon niet eeuwig blijven duren. Op vrijdag 1 september stond het nieuwe schooljaar weer voor de deur. De juffen en meesters waren 's morgens extra vroeg naar school gekomen om alles klaar te maken om iedereen op een leuke manier te ontvangen op deze eerste schooldag. Alle kleuters en leerlingen hadden hun uiterste best gedaan om mooi uitgedost met een leuke hoed op naar school te komen. Ook de leerkrachten hadden hun mooiste of kleurrijkste hoed opgezet. Juf Lutgarde had natuurlijk voor een Olaf-hoedje gezorgd. De rode loper werd uitgerold en spreuken met 'een hoed' werden opgehangen. Nog wat kleurrijke ballonnen opblazen en de schoolpoort kon geopend worden. De kinderen kwamen allemaal goedge'muts't naar school en de ouders konden gezellig bijpraten bij een lekker kopje koffie. Juf Lutgarde had de laatste vakantiedagen nog vlug de handen uit de mouwen gestoken om voor alle kinderen een hoedjeskoekje te bakken. Hopelijk hebben ze dan ook gesmaakt. Na de gezellige babbels en het uitwisselen van leuke vakantieverhalen werd het stilaan tijd om afscheid te nemen van de ouders. Nog een laatste keer zwaaien en dan ging iedereen naar de klas. Bedankt aan alle ouders voor de talrijke opkomst en jullie medewerking om voor de leuke en mooie hoedjes te zorgen! 

We zijn het nieuwe schooljaar met 12 kleuters gestart. 9 ervan kwamen vorig jaar al naar school. Voor Lena, Jelle en Simon was het een speciale dag, want zij zetten hun eerste stapjes in 't Nederwijsje. Het was even wennen voor hen, maar gelukkig waren de traantjes en huilbuien snel voorbij. Wij wensen alle kapoenen een leuk en leerrijk schooljaar toe bij Olaf en de 2 juffen!

Nadat de jassen op de kapstokken werden gehangen en de boekentassen in de bankjes werden gezet, was het de hoogste tijd om de klas te gaan verkennen en de hoekjes te ontdekken. De kast werd speciaal ingericht als een 'weer naar school-hoekje' met een boekentas, een flesje water, een boterhamdoos en nog veel meer. Ondertussen hield Olaf van op de kast een oogje in het zeil. Alle hoekjes werden druk bezocht en ook de speelbakken bleken weer een groot succes. Om onze eerste schooldag af te sluiten, mochten de kleuters nog even spelen en krijten op het sportplein. Voor alle kleuters en de ouders knutselden de juffen een mooie koekjesdoos met poesjes. 

Onder dit bericht kunnen jullie de kalender van september vinden. Scrol dus zeker even verder naar beneden!

Eerste schooldag.JPG

Ons fototoestel heeft zijn batterijen letterlijk en figuurlijk opgeladen en kan er weer tegen voor de komende 10 maanden. Nog maar net begonnen en het weekend staat al voor de deur. Hier alvast de foto's van de eerste schooldag van schooljaar 2017-2018:

https://photos.app.goo.gl/vKbMJ9iLtVlZSE3k1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke 

01:08 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-07-17

DE LAATSTE DAGEN SAMEN WAREN EEN FEEST ... HET IS EEN SUPERLEUK SCHOOLJAAR GEWEEST !

Na veel oefenen, puffen en zweten, heeft heel Hoeselt het geweten. De Hoeselèr Run kwam er aan en wij lieten niet zomaar begaan. 't Nederwijsje was paraat en maakte enkele podiumplaatsen soldaat. Ook de kleuters deden mee en dat stelde Olaf de Giraf tevree!

De eerste editie van de Hoeselèr Run stond al een tijdje gepland. De juffen vonden het een leuk idee om ook eens de 400 meter mee te lopen. Iedere dag werden er ‘s morgens 2 rondjes op het sportplein gelopen en ‘s middags zelfs 3 rondjes. Ja, de juffen moesten ook in vorm zijn. Als verrassing hadden ze voor de kleuters en zichzelf een witte T-shirt gekocht en tekenden ze er een Olaf op. Omdat we op voorhand wisten dat we niet konden winnen, vertrokken we als laatste met ons groepje. Maxime en haar papa, Senne met zijn mama en papa, Bent en Jasper en de juffen natuurlijk met hun Olaf de Giraf. De toeschouwers vonden dit fantastisch. Zo hebben we wat reclame kunnen maken voor onze school. We kregen vele complimenten en we zullen zeker volgend jaar weer meedoen met onze klas. Een dikke proficiat aan iedereen! We hebben allemaal de 400 meter uit gelopen en een welgemeende dank u wel aan de vele Nederwijs-supporters. Ook bedankt aan de ouders van Senne, Jasper, Bent en Maxime dat hun kleuter mocht meelopen met de Kidsrun.

De hele week was er feest in de school. Eerst vierden we Enora op maandag. Dinsdag was het de beurt aan Marie Prein. Woensdag was Ferre het feestvarken en donderdag werd Lowie in de bloemetjes gezet.

Woensdag waren we welkom op de diploma-uitreiking van de 5-jarige kleuters. De kleuters kwamen stijlvol naar de zaal, zongen enkele mooie liedjes en mochten hun diploma ondertekenen. Aan al deze flinke kleuters, een dikke proficiat en veel succes op het eerste leerjaar. Juf Jannicke was de laatste keer dit schooljaar in de klas en trakteerde daarom als afscheid ook nog alle kleuters op een lekker ijsje. De snoeten vol ijs waren het bewijs dat het lekker was. Al vonden ze het jammer dat ze de juf niet meer zouden zien. Maar we hebben ook goed nieuws. Na de grote vakantie zullen juf Lutgarde en juf Jannicke weer samen in de 1ste kleuterklas staan.

Naar jaarlijkse gewoonte kregen we op donderdag een leuk bezoekje in school. De ijsman, of beter gezegd de ijsvrouw, had de weg naar de Neder weer gevonden om aan iedereen een ijsje te geven. Er was keuze uit vanille-, chocolade- en aardbeienijs. Onze kleuters kregen een potje met een bolletje vanilleijs en discobolletjes. Ook de leerlingen en leerkrachten mochten aanschuiven voor een ijsje. Daarna gingen we nog een laatste keer krijten op het sportplein. 

En dan was het zo ver ... Na 10 fijne maanden in de klas kwam op vrijdag de laatste schooldag er aan. Iedereen kwam daarom extra goedgezind naar school. De juffen keken stiekem toch wel een beetje uit naar de vakantie. Het werd nog een laatste fijne speeldag in school. De verjaardag van juf Lutgarde werd uitgebreid gevierd met allerlei lekkers. De juffen werden overladen met kaartjes, tekeningen, knutselwerkjes, een leuke tas, zeepjes, allerlei leuke hebbedingetjes, chocolaatjes en pralines, bloemen, kaarsen, rozen, Olaf-kaartjes, snoepmandjes, leuke versjes en gedichtjes en een prachtige Olaf-schort met bijpassende pannenlappen en ovenwanten. Deze zal juf Lutgarde zeker vaak gebruiken als ze weer eens de hobbybakker of hobbykok gaat uithangen. Bij deze een hele dikke 'dank u wel' aan alle kleuters en ouders voor de leuke attenties waar de juffen toch wel even van moesten blozen!

Lieve ouders, namens juf Lutgarde en onze webmaster juf Jannicke een hele dikke 'dank u wel' voor de fijne samenwerking, de goede communicatie, de bereidwilligheid om altijd paraat te staan voor de juffen en de kleuters en bedankt voor alle geschenken en leuke dingen. We wensen iedereen een deugddoende vakantie en we zien mekaar terug op 1 september mét een leuke hoed op! Ga dus zeker tijdens de zomermaanden op zoek naar iets origineels of maak zelf een leuke hoed om het nieuwe schooljaar fantastisch in te zetten.

We willen Endy, Enora, Jasper, Marie, Ferre, Senne, Bent en Jesse ook veel succes wensen bij juf Manuella in de volgende kleuterklas. We zullen jullie toch ook een beetje missen in de klas. Meester Jos, bedankt om alles in goede banen te leiden en ons te ondersteunen. Lieve collega’s, we zijn een goed team en maken van ‘t Nederwijsje een prachtschool. Bedankt voor de fijne samenwerking!

Neem zeker een kijkje onder dit bericht om de verjaardagsberichten en -foto's van juf Lutgarde, Enora, Marie, Ferre en Lowie te bekijken.

Einde schooljaar.JPG

Het schooljaar zit er op. De juffen gaan hun batterijen weer opladen voor het nieuwe schooljaar. Ook ons fototoestel is toe aan een beetje rust en gaat zich even opladen. Hier zijn de laatste foto's en op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van de Kidsrun en het liedje 'Vrolijke vrienden':

https://goo.gl/photos/6L5UsxGiyssPrMb79

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

22:10 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-06-17

DE ZON ZORGDE VOOR EEN WARM GEVOEL EN HET WATER HIELD ONS LEKKER KOEL

Afgelopen week zijn we met het nieuwe thema 'Water' gestart. Dit gebeurde op het juiste moment. Het was bloedheet en elke verfrissing was welkom. Maandag leerden we eerst over water. Welke kleur heeft dat eigenlijk? Was dat nu wit of blauw? Want in de vertelboekjes is water altijd blauw volgens de kleuters. Eén slimmerik zei:"Neen, dat is vensterkleur!” Inderdaad, het water is kleurloos dus zonder kleur, doorschijnend, doorzichtig. Het was moeilijk uit te leggen, want we hebben ook geen stiften en kleurtjes met die kleur. We maakten ook enkele lekkere fruitdrankjes met water en caloriearme en suikerarme siroopjes. De juf had dit zelfs in verschillende kleuren. Groen zoals de snottebellen van de heks, rood voor wie verliefd is, oranje zoals een appelsien,  roze van K3 en paars van de druiven. Geel was van de ananas en de citroen. Liters hebben de kleuters ervan gedronken. Ondertussen kwamen de begrippen vol, halfvol en leeg aan bod. We leerden meten: 1 glaasje siroop en 7 glaasjes water. We konden de kleuren nog eens herkennen en benoemen en linken aan fruitsoorten of gekende dingen.

We gingen ook al van start met het kleuren van de voorbladen van ons laatste werkalbum van het 3de trimester. Uit Dopido werd het allerlaatste werkje gemaakt. De woordkaartjes en de puzzel van Roodkapje, want dit kon er vorige week niet meer bij.

Dinsdag werd er getoverd in de klas. Juf Jannicke schudde haar beste toverkunsten uit haar mouw waardoor het water niet meer doorzichtig was, maar wel rood, geel of groen. De kleuters keken vol verbazing toe hoe ieder bekertje water een andere kleur kreeg. De schoenen mochten ook uit zodat de kleuters op de frisse vloer in de klas konden stappen om zo een beetje afkoeling te krijgen. De boekjes 'Ik kan al een kindje tekenen' werden een laatste keer uit de kast gehaald. Hierin mochten de kleuters een kindje tekenen zodat we op het einde van de 3de kleuterklas de evolutie kunnen zien van de tekenkunsten van jullie kleuter. We sloten de warme dag af in de schaduw van het afdak door met water en waterballonnen te spelen. Lekker verfrissend!

Woensdag was het veel te warm om te gaan picknicken zoals we oorspronkelijk gepland hadden. Maar niet getreurd, genoeg andere leuke dingen om te doen. Eerst gingen we gezellig wat gek doen in de klas met het watereendje. De kleuters zijn er dol op. Even over het kopje aaien en oeps ... daar komt een straaltje water aan als verfrissing. Uren hebben we hier de afgelopen weken mee gespeeld. Daarna gingen we samen picknicken onder het afdak. De zeepbellenmachine werd aangezet, de kleuters konden eendjes vissen en de waterballonnen werden weer gevuld. Na de speeltijd oefenden we met juf Hilde en alle kleuters en leerlingen voor de KidsRun. Tot slot dansten we nog samen om alle spieren even los te gooien. 

Donderdag was het feest in onze school. Voor 1 keer leek onze school niet op een school, maar eerder op een heus springkastelenparadijs. In de zaal stonden 2 grote springkastelen, een voetbalspel, het spel 'Vier op een rij' en een sjoelbak. Buiten stonden er ook nog 2 springkastelen. We konden weer genieten van tropische temperaturen, maar dat hield de kleuters niet tegen om zich uit te leven. We hadden ook een waterhoekje voorzien waar de kleuters met de waterpistolen konden spelen, met natte sponsen op elkaar konden gooien of de palen poetsen. De ijzeren tobbe met de eendjes stond ook klaar en ook het zeepbellenmachinetje (met dank aan de ouders van Senne voor het zeepbellensop). De juf ging bellen blazen en probeerde haar nieuwe blauwe waterspuit met veel succes. Sommige kleuters waren behoorlijk nat, maar na een fietstochtje in de zon was alles weer droog. Een super leuke, maar ook zeer vermoeiende dag voor iedereen. De kleuters hadden ook nog hun loopfietsen en fietsen bij. Dus ogen en oren te kort om alles te kunnen volgen. Daarom gingen de juffen om beurten bij een activiteit meespelen en toezicht houden. Omdat iedereen flink gegeten had, kregen ze een fruitwaterijsje als traktatie en gelukkig waren er voor 's namiddags ook nog ijsjes en enkele cakejes over.

Onder dit bericht kunnen jullie het verjaardagsbericht en de foto's van Marie Jehaes haar verjaardag in de klas bekijken.

Nog enkele grappige uitspraken:

- De juf maakte een groen drankje. De kleuters linkten dit meteen aan het heksenlied. Vandaar dat ze het      de naam gaven van 'snottebellendrankje', maar dit vonden ze wel het lekkerst.

- Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer komen de springstelen?"

- Een kleuter zei:"Juf, die blauwe waterspruit vind ik de mooiste."

Water.JPG

We hebben afgelopen week op allerlei manieren verfrissing gezocht met de kleuters. Blote voeten in de klas, een waterspuitend eendje, frisse waterdrankjes, spelen met water ... We krijgen het al opnieuw warm bij het zien van de vele foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 6 filmpjes bekijken van onder andere de waterspelletjes, een dansje en ons gekke eendje:

https://goo.gl/photos/nY2JJjuB6jjusWKZ9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:35 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-06-17

ZEG ROODKAPJE, WAAR GA JE HEEN ... ZO ALLEEN, ZO ALLEEN ...

De hele week stond in het teken van Roodkapje. Eerst vertelden we het verhaal uit Dopido. Geboeid luisterden de kleuters naar de juf. Roodkapje, grootmoeder, de houthakker en de wolf kwamen in het verhaal voor. Daar hadden de kleuters toch wel veel vragen bij. Is grootmoeder ook een oma? En zijn er nog veel wolven in het bos? Waarom is er een houthakker in het bos? Hoe heet dat kindje eigenlijk echt? Waarom zegt oma Roodkapje? Na een woordje uitleg over het verhaal, een sprookje, gewoon om te vertellen, maar niet echt gebeurd, waren de kleuters gerustgesteld. Om het allemaal nog spannender te maken, haalde de juf haar speciale vertelpop uit de kast. In 1 pop zit zowel Roodkapje, grootmoeder als de wolf verwerkt. De kleuters luisterden gespannen naar het verhaal en keken oprecht verbaasd toen de juf telkens iemand anders uit die ene vertelpop toverde. Dan weer eens Roodkapje, dan weer eens de wolf en grootmoeder. Jammer dat er geen houthakker was. Maar de kleuters gaan in het bos zelf op zoek naar een echte houthakker, dus probleem opgelost.

Op dinsdag mochten we eindelijk de brief in de mysterieuze piratenfles openen en voorlezen. Het bleek een brief te zijn van de kleine piraat die hulp vroeg aan de kleuters omdat de kapitein zijn papegaai Florre had afgepakt. Door gouden munten op de sportdag te verdienen, zouden de kleuters hem dan kunnen helpen om zijn papegaai terug te krijgen. De kleuters waren meteen enthousiast om hun beste sportbeentje voor te zetten op de sportdag.

Woensdag hadden we een super leuke sportdag in het thema 'piraten'. Juf Nele heeft dit fenomenaal goed gedaan. Eerst de flessenpost om voor te lezen in de klas, daarna de mooie versiering van de sporthal en de aangepaste spellen. Zowel de juffen als de kleuters zijn zeer intensief bezig geweest met als resultaat dat we 5 gouden munten hadden verzameld en Florre terug bij de kleine piraat kon zijn. Als afsluiter kregen de kleuters nog een stoere tattoo waar ze bijzonder fier op waren. Juf Nele, bij deze verdien je een dikke pluim voor de fijne afsluitende sportdag van dit schooljaar.

En dan onze allerlaatste Dopido van dit schooljaar uitwerken. Alle werkjes gingen over Roodkapje. Eerst mochten de kleuters het water van de waterput blauw vingerverven. Je kon nog net de poten en de staart van de wolf zien. Daarna kwam de vertelprent van Roodkapje aan de beurt. De juf vertelde het verhaal en de kleuters zochten de voorwerpen terug op de grote prent. Zo werd er geïdentificeerd en de fijne motoriek geoefend. De juiste pengreep was ook van belang. De wolf mochten de kleuters beplakken met krantensnippers. De juf kleefde alle kleine prenten op van Roodkapje, de wolf, grootmoeder en de houthakker. De kleuters moesten dezelfde prenten er naast kleven en goed letten op de details. Een uitgebreid werk dat enkele uren in beslag nam voor alle kleuters. Als laatste werd het korfje van Roodkapje rood gestempeld met een prop krantenpapier. Nadat de verf droog was, mochten de kleuters er het lekkers voor oma in plakken. Thema 'Roodkapje' zit er nu op en de laatste 2 schoolweken komen er aan!

Tussendoor hebben de juffen ook nog T-shirts aangekocht en versierd met Olaf de giraf voor de juffen zelf en de kleuters die meelopen met 'Den Hoeselèr Run'. Zo hopen we volgende zondag wat reclame te maken voor Olaf de Giraf en ‘t Nederwijsje.

Ook een dikke 'dank u wel' aan Jos en Josette. Zij kwamen enkele dozen met speelgoed en vertelboeken naar de school brengen om in de kleuterklassen uit te delen. De poppenwagen werd al dadelijk gebruikt en de leesboeken waren ook erg in trek. De spullen van Bob de Bouwer werden ook al gebruikt en de kleurprenten. Bedankt!

Grappige uitspraken van de week:

 • Eén van de kleuters vond de 'woffel' (wolf) niet fijn in het verhaal en de 'hakkershout' (houthakker) ook niet.
 • Als de juf in de klas zegt 'We gaan eerst enkele rondjes lopen op het sportplein', zijn de kleuters echt wel heel enthousiast. Maar tijdens het lopen maakte er toch iemand de opmerking dat de juf haar benen al oud waren en daarom niet meer zo hard kunnen lopen.

Roodkapje.JPG

De wolf heeft zich afgelopen week zeker niet populair gemaakt bij de kleuters. Hij was zo gulzig om grootmoeder en Roodkapje op te eten, maar gelukkig was de houthakker er om die wolf een lesje te leren zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/ordRpGWG7kgwU9qh8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:49 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-06-17

VADERDAG IS EEN FESTIJN VOOR GROOT EN KLEIN!

De afgelopen vrije dagen tijdens het pinksterweekend moesten de juffen toch even de rust opzoeken. Maar dat betekent ook dat juf Lutgarde alle winkels afschuimt op zoek naar zeldzame Olaf-spullen. Olaf-kaarten vindt ze nog regelmatig, maar deze keer had ze onverwachts toch succes. In een pop-upwinkel vond ze mooie Olaf-boekensteunen, een Olaf-fotokader en een leuk potje. Blijkbaar vergane glorie uit een vergeten opslagruimte van een oud lunapark. Deze mensen gaan contact met ons houden en gaan voor ons ook nog op zoek naar extra spulletjes. Afwachten dus.

De waarneming ging over de voorwerpen van papa’s werk of papa’s hobby. Zo hoorde en zag de juf dat er papa’s zijn die goed kunnen koken, die veel sporten, die graag op vakantie gaan en nog veel meer. De kleuters konden vrijuit vertellen en de voorwerpen aan de andere kleuters laten zien. Ook de toiletzak van papa werd boven gehaald. De kleuters herkenden alle voorwerpen. Al waren sommigen alleen geïnteresseerd in de heerlijke parfum.

We maakten ook weer enkele werkjes zoals een grote sleutel verfdotten, vrij tekenen bij een versje en tekeningen kleuren. We speelden in de verschillende hoeken met de auto’s, magneten, schroeven en blokken.

Ondertussen zijn we ook gestart met het oefenen voor de Kidsrun van 'Den Hoeselèr Run'. De kleuters vinden het geweldig om 2 keer per dag rondjes te lopen op het sportplein. We zijn begonnen met 2 rondjes per keer en vrijdag maakten ze er al 3 rondjes van. Sommige kleuters kunnen zelfs sneller lopen dan de juf. Dit gaat zeker een toffe activiteit worden.

Dat boterhammen en fruit eten ook heel leuk kan zijn, zien we in de boterhamdoos van Alexia die iedere dag zit te pronken met de mooie hartjes, sterretjes ... En ze vindt het bovendien ook nog lekker.

Onze Dopido slorpt ook heel veel tijd op iedere week. We leerden de woordkaartjes van de bakker met brood, croissants, stokbrood, pistolet, chocokoek en sandwiches. Daarna maakten de kleuters op de achterzijde ook nog eens de puzzel. Alles kan weer in de woordkaartendoos gestopt worden. We maakten ook een werkje waarbij de kleuters de voorwerpen moesten zoeken die niet in het bos thuis hoorden zoals bananenschillen, papier en lege flesjes. En we werkten alweer wat vooruit. De kleuters schilderden de bomen die in het bos staan waar Roodkapje door zal wandelen op weg naar haar grootmoeder.

Sommige kleuters vonden dat de juf er toch wat mooier uit kon zien en ze wilden de juf graag schminken, haar haren kammen en een brilletje hoorde daar ook bij. Wat hadden de kleuters een plezier. We sloten vrijdag de schoolweek af met een extra loopronde, krijten en bellen blazen op het sportplein.

De papa van Sander heeft zijn fotografiekunsten boven gehaald tijdens ons schoolfeest. Hij maakte meer dan 300 foto's. Een dikke 'dank u wel' hiervoor! Op deze link kunnen jullie de foto's bekijken:

https://www.flickr.com/photos/wimvanmele/sets/72157682146...

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Op de gemoedsmeter is er ook een bang gezichtje. Een kleuter keek ernaar en zei:"Mijn papa is nooit bang, want als hij het niet leuk vindt, loopt hij van alleen weg en dan hoeft hij niet bang te zijn."
 • De juf zei dat papa de sleutels van de auto aan het rekje moet hangen. Hierop zei een kleuter:"Dan moet hij die nooit meer zoeken."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, waarom gaan wij lopen?" De juf antwoordde:"Omdat dat gezond is en we dan een cadeautje krijgen." Waarop de kleuter zei:"Gaan we dan alle dagen lopen voor een cadeautje?"
 • In het verhaal stond 'Alle papa's zijn lief' waarop een kleuter zei:"Ja ... als hij gedaan heeft met grommelen."

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar laten we eindelijk de bewijzen zien hoe hard en flink de kleuters aan de vaderdagcadeautjes gewerkt hebben. 

Papa's toiletzak.JPG

Het is weer een extra kort weekje geweest waardoor we maar 2,5 dagen naar school zijn moeten komen. Maar toch nog voldoende tijd om te leren over papa's werk en hobby's. Wat er zoal in een toiletzak van papa kan zitten, kunnen jullie op deze foto's zien:

https://goo.gl/photos/d4AosmDmrmi8xBPx5

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:33 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende