22-04-17

ALS DE LENTE KOMT IN'T LAND, GEVEN WIJ ELKAAR DE HAND ...

De 2 weekjes paasvakantie hebben deugd gedaan en de juffen zijn druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het laatste trimester van dit schooljaar. We hadden geluk, want dankzij paasmaandag mochten we nog een dagje extra thuis blijven. Zo kon iedereen zeker goed uitgerust aan het laatste trimester beginnen. Voor Lowie was ook zijn eerste schooldag aangebroken en hij voelde zich meteen thuis in de klas. Hij ging eens rondkijken in alle hoekjes en al snel was hij aan het spelen. Een vliegensvlugge en goede start dus. Zo zijn we nu met 14 kleuters in de klas. We wensen hem veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen. 

Instapper Lowie.JPG

Dat de paashaas heel gul geweest is dit jaar konden we ook merken. De ouders van Maxime hadden een hele lading paaseitjes meegegeven voor de klas. Regelmatig krijgen de kleuters een paaseitje als ze flink hun dansje geoefend hebben voor het schoolfeest. Maar de kleuters zijn ook heel waakzaam, want meester Steven durft al eens stiekem van de eitjes komen snoepen. Ook de ouders van Enora hadden een enorme chocoladen paashaas meegegeven. De juf stelde voor om er chocomelk, chocomousse of iets anders lekkers mee te maken, maar voorlopig vinden de kleuters de paashaas te mooi om stuk te maken. Alvast bedankt lieve mensen!

Ondertussen leren we over de lente en de lentebloemen en hebben we een leerwandeling gemaakt waarbij de kleuters werkelijk oog hadden voor alles. Het verkeer, de bloemen, de mensen op de straat, een hond, het Mariabeeld. We gingen dingen tellen en vergelijken. Er werd veel nieuwe woordenschat gebruikt. We keerden na een fikse wandeling terug naar de klas met een grote kennis aan informatie en een bosje vergeet-me-nietjes en boterbloemen.

De afgelopen dagen hebben jullie ook onze fluo-groene verkeersmannetjes met hun oranje vlagjes aan de school zien staan waarvoor dank aan het gemeentebestuur. Hopelijk helpt de slogan 'Graag traag'. Als iedereen zich aan de afspraken en regels houdt, kunnen de kinderen genieten van een veilige schoolomgeving.

We werkten ook in onze lente-Dopido. De woorden en tekeningen met de gevoelens werden geoefend. De kleuters mochten zelf proberen de puzzel te maken. Thuis kan dit weer in het speciale woordkaartendoosje gestoken worden. We stempelden ook een blad vol lavendel en we schilderden een leuk mannetje met haren en een mondje. De kleuters konden zelfs een gevoelsuitdrukking kiezen. Vandaar dat er blije, droevige en boze kindjes zijn. Goed gedaan, flinke kleuters.

Dinsdag kregen we ook te horen dat Marie Prein de grote zus geworden is van een broertje Mathias. De paashaas had haar dit jaar niet enkel paaseitjes gebracht, maar ook een echte baby. We kregen het mooie geboortekaartje van Mathias en de ouders trakteerden met lekkere cake. Als bedankje kleurden de kleuters een mooie tekening op een slabbetje en kreeg Mathias een zacht knuffeltje. Een dikke proficiat aan mama en papa en trotse zus Marie! En Mathias ... tot binnen 2,5 jaartjes in onze klas!

Op vrijdag werkten alle leerkrachten het verkeersproject uit. Ondertussen was er in iedere klas een vervangster die leuke dingen deed met de kleuters. Onze kleuters scheurden glanspapier en kleefden die op een vlinder. De kleurrijke vlinders hangen nu ook bij de werkjes van de kleuters.

Ook nog een hele dikke 'dank u wel' aan Silvio, de papa van Julie en Genaux. Hij heeft voor een grote voorraad nieuwe Olaf-pasjes gezorgd. De juf gaat er zeker genoeg hebben tot aan haar pensioen. Bedankt Wendy voor de vele knutselspullen. Met Moederdag in aantocht kunnen we er zeker weer iets leuks mee maken. Onze knutselpapa heeft alvast enkele dagen en vele uren tijd gespendeerd om ons ideetje uit te werken.

De komende weken gaan we dagelijks oefenen voor ons schoolfeest. Het wordt een grappig dansje, maar we hebben nog heel wat werk om de juiste danspasjes aan te leren. Samen met juf Jannicke moet dat zeker lukken. Op zondag 7 mei kunnen jullie dan komen kijken naar ons dansje op ons schoolfeest.

Neem zeker een kijkje onder dit bericht waar jullie het bericht en de foto's van Tiana's verjaardag in de klas kunnen bekijken.

Lentewandeling.JPG

Met een dikke buik vol paaseitjes en uitgerust na 2 weken vakantie zijn de kleuters en de juffen begonnen aan het laatste trimester van dit schooljaar. Tijdens de lentewandeling kwamen we vele kleurrijke bloemetjes tegen zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/nF7V4HLAQsuaLPac6

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

12:01 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-04-17

HIEP HIEP HOERA ... TIANA IS 3 JAAR ! ! !

Kaartje.jpg

Tiana mocht er deze week ook een jaartje bij doen. Ze werd 3 jaar en haar Olaf-verjaardagskroon stond al enkele dagen klaar op de kast. Ze keek dus zeker uit naar haar feestje met haar vriendjes en de juf. Met een verjaardagskoffertje vol spulletjes kwam ze naar onze klas. En daarna mocht ze iets uit de verjaardagsemmer kiezen. Zoveel speelgoedjes om uit te kiezen, maar ze koos voor een mooie sleutelhanger. Ons feestvarkentje mocht boven op de tafel gaan staan en er werd luid gezongen en uitbundig gedanst. De kusjes en knuffeltjes mochten zeker niet ontbreken. Als traktatie had haar mama lekkere wafels gebakken. Een dikke 'dank u wel' aan de mama van Tiana voor de heerlijke traktatie! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor de jarige.

De foto's van Tiana haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://goo.gl/photos/DRAiyiaAijSQokpV8

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

23:39 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-04-17

DE PAASHAAS HEEFT AAN ONS GEDACHT, WIE HAD DAT NU VERWACHT?

Het voorbije weekend stond weer helemaal in het teken van Pasen en paaskoekjes bakken. We bakten paashaasjes, Dotties en honderden kuikentjes. Wat fijn om de kleuters hiermee te verrassen. Hopelijk smaken ze ook lekker. 

Enora zorgde dan weer voor een fleurige opfrissing van ons godsdiensthoekje en bracht een groot boeket paasbloemen mee. Dank je wel!

Op maandag keken de kleuters nogal verbaasd op. Dottie zat helemaal niet meer op haar eieren te broeden, maar er zaten 6 schattige kuikentjes in haar mandje. De juf vertelde dan ook nog eens de verhalen van Dottie en haar eieren en Dottie en haar kuikens. Iedereen mocht de kuikentjes eens strelen en de mand vasthouden. Wat een leuke en leerrijke ervaring en ... Wie was er eerst? De kip of het ei?

De laatste activiteiten van thema 'Pasen' kwamen ook aan bod. De kleuters kleurden een mooie paaskrans, waren druk in de weer in het paashoekje en plakten nog veel paasstickers op. 

Op dinsdag brachten we nog eens een bezoekje aan de bibliotheek van Hoeselt. Onze ontleende boekjes brachten we terug en een stapel nieuwe boekjes gingen weer mee naar ons klasje om in het boekenrek te zetten.

Daarna deden we een lekkere waarneming. Een lekkere? Ja ja, een waarneming over paaschocolade en paassnoepgoed. Chocoladen haasjes, chocoladen eitjes, marmereitjes, paashazensnoepjes, paaslolly's ... Alles mocht geproefd worden en alles bleek even lekker te zijn! Op het einde van de schooldag werden de paasknutsels klaar gezet, want de juffen hadden vernomen dat de paashaas in Hoeselt gespot was. De kleuters waren bijzonder hoopvol, want zo'n mooie paasknutsels verdienden toch wel wat lekkers van de paashaas. 

Op woensdag gingen we sporten in de Kimpel. Even de benen strekken, springen, sjouwen met de blokken, klauteren, voetballen en veel met elkaar spelen en bewegen. Juf Lutgarde dacht dat ze haar fototoestel vergeten was. Dus maakte juf Jannicke wat foto's met haar smartphone ... Om dan 's middags tot de ontdekking te komen dat het fototoestel toch wel in haar tas zat. Volgende keer moet juf Lutgarde misschien maar best een brilletje opzetten.

Donderdagmorgen stonden de kleuters vol spanning in de rij. Ze kwamen de klas binnen gestormd, want ze wilden wel eens zien of de paashaas iets in hun paasknutselwerkje gelegd had. Maar de vieze modderpoten van de paashaas op de tafels maakten zoveel indruk op de kleuters dat de eitjes maar bijkomstig waren. Iedereen wilde weten wat er gebeurd was. De juf vertelde dat ze de paashaas over de Neder had zien lopen met een mand vol eieren. Wellicht heeft hij toen niet gezien dat ze op de hoek van de straat, aan het plein, net geploegd hadden. Om wat sneller te zijn en omdat het al wat donker was, heeft hij niet gezien dat zijn poten vol modder hingen. Hij is als eerste in onze klas eitjes komen brengen en die vuile poten stonden nog op de tafels. En het was ook echt zo gebeurd volgens een kleuter, want je kon de 'potensporen' volgen van de grote tafel naar de kleine tafel, dan naar de computertafel en zo op de laatste tafel. Het enthousiasme was zo groot, de kleuters waren zo druk aan ‘t bespreken dat de juf op het verkeerde knopje van de camera drukte waardoor het filmpje mislukt is. Dat is pas jammer! Maar er zijn wel foto’s. Na de zeer uitbundige start van de dag kwamen toch nog onze mooie regenboogeitjes en de chocoladen eieren aan bod. De kleuters waren er blij mee en de juffen ook. Maar er wachtte ook nog een heel ander werkje. Toen de juf vroeg wie er wilde helpen met het poetsen van de tafels was iedereen paraat. Dus met z’n allen hebben we de modderpoten afgeveegd en konden we de dag verder zetten. Hopelijk zal de paashaas zijn pootjes vegen voordat hij bij jullie op bezoek komt binnenkort.

Het versje van Paashaas Pluk werd aangepast, want die is nu niet meer ziek en de kleuters kregen maar niet genoeg van hun lied 'Rode stippen op een ei'. Het is jammer dat die mooie periode zo vlug voorbij gegaan is in de klas. We sluiten nu onze 2de trimester af met onze werkjes om thuis te bekijken en bereiden ons voor op het schoolfeest, moederdag en thema 'verkeer.' Dus de paasvakantie zal nuttig besteed worden.

Als afsluiter van het 2de trimester was er op vrijdag 31 maart een speeldag in KinderRijck. Nog een laatste keer dolle pret alvorens de paasvakantie kon beginnen. Hier konden de kleuters naar hartelust spelen met elkaar, in het ballenbad, de klimtoren, het molentje ... Alles was even leuk. We kregen ook een bakje vol jetons om met de autootjes te rijden. De kleuters kregen water en drankjes, frietjes, hamburgers, halalhamburgers, kaaskroketten en kipnuggets. Met volle buikjes kon er namiddag verder gespeeld en geravot worden. De kleuters gingen doodmoe naar huis om 15u om daarna de paasvakantie in te zetten.

Geniet nu vooral van de paasvakantie en hopelijk komt de paashaas langs zonder modderpoten, maar wel met veel eitjes en andere lekkere dingen.

Daarna starten we met het laatste trimester dat ook heel erg druk zal zijn. Dus batterijen opladen en startensklaar zijn op dinsdag 18 april.

Op donderdag 30 maart hebben we ook de verjaardag van Maxime gevierd. Wel enkele dagen te vroeg, maar dan heeft ze haar Olaf-verjaardagskroon voor haar feestje thuis tijdens de paasvakantie. Het bericht en de foto's van haar verjaardag kunnen jullie onder dit bericht vinden.

Onder het bericht van Maxime haar verjaardag kunnen jullie ook de nieuwe kalender van april vinden. Dus scrol zeker even door om een kijkje te nemen. 

Nog enkele grappige uitspraken van onze kleuters:

 • Een kleuter riep:"Juf, kijk! Dottie heeft kiekes in haar mand zitten!"
 • Onze secretaresse juf Stéphanie dacht dat de paashaas met zijn poten in de chocolade gezeten had, waarop een kleuter zei:"Chocolade ligt niet op de grond, maar kaka soms wel."
 • Dottie gaat nu terug naar boer Jan en dan kunnen de kuikens groeien en groot worden en dan worden dat ook kippen. Daarop begon een kleuter te tellen en vroeg:"Hebben we dan volgende Pasen 7 Dotties?" Slimme opmerking.

Pasen 2.JPG

De paashaas heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om vele regenboogeitjes te schilderen en chocoladen eitjes in te pakken. Terwijl wij kunnen genieten van de paasvakantie moet hij nog eventjes doorwerken zodat alle kleuters en kinderen op Pasen op zoek kunnen gaan naar lekkers:

https://goo.gl/photos/pAVk1aCSXDcwBTVB9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:28 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HIEP HIEP HOERA ... MAXIME WORDT 3 JAAR ! ! !

Kaartje.jpg

Hieperdepiep hoera voor Maxime! Tijdens onze overdrukke paasweek werd er op donderdag 30 maart een dagje vrij gemaakt om Maximes 3de verjaardag te vieren. Een beetje te vroeg, want eigenlijk verjaart deze kapoen pas op 6 april. Maar omwille van de paasvakantie hebben we haar verjaardagsfeestje in de klas enkele dagen vervroegd. De Olaf-verjaardagskroon lag al enkele dagen klaar en Maxime stond te popelen om haar verjaardag te vieren. In haar verjaardagskoffertje zat een mooi giraffenlampje, haar knuffel en een pop. Uit de verjaardagsemmer koos ze een mini-diabolo om thuis mee te spelen. Maxime mocht boven op de tafel gaan staan zodat iedereen haar goed kon zien. We zongen en dansten voor haar en daarna werd ze overladen met kusjes en knuffeltjes. Ze was bijzonder fier omdat ze jarig was. Als traktatie kwamen mama en papa 's morgens hele mooie en vooral lekkere cakejes brengen van Bumba. Een dikke 'dank u wel' aan de mama en papa van Maxime voor de heerlijke traktatie! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor ons feestvarkentje. 

De foto's van Maxime haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://goo.gl/photos/oS66Dqus6Bz5mWNGA

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

15:31 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KALENDER APRIL 2017

De eerste dag van een nieuwe maand, dus ook een nieuwe maandkalender. Nee nee, dit is geen aprilgrap. April start meteen met 2 weekjes paasvakantie. Alsof dat nog niet genoeg is, zal de paasvakantie een dagje langer duren omdat paasmaandag op maandag 17 april is en daarom ook een feestdag is. We starten het laatste trimester op dinsdag 18 april en meteen verwelkomen we een nieuw vriendje in de klas. 's Donderdags gaat het medisch onderzoek van het CLB door voor de kleuters geboren in 2013. Er zijn ook 4 jarigen deze maand die in de bloemetjes gezet zullen worden. Zowel Tiana, Senne, Jasper en juf Jannicke worden een jaartje ouder en dat zal gevierd worden in de klas.

08 April.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

14:12 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-17

PAASHAAS PLUK, JA DIE IS ZIEK ... WANT HIJ HEEFT DE REUMATIEK

Paashaas Pluk.jpg

Onze hele klas is momenteel ondergedompeld in de paassfeer. De haan, Dottie, haar eieren mét barsten, lekker paassnoepgoed ... De kleuters en de juffen brachten een hele voorraad gekookte en geschilderde eieren mee naar school. We konden tellen, vergelijken, eierdozen vullen, begrippen oefenen en nog veel meer. Er werd ook een hele voorraad toastjes aangelegd, want met de hulp van de kleuters werd er eiersalade gemaakt. Het pellen en fijn malen van de eieren was het werk voor de kleuters. De juf mengde de gemalen eieren nadien met kaboutergras, kabouterkruiden en mayonaise. De juf had nog zoveel werk gepland dat ze de kleuters leerde met een spuitzak te werken om de toastjes te versieren met eiersalade. Fijne huishoudelijke activiteit en lekker en gezond bovendien.

Een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Marie Prein, want zij zorgden voor een mooie grote paastak die juf Jannicke met de kleuters versierde. De gele eitjes werden zorgvuldig in de takken gehangen en de paasboom kreeg nadien een plekje op de kast. De kleuters probeerden achteraf een paastak te kleuren met identiek dezelfde kleuren als onze echte paasboom.

Na een oproep in de krant en een gesprek met de kleuters besloten we om een wenspakket te maken voor Ko, zoontje van presentator Stef Wijnants. Hij heeft leukemie en ligt momenteel in het ziekenhuis. Een Bednetpoes, chocoladen paaseitjes en vele snoepzakjes ... Daar begonnen we mee. Een leuk kaartje, mooie kleurprenten van de kleuters en onze pakketjes werden gepost en keurig en wel afgeleverd op de juiste afdeling te Leuven waar de kinderen gaan 'samen spelen en samen delen'. Spoedig herstel aan iedereen.

Onze paasknutselwerkjes moesten deze week ook klaar zijn. Alle paashazen werden bruin geschilderd, de gezichtjes werden gekleefd en de potjes voorzien van mooie paasstickers. Juf Lutgarde heeft daarna voor de afwerking gezorgd. De resultaten zijn mooi en hopelijk zijn we flink geweest zodat de paashaas ons zal belonen met paaseitjes binnenkort.

Ondertussen zit onze paaskip van boer Jan al de hele week op haar eitjes te broeden en tot Dotties groot verdriet zijn er enkele eitjes waar 'krakjes' in gekomen zijn. De juf stelde de kleuters en Dottie gerust. Zouden er misschien kuikentjes uit de eitjes komen? Dat zien we maandag dan wel weer. Alle kleuters konden samen met juf Wendy nog een reuzenpaasei schilderen in de kleuren die ze het mooiste vonden. En iedereen die nog wat tijd over had, mocht Dottie kleuren. Wat raar ... een witte kip op wit papier. Wat een grappig werkje, want de kleuters moesten alleen de bek, de kam en het stro kleuren en Dottie was klaar. Bij juf Jannicke gingen de kleuters op zoek naar dezelfde paaseitjes die naast elkaar opgeplakt moesten worden.

De juffen hadden nog een grappig kippenspelletje op de kop kunnen tikken. Eerst de kip in elkaar zetten. De pluimen er in steken en dan de eitjes in de kip stoppen. Om beurt mogen de kleuters dan een pluimpje uit trekken en kijken hoeveel eitjes er in hun bakje vallen. Echt plezant en het tellen lukt opeens veel beter. Ook de spelregels en beurt afwachten is met deze kip geen probleem.

We leerden het versje van Paashaas Pluk en zongen van 'Rode stippen op een ei'. Met een korf vol eieren en een strik erbij én de paashazenoren op oefenden we het liedje. Jammer dat een schooldag zo kort is, want de kleuters wilden bezig blijven. 

Ons voorblad voor de werkjes van het 2de trimester werd ook mooi versierd met de gekregen foam-figuurtjes van kuikentjes, haasjes en eitjes. De kleuters hebben flink naar het voorbeeld op de verpakking gewerkt. Hopelijk zijn jullie nu al nieuwsgierig naar de vele werkjes die de kleuters gemaakt hebben.

Verborgen in de boekenkast in school vond de juf ook nog het verhaal van 'Piep, het is Pasen!' met mooie grote prenten voor de kamishibai. De kleuters noemen dit ook wel de Olaf-TV en vinden dit een hele plezante activiteit. Daarna konden de kleuters het verhaal nog eens navertellen aan de hand van het vertelboek. 

We hadden ook nog eens onze kleuters die in januari doorgeschoven zijn naar juf Manuella op bezoek in de klas. Aleyna, Jonathan en Hannah vonden dit zelfs zo fijn dat ze opnieuw in de eerste kleuterklas wilden blijven. Samen met juf Nele werd ook het kindje van het 2de trimester in ons boekje 'ik kan al een kindje tekenen' gemaakt. Je kan duidelijk de vorderingen zien bij sommige kleuters.

Tussendoor bekeken enkele kleuters het paasfilmpje van Paultje en zette de juf 2 liedjes op om op te dansen. Eén van beiden zal voor het schoolfeest dienen. De juffen kunnen niet goed kiezen, maar de kleuters ook niet, ze vinden ze beiden leuk om te doen. Om de klas nog wat toffer te maken, heeft onze klasdeur ook mooie spaghettislingers gekregen. Bedankt aan de mama van Julie hiervoor. Van de ouders van Sanne en Liene kreeg de juf weer een hele lading eitjes cadeau. We zullen de traditie dus in ere houden en de juffen zullen tijdens het weekend de handen uit de mouwen steken en paaskoekjes bakken. Bedankt lieve mensen!

Naar aanleiding van onze deelname aan de Nationale Pyjamadag van Bednet hebben we een artikeltje gepost op de website van Het Belang van Hoeselt:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170318_02786884/basisschool-t...

Ook op de website van Bednet hebben we enkele foto's gepost van onze verklede kleuters en leerkrachten. Geef 'Nederwijsje' in in het balkje 'Vind jouw school' om zo onze foto's te zien:

http://www.bednet.be/pyjamadag/pyjamafotos

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook mienonaise." Die mayonaise zal zeker ook wel lekker zijn.
 • Een kleuter zei:"Juf, in de winkel stond ook een haaspaas. Ik heb het gezien."
 • Gesprek tussen juf en kleuter: 
  • kleuter: Juf, mijn mama kan niet zo lekker eten maken als u, want wij hebben thuis geen kabouters.
  • juf: Maar de juf ook niet.
  • kleuter: En van wie is dan dat kaboutergras en die kabouterkruiden?
  • juf: Ja, goeie vraag. Die brengen de kabouters bij mij thuis.
  • kleuter: Weten die dan de kindjes niet wonen?
  • juf: Neen, niet allemaal. Dat zijn er te veel. Daarom komen de kabouters dat bij de juffen brengen.
  • kleuter: Mijn mama is ook juf, maar bij ons komt die kabouter nooit!

Pasen 1.JPG

Onze klas lijkt momenteel wel een heus paashazendorp met een paashoekje, een speelbak met plastieken eitjes, een kast vol met chocolade en eieren ... We zijn er zeker van dat zelfs de paashaas jaloers zou zijn op zo'n leuke paasklas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze kapoenen die druk in de weer zijn met het pellen van de eitjes voor de eiersalade:

https://goo.gl/photos/aLAH9f9rQXscZH836

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:01 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-03-17

PAASHAAS, DENK JE OOK AAN MIJ? WANT MET EITJES BEN IK BLIJ!

We begonnen de week met nog enkele leuke dingen in verband met Broederlijk Delen. We maakten 'bissap' zoals in Burkina Faso. Dit is een soort lekkere thee. We lieten het drankje eerst afkoelen en toen kon er geproefd worden in de kleine kabouterglaasjes. De kleuters dronken alles tot de laatste druppel op. Op de computer konden de kleuters het liedje horen van Broederlijk Delen en ondertussen konden ze naar het filmpje van Abbas kijken. Daarna mochten ze allemaal de maïskolf van Abbas geleid schilderen.

Ons klasspaarpotje was al snel tot aan het randje gevuld en zelfs een extra doosje volstond niet. De juf kocht dan ook nog maar een klein geldkoffertje bij en zelfs dit werd nog helemaal vol gestopt. Bedankt aan alle gulle spaarders!

Tijdens het godsdienstmoment hadden we een gesprek over 'verbondenheid', samen zijn, mekaar helpen. Hiervoor gebruikten we een bol wit breigaren met enkele kleurrijke toetsen. De juf maakte er een reuzegroot spinnenweb mee. Wat was dat plezant. Dit gaan we vaker doen. Onze klas werd ook versierd met een grote Jezus-prent en de geschilderde voetjes van de kleuters.

Vanaf woensdag gooiden we het over een heel andere boeg, want net zoals de paashaas het druk heeft met zijn voorbereidingen, zo was het voor ons de hoogste tijd om aan onze paasknutsel te beginnen. Omdat we dit jaar vele materialen gekregen hebben, wou de juf ze ook op een toffe manier gebruiken. Onze knutselpapa heeft enkele uren paashaasjes zitten zagen en schuren. De kleuters gaan ze nu mooi bruin schilderen. Het gezichtje werken we af met de paashazenkopjes die we van de ouders van Maxime gekregen hebben. De mama van Julie en Genaux zorgde voor de grote borden en Paul en Jeaninne hadden voor ons klasje knutselpaaseitjes en foam-figuren van Pasen gesponsord. Bedankt aan iedereen! Hopelijk vinden jullie het eindresultaat ook mooi.

Uit Dopido werd nog een werkblad gemaakt met de woordkaartjes, 'Wat hoort bij de vis en bij de hond?' én de puzzel. Weer iets voor de woordkaartjesdoos. Als laatste werkje moesten de kleuters de puzzelstukken van de dieren juist bij elkaar plakken. Een hele klus die juf Wendy individueel met alle kleuters deed. Nu nog het Dopido-verhaal vertellen en boekje nummer 7 is ook uit.

Dan volgde het verhaal van Dottie en haar eieren. Een prachtig verhaal. De kleuters hingen aan de lippen van de juf. De eendjes, het varken, de hond, de koe ... Niemand luisterde naar Dottie, behalve de kleuters. Maar toen de juf ook nog een mand had met Dottie en haar eieren waren de kleuters pas echt verrast. Ja, de juffen mogen de kip lenen van boer Jan die in Brussel woont en nu komt Dottie tot aan de paasvakantie in onze klas logeren. Zo kan ze ondertussen rustig verder broeden op haar eieren. En de kast was opeens ook helemaal versierd met allerlei paasattributen en chocoladen eieren, een haan en mama en papa paashaas. Dit hadden de juffen stiekem na school gedaan, maar dat weten de kleuters natuurlijk niet.

Thema Pasen wil ook zeggen dat er een speelbak is met paaseieren en eierkartons. We oefenen zo de begrippen leeg, vol, evenveel, meer, minder ... De kleuters amuseren zich met tellen en begrippen. Ons kappershoekje heeft plaats gemaakt voor een paashoekje. De kleuters kunnen er met een kip en eitjes spelen, stickers kleven, tekenen en kleuren. Iedereen heeft hier al van kunnen genieten.

Op donderdag leerden we over verse kippeneitjes en geschilderde eieren. Oeps, daar was de juf een beetje onvoorzichtig en er viel eerst een eitje stuk net in de koekenpan. Dus konden we ook eitjes bakken om eens van te proeven. We kookten ook enkele eieren en de juf dacht even te jongleren met 2 gekookte eieren, maar ze had zich van eierdoos vergist en pats ... Daar viel een ongekookt ei stuk op de grond en dus moest er gepoetst worden. Maar hopelijk hebben de kleuters dit niet verteld, want dat was een geheimpje.

Vrijdag was een zeer drukke dag. Maxime kwam voor het eerst naar school met een mooi brilletje. Dit wordt nog even wennen.

Op deze dag deed onze school ook voor de allereerste keer mee met de 'Nationale pyjamadag van Bednet'. Juf Lutgarde had hier al veel over gehoord en vond dit wel een tof idee. Maar niet iedereen was overtuigd. Daarom bestelde ze meteen enkele Bednetpoezen. Zo mooie blauwe poezen met een hart van kersenpitten die je kan opwarmen in de microgolfoven. De andere leerkrachten gingen ook overstag en juf Kris bestelde ook meteen een Bednetpoes, tatoeages en een poezendiadeem. Superleuk! Iedereen kwam in pyjama naar school. Zowel kinderen als leerkrachten. Juf Lutgarde stond “zo” iedereen ‘s morgens op te wachten aan het hek. In een blauwe poezenpyjama, speciaal gekocht voor deze actie, kamerjas, de Bednetpoes in de hand en de poezendiadeem op haar hoofd. De ouders schrokken eerst, maar waren heel positief over de actie. Ze vonden het zo mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Zelfs de middagmama’s deden aan de actie mee. Super! Er zijn ook verschillende ouders die al een Bednetpoes besteld hebben. Dus actie geslaagd! De kleuters kleurden nog een tekening voor de Bednet-actie en dan tijd voor onze koffiestop. In pyjama en kamerjas werden de mensen weer ontvangen. Ze kregen een stickertje en een folder van Broederlijk Delen. De koffie stond klaar en er was warme en koude choco en zelfs wat koekjes. De grote spaarpot werd goed gevuld en alle ouders gingen tevreden naar huis. Bedankt aan iedereen voor jullie komst en bijdrage voor Broederlijk Delen!

Pyjamadag.JPG

Juffen, meester, kleuters, leerlingen en middagmama's in pyjama in school ... Ook niet iets dat je iedere dag ziet gebeuren. Maar een oh zo leuke dag om de actie van Bednet te steunen. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken van ons grote spinnenweb en onze dansende kip:

https://goo.gl/photos/bVCLicaL2RzUERwS9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

18:46 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |