22-01-17

DE POSTBODE SLEURT DAGELIJKS MET BRIEVEN, EEN HEEL DOZIJN ... DAT VINDEN DE KLEUTERS SUPERFIJN ! ! !

Op maandag kregen we bezoek van een echte postbode in de klas. De papa van Bent maakte tijd vrij om onze kleuters het een en ander te vertellen over de post. Voor het eerst konden zowel de juf als de kleuters een echte 'duimeling' zien om vlug de brieven te kunnen vastnemen. Super gedaan Davy! Een hele dikke 'dank u wel' voor je bezoekje in onze klas! Maar dit is nog niet alles, want zijn vrouw Elke kwam ons deze week ook nog een extra verrassing brengen. Bent had een leuke kinderbox bij met daarin een uitnodiging van Jos, Davy en Elke van frituur–restaurant Anjo voor een lekker etentje voor de ganse kleuterklas en de 2 juffen. Een hele dikke merci voor alles en we zullen binnenkort afspreken wanneer we frietjes komen eten.

Daarna volgde een waarneming over kranten. Wat zijn die groot en zo veel letters, tekeningen en cijfers. Ja, zelfs het weer stond er in en auto’s. De kleuters konden vergelijken, meten, scheuren ... En toen herinnerden zich sommige kleuters nog dat we vorig jaar een heus papierzwembad konden maken met de kranten. Een leerrijke dag met scheurtechniek, veel lol en plezier. De kleuters noemden het hun 'snipperzwembad'. Juf Nele zette de fijne activiteiten verder in de turnles en ging zo aan het turnen met kranten. Zo zie je maar, beste mensen van 'Het Belang van Limburg' dat jullie pakje met de gratis krant goed gebruikt werd.

Juf Jannicke ging de moderne toer op in het thema en gebruikte haar smartphone voor enkele activiteiten. De kleuters weten al heel erg goed wat je zoals met een smartphone kan doen: bellen, berichtjes sturen en foto's maken. Daarom belden we eerst even naar juf Lutgarde en door te Facetimen konden de kleuters juf Lutgarde ook zien. Wat was dat gek! Ze vonden het vreemd om de juf te zien ook al was ze niet in de klas. Daarna mochten de kleuters zelf aan de slag gaan met de smartphone. Eerst mocht iedereen een berichtje sturen naar mama en papa. Drukken op de lettertjes vonden ze fijn, maar grappige mannetjes en tekeningetjes zoeken vonden ze nog leuker! Komende dinsdag gaat de juf voorlezen wat de mama's en papa's hebben teruggestuurd naar hun kleuter. Daarna mochten de kleuters ook nog selfies maken waarvan jullie het resultaat kunnen zien bij de foto's. 

Er werden ook weer verschillende werkjes gemaakt met logisch rangschikken, taalverrijking en technieken, wiskunde en kleurenkennis. De kleuters mochten 4 prentjes in de juiste volgorde opplakken in verband met een brief posten tot aan huis bezorgen. Omdat het vorig weekend ook nog gesneeuwd had, werden er Dopido-werkjes gemaakt met een sneeuwman. Logisch redeneren en het juiste aantal stempels zetten en daarna juist kleuren. Leuke activiteit. Ook het stempelen van de sneeuw met een speciale stempelroller was nieuw voor de kleuters. Ze toverden in een oogwenk een heel sneeuwlandschap. Het opplakken van gekleurde bollen op de juiste plaats was een gemakkelijk werkje. Ook de bollen met de juiste kleur verbinden met dezelfde kleur stift was succesvol. Fijne motoriek, juiste pengreep en kleurenkennis werd ondertussen vlotjes geoefend. Ook onze woordkaartjes en puzzel uit Dopdio werden geoefend en de kleuters kregen alles mee naar huis om in hun kaartjesdoos te steken zodat ze thuis ook nog wat kunnen spelen en oefenen.

Op donderdagnamiddag kwamen de kleuters van juf Manuella ook even terug naar ons klasje om er in de hoeken te spelen omdat juf Manuella ziek is. We wensen haar een spoedig herstel toe.

Ondertussen kunnen we melden dat er al 686 kaarten en brieven werden bezorgd, enkele tientallen tekeningen en 12 pakjes vol verrassingen. Dit is een ongekend succes en de juffen hoorden dat er nog post onderweg is. Bedankt aan Smets Etienne en Seron Odette voor de doos met pralines, wafeltjes en koekjes. Hier kunnen de kleuters een hele tijd van smullen. Bedankt aan de mama en papa van Maxime voor de 2 mooie leesboeken voor ons leeshoekje en de mooie knutselattributen voor Pasen. Bedankt aan oma en Noëmie voor de lekkere Boudoirkoekjes en de vele ballonnen. Bedankt aan BPost voor de postmuts en sjaal om over te leren. Bedankt aan Ine en Erwin voor de ballonnen en het mooie vertelboek van Beertje Paddington. Zij ronselden voor ons ook enorm veel wenskaarten in het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusen-Zolder, op de 100-diensten en ambulance-diensten. Bedankt aan de mama en papa van Senne voor de grote doos met een groot pak letterkoekjes. Die kwamen goed van pas, want onze Olafemmer met koekjes was bijna leeg. Bedankt aan Jos en Marie-Thérèse uit Lanaken voor de vele mooie pakjes met knuffels, puzzels en juweeltjes voor ons schoonheidshoekje. Bedankt aan de mama en papa van Enora voor het grote pak met stickers. Dit vinden de kleuters altijd leuk en we hebben er al van gebruikt hoor.

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter vroeg:"Juf, mogen we ook met de duimhoed spelen?" Dat was dus onze duimeling.
 • Sinds ons thema 'Post' willen er ook heel veel kleuters later postbode worden, want de brievenbus vullen en daarna omkieperen vinden ze heel fijn.
 • Een kleuter van juf Manuella zei heel vertederd:"Juf, ik zou nog in uw klas willen zitten, want ik vind uw hoekjes fijn."
 • Een kleuter zei:"Juf, er ligt sneeuw op de cake van Sander!" Ja, dat was lekkere poedersuiker die er op lag.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wie brengt de post als de postbode ziek is?" Waarop een kleuter dadelijk zei:"Ja, Herman de Beer van in het boek van de juf he."

Onder dit bericht kunnen jullie zien hoe we de verjaardag van Sander gevierd hebben in de klas.

Post 2.JPG

Wat hebben de kleuters veel gescheurd en gezwommen in hun heuse snipperzwembad. Dolle pret met enkele kranten papier zoals jullie kunnen zien op de foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 4 filmpjes bekijken van ons snipperzwembad en een leuk pakje dat we kregen in de klas:

https://goo.gl/photos/4cVN7qD9TYrLqiwt7

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:59 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

HIEP HIEP HOERA ... SANDER IS 3 JAAR ! ! !

Kaartje.jpg

We hebben er enkele maandjes op moeten wachten dit schooljaar, maar afgelopen vrijdag hebben we de allereerste jarige kapoen kunnen vieren in de klas. En die eer was weggelegd voor Sander, want hij werd vrijdag 3 jaar. Als eerste jarige van onze klas voelde hij zich wel heel speciaal. De juf maakte natuurlijk een Olaf-verjaardagskroon met mini-wiebeloogjes en dat vond hij heel grappig. Als een stoere bink ging hij op de tafel staan en aanhoorde hij al lachend de verjaardagsliedjes die voor hem gezongen werden. Een knuffel en een kus van iedereen en daarna koos hij een mooi speelgoedautootje uit de verjaardagsemmer. We keken in zijn verjaardagskoffertje en wat had hij meegebracht van thuis? Een brandweerauto, een truck met grote wielen, een monstertruck en een spelletje. Als traktatie had de jarige een lekkere cake bij. Een dikke 'dank u wel' aan de mama en papa van Sander voor de heerlijke traktatie! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor ons feestvarkentje. 

De foto's van Sander zijn verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://goo.gl/photos/t5DiDJG9htYVQw9J9

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

16:00 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-17

BESTE WENSEN VOOR HET NIEUWE JAAR EN DE JUFFEN STAAN WEER MET THEMA 'POST' KLAAR ! ! !

Na een deugddoende kerstvakantie mochten onze 3 grootste kapoenen Aleyna, Hannah en Jonathan naar de klas van juf Manuella gaan. Maar niet getreurd! Onze kleuterbende werd al uitgebreid met 1 nieuw vriendinnetje, Marie. Nu hebben we 2 Maries in de klas en dat zorgt soms voor een beetje verwarring bij de kleuters. Marie voelde zich meteen thuis in ons klasje en ging al snel de verschillende hoekjes ontdekken. 

Instapper Marie.JPG

De kerstvakantie is voorbij gevlogen, maar de juffen zijn ook tijdens de vakantie druk bezig geweest voor school. Ze flyerden met de hele familie alle straten van de Neder rond zodat thema 'Post' goed van start kon gaan. Na een lange wandeltocht kregen alle huizen een briefje in de brievenbus met de vraag om ons een kaartje te sturen zodat we veel post zouden krijgen. Juf Lutgarde liet nog een Duizendpootje in Het Belang van Limburg zetten met een oproep om kaartjes te krijgen. En met meer dan 200 postzegels werden ook postkantoren en scholen geschreven om ons te helpen met ons thema. 

In de klas werd een echt posthoekje ingericht met een brievenbus, poststempels, postzegels (stickers), wenskaartjes, briefpapier, stiften ... De kleuters konden dadelijk van start gaan met het maken van wenskaarten en het afstempelen van de brieven.

De speelbak werd gevuld met oude wenskaarten en briefomslagen die gepost konden worden in de brievenbus van de speelbak. Telkens de postkaarten op waren, kieperden de kleuters de kaarten opnieuw in de speelbak en begonnen ze weer postbode te spelen. Op de gang werd de geelrode brievenbus omgetoverd tot een echte Olaf-brievenbus waar iedereen een kaartje of tekening in kan steken voor onze klas. 

Tijdens de voorbije week hebben we al enkele honderden kaartjes, tekeningen en pakjes gekregen zowel van mensen op de Neder, Duizendpoot-lezers, kaartschrijvers uit Wallonië, Brussel, Aalst, Dendermonde, Bocholt ... Ja, zelfs uit enkele dorpen en steden waar de juffen zelfs nog nooit van gehoord hebben. Dit zullen we naderhand samen met de kleuters eens opzoeken. Er kwamen ook 2 kaartjes uit Duitsland en eentje uit Gran Canaria. Zelfs daar wilden ze een steentje bijdragen aan ons thema 'Post'.

Ook een dikke 'dank u wel' aan de papa van Bent. Hij heeft er als postbode voor kunnen zorgen dat we postbodekledij in bruikleen hebben en dat we een heuse wenskaartenbrievenbus in de klas hebben staan waar de kleuters zich echt mee amuseren. Hieraan koppelden we de waarneming 'kleding van de postbode' en zijn werk. Dikke merci!

Tijdens een waarneming leerden we over het nieuwe jaar en verschillende soorten kalenders. Want de kleuters gebruiken dagelijks de scheurkalender. De juf had ook nog een jaarkalender, een weekkalender ... meegebracht om over te leren. 

Op dinsdag mochten alle kleuters briefomslagen mee naar school brengen. Eerst gingen we eens kijken hoeveel enveloppen iedereen had meegebracht en welke postzegel er op plakte. De kerstmanpostzegel vonden ze de mooiste, maar er waren ook enveloppen met een postzegel met een vlinder of een rode meneer (koning Filip) er op. Mama of papa moest er een adres op schrijven van de mensen naar wie de kleuters een kaartje gingen sturen. De kleuters maakten een leuk kaartje om er in te stoppen en de briefomslagen werden versierd met stickers en stempeltjes. Donderdag zijn we alles in de brievenbus aan de kerk gaan steken en nu wachten de kleuters natuurlijk vol ongeduld of er de komende dagen een mooi kaartje, tekening of pakje voor hen bij de schoolpost zit. 

Donderdag waren er toevallig 2 postbodes in de school met 2 pakjes voor onze kleuterklas. Deze mannen wilden maar al te graag met de kleuters op de foto staan. Ook de auto van de postbode hebben we even van dichtbij kunnen zien. 

We oefenden met behulp van een werkje de juiste penhouding en keken hoe ver het staat met de schrijfmotoriek van de kleuters. Ze tekenden de stippellijnen na op de briefomslagen. Juf Wendy schilderde met de kleuters rond enkele mooie prenten van de post en liet hen een tekening van de postbode kleuren in de juiste kleuren. Met stempeltjes versierden ze een tekening van een grote postzegel. Omdat het vrijdag zo koud en nat was buiten mochten de kleuters tijdens de speeltijd binnen blijven en naar de DVD van Pieter Post kijken. 

Bij deze een hele dikke 'dank u wel' aan ALLE mensen die ons post bezorgd hebben. Een extra dank u wel voor familie Wijckmans uit Ham voor de grote zak ballonnen, aan Godelieve Biesmans uit Genk voor de 27 kaartjes, bedankt aan Rita die een doos met fairtrade-snoepjes en chocoladen munten stuurde, bedankt Marleen voor de 2 pakken met bouwpakketten ivm verkeer (we zullen de leerlingen van meester Steven om hulp vragen), bedankt familie Vanwijck uit Kinrooi voor de mooie Jaklien-kalenders en zoals gevraagd hebben de kleuters een mooie tekening gekleurd voor een jarige gehandicapte vriend, bedankt juf Nicole voor de grote doos met mooie knopen, super bedankt voor de mensen die speciaal een Olaf-kaart gestuurd hadden die de juf toevallig nog niet in haar collectie had. Bedankt aan de postzegelverzamelaar die ons elk jaar opnieuw een deeltje van zijn collectie naar ons klasje stuurt. Bedankt aan de bedrijven, gemeentebesturen en postkantoren die ons ook leuke dingen stuurden. Ook alle leerlingen en kleuters, ouders, grootouders die kaarten en tekeningen stuurden. Sommigen maakten zelfs mooie hartjes of Olaf-tekeningen.

Als verrassing had de juf ook weer haar unieke reuzegrote Olaf-kaart mee naar school genomen om over te leren.

Dank u wel aan de ouders van Ylana Vanspauwen die ons allerlei leuke spullen voor ons keukentje cadeau deden. Dank u wel aan de ouders van Jitte en Fenne die een een ganse zak vol verkleedkleren gaven. Die zullen we zeker tijdens het thema carnaval gebruiken.

Grappige uitspraken van de week:

 • Toen de juf vroeg waar de 3 doorgeschoven kleuters dan waren, antwoordde iemand:"Die wonen nu in de klas van juffrouw Manuella."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, mogen wij met de briefslagromen spelen?" Ja, we hadden net een nieuw en moeilijk woord geleerd namelijk briefomslag.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, waarom zijn er verschillende benen aan de broek van de postbode?" Dit waren eigenlijk de verschillende kleuren en de reflecterende stroken op de broek. 
 • "Mogen we ook brieven in de grote bussenbrief steken?" 
 • De kleuters kijken alle dagen uit naar nieuwe post, de mooie kaartjes, de leuke dingen. Dan zei opeens een kleuter:"Die postbode heeft zeker een winkel thuis!"

Post 1.JPG

De postbode van de Neder heeft het al druk gehad de afgelopen dagen. Tientallen brieven en kaartjes hebben hun weg al gevonden naar ons klasje. Ook onze kleuters hebben de smaak te pakken om zelf postbode te spelen zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/YxU8m9Y7tSRX4jJSA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

14:14 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-01-17

EEN 'GEZOEND' 2017 ! ! !

 Nieuwjaar.jpg

Om middernacht hebben we afscheid genomen van 2016, want 2017 stond te popelen om te beginnen. Hopelijk is 2017 voor jullie allemaal goed en gezellig begonnen. En bij een nieuw jaar horen ook mooie wensen van kleine mensen. Ja ja, onze kapoenen zijn in december druk bezig geweest met het knutselen van een mooie nieuwjaarsbrief en het aanleren van een leuk nieuwjaarsgedichtje. De kleuters stempelden eerst een blauwe lucht en schilderden een taartkarton helemaal groen. Met wattenstaafjes werden er stipjes gestempeld. Na het nodige knip- en plakwerk toverde juf Lutgarde er mooie kerstbomen van om op de nieuwjaarsbrieven te plakken. Dagelijks werd het versje geoefend met de nodige bewegingen zodat de kapoenen dit zeker alleen konden doen op 1 januari. We hopen dan ook dat alle kleuters het versje nog kenden en zo iedereen verrast werd met onze mooie wensen. 

Daarnaast zijn we stiekem ook bezig geweest met een andere verrassing voor alle ouders. Met grappige nieuwjaarsaccessoires hebben we een leuke fotoshoot gedaan in de klas. Alle kleuters mochten accessoires kiezen waarmee ze op de foto wilden gaan. Jammer genoeg waren er nog enkele kleuters ziek, maar niet getreurd. Endy, Senne en Marie Prein mogen na de vakantie ook nog even poseren voor grappige foto's.

Op deze link kunnen jullie de foto's van het knutselen van de nieuwjaarsbrief en van de fotoshoot zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken van het oefenen van onze nieuwjaarsbrief:

https://goo.gl/photos/97wF1Sog49jNKciSA

Onder dit bericht kunnen jullie ook de nieuwe kalender van januari vinden. 

Op de website van 'Het Belang van Hoeselt' hebben we ook een artikeltje met foto's geplaatst over onze kersthappening. Op deze link kunnen jullie het artikel lezen. De foto's kunnen jullie bekijken door rechtsboven in de foto op het pijltje te klikken:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20161227_02646486/kersthappenin...

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

Olaf op kerstboom.jpg

17:32 Gepost door Juf Lutgarde in Allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

KALENDER JANUARI 2017

Met Kerstmis achter de rug en 2017 die pas gestart is, staat er ook weer een nieuwe kalender voor de deur. Het einde van de kerstvakantie is gelukkig nog niet meteen in zicht en de eerste maand van het nieuwe jaar zorgt voor leuke activiteiten. Op maandag 9 januari verwelkomen we weer iedereen in onze klas en krijgen we er een nieuw vriendje bij. Op 20 januari vieren we onze eerste jarige van 2017 en Sander is dan ons feestvarken van dienst. Op woensdag 25 januari hebben alle kleuters en leerlingen vrij zodat de leerkrachten naar een pedagogische studiedag kunnen gaan. Op de laatste zondag van de maand, op 29 januari, kan iedereen lekker komen smullen op onze spaghettidag. We brengen ook nog eens een bezoekje aan de bibliotheek van Hoeselt op dinsdag 31 januari om nieuwe boekjes te gaan ontlenen.

05 Januari.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:00 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-16

WIJ VIEREN KERSTMIS MET ZIJN ALLEN BIJ DE BOOM MET VELE BALLEN ! ! !

Kerstmis naderde met rasse schreden. Het was een drukte van jewelste. Kerstknutselwerkjes, nieuwjaarsbrieven, werkjes en helaas veel zieke kleuters ...

Maar om een beetje te ontspannen, ging de juf toch weer zoals ieder jaar kerstkoekjes bakken voor de kleuters, vrienden, buren ... Ja, eens uit de startblokken geschoten met bakken is de juf wel uren zoet. Dus onder de kerstboom in de klas lagen er voor alle kleuters kerstkoekjes. Hopelijk hebben de sneeuwmannen, kerstbomen, engeltjes en rendieren gesmaakt.

Onze briefomslagen met de nieuwjaarsbrief en het voorblad van de werkjes van het 1ste trimester moesten de kleuters ook nog afwerken door er vele sterren rond te stempelen. Ze vonden dit erg leuk om te doen en de resultaten waren erg mooi. En ... er waren enkele kleuters die ook de sterretjes voor de zieke kleuters gestempeld hebben. Echt lief gedaan!

Tussendoor moest er nog veel afgewerkt worden en mochten de kleuters op de computer naar een kerstverhaaltje kijken. Met een doosje lekkere rozijntjes was dit een leuke ontspanning.

Het kerstverhaal werd nog eens verteld en de boekjes 'Ik kan al een kindje tekenen' werden voor de eerste keer dit schooljaar gebruikt. Iedere kleuter mocht een kindje tekenen in hun boekje en op het einde van de 2de en 3de trimester doen we dat nog een keertje om zo een evolutie te kunnen zien in het tekenen. 

Om ons voor te bereiden op het kerstfeest leerden we over een kerstmanpak, de gekke kersthoeden van de juffen en de kleuters, de kerstmutsen, de stoere kerstkwajongenspet van de juf en de grappige rendier- en sterrendiadeempjes.

Het werd een week van stressen en ongeziene overuren. We leerden en oefenden ook nog in de kerk voor de kersthappening en kwamen bekaf terug in school. De extra liedjes en dansjes waren nog een last minute extra opdracht. Op woensdag ging onze kersthappening door in de kerk met tientallen ouders en grootouders. Alle klassen zongen een liedje en als afsluiting werd er gedanst op 'We wish you a merry Christmas' en 'Jingle Bells'. Daarna kon iedereen genieten van een bekertje lekkere warme chocomelk. Een dikke 'dank u wel' aan het oudercomité voor hun helpende handen op onze kersthappening. De kersthappening was een succes en alle kleuters en leerlingen hebben dat heel goed gedaan!

In de klas konden de kleuters de laatste dagen voor de kerstvakantie nog kersttekeningen kleuren, spelen met de dopjes, de auto’s en luisteren naar enkele kerstverhalen.

Hoogtepunt van de week was ons kerstfeestje op donderdag met engeltjespasta met rode saus, cola, limonade, fruitsap, water en lekkere kerstkoekjes. De rode mondjes zijn het bewijs dat het hen allemaal gesmaakt heeft. De kleuters waren zichtbaar ook blij dat ze konden uitpuffen na een overdrukke eerste trimester.

Alle draagtassen met de liedjesmap, de werkjes en de nieuwjaarsbrief en het kerststukje mochten mee naar huis. Hopelijk veel kijkplezier in de werkalbums. Nu kunnen jullie zien hoe goed de kleuters hun best gedaan hebben tijdens de 1ste trimester.

Ook de juffen werden uitvoerig bedankt met kerst- en nieuwjaarskaartjes, flessen wijn, pralines, Merciekes, chocoladesnoepjes, kerststukjes ... De juffen kregen zelfs eitjes om weer te bakken tijdens de kerstvakantie. Aan alle ouders een hele dikke 'dank u wel'! We hebben met veel liefde en plezier voor alle kleuters gezorgd en met hen gewerkt en gespeeld in onze klas.

Helaas moeten we ook afscheid nemen van Hannah, Jonathan en Aleyna. Zij schuiven door naar de 2de kleuterklas bij juf Manuella, want er zijn nog heel wat nieuwe kleuters ingeschreven voor de komende trimesters. De mama en papa van Aleyna hadden voor alle kleuters en juffen nog een lekkere afscheidsverrassing gemaakt, namelijk een Olaf-cakestokje. Mooi gedaan en echt lekker! Dikke 'dank u wel' voor deze lekkere traktatie!

Ook Enora verraste de juffen met lekkere cakejes die ze samen met haar mama had gebakken. Een dikke 'dank u wel' voor de lekkere cakejes!

Het huis van juf Lutgarde is al enkele weekjes ondergedompeld in een mooi kerstsfeertje en er zijn al vele kleuters een kijkje komen nemen naar de verlichte rendieren, pinguïns en ijsberen. Ook Ella-Noor kwam samen met haar mama even een bezoekje brengen om de kerstverlichting te bewonderen. Iedereen kan nog steeds komen kijken tot en met 6 januari.

Nu gaan we eerst even uitblazen en genieten van een welverdiende kerstvakantie. Na de vakantie verwelkomen we Marie Prein in ons klasje.

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis zo geen bakje voor Jezus, want wij krijgen geen baby meer."
 • De juf vroeg:"Wie weet hoe het rendier van de kerstman heet?" "Zoals een auto" zei een kleuter. "Neen" zei de juf, maar de kleuter bleef volhouden van wel. De juf noemde allerlei merken en dan blijkt Renault juist te zijn. "Neen, het is Rudolf" verbeterde de juf. 
 • Ook de arrenslee is niet uit te spreken door de kleuters. Enkele gegeven antwoorden waren: een aa-slee, een apeslee en "Och ja, zo iets voor in de sneeuw te rijden he".

Kerstmis 2.JPG

De juffen en de kleuters waren toch echt wel aan vakantie toe. Maar ook ons fototoestel maakte de afgelopen weken overuren om alle leuke activiteiten en knutselmomenten op foto vast te leggen zoals jullie op deze foto's kunnen zien: Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van de liedjes en dansjes van de kersthappening:

https://goo.gl/photos/12xN2tPqjwL4YKkK7

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

10:30 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-12-16

KERSTMIS VOOR GROOT EN KLEIN, VREDE MOET ER ZIJN ! ! !

Sinds enige tijd kunnen we een beroep doen op 'opa Jos Hansen' om allerlei klusjes te doen. Wat een luxe. Er valt altijd wel iets te repareren en op te ruimen. Toch was het even schrikken toen hij metershoog op een ladder moest klimmen in de klas omdat de juf per ongeluk de hendel van het verluchtingsluik had afgetrokken. Of is onze juf opeens zo sterk geworden? Bedankt Jos voor de service.

Om wat meer in de kerstsfeer te komen, haalde de juf enkele kerstmutsen uit de kast. Om beurt kerstman spelen was wel fijn. Maar waar bleven de pakjes dan? Veel speeltijd was er deze week niet. Een kerststukje maken, een nieuwjaarsbrief aanleren en maken, werken uit Dopido ... Wat een drukte! De speelbak werd deze week veelvuldig gebruikt. De kleuters creëerden er verschillende kerststallen met zoveel mogelijk beelden. Een os of ezel meer of minder maakte geen verschil.

En dan het grote werk. Onze plankjes als gouden ster waren reeds geschilderd. Nu gingen we de kerstbal nog versieren met mozaïeken uit zijdepapier. Dat was een mooi idee, maar oh zo moeilijk. De juf moest op zoek naar hulpmiddeltjes om alles wat gemakkelijker te maken. De resultaten zijn super, maar hier en daar moest de juf wel helpen. Het afwerken nam ze natuurlijk ook voor haar rekening. Dat zien jullie volgende week wel.

Juf Nele speelde een kerstpottenmemory met de kleuters. 2 dezelfde zoeken is voor sommige kleuters nog moeilijk. Maar na enkele oefenbeurten ging alles vlotjes. Maar net dan is het tijd om op te ruimen. Volgende week spelen we dus verder met dit spel.

Juf Wendy, juf Jannicke en juf Lutgarde deden extra hun best om toch maar alle werkjes uit Dopido te kunnen maken. Eerst schilderden de kleuters 4 dikke kerstballen, elk in een andere kleur in een mooie groene kerstboom. Daarna stempelden ze een kersttrui voor het kindje uit Dopido. Met een schuursponsje en een bordje rode verf gingen ze aan de slag. Voorzichtig binnen de lijnen proberen te stempelen was de boodschap. De kleuters kleurden nog enkele prenten en maakten dan eindelijk hun laatste werkje van de week. Met enkele uitsteekvormen voor koekjes mochten ze op het bladerdeeg stempelen. De oudste kleuters vroegen dadelijk:"En juf? Ga je met Kerstmis weer koekjes bakken?" Misschien ... Maar dan zal de kerstman zeker moeten helpen, want een dag is vaak veel te kort voor de juffen.

Dat de kleuters nieuw poetsmateriaal hadden gekregen van de Sint wisten jullie al. Maar dat ze ook echt willen poetsen, had de juf niet verwacht. Dus maakte de juf van 1 grote dweil 2 kleine dweiltjes. Wat water in het emmertje, de dweiltjes goed uitwringen en er werd echt gepoetst. Ook de 'zogezegde' stofdoeken vonden de kleuters maar niks. Dus trok de juf naar de winkel om echte microvezeldoekjes en een swiffertje te gaan kopen. Wat hebben de kleuters al flink gepoetst en genoten van het nieuwe poetsmateriaal.

Vrijdagnamiddag zat ons klasje opeens goed vol. De leerlingen van het 4de leerjaar mochten met de kleuters komen puzzelen, een treinspoor bouwen, kijken en lezen in de vertelboeken, Coloredo spelen en natuurlijk ook nog even de 'kleuter uithangen' en zoals vroeger spelen in de hoekjes. Als afsluiter vertelde de juf het verhaal van de grote kleine Kerstman. Fijn te zien hoe deze leerlingen genoten hebben van een namiddagje kleuterklas en hoe goed ze de kleuters geholpen hebben bij werkjes, het eetmoment ....

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter vroeg:"Juf, hoe klein is de kleine kerstman?" "Zo klein als jullie" antwoordde de juf waarop iemand heel verontwaardigd zei:"Maar wij zijn toch al groot!"
 • De juf vertelde van de kerststal en de kribbe. Dat was een nieuw en moeilijk woord. Even later kwam een kleuter zeggen:"Wij hebben thuis ook zo'n kist om Jezus in te leggen."
 • Een kleuter kwam zeggen:"Juf, wij hebben een hele grote kerstboom, maar geen koeienstal." Blijkt dat de kerstbeelden gewoon voor de kerstboom staan zonder stal bij de kleuter thuis.

Onder dit bericht kunnen jullie ook enkele foto's bekijken van de kerstversiering die momenteel het huis van juf Lutgarde helemaal verlicht.

Kerstmis 1.JPG

Er heerste een gezellige kerstdrukte in de klas: kokende kerstmannetjes, poetsende kerstvrouwtjes, knutselende juffen ... Geen tijd om ons te vervelen zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6sYQtSPnikL1g3t97

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:27 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |