01-07-17

HIEP HIEP HOERA ... FERRE WORDT 4 JAAR ! ! !

Kaartje.jpg

Op woensdag was Ferre het feestvarkentje van dienst. Zijn echte verjaardagsfeestje thuis zal pas doorgaan op 10 augustus. Blijgezind kwam hij 's morgens naar school, want hij had lang uitgekeken om zijn verjaardag te vieren in de klas. Het eerste wat de juf deed was zijn Olaf-verjaardagskroon op zijn hoofd zetten. Daarna gingen we een kijkje nemen naar de spulletjes die Ferre in het verjaardagskoffertje had gestoken. Zijn knuffeldoekje zat er in samen met een DVD van Dobus en een autootje van Cars en Paw Patrol. Zijn keuze was al snel gemaakt bij het zien van de cadeautjes uit de verjaardagsemmer en daarom koos hij een coole brandweerauto. De jarige mocht op de tafel gaan staan en genoot zichtbaar van de verjaardagsliedjes. Natuurlijk mochten de verjaardagszoenen en knuffels niet ontbreken. Als traktatie had zijn mama lekkere cakejes laten maken. Een dikke 'dank u wel' aan de mama en papa voor deze heerlijke traktatie! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor de jarige.

De foto's van Ferre zijn verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://goo.gl/photos/mrp6Kznba8C5i4mH7

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

16:05 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HIEP HIEP HOERA ... LOWIE WORDT 3 JAAR ! ! !

Kaartje.jpg

Lowie was de laatste jarige kapoen van ons verjaardagsweekje. Ook voor hem hebben we een beetje moeten foetelen, want eigenlijk mag hij pas 3 kaarsjes uitblazen op 27 augustus. Maar zo lang wilden we zijn geduld niet op de proef stellen. Daarom verschoven we zijn verjaardagsfeestje in de klas naar afgelopen donderdag. Hij popelde om op de tafel te kunnen staan met zijn Olaf-verjaardagskroon. Wat vond hij het fijn toen zijn vriendjes voor hem zongen en dansten. Na het in ontvangst nemen van de vele kusjes en knuffeltjes haalden we zijn verjaardagskoffertje erbij. Hij had een knuffeltje, een dinoboek met geluiden en een DVD van Piet Piraat bij. Na lang nadenken koos hij een rode brandweerauto uit de verjaardagsemmer. Als traktatie had zijn mama lekkere wafels gebakken. Een dikke 'dank u wel' aan de mama en papa voor deze heerlijke traktatie! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor de jarige.

De foto's van Lowie zijn verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://goo.gl/photos/AWR8PYDYQsXZBG7Z7

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

15:05 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-17

DE ZON ZORGDE VOOR EEN WARM GEVOEL EN HET WATER HIELD ONS LEKKER KOEL

Afgelopen week zijn we met het nieuwe thema 'Water' gestart. Dit gebeurde op het juiste moment. Het was bloedheet en elke verfrissing was welkom. Maandag leerden we eerst over water. Welke kleur heeft dat eigenlijk? Was dat nu wit of blauw? Want in de vertelboekjes is water altijd blauw volgens de kleuters. Eén slimmerik zei:"Neen, dat is vensterkleur!” Inderdaad, het water is kleurloos dus zonder kleur, doorschijnend, doorzichtig. Het was moeilijk uit te leggen, want we hebben ook geen stiften en kleurtjes met die kleur. We maakten ook enkele lekkere fruitdrankjes met water en caloriearme en suikerarme siroopjes. De juf had dit zelfs in verschillende kleuren. Groen zoals de snottebellen van de heks, rood voor wie verliefd is, oranje zoals een appelsien,  roze van K3 en paars van de druiven. Geel was van de ananas en de citroen. Liters hebben de kleuters ervan gedronken. Ondertussen kwamen de begrippen vol, halfvol en leeg aan bod. We leerden meten: 1 glaasje siroop en 7 glaasjes water. We konden de kleuren nog eens herkennen en benoemen en linken aan fruitsoorten of gekende dingen.

We gingen ook al van start met het kleuren van de voorbladen van ons laatste werkalbum van het 3de trimester. Uit Dopido werd het allerlaatste werkje gemaakt. De woordkaartjes en de puzzel van Roodkapje, want dit kon er vorige week niet meer bij.

Dinsdag werd er getoverd in de klas. Juf Jannicke schudde haar beste toverkunsten uit haar mouw waardoor het water niet meer doorzichtig was, maar wel rood, geel of groen. De kleuters keken vol verbazing toe hoe ieder bekertje water een andere kleur kreeg. De schoenen mochten ook uit zodat de kleuters op de frisse vloer in de klas konden stappen om zo een beetje afkoeling te krijgen. De boekjes 'Ik kan al een kindje tekenen' werden een laatste keer uit de kast gehaald. Hierin mochten de kleuters een kindje tekenen zodat we op het einde van de 3de kleuterklas de evolutie kunnen zien van de tekenkunsten van jullie kleuter. We sloten de warme dag af in de schaduw van het afdak door met water en waterballonnen te spelen. Lekker verfrissend!

Woensdag was het veel te warm om te gaan picknicken zoals we oorspronkelijk gepland hadden. Maar niet getreurd, genoeg andere leuke dingen om te doen. Eerst gingen we gezellig wat gek doen in de klas met het watereendje. De kleuters zijn er dol op. Even over het kopje aaien en oeps ... daar komt een straaltje water aan als verfrissing. Uren hebben we hier de afgelopen weken mee gespeeld. Daarna gingen we samen picknicken onder het afdak. De zeepbellenmachine werd aangezet, de kleuters konden eendjes vissen en de waterballonnen werden weer gevuld. Na de speeltijd oefenden we met juf Hilde en alle kleuters en leerlingen voor de KidsRun. Tot slot dansten we nog samen om alle spieren even los te gooien. 

Donderdag was het feest in onze school. Voor 1 keer leek onze school niet op een school, maar eerder op een heus springkastelenparadijs. In de zaal stonden 2 grote springkastelen, een voetbalspel, het spel 'Vier op een rij' en een sjoelbak. Buiten stonden er ook nog 2 springkastelen. We konden weer genieten van tropische temperaturen, maar dat hield de kleuters niet tegen om zich uit te leven. We hadden ook een waterhoekje voorzien waar de kleuters met de waterpistolen konden spelen, met natte sponsen op elkaar konden gooien of de palen poetsen. De ijzeren tobbe met de eendjes stond ook klaar en ook het zeepbellenmachinetje (met dank aan de ouders van Senne voor het zeepbellensop). De juf ging bellen blazen en probeerde haar nieuwe blauwe waterspuit met veel succes. Sommige kleuters waren behoorlijk nat, maar na een fietstochtje in de zon was alles weer droog. Een super leuke, maar ook zeer vermoeiende dag voor iedereen. De kleuters hadden ook nog hun loopfietsen en fietsen bij. Dus ogen en oren te kort om alles te kunnen volgen. Daarom gingen de juffen om beurten bij een activiteit meespelen en toezicht houden. Omdat iedereen flink gegeten had, kregen ze een fruitwaterijsje als traktatie en gelukkig waren er voor 's namiddags ook nog ijsjes en enkele cakejes over.

Onder dit bericht kunnen jullie het verjaardagsbericht en de foto's van Marie Jehaes haar verjaardag in de klas bekijken.

Nog enkele grappige uitspraken:

- De juf maakte een groen drankje. De kleuters linkten dit meteen aan het heksenlied. Vandaar dat ze het      de naam gaven van 'snottebellendrankje', maar dit vonden ze wel het lekkerst.

- Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer komen de springstelen?"

- Een kleuter zei:"Juf, die blauwe waterspruit vind ik de mooiste."

Water.JPG

We hebben afgelopen week op allerlei manieren verfrissing gezocht met de kleuters. Blote voeten in de klas, een waterspuitend eendje, frisse waterdrankjes, spelen met water ... We krijgen het al opnieuw warm bij het zien van de vele foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 6 filmpjes bekijken van onder andere de waterspelletjes, een dansje en ons gekke eendje:

https://goo.gl/photos/nY2JJjuB6jjusWKZ9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:35 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-06-17

HIEP HIEP HOERA ... MARIE WORDT 4 JAAR ! ! !

Kaartje.jpg

Omdat er nog veel jarigen zijn tijdens de grote vakantie willen we deze kleuters ook in de klas vieren, ze een leuke dag bezorgen met een verjaardagskroon, een dansje en een mooie kleurplaat van de vriendjes. Dus komende week staat volledig in het teken van alle jarigen.

Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met Marie Jehaes. Zij is eigenlijk pas jarig op 8 juli, maar haar verjaardag hebben we al in de klas gevierd. Zij was vrijdag de prinses voor één dag. Behoorlijk nerveus kwam ze naar school, want ze had er toch echt naar uitgekeken al moet ze thuis nog even wachten op haar echte verjaardagsfeest.  Fier als een pauw stond ze met haar Olaf-verjaardagskroon op tafel te luisteren naar de vele liedjes en te kijken naar de dansjes. Bij het vuurwerk telden we tot 4. Proficiat Marie! In haar verjaardagskoffertje zat een DVD van Maya de Bij, een mooi vertelboekje en een schattige knuffel. Daarna koos ze uit de verjaardagsemmer een Olafje en een mooie ring. Als traktatie had haar mama lekkere cakejes gebakken. Een dikke 'dank u wel' aan de mama en papa voor deze heerlijke traktatie! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor de jarige. 

De foto's van Marie haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://goo.gl/photos/vWftKYZuC1H5nr9w8

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

18:28 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-17

ZEG ROODKAPJE, WAAR GA JE HEEN ... ZO ALLEEN, ZO ALLEEN ...

De hele week stond in het teken van Roodkapje. Eerst vertelden we het verhaal uit Dopido. Geboeid luisterden de kleuters naar de juf. Roodkapje, grootmoeder, de houthakker en de wolf kwamen in het verhaal voor. Daar hadden de kleuters toch wel veel vragen bij. Is grootmoeder ook een oma? En zijn er nog veel wolven in het bos? Waarom is er een houthakker in het bos? Hoe heet dat kindje eigenlijk echt? Waarom zegt oma Roodkapje? Na een woordje uitleg over het verhaal, een sprookje, gewoon om te vertellen, maar niet echt gebeurd, waren de kleuters gerustgesteld. Om het allemaal nog spannender te maken, haalde de juf haar speciale vertelpop uit de kast. In 1 pop zit zowel Roodkapje, grootmoeder als de wolf verwerkt. De kleuters luisterden gespannen naar het verhaal en keken oprecht verbaasd toen de juf telkens iemand anders uit die ene vertelpop toverde. Dan weer eens Roodkapje, dan weer eens de wolf en grootmoeder. Jammer dat er geen houthakker was. Maar de kleuters gaan in het bos zelf op zoek naar een echte houthakker, dus probleem opgelost.

Op dinsdag mochten we eindelijk de brief in de mysterieuze piratenfles openen en voorlezen. Het bleek een brief te zijn van de kleine piraat die hulp vroeg aan de kleuters omdat de kapitein zijn papegaai Florre had afgepakt. Door gouden munten op de sportdag te verdienen, zouden de kleuters hem dan kunnen helpen om zijn papegaai terug te krijgen. De kleuters waren meteen enthousiast om hun beste sportbeentje voor te zetten op de sportdag.

Woensdag hadden we een super leuke sportdag in het thema 'piraten'. Juf Nele heeft dit fenomenaal goed gedaan. Eerst de flessenpost om voor te lezen in de klas, daarna de mooie versiering van de sporthal en de aangepaste spellen. Zowel de juffen als de kleuters zijn zeer intensief bezig geweest met als resultaat dat we 5 gouden munten hadden verzameld en Florre terug bij de kleine piraat kon zijn. Als afsluiter kregen de kleuters nog een stoere tattoo waar ze bijzonder fier op waren. Juf Nele, bij deze verdien je een dikke pluim voor de fijne afsluitende sportdag van dit schooljaar.

En dan onze allerlaatste Dopido van dit schooljaar uitwerken. Alle werkjes gingen over Roodkapje. Eerst mochten de kleuters het water van de waterput blauw vingerverven. Je kon nog net de poten en de staart van de wolf zien. Daarna kwam de vertelprent van Roodkapje aan de beurt. De juf vertelde het verhaal en de kleuters zochten de voorwerpen terug op de grote prent. Zo werd er geïdentificeerd en de fijne motoriek geoefend. De juiste pengreep was ook van belang. De wolf mochten de kleuters beplakken met krantensnippers. De juf kleefde alle kleine prenten op van Roodkapje, de wolf, grootmoeder en de houthakker. De kleuters moesten dezelfde prenten er naast kleven en goed letten op de details. Een uitgebreid werk dat enkele uren in beslag nam voor alle kleuters. Als laatste werd het korfje van Roodkapje rood gestempeld met een prop krantenpapier. Nadat de verf droog was, mochten de kleuters er het lekkers voor oma in plakken. Thema 'Roodkapje' zit er nu op en de laatste 2 schoolweken komen er aan!

Tussendoor hebben de juffen ook nog T-shirts aangekocht en versierd met Olaf de giraf voor de juffen zelf en de kleuters die meelopen met 'Den Hoeselèr Run'. Zo hopen we volgende zondag wat reclame te maken voor Olaf de Giraf en ‘t Nederwijsje.

Ook een dikke 'dank u wel' aan Jos en Josette. Zij kwamen enkele dozen met speelgoed en vertelboeken naar de school brengen om in de kleuterklassen uit te delen. De poppenwagen werd al dadelijk gebruikt en de leesboeken waren ook erg in trek. De spullen van Bob de Bouwer werden ook al gebruikt en de kleurprenten. Bedankt!

Grappige uitspraken van de week:

  • Eén van de kleuters vond de 'woffel' (wolf) niet fijn in het verhaal en de 'hakkershout' (houthakker) ook niet.
  • Als de juf in de klas zegt 'We gaan eerst enkele rondjes lopen op het sportplein', zijn de kleuters echt wel heel enthousiast. Maar tijdens het lopen maakte er toch iemand de opmerking dat de juf haar benen al oud waren en daarom niet meer zo hard kunnen lopen.

Roodkapje.JPG

De wolf heeft zich afgelopen week zeker niet populair gemaakt bij de kleuters. Hij was zo gulzig om grootmoeder en Roodkapje op te eten, maar gelukkig was de houthakker er om die wolf een lesje te leren zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/ordRpGWG7kgwU9qh8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:49 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-06-17

VADERDAG IS EEN FESTIJN VOOR GROOT EN KLEIN!

De afgelopen vrije dagen tijdens het pinksterweekend moesten de juffen toch even de rust opzoeken. Maar dat betekent ook dat juf Lutgarde alle winkels afschuimt op zoek naar zeldzame Olaf-spullen. Olaf-kaarten vindt ze nog regelmatig, maar deze keer had ze onverwachts toch succes. In een pop-upwinkel vond ze mooie Olaf-boekensteunen, een Olaf-fotokader en een leuk potje. Blijkbaar vergane glorie uit een vergeten opslagruimte van een oud lunapark. Deze mensen gaan contact met ons houden en gaan voor ons ook nog op zoek naar extra spulletjes. Afwachten dus.

De waarneming ging over de voorwerpen van papa’s werk of papa’s hobby. Zo hoorde en zag de juf dat er papa’s zijn die goed kunnen koken, die veel sporten, die graag op vakantie gaan en nog veel meer. De kleuters konden vrijuit vertellen en de voorwerpen aan de andere kleuters laten zien. Ook de toiletzak van papa werd boven gehaald. De kleuters herkenden alle voorwerpen. Al waren sommigen alleen geïnteresseerd in de heerlijke parfum.

We maakten ook weer enkele werkjes zoals een grote sleutel verfdotten, vrij tekenen bij een versje en tekeningen kleuren. We speelden in de verschillende hoeken met de auto’s, magneten, schroeven en blokken.

Ondertussen zijn we ook gestart met het oefenen voor de Kidsrun van 'Den Hoeselèr Run'. De kleuters vinden het geweldig om 2 keer per dag rondjes te lopen op het sportplein. We zijn begonnen met 2 rondjes per keer en vrijdag maakten ze er al 3 rondjes van. Sommige kleuters kunnen zelfs sneller lopen dan de juf. Dit gaat zeker een toffe activiteit worden.

Dat boterhammen en fruit eten ook heel leuk kan zijn, zien we in de boterhamdoos van Alexia die iedere dag zit te pronken met de mooie hartjes, sterretjes ... En ze vindt het bovendien ook nog lekker.

Onze Dopido slorpt ook heel veel tijd op iedere week. We leerden de woordkaartjes van de bakker met brood, croissants, stokbrood, pistolet, chocokoek en sandwiches. Daarna maakten de kleuters op de achterzijde ook nog eens de puzzel. Alles kan weer in de woordkaartendoos gestopt worden. We maakten ook een werkje waarbij de kleuters de voorwerpen moesten zoeken die niet in het bos thuis hoorden zoals bananenschillen, papier en lege flesjes. En we werkten alweer wat vooruit. De kleuters schilderden de bomen die in het bos staan waar Roodkapje door zal wandelen op weg naar haar grootmoeder.

Sommige kleuters vonden dat de juf er toch wat mooier uit kon zien en ze wilden de juf graag schminken, haar haren kammen en een brilletje hoorde daar ook bij. Wat hadden de kleuters een plezier. We sloten vrijdag de schoolweek af met een extra loopronde, krijten en bellen blazen op het sportplein.

De papa van Sander heeft zijn fotografiekunsten boven gehaald tijdens ons schoolfeest. Hij maakte meer dan 300 foto's. Een dikke 'dank u wel' hiervoor! Op deze link kunnen jullie de foto's bekijken:

https://www.flickr.com/photos/wimvanmele/sets/72157682146...

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

  • Op de gemoedsmeter is er ook een bang gezichtje. Een kleuter keek ernaar en zei:"Mijn papa is nooit bang, want als hij het niet leuk vindt, loopt hij van alleen weg en dan hoeft hij niet bang te zijn."
  • De juf zei dat papa de sleutels van de auto aan het rekje moet hangen. Hierop zei een kleuter:"Dan moet hij die nooit meer zoeken."
  • Een kleuter vroeg:"Juf, waarom gaan wij lopen?" De juf antwoordde:"Omdat dat gezond is en we dan een cadeautje krijgen." Waarop de kleuter zei:"Gaan we dan alle dagen lopen voor een cadeautje?"
  • In het verhaal stond 'Alle papa's zijn lief' waarop een kleuter zei:"Ja ... als hij gedaan heeft met grommelen."

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar laten we eindelijk de bewijzen zien hoe hard en flink de kleuters aan de vaderdagcadeautjes gewerkt hebben. 

Papa's toiletzak.JPG

Het is weer een extra kort weekje geweest waardoor we maar 2,5 dagen naar school zijn moeten komen. Maar toch nog voldoende tijd om te leren over papa's werk en hobby's. Wat er zoal in een toiletzak van papa kan zitten, kunnen jullie op deze foto's zien:

https://goo.gl/photos/d4AosmDmrmi8xBPx5

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:33 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

PAPA, PAPA, LUISTER EVEN ... IK WIL JE GRAAG EEN KUSJE GEVEN!

Ook nu weer hebben de kleuters lang uitgekeken naar deze dag ... Vaderdag vandaag! Een tijdje geleden zijn we al begonnen met het knutselen van de cadeautjes, want tussendoor moesten we ook nog tijd maken voor ons verkeersproject, kwamen er enkele instappertjes bij en waren er meerdere vrije dagen. Het was dus zeker nodig om tijdig aan alles te beginnen. Vandaag hebben de papa's hun verrassing gekregen en kunnen we dus eindelijk de foto's laten zien waarop de kleuters flink aan het werken en knutselen zijn aan de cadeautjes. 

Allereerst leerden we een leuk versje voor vaderdag. De wenskaart werd met hartjes versierd, een mooie tekening erbij en ook de briefomslag kreeg het nodige versierwerk. We maakten een knotsgek vaderdagcadeautje. Een gemoedsmeter waarbij papa de rondelle op de juiste plaats op de magneetstrook moet zetten. Is papa een beetje boos? Of misschien is hij wel bang? Of misschien blij of verdrietig? De kleuters kunnen gerust helpen met een woordje uitleg. Aan de achterkant hebben we thema 'verkeer' verwerkt met een mooie auto met echte 'veggelen' (velgen) zoals een kleuter dat noemde. Dit is een plekje om papa's sleutels op te hangen. Zo kwamen er veel technieken aan bod om het cadeautje te maken: de plankjes werden gestempeld en geschilderd, witte strepen gestempeld met een blokje, de meter, de sleutel en de auto werden gekleurd, de hartjes op de kaart werden gemaakt met vingerafdrukken en er werd getekend. Een hele boterham aan werk voor onze kapoenen! Maar het resultaat mag er zeker zijn! Hopelijk krijgt dit een mooi plekje in huis. 

Vaderdagcadeautje.JPG

We hebben ze lang verborgen moeten houden, maar nu kunnen we de foto's laten zien van het knutselen aan het vaderdagcadeautje. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van het oefenen van het vaderdagversje:

https://goo.gl/photos/nb6yDH1EvMXM8oZ59

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:42 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |