29-10-17

OH, WAT ZIJN WE BLIJ ... LENA IS JARIG EN DAT VIEREN WIJ ! ! !

Verjaardag.jpg

Het allereerste feestvarkentje van dit schooljaar was Lena. En woensdag mocht zij al 3 kaarsjes uitblazen. In haar allermooiste feestkleren kwam ze zo fier als een pauw naar school. Het verjaardagskoffertje was jammer genoeg de dag voordien in school blijven staan. Maar geen probleem, dat konden we de volgende dag ook nog doen. Uit de vele cadeautjes uit de verjaardagsemmer koos ze een waterpistooltje en mooie ring. Hoog tijd om de Olaf-verjaardagskroon op Lena haar hoofd te zetten en haar daarna op de tafel te zetten. De kleuters zongen uit volle borst en haalden hun beste dansmoves naar boven. Verlegen lachend genoot ze van dit moment. Een dikke knuffel en kus van iedereen hoorde er ook bij. Als traktatie had de jarige iets lekkers bij. Mama en papa hadden voor lekkere cakejes gezorgd. Een dikke 'dank u wel' hiervoor! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor onze jarige. 

De foto's van Lena haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://photos.app.goo.gl/Btlq0PmGSuv52UOM2

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

19:39 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

OH, WAT ZIJN WE BLIJ ... ALEXIA IS JARIG EN DAT VIEREN WIJ ! ! !

Verjaardag.jpg

Donderdag was het Alexia die gevierd moest worden. In haar mooie nieuwe kleedje stond ze te pronken in de klas. Eerst even ronddraaien en dan feesten maar! De mooie Olaf-verjaardagskroon werd op haar hoofd gezet en zo mocht ze op de tafel gaan staan, al vond ze dat wel een beetje raar. Iedereen begon luidkeels te zingen. Enkele danspasjes erbij en wat vuurwerk en nog eens goed luid 'hieperdepiep hoera' roepen. En dan kon het knuffelen en kussen beginnen. Haar verjaardagskoffertje werd erbij gehaald en uit de verjaardagsemmer koos ze ook 2 leuke cadeautjes. Ze genoot zichtbaar van de aandacht. Als traktatie had de jarige iets lekkers bij. Mama en papa hadden voor mooie roze cakejes gezorgd. Een dikke 'dank u wel' hiervoor! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor onze jarige. 

De foto's van Alexia haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://photos.app.goo.gl/aVCOh9diJqA24iv12

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

15:10 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

OH, WAT ZIJN WE BLIJ ... HANNE IS JARIG EN DAT VIEREN WIJ ! ! !

Verjaardag.jpg

De derde jarige op rij was Hanne. Ook voor haar verjaardagsfeestje in de klas hebben we enkele dagen moeten foetelen, want eigenlijk is Hanne, net als Alexia, jarig op 31 oktober. Vrijdag kwam onze jarige met een lekkere cake aangedragen en een goed gevuld verjaardagskoffertje. Haar mooie verjaardagskleedje moest eerst door iedereen eens goed bekeken worden. Nadat de Olaf-verjaardagskroon erbij werd genomen, mocht ze boven op de tafel gaan staan en dat vond ze wel stoer hoor. Iedereen begon te zingen en dansen en dat was een moment om van te genieten. Zoveel kusjes en knuffels heeft ze wellicht nog nooit gehad. Ze vierde een uitbundige verjaardag. We leerden over haar spulletjes in het verjaardagskoffertje en uit de verjaardagsemmer koos ze een ring en grappige emoticon-stressbal. Ze was zo door het dolle heen met haar verjaardagskroon dat ze bijna sneuvelde. Hopelijk is ze nog intact voor het verjaardagsfeestje thuis. Als traktatie had de jarige iets lekkers bij. Mama en papa hadden voor lekkere cake gezorgd. Een dikke 'dank u wel' hiervoor! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor onze jarige. 

De foto's van Hanne haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://photos.app.goo.gl/xrjeGD6IVkFtHdDJ2

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

13:43 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-10-17

HERFST IN HET BOS, KABOUTERS OP HET MOS. ZE MAKEN HUN PADDENSTOEL WINTERKLAAR EN WUIVEN ... TOT VOLGEND JAAR!

Op de kast hebben de juffen een mooi herfsttafereel gemaakt met kabouters, takken, allerlei herfstvruchten, blaadjes, egels die nog net voor hun winterslaap op bezoek komen, maïs en nog veel meer. Wat genieten de kleuters ervan om stilletjes een stoel te nemen en er op te kruipen en het tafereel grondig te bestuderen. Ja, soms zien ze zelfs een ‘beest’ kruipen en moet de juf in actie schieten.

We maakten ook een godsdienst-sfeerhoekje aangepast aan de tijd van het jaar. De herfst, maar ook overleden mensen, vrienden, familie die nu als sterretjes aan de hemel fonkelen. Zo kan de juf het thema ‘dood gaan en sterven’ en bedroefd en boos zijn, bespreekbaar maken in de klas en de kleuters reageren hier heel nuchter op. Een mooie tekst, hartjes, bloemetjes, veel kaarsjes … De kleuters maakten voor thuis ook een mooi Allerheiligenstukje met een theelichtje zodat ze tijdens de vakantie ook een ‘sterrenhoekje’ thuis of elders kunnen maken voor wie ze zelf willen.

Onze Doremini moest deze week ook uitgewerkt worden, want stilaan zijn we al bezig voor grootouderdag. Eerst was er het doolhof waarbij de eekhoorn naar het eikeltje moest lopen. Dit was echt te moeilijk voor de kleuters. Vandaar dat de juf het weggetje eerst zelf tekende met potlood zodat de kleuters het enkel moesten natekenen. En zelfs dat was heel verwarrend voor de allerkleinsten. Een werkje op niveau was de herfstboom kleuren. Dit werd ook prachtig gedaan. De 5 verschillen zoeken en de juiste figuren van het verhaal aanduiden losten we op door stempeltjes te zetten van een droevig mannetje op de fouten. Met juf Wendy gingen de kleuters aan de slag om de laatste kleurplaat te kleuren met als opdracht ‘Kleur de broekjes, bloesjes en rokjes van de kabouterfamilie in de juiste kleur’. Jammer dat de uitgeverij kleuren gebruikte die de kleuters niet kenden of die er in het normale kleurenassortiment niet zijn. Dus moest er een beetje gegokt worden.

Dinsdagvoormiddag gingen de juffen naar de bibliotheek naar aanleiding van de Jeugdboekenweek. Eerst een kort kusjesspel om boeken te zoeken. Daarna vertelde de mevrouw 2 korte verhalen en mochten alle kleuters een dikke zoen kleuren. Voor het klasje kregen we nog een kleurprent mee met heel veel hartjes. Het was een leuke ervaring in de bib. En ... jullie kunnen samen met jullie kleuter in de bib gaan kijken naar de mooie grote zoenen van jullie kapoen. Op de Facebookpagina van de bib ‘Bibliotheek Hoeselt’ kunnen jullie ook foto’s bekijken van onze kleuters in de bib.

Een hele dikke ‘dank u wel’ aan alle ouders om zo veel ingrediënten mee te geven voor het klapstuk van de week ‘pompoensoep met spinnen’. Ook bedankt aan Jef en Gaby Mercken-Distels. Dit zijn de mensen waar we de vorige jaren altijd noten mochten gaan rapen en een pompoen kregen voor de soep. Helaas zijn er net als vorig jaar geen noten wegens de weersomstandigheden, maar voor een pompoen voor de klas mocht juf Lutgarde toch nog langs gaan. Merciekes! En aan Gaby een spoedig herstel gewenst.

We leerden ook over spinnen die de kleuters meegebracht hadden. Een hele belevenis in de klas. Poten tellen, woordenschat, gevoelens uitdrukken en daarna de spinnen op het grasperkje vrij laten. Want iedereen weet nu dat je geen enkel diertje mag doden, zelfs geen vlieg. Na het verhaal van ‘De spin die het te druk had (dit verhaal kunnen jullie trouwens ook bekijken op YouTube) tekenden de kleuters een groot spinnenweb en stempelden ze er enkele spinnen in. Mooi gedaan. Ook het verhaal ‘Wat nu, Olivier?’ was een succes. Jullie kunnen dit verhaal ook online bekijken. De kleuters zullen het verhaal zeker herkennen.

Afgelopen week zijn we ook nog een keertje in de zandbak gaan spelen. De kleuters vinden dit wel leuk, de juf iets minder. Maar aangezien de andere kleuters vaker naar de speeltuin gaan, moet de juf soms toch een toegift doen zodat onze kapoenen zich niet benadeeld voelen.

Donderdag zijn de kleuters uren zoet geweest met soepspinnen maken. Een hele fijne activiteit waarbij veel denk- en telwerk aan te pas kwam. De spin moest 8 poten hebben en de kleuters hadden maar 4 spaghettistokjes nodig. Wat raar. Maar eens het stokje door het soepballetje ging, waren er toch enkele kleuters die de redenering konden volgen. Vandaar dat wij een reuzegroot spinnenassortiment hadden met 2 en zelfs 10 poten. Hopelijk kunnen de mama’s ook lekkere pompoensoep maken, want de kleuters kregen alvast een doosje soepspinnen mee naar huis.

Onze speelbak werd omgetoverd tot een herfstbak met takken, noten, maïs … Zo zie je maar dat zelfs met kosteloos materiaal hele leuke dingen gedaan kunnen worden.

Vrijdag was dé grote dag. De soepspinnen stonden klaar in de koelkast, maar de soep moest nog gemaakt worden. In alle vroegte had de juf reeds de uien en de wortelen geschild, gesneden, aangebakken  en lichtjes laten pruttelen in de soepketel. De kleuters mochten de pompoenen snijden. Best een zware klus. Na enkele uren kon iedereen de benen onder de tafel schuiven en pompoensoep met spinnen eten. Eerst 1 kommetje, dan 2 kommetjes … Sommigen zelfs 4 kommetjes met superveel spinnen. De rode mondjes en de lachende gezichten spraken boekdelen. Bedankt aan de ouders van Hanne, want van hen kregen we een hele stapel plastieken soepkommetjes zodat de juf en de kleuters een berg afwas bespaard bleef. De week werd dus lekker en goed afgesloten. 

We kregen ook nog even enkele leerlingen van juf Ester op bezoek in onze klas omdat zij moest helpen met het vervoer van andere leerlingen. De man van juf Kris kwam nog even langs met een hele grote, maar lieve hond. En Maxime kwam supertrots haar mooie Olafstempel laten zien in de klas. Geweldig hoe Olaf de Giraf zowel de juffen, de kleuters als de ouders in de ban houdt. En binnenkort is Olaf weer jarig!

Ook een dikke ‘dank u wel’ aan alle ouders die enorm veel materialen meegegeven hebben om maandag aan onze techniekdozen te werken in verband met magneten en potten, dozen en hun deksel. Super gedaan!

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter vroeg:“Juf, hoeveel spinnen heeft een poot?” Hmmm, hoeveel poten heeft een spin zeker?
 • Een kleuter zei:“Juf, ik heb speelgoed bij waarmee jij moet gaan leren zegt mijn mama.” Leuk, dat zijn de vele materialen voor de techniekdozen.
 • Een kleuter vroeg:“Juf, worden die spinnen levend in de soep?” waarop een andere kleuter antwoordde:“Neen, die komen van boven, want die kunnen zwemmen met die poten.”

Herfst.JPG

Onze kleuters zijn helemaal niet bang van spinnen. We hebben spinnen grondig bestudeerd en zelfs spinnen opgegeten. Geloven jullie ons niet? Kijk dan maar eens naar deze foto’s. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie zelfs 3 filmpjes bekijken waarop de kleuters de spinnen aan het maken zijn:

https://photos.app.goo.gl/seb0oaYZrst3iW332

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

22:27 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-10-17

FRUIT ETEN IS GEZOND, EET JE BUIKJE MAAR DIK EN ROND

Thema 'Uitheems fruit' zonder uitheems fruit zou maar een beetje gek zijn. Daarom brachten de kleuters maandag veel uitheems fruit mee. Er waren kiwi’s, bananen, mandarijnen, een mango, een kaki, meloen, appelsien en druiven. Dat werd de hele dag leren, benoemen, vergelijken, tellen en proeven. Er waren ook ouders die fruit meegegeven hadden om confituur te maken. Helaas kon de juf het ontdooide diepvriesfruit en het rijpe fruit niet te lang laten liggen. Dus op maandagavond gingen de juffen aan de slag met allerlei fruit en maakten ze voor iedere kleuter een potje exotische confituur. Hopelijk is hij ook lekker, want met zoveel soorten fruit was het een beetje experimenteren.

Om de kleuters wat extra fun te bezorgen, zette de juf deze week ook nog eens de kleuterwip in de klas. Er moest een beurtrol voorzien worden, want de wip was een succes. 

Onze mooie kleimatten werden uit de kast gehaald en de fijne motoriek en enkele technieken werden geoefend. De kleuters probeerden bolletjes te rollen met de klei zodat ze deze als appeltjes in de bomen konden gebruiken. We rolden ook kleine worstjes waarmee we de wormpjes maakten. Daarna mochten ze oefenen met dunne kleirolletjes om de stekels van de egel te maken. Dit was al veel moeilijker.

De kleuters maakten ook nog een werkje waarbij de schrijfmotoriek en de juiste pengreep werden geoefend. Ze tekenden het fruit na op de stippellijnen. Ze stempelden ook rode appeltjes in een boom en daarna werd de boom en het gras groen gekleurd en de stam van de boom bruin. Ondertussen oefenden we zo de kleuren. De gele verfpot kwam tevoorschijn, want iedereen wilde wel een banaan schilderen. Een klein werkje om nog vlug tussendoor te doen.

In Doremini stonden veel leuke werkjes. De kleuters mochten bij iedere kabouter een paddenstoel kleven. Jammer dat het werkblad eigenlijk te klein was voor de opdracht. Dus een beetje hulp van de juf was telkens wel nodig. Daarna moesten er schaduwen bij de juiste dieren gekleefd worden. Dit konden alle kleuters heel goed, zelfs de allerkleinsten presteerden uitstekend. Er was ook nog een werkje waarbij iedere kabouter braambessen had geplukt. Iedere braambes werd verbonden met een stip op de paddenstoel. Dit was dus wiskunde en begrippen, tellen en één-één-relatie. Als laatste werkje van de week zochten de kleuters de 5 kabouters op de tekeningen en kleefden bij iedere kabouter een mooie kaboutermuts.

Het verhaal van de egel en de peer sprak tot de verbeelding, net zoals het verhaal van Dikkie Dik en de appel. De juf kan dit blijven vertellen en de kleuters blijven geboeid luisteren. Eigenlijk is een werkdag veel te kort voor al de fijne dingen die we zouden willen doen.

Om de flinke kleuters te belonen, gingen we ook iets extra’s doen deze week. De juf had smeltchocolade van de mama van Julie en Genaux gekregen en daar maakten we chocolade-fruitjes mee. Voorzichtig werd de chocolade in het speciale au bain-marie-pannetje van de juf gesmolten. Dat dit een gevaarlijk klusje is, kon de juf dadelijk ondervinden door haar vinger te verbranden. De aardbeien en de bananen kregen een jasje van witte chocolade, de druiven werden op de leuke prikkertjes van de juf gestoken en in de heerlijke melkchocolade gedompeld. Een uurtje in de koelkast en dan konden de kleuters beginnen te smullen. Met de chocoladen jasjes smaakten de fruitjes nog lekkerder dan anders natuurlijk.

Met juf Wendy stempelden de kleuters een grote tros druiven door met een kurk te stempelen. Ondertussen had juf Lutgarde haar kookschort aan gedaan om weer iets lekkers te maken. De aardbeien en bananen werden met de nodige ingrediënten omgetoverd tot lekkere smoothies. Het was een leerrijke en vooral smakelijke en lekkere week. De kleuters hebben echt enorm veel fruit gegeten en dat is gezond. 

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • De kleuters hadden nog nooit van een kaki gehoord. De ene kleuter dacht dat het een vogel was en de andere trok meteen een vies gezicht. Maar de kaki was wel lekker.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, krijg ik ook contifuur?"

Fruitsnoepjes.JPG

De kleuters hebben afgelopen week zoveel geproefd en gesmuld. Jammer genoeg hebben ze niets over gelaten voor de mama's en papa's. Maar gelukkig kunnen jullie al het lekkers wel bewonderen op de foto's:

https://photos.app.goo.gl/qTzrKriVAtxBO6X23

Groetjes van Juf Lutgarde & juf Jannicke

10:22 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-17

KIJK EENS NAAR JE APPEL, KIJK EENS NAAR JE PEER. KIJK NAAR JE BANAANTJE, ER IS NOG VEEL MEER ...

Tijdens het weekend zakten de juffen reeds af naar de Neder om het klasje om te toveren tot een echte  'fruitklas'. Er werd een fruittafereel op de kast gemaakt, het speelgoedfruit kwam uit de kast en onze wasdraad werd voorzien van fruitjes. Deze week leerden we over 'fruit van hier' of 'inheems fruit'. De kleuters brachten aardbeien, druiven, besjes, appelen en peren mee. We gingen meten, vergelijken, tellen, sorteren en nieuwe woordenschat aanleren. Het proeven mocht natuurlijk niet ontbreken.

De speelbak werd gevuld met mandjes en plastieken fruit. Maar sapperdeflapjes ... Er was telkens iemand die de druifjes van de takjes af deed en de blaadjes van het fruit. Daarna gingen we aan de slag met sjablonen van een appel en een boom. De kleuters probeerden deze zo goed mogelijk na te tekenen en daarna met wasco’s in te kleuren.

Aangezien de kleuters reeds hadden leren sorteren tijdens de waarneming van het meegebrachte fruit, deden we dat nog eens opnieuw, maar dan op papier. Zo moesten ze de appels in de appelschaal plakken en de peren in de perenschaal. 

Voor de 'Dag van de leerkracht' werden we letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet door de ouders van Alexia. Dikke 'dank u wel' hiervoor! Ook Julie en Genaux kwamen een mooi vertelboekje brengen zodat iedereen er plezier aan kon beleven. Bedankt! Het oudercomité zorgde voor een super lekkere chocomoussekoek, cakejes en Merciekes. Dank u wel. Maar jullie ook bedankt om de school zo goed te steunen in haar werking.

Waarneming appeltjes. We hadden rode en rood met gele appels. Hun jasje was de schil, ze droegen een kroontje en hun staartje was een steeltje. Wat grappig. In de appel woonde mijnheer en mevrouw pit met heel veel kindjes. Al spelend nieuwe woorden aanbrengen, begrippen oefenen: ganse appel, halve appel, stuk ... En weer proeven. De juf had ook nog wat appeltjes gekocht zodat iedere kleuter een appel mee naar huis kon nemen. Ter vergelijking deden we ook nog een waarneming met peren. Die waren niet rond, maar kort en dik en sommige dun en lang. De schil was groen, maar er was ook een kroontje, steeltje en een klokkenhuis met pitjes. Deze week was dus een heel gezonde week, want alle dagen werd er veel fruit gegeten. De kleuters mochten met juf Wendy ook nog een peer verfdotten en een werkje uit Doremini maken.

De juf vertelde 2 leuke prentenverhalen. 'Dikkie Dik en de appel' en 'De egel en de peer'. Super. Iedere keer vertelde de juf het verhaal opnieuw met dezelfde prenten en leek het alsof er tientallen appelen en peren waren. De kleuters gingen helemaal op in de verhalen.

Als afsluiter van de week maakten we een herfstwandeling op de Neder. Iedereen had aandacht voor de verkeersveiligheid. We bekeken de verkeersborden en gebruikten het zebrapad op de juiste manier. Onze fluo-vesten zorgden voor een goede zichtbaarheid van alle juffen en kleuters. We verzamelden wat eikels en blaadjes. We genoten van de natuur en het zachte weer en waren net op tijd in de school voor de eerste regenbui viel. Van geluk gesproken!

Omdat er veel meer onverwachts gepland is de laatste weken dan we kunnen verwerken, hebben we ook al een lief spookje gemaakt om een beetje in de halloweensfeer te komen. Want dit zou ook een superfijn thema geweest zijn. Maar helaas niet voor dit schooljaar.

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Het 'klokkenhok' van de appel is wel degelijk het klokkenhuis.
 • De kleuters raapten eikels op en iemand vroeg:"Juf, zijn dat kleine eitjes?"
 • Hoe een appel en peer jarig kunnen zijn? Door het kroontje dat er op staat.
 • De juf vergat deze week 's morgens haar mooie roze werkschort aan te doen en iemand vroeg:"Hoeven we vandaag niet te werken?"

Herfstwandeling.JPG

Voelen, zien, ruiken, proeven ... Het komt allemaal aan bod tijdens een waarneming rond fruit. Maar het allerleukste was natuurlijk het proeven zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van het spelen in de klas:

https://photos.app.goo.gl/msJ9G0zgcF1pAt1p2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

00:40 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-10-17

ONZE HANDEN, ONS GEZICHT EN ONZE NEUS, LEREN OVER ONS LICHAAM WAS DEZE WEEK DE KEUS!

Maandag leerden de kleuters over hun lichaam en hun gezichtje. Iedereen kan gekke bekken trekken. Er kwam veel nieuwe woordenschat aan bod zoals: de wenkbrauwen, de wimpers, de neus, tong, tanden, oren, haren ... en nog zo veel meer. We deden ook leuke doe- en toonspelletjes. We gebruikten ook de kleine stickertjes die we van de ouders van Calista en Alexia gekregen hadden. De kleuters mochten ze vrij opplakken en een blad mooi versieren. Dit was moeilijk en superfijne motoriek.

De laatste werkjes uit Doremini moesten ook gemaakt worden, want het nieuwe boekje voor de herfst ligt al klaar. Eerst gingen we op zoek naar de juiste voorwerpen in de tekening en moesten we die verbinden met een lijntje. Hierbij kwam de juiste taal aan bod, maar ook een juiste pengreep en een beetje wiskunde namelijk 1–1-relatie. Dus meerdere vliegen in één klap. En nog maar eens schrijfmotoriek: teken de lijnen na op de stippen bij de jongen in bad. Dit werkje was eigenlijk veel te moeilijk, maar toch hebben onze kleuters hun best gedaan en kon de juf daaruit afleiden hoe ver de kleuters in de ontwikkeling van de schrijfmotoriek, inzicht ... staan.

Het verhaal 'Otto in bad' begon al met een grappige noot. Eén van de kleuters vroeg waarom dat het een chineesje was met kleine oogjes en de mama ook. Tja ... dat wist de juf ook niet onmiddellijk. Na het verhaal deden de kleuters samen met juf Wendy de 2 werkblaadjes bij het boekje. De kleuters kunnen het verhaal thuis zeker navertellen.

Dinsdag mocht er volop gekliederd worden. De tafel werd bedekt met een groot stuk plastiek. De juf deed verf en wat douchegel op de tafel en dan mochten de kleuters met de handen erin wrijven. Sommige kleuters keken toch maar even verbaasd toen ze hoorden dat ze met de handen met de verf mochten spelen. Wie wilde, kon met een houten stokje kribbels en kronkels maken in het mengsel. De kleuters vonden het geweldig, dus misschien ook een leuk ideetje om thuis eens te doen!

Namiddag maakten we een mini-blotevoetenpad in de klas. De schoenen mochten uit en zo stapten de kleuters door bakken gevuld met ribbelkarton, plastiek, nopperplaten, kussens, stof. Sommige dingen voelden zacht aan en andere dingen hard. 

Woensdag gingen we sporten in de Kimpel. Juf Ine had een mooi parcours uitgezet en de kleuters hebben naar hartelust kunnen klimmen en klauteren. Ze hebben zich echt geamuseerd. Het klimrek, de ballen, de slingertouwen ... Er was keuze genoeg. De juffen hielden een oogje in ‘t zeil en hielpen waar nodig. De eerste sportdag was dus zeker geslaagd.

Donderdag gingen we de schoenen en voeten eens van dichterbij bekijken. De woorden schoenen, voeten, tenen, enkels, hiel, voetzool ... kwamen aan bod. Van sommige woorden hadden de kleuters nog nooit gehoord. En wat gek. Er was een linkervoet en een rechtervoet met elk 5 tenen. Sommige kleuters kwamen nu ook pas tot de ontdekking dat je dan ook een linker- en een rechterschoen hebt. Best grappig. We gingen de schoenen natekenen en de kleuters mochten deze vrij inkleuren met de hoekige wasco’s.

Tot slot leerden we over onze handen. Hier wisten de meesten wel dat er een linker- en een rechterhand is. We telden het aantal vingers en probeerden ze ook allemaal te benoemen. Wijsje is de bekendste. Dat is onze wijsvinger of boze vinger. De juf had vijltjes, schaartjes, ringen en natuurlijk ook nagellak bij. Iedere kleuter kreeg een leuke smiley op de vinger en ze mochten één kleurtje kiezen voor één nageltje. Dat was echt een leerrijke en leuke activiteit . We stempelden ook nog met onze handen. Al moesten die achteraf goed gewassen worden en konden de kleuters leren hoe ze dit grondig konden doen.

In de speelbak lagen deze week de gekke scharen om vrij te knippen, parels om te rijgen, constructiematerialen ... Voor een godsdienstactiviteit had de juf enkele spiegels meegebracht. De kleuters konden zichzelf zien of samen met hun vriendje. Ze konden dan ook goed hun eigen gezicht gezien. Maar dé verrassing was de toverspiegel. Hierin zagen de kleuters hun gezicht in extra groot formaat. Dat was lachen geblazen.

Enkele grappige uitspraken:

 • In de speelbak lagen allerlei scharen met kartels, hoekjes, ribbels ... De kleuters noemden dit de gekke scharen. Een kleuter bedacht zelfs namen voor enkele scharen: een krokodillenschaar, een vogelschaar en een slangenschaar.
 • Een kleuter vond het niet leuk dat hij 2 verschillende voeten had (een linkervoet en een rechtervoet). Hij zei tegen de juf:"Gij liegt, want ik heb 2 glitterschoenen aan." De juf zei:"Ja, inderdaad. Een linkerschoen en een rechterschoen." Maar voor deze kleuter waren dat exact dezelfde schoenen.
 • Bij het leren over de handen zei een kleuter:"Waarom heb jij geen ringen aan?" De juf zei dat ze niet graag ringen draagt waarop de kleuter zei:"Mijn mama en papa wel, anders zijt ge niet getrouwd."
 • De juf vertelde het verhaal van Karel die onder de douche gaat. Toen de juf de prent liet zien waarop Karel in zijn blootje onder de douche staat, riep een kleuter:"Kijk, die heeft zijn blote kleren aan!"

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kan je de nieuwe kalender van oktober vinden.

Lichaam.JPG

Alle lichaamsdelen zijn aan bod gekomen en we hebben activiteiten gedaan van top tot teen. En tijdens het sporten in de Kimpel hebben de kleuters zich goed kunnen uitleven zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/qVbBFGSOpiuQiJSt2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:29 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |