01-12-17

KALENDER DECEMBER 2017

Gisteren is de maand december begonnen. Dan zijn het nog 3 weekjes te gaan tot aan de kerstvakantie, maar er staan nog allerlei leuke dingen gepland. De nieuwe maand begon al goed met een bezoekje van Sinterklaas en Zwarte Piet gisteren in onze school. Op woensdag 6 december is de Sint jarig en kunnen de kleuters thuis genieten van het speelgoed dat ze van de Sint hebben gekregen. De juffen en meesters komen dan wel naar school voor een pedagogische studiedag. Een dagje later houden we een speeldagje in de klas met speelgoed dat de kleuters van de Sint hebben gekregen. Op woensdagnamiddag 13 december mogen de ouders op de kleuterstoeltjes komen zitten voor het oudercontact. Tijdens de laatste week voor de kerstvakantie organiseert onze school een mini-kersthappening op woensdag 20 december. Daarna gaan we de vakantie feestelijk inzetten met een leuk kerstfeestje in de klas op vrijdag 22 december.

04 December.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

23:55 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-17

SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE ...

Maandagmorgen keken de kinderen nogal raar op toen ze zagen dat er in de hal bij meester Jos een heus wassalon was ingericht met een wasmachine, strijkplank, strijkijzer, kledingrek en nog veel meer. Waspiet had daarvoor de hulp van juf Elien, juf Kris en juf Lutgarde gekregen. Hij leende dan ook wat materialen uit de 1ste kleuterklas en het 1ste leerjaar. Maar dat mocht van de juf en de kleuters. Want er was namelijk iets ergs gebeurd. Sint was op wandel met zijn paard in Bilzen toen er plots een hevige brand woedde. Het paard schrok en de Sint viel in een modderplas. Vandaar dat Waspiet nu druk in de weer is met alle kleren van de Sint te wassen, want in zijn blootje kan hij niet naar school komen. Hopelijk komt dat goed. Jullie kunnen ‘s morgens altijd even een kijkje komen nemen aan de inkomhal en het verhaal hangt ook aan het venster.

We startten de klasweek met een groot aanbod aan vertelboeken van de juffen. De Spiekpietjes zijn namelijk ook heel populair en heel plezant om rond te werken. Iedere dag gaat Spiekpiet zich op een ander plekje verstoppen om goed te kunnen kijken wie er flink is in onze school, wie stout is, wie zijn werk wel goed doet, wie zeurt, wie flink eet ... Op de kast was er een mooi Sinttafereel gemaakt met Sinterklaas, zijn paard, veel Pieten, leuke spellen, noten en veel snoep. Dit hoort zeker bij het thema om over te leren en om te proeven of de Pieten dit wel lekker gemaakt hebben. Er was chocolade, guimauves, spekjes, marsepein, eurootjes en letterkoekjes. En natuurlijk moest alles eens geproefd worden waardoor het vooral een lekkere waarneming werd.

We leerden ook het lied 'Zwarte Piet zit vast in de schoorsteen'. Daarom knutselen we dit jaar ook een Piet die in een schoorsteen zit. Bedankt aan de lieve mensen uit Bocholt om ons de plastieken dozen te bezorgen. De juf maakte een grote houten stempelblok met bakstenen en daarna konden we aan de slag om te stempelen. Dit vonden de kleuters wel leuk om te doen. We kleurden het hoofd en de handen van de Piet zwart, zijn mond rood en de muts mochten ze in hun lievelingskleur kleuren. De afwerking is voor de juffen, maar het wordt best mooi. En niet te vergeten ... Piet moest ook oorbellen en een pluim hebben volgens de kleuters.

Op dinsdag gingen we een hele speciale brief maken voor de Sint. Met de laptop van de juf mochten de kleuters een babbelbrief maken. Wat ze dan moesten doen? Ze gingen aan de laptop zitten en mochten vertellen wat ze graag willen krijgen van de Sint. Op magische wijze verschenen dan de woorden op het scherm met leuke brieven als resultaat. De verbazing bij de kleuters was groot. Had de laptop van de juf oren zodat die alles kon horen? Als jullie thuis ook zo'n babbelbrief willen maken, kunnen jullie naar www.babbelbrief.be surfen en daar al babbelend een briefje maken.

De kleuters mochten ook heel veel pakjes mee naar school brengen al bleef het een geheim wat we daarmee gingen doen. Bedankt, beste ouders! Jullie hebben echt jullie best gedaan. Maar plots stond er ‘s morgens iets vreemds in de klas. Een grote schoorsteen met een stuk dak er naast. Op de schoorsteen stond een mooie gouden doos met een rode strik, er lag een snoepstaf met smarties en een nieuwe speelgoedmicrofoon. Het gouden pak trok meteen de aandacht. Iedereen was nieuwsgierig, iedereen wilde de doos eens vasthouden. Maar wat zou er in zitten? Wel ... Spiekpiet had de juffen een tip gegeven dat er in Nederland een 'echte knuffeldetective' bestaat in de stad Vlijmen. Deze mevrouw probeert dus je lievelingsknuffels op te sporen en te bemachtigen. De juffen waren al 8 jaar op zoek naar nog meerdere Olafs. Vorig jaar hebben we er eentje cadeau gekregen van lieve mensen uit Meeuwen en wonder boven wonder, onze detective heeft er ook nog eentje gevonden. Al moesten de juffen hiervoor wel heel diep in de geldbeugel tasten. Maar voor Olaf doen we alles. Dus in het gouden pak zat een papa Olaf. Ons gezinnetje is bijna compleet. We hebben Olaf, mama, papa en een baby-Olaf en enkele van zijn 11 vrienden. Dus we blijven zoeken. Voor Olaf was er ook een mooie mok en de nieuwe Olaf-agenda 2018. Dank u wel lieve Sint en Piet. De kleuters waren zo uitbundig bij het zien van de nieuwe Olaf, maar de juffen zijn ook heel trots op hun verzameling.

Na een uurtje vertellen en knuffelen met papa Olaf hadden de kleuters pas door dat de pakjes die ze meegebracht hadden dienden om door de schoorsteen te gooien. Wat is dat plezant. Er was telkens een beurtrol. Als volleerde Pieten gooiden ze de schouw helemaal vol om ze daarna terug leeg te maken en te sorteren in de speelbak. Wat een geweldige activiteit. De kleuters praten, vergelijken, tellen, meten, sorteren en leren samen spelen en samen delen.

Op woensdag gingen we een dagje sporten in de Kimpel. Er werd een heel parcours uitgezet en de kleuters konden zich naar hartelust uitleven. De slingertouwen werden goed gebruikt, de klimrekken, de matten, de ballen ... Ja, zoveel spel- en speelmateriaal samen zorgde weer voor een actieve en onvergetelijke dag. De kleuters hebben er mooi gespeeld en durfden zelfs nieuwe en gevaarlijke dingen uitproberen. Moe en goedgemutst konden ze ‘s middags weer naar huis.

Er waren enkele mooie tekeningen om te kleuren voor de Sint. Samen met juf Wendy schilderden ze ook nog een mijter en we maakten nog enkele werkjes uit de Doremini, al zijn die niet echt aangepast maar we doen ons best. We moesten dezelfde prenten omcirkelen, maar zelfs de juffen hadden echt moeten zoeken welke prent de juiste was. We zochten ook nog de kleine afbeeldingen van een staf, een pietenmuts, schoenen, mijter en een mantel terug in de grote tekening en verbonden die met een lijntje.

Als laatste deze week leerden we over de Sint- en Pietenkleren op kleutermaat. Eerst kwam de juiste woordenschat aan bod en daarna mochten de kleuters zich verkleden en uitleven als Sint en Piet. Gelukkig hebben we nog meer dan een weekje om hiermee verder te gaan, want de kleuters amuseren zich en leren ontzettend veel bij op een speelse manier. Ook het Sinthoekje was de hele week bezet. Aan één tafeltje konden de kleuters in de speelgoedboekjes kijken en aan de andere tafel konden ze in het grote boek tekenen, schrijven, stempelen en hilarisch genoeg ... de Sintbrillen zijn een groot succes. We sloten de week af met de verhalen van Dikkie Dik en de mijter en het verhaal uit Doremini 'Sint heeft koude voeten'. Nu mogen we zeker allemaal ons schoentje nog eens zetten voor de Sint of niet?

Tijdens de speeltijden mogen er telkens 4 kleuters met een loopfiets rijden en 1 kleuter mag met de trein van Jelle spelen. Het was een heel werkje om bij te houden wie er aan de beurt was. Daarom hebben we het leuke systeem van juf Manuella overgenomen. Wie een gekleurde wasspeld op zijn postbakje heeft staan, mag fietsen. Wie een wasspeld met een bloem heeft, mag met de trein rijden en dit schuiven we alle dagen door. Zo komt iedereen op de juiste momenten aan de beurt.

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met de smijter van de Sint spelen?"
 • Een kleuter zei:"Juf, die krulstok is van geel he!"
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik Piet spelen zonder zwart?" De juf kan de kleuters inderdaad niet alle dagen zwart schminken.
 • Op de kast lag er marsepein. Een kleuter zei:"Dat is vies die euhh slijm."

Snoepgoed Sinterklaas.JPG

Sinterklaas en Zwarte Piet kennen we allemaal, maar hebben jullie al eens mini-Sintjes en mini-Pietjes gezien? Die spelen en werken iedere dag flink in onze klas en gooien cadeautjes door de schoorsteen en wandelen rond met de staf zoals jullie op deze foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van onze Sintjes en Pietjes in de klas:

https://photos.app.goo.gl/nXGgA8V86ygoyCHU2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

13:36 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

19-11-17

ZONDAG 19 NOVEMBER IS HET GROOTOUDERDAG, MAAR WIJ VIERDEN HET FEEST AL OP DONDERDAG WANT DAT MAG ! ! !

De voorbije weken en dagen hebben we hard gewerkt aan de knutselwerkjes voor alle grootouders. Met de winter in aantocht komt de grappige Olaf-zakdoekendoos zeker van pas. De kleuters deden hun uiterste best om de dozen zo mooi mogelijk te schilderen. De Olafjes werden piekfijn gekleurd. De juffen knipten alles uit, lamineerden de Olafjes en de poten, nog maar eens knippen en dan uren beginnen kleven en afwerken. Er moest ook een mooi hoofd- en voeteinde aan in donkerbruin volgens de kleuters. En zo deden de juffen het dan ook. We werkten alles grondig af en iedereen was bijzonder blij met het resultaat. De grootouders hopelijk ook. 

Donderdag ging dan eindelijk ons langverwachte grootouderfeest door in zaal Nederheem. De kleuters hadden een versje, enkele liedjes en een dansje geoefend. De voorbereiding verliep niet helemaal volgens plan waardoor er wat stress ontstond. Maar eens in de zaal hebben alle kleuters hun best gedaan om er iets moois van te maken voor de grootouders. Ieder jaar opnieuw horen we zeggen dat dit de mooiste dag van het jaar is voor de grootouders. Dit mogen we zeker als een compliment beschouwen. De ouders en grootouders hadden dit jaar ook zelf voor gebak, taarten en wafels gezorgd. Fantastisch, dat hebben jullie prima gedaan! Het leuke ervan is dat er nog een beetje over was en dat hebben de kleuters nog mogen opeten. We mogen zeker ons oudercomité en de vrijwilligers niet vergeten te bedanken voor het klaar zetten van de zaal en het verzorgen van de catering. Jullie zijn geweldig en verdienen een dikke pluim! De koekjes die de kleuters gekregen hebben, smaakten ook lekker. Dank u wel! Wat een geluk met zo’n geweldig team. Ook een welgemeende 'dank u wel' aan de papa van Sander, Wim Van Mele, die speciaal voor deze namiddag vrij genomen had en mooie foto’s gemaakt heeft . Hij heeft ons ook al alle foto’s bezorgd. Wat een supersnelle service! Op deze link kunnen jullie alle foto's vinden die tijdens het grootouderfeest gemaakt werden:

https://photos.app.goo.gl/D1DAE7qcVzl9aq7X2

Merciekes, bij deze reserveren we je al voor volgend schooljaar! Lieve grootouders en overgrootouders, ook een hele dikke merci voor jullie gulle bijdrage van meer dan 400 euro. Hier gaan we gepaste materialen voor onze klasjes mee kopen. We zullen jullie zeker op de hoogte houden hierover.

Vanaf dit schooljaar bestaat Dopido niet meer en werken we met Doremini. Bij het klaspakket was er ook een klasboek waar de ouders 1 blad mochten invullen, een foto van hun kleuter kleven en de kleuters konden er nog een tekening bij maken. Helaas liep het al vlug verkeerd daar een kleuter overal in het boek gekribbeld had. Dat is dus ook de reden waarom het klasboek niet meer doorgegeven werd. We konden ook geen los exemplaar meer kopen. Na enkele mails en veel pleiten hebben we uiteindelijk toch het klasboek van de hoofdredactrice van Averbode gekregen. Beste mevrouw, een hele dikke 'dank u wel' van ons allemaal. Vanaf maandag gaat het klasboek weer beurtelings met iedere kleuter mee naar huis.

Onze werkbank in de klas is en blijft populair. Vele dingen zijn versleten, maar met wat sleutelwerk hier en daar en nieuwe batterijen konden de zaag en het schuurmachientje weer echt werken. Wat hebben de kleuters er plezier mee gehad.

Nu grootouderdag achter de rug is, moeten we snel aan ons volgende thema beginnen 'Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten'. Omdat de Sint gezien heeft dat iedereen in de school zijn best doet, mochten we ook dit jaar een echte Sintbrievenbus installeren.  Iedere avond komt Postpiet de brievenbus leegmaken en bezorgt hij alles aan de Sint. Let wel op dat alle tekeningen en brieven in een briefomslag steken met het juiste adres er op: Sinterklaas - Spanjestraat 1 – 0612 Hemel. Vergeet zeker niet je naam en adres op de achterkant van de briefomslag te vermelden. Een postzegel hoeft er niet op geplakt te worden. De meeste kleuters van ons klasje hebben al een brief voor de Sint gemaakt en in de brievenbus gestoken. Wie wil mag nog steeds tot eind november brieven in de Sintbrievenbus steken. Maar juf Lutgarde had ook een probleem. Ze wilde de Sint verrassen met een grote tekening van de hele klas. Dus moest die tekening ook in een grote briefomslag. Maar die kon niet door de gleuf van de brievenbus. Samen met de kleuters moesten we een oplossing bedenken en zijn we de brief aan de kerk in de rode brievenbus gaan steken. Omdat enkele kleuters ongerust waren dat de Postpiet die brief niet zou vinden, heeft de juf hem dan maar een smsje gestuurd. Want mama’s en papa’s weten dat de juf met Sinterklaas en Zwarte Piet kan smsen en telefoneren. Ja zelfs mailen, maar dat is voor volgende week.

Ons herfstmateriaal in het klasje werd opgeruimd en nu kwam er plaats vrij voor een echt Sinterklaastafereel op de kast. De kleuters vonden dit bijzonder fijn. Een Sint, veel Pieten, een paard, spelletjes en een boek. Dat was ons eerste vertelboek over 'De Spiekpietjes'. De kleuters hebben muisstil en geboeid zitten luisteren. Een klein Pietje met een gsm en sportschoenen aan? Dat kan toch niet. Maar opeens zag één van de kleuters het Spiekpietje op het bedje bij mama Olaf zitten. Dus die Spiekpietjes bestaan echt! Onze Spiekpiet gaat zich iedere dag op een andere plaats verstoppen om de kleuters goed in ‘t oog te kunnen houden. Wie zoet is, krijgt lekkers wie stout is ... Bestaat dit liedje nog? 

Omdat Olaf ook graag zijn schoen wil zetten maar de juf niet dadelijk de juiste maat kon vinden, heeft ze voorlopig al een paar kousjes gekocht en een paar echte oude Hollandse boerenklompen. Ja, onze Olaf komt eigenlijk uit Nederland. Leendert Jan Vis zal weer lachen als hij onze klaswebsite leest. Hij vindt onze aanpak met Olaf geweldig.

In de klas is er nu ook een echte Sinthoek gemaakt. De kleuters kunnen er in de speelgoedboekjes kijken en dingen kiezen. Aan de andere tafel liggen 2 boeken van de Sint. Kijk maar eens goed naar het kruis van de mijter erop. 2 balpennen, stickers, stempels, tekenbladen, stiften en natuurlijk 2 Sintbrillen waardoor je extra goed kan zien zodat je alles piekfijn voor de Sint kan tekenen of opschrijven. Vanaf maandag gaat de Sinthoek open, succes verzekerd als je veel wilt bestellen.

Juf Lutgarde had afgelopen week voor het eerst haar schoen gezet, maar er lag niets lekkers in. Wel een uitnodiging van Sinterklaas om bij hem en zijn Zwarte Pieten op bezoek te komen. Dus dat heeft de juf dan ook gedaan zaterdag. Maar o jee ... Wat was daar wel aan de hand ? Kleine Piet mocht Sint voor het eerst helpen met het bezorgen van de pakjes. Hij werd moe door het vele werk en ging even uitrusten op een bankje. Ondertussen kwam een dief de zak met pakjes stelen. Gelukkig zijn Sinterklaas en zijn Pieten heel slim en bedachten ze een plan om de pakjes terug te krijgen. Eind goed al goed. De juf mocht even op de foto en op de schoot van de Sint, de Pieten waren super. Dus een geslaagde Sinterklaasdag. Even verklappen, de Sint gaat de juf zeker een geschenkje brengen in de school en als alle kinderen flink zijn, komt hij ook nog eens op bezoek. Dank u wel Sinterklaas en Zwarte Pieten en zeker tot binnenkort!

Grappige uitspraken van de week:

 • De juf zei:"Ik ben ook een klein beetje oma, een plus-oma." Hierop zei een kleuter:"Neen, dat kan niet. Want dan zijt ge al oud en dan moet ge thuis blijven."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met het scheermachine spelen?" De kleuter moest even geduld hebben om met het 'slijpmachine' te spelen.
 • Een kleuter zei:"Ik heb geen oma en opa, maar alleen mensen met een andere naam."
 • Het woord 'Spiekpiet' uitspreken blijkt ook hilarisch te zijn. Zo spraken de kleuters over Sprietpiet, een Pieppiet, een Piekpiek en een Pietjespiet.

Grootoudercadeau.JPG

Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we de foto's tonen waarop jullie kunnen zien hoe flink de kleuters hebben geschilderd en gekleurd om al die mooie grootoudercadeautjes te maken:

https://photos.app.goo.gl/e1d8sCQp7F5oxfTr2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

13:00 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

11-11-17

KNUTSELEN VOOR OMA EN OPA MAAR ... OOK OLAF WERD 8 JAAR ! ! !

De week begon al heel hoopvol. Het eerste geschenkje voor Olaf de Giraf stond onverwachts aan de voordeur bij juf Lutgarde thuis. Marleen, een trouwe volgster op de klaswebsite, had al enige tijd het idee opgevat om voor Olaf een volledig handgemaakte blauwe stoel te laten maken voor zijn verjaardag. Super ... bedankt voor de leuke verrassing!

In zeven haasten moesten we beginnen aan de vele knutselwerkjes voor alle opa’s en oma’s. Eerst maakten we een mooie Olaf-fotohanger voor onze wasdraad zodat de klas al dadelijk versierd was. Er werd een grote Olaf gekleurd en de juf maakte er een lange nek aan zodat alle foto’s van de grootouders en overgrootouders er op gekleefd konden worden. De kleuters mochten ook vrij tekeningen kleuren voor de grootouders. Sommigen kregen er maar niet genoeg van en kleurden meerdere, dezelfde tekeningen omdat ze ze zo mooi vonden. Ook de stickers van Alexia werden door de kleuters uit het rek gehaald om de tekening nog extra mooi te versieren.

Daarna staken de kleuters uren en dagen aan één stuk de handen uit de mouwen om de grootouderknutsels te kleuren en te schilderen. We kunnen natuurlijk nog niet alles verklappen, want dan is het geen verrassing meer. Dus deze foto's zullen jullie pas volgende week te zien krijgen.

Op dinsdagvoormiddag werden we samen met de kleuters van juf Manuella verwacht in de zaal voor een muzische activiteit. Vladimir Maksymiw was naar onze school gekomen om aan iedere klas een muzikale workshop te geven. Aan de hand van allerlei opdrachtjes leerden de kleuters meedoen op de maat van de muziek: eerst stappen op de muziek en daarna mochten ze zelf muziek maken met allerlei soorten instrumentjes. Met een verhaaltje over Roodkapje, de wolf en de vogeltjes mochten de kleuters gepast bewegen op de muziek. De kleuters hebben genoten van deze workshop.

Ook een 'dank u wel' aan Dries en Daan voor de vele stempeltjes en aan de ouders van Lena voor de bordjes. Ze werden al dadelijk in de keuken gebruikt.

Enkele grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, Olaf moet altijd jarig zijn, dan krijgen we ook altijd lekkere koekjes."
 • Een kleuter vroeg waarom Olaf al 8 jaar wordt. De juf had het hele Olaf-verhaal verteld en de kleuters luisterden heel geboeid. En blijkbaar wil iedereen een Olaf thuis. Maar helaas, de echte Olaf is momenteel zo goed als onvindbaar.
 • De kleuters zijn volop bezig met het knutselen voor de oma's en opa. Een kleuter vroeg:"Is dat die van de wolf?" 
 • Een kleuter zei:"Dit is het leukste verjaardagsfeestje van de school, maar dat is niet echt he?" De kleuter bedoelde daarmee dat Olaf niet echt is. Of toch?

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want ook Olaf heeft zijn eigen verjaardagsfeestje met foto's gekregen in de klas.

Fotoslinger grootouders.JPG

Wie denkt hier al een glimp te kunnen opvangen van de cadeautjes voor de grootouders, heeft het mis. De juffen hebben deze foto's nog even bewaard om pas volgende week te posten. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg andere foto's van het spelen en werken in de klas en de leuke activiteit van Vladimir. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van het musiceren met Vladimir:

https://photos.app.goo.gl/loRNIeKRVnf2cUwz1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

14:46 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

OH, WAT ZIJN WE BLIJ ... OLAF IS JARIG EN DAT VIEREN WIJ ! ! !

Verjaardag.jpg

De leukste dag van de week was afgelopen week toch wel op donderdag 9 november. De verjaardag van Olaf de Giraf. Ondertussen is hij al 8 jaar geworden en hebben we bijna 120.000 trouwe bezoekers en veel lovende commentaren. Bij deze een dikke 'dank u wel' aan onze webmaster, juf Jannicke, want zij spendeert de meeste tijd aan de klaswebsite en met succes! 

Omdat we Olaf zijn verjaardag zeker niet onopgemerkt voorbij zouden laten gaan, gingen de juffen natuurlijk weer aan het bakken. Met een nieuw recept en nieuwe Olaf-koekjesvormen gingen ze aan de slag met kilo’s deeg.  Eerst de ingrediënten afwegen en goed kneden. Laten rusten en dan kon het grote werk beginnen. De twee bakovens werden aangezet en de juffen begonnen deeg uit te rollen, giraffen uit te steken en met chocoladekorrels en een hartje te versieren. Daarna werden er ook nog achtjes uitgestoken. De hele klus nam een hele lange dag in beslag. Ook het versieren en verpakken was fijn om te doen. 

Woensdagnamiddag had de juf al een volledige Olaf-tafel in de klas versierd met Olaf en zijn verjaardagskroon, een aantal van zijn vrienden, de koekjes, enkele toeters van Jelle, het verjaardagskoffertje ... Op donderdag kon het verjaardagsfeestje van Olaf eindelijk beginnen. Ook de papa van Maxime zorgde voor een mooie verrassing namelijk een lieve giraf. Super, bedankt! De kleuters brachten ook de wenskaartjes van Olaf mee, ze zongen en ze dansten. Iedereen genoot van Olaf zijn feest. Ook de middagjuffen, de juffen en de meester zorgden voor een leuk kaartje. Juf Kris kwam even op bezoek met haar kinderen in onze klas omdat ze ook nog steeds verzot zijn op Olaf. Olaf kreeg ook een cadeautje. Een mooi vertelboek met sprookjes die we dit schooljaar zeker allemaal zullen vertellen. In de verjaardagskoffer zaten nog enkele leuke Olaf-spullen om over te leren. Maar de grootste aandacht ging vooral naar de grappige koekjes. De kleuters hebben zowel voormiddag als namiddag hun buikje meer dan vol gegeten. Hopelijk kunnen we nog vaak onze Olaf vieren op de Neder, want hij staat toch al jaren symbool voor de 1ste kleuterklas.

De foto's van Olaf zijn verjaardag in de klas kan je hier zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken waarop er gezongen wordt voor Olaf:

https://photos.app.goo.gl/K5rPG8QLGK48xepc2

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke en alle vriendjes van de klas

12:30 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

01-11-17

KALENDER NOVEMBER 2017

De herfstvakantie is al enkele dagen bezig, maar de kalender van november kan niet wachten. We kunnen eerst genieten van een weekje vakantie alvorens een nieuwe periode van 7 weken school tegemoet te gaan. Dinsdag komt Vladimir Maksymiw op bezoek om in onze school een schoolconcert te geven voor alle klassen. 2 dagen later, op donderdag 9 november, mag onze allerliefste Olaf a8 kaarsjes uitblazen en dat gaan we natuurlijk uitgebreid vieren. Op vrijdag 10 november vliegen de pizza's de deuren uit tijdens onze pizzaverkoop. Na de vakantie beginnen we ook volop te knutselen en te oefenen voor ons grootouderfeest op donderdag 16 november. Een weekje later gaan we weer richting de Kimpel om daar een voormiddagje te sporten. Op het einde van de maand vieren we Aelynn haar 3de verjaardag.

03 November.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

08:00 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-10-17

DE HERFSTVAKANTIE IS DAAR, EVEN OP ADEM KOMEN EN DAN WEER KLAAR VOOR DE VOLGENDE START!

Maandag werd er een vervangdag georganiseerd in onze school. We hadden een vervangster als juf in de klas. De kleuters mochten spelen en ze vertelde een verhaaltje. De kleuterleidsters maakten ondertussen techniekdozen in verband met magneten en techniekdozen met potten en deksels. We hebben heel wat werk verzet en 4 dozen kant en klaar gekregen. Bij deze een hele dikke 'dank u wel' aan alle ouders die voor zoveel materialen zorgden. We konden alles goed gebruiken. De magneetletters en de auto’s van Maxime zijn wel in ons klasje gebleven, want hier kunnen de kleuters alle dagen mee spelen.

Dinsdag had juf Jannicke een kookpot bij en maïs. Wat zou ze daar mee gaan doen? De juf vertelde de kleuters dat ze kon toveren en maïs kon laten zingen en springen. Niemand wilde de juf geloven, dus dat moest natuurlijk getoond worden. Geen probleem! Zonnebloemolie in de kookpot, even wachten, maïs en suiker er in doen en nog eens wachten. En plotseling hoorden we iets in de kookpot. Toen we even piepten in de kookpot, sprongen de popcorntjes al vrolijk in het rond. Wat vonden de kleuters dat grappig, maar ook vreemd! Waar waren de maïskorrels naartoe? Het proeven van de zelfgemaakte popcorn was het leukste! De kom werd in het midden van de klas gezet en al snel was de bodem van de kom al te zien. Gelukkig konden we wel de rest van de dag nog genieten van de lekkere geur die in de klas hing. 

Met juf Wendy maakten de kleuters kleurrijke herfstbomen door blaadjes te stempelen met stempelstiften. We kleurden de uitnodigingen voor het grootouderfeest. Voor sommige kleuters was dat eentje, voor anderen zelfs 4. Dus een hele hoop werk voor die kleine kinderhandjes. We maakten ook nog een reuzekaart met een mooie 'Jaklien-prent', een kort versje, een handafdruk, leuke stickers, een tekening en natuurlijk onze Olaf de Giraf. Hopelijk krijgt de kaart thuis een leuk plekje bij oma en opa. De juf verpakte alles in een mooie briefomslag met versiering.

Ons superleuke herfstkoffertje van juf Jannicke kwam weer tevoorschijn. Dit is het leerrijkste koffertje ooit door ons gemaakt en doet dus ook al jaren dienst. Ons koffertje begint met het verhaal van kabouter Pinnemuts die na een herfststorm zijn paddenstoel opnieuw moet schilderen. De verfkabouter heeft enkel nog een klein potje witte verf, net genoeg voor het steeltje en een beetje rode verf voor het hoedje. Helaas, voor de stippen is er geen verf meer over. Bedroefd gaat kabouter Pinnemuts overal hulp vragen. De zon schijnt en lacht, maar weet het niet. De 3 vogels in de lucht hebben geen interesse, de 2 lieveheersbeestjes helpen denken, maar vinden geen oplossing en de worm is aan ‘t rusten. Uiteindelijk komt er een voorstel. Ergens ver weg in een hoekje vond de verfkabouter een pot 'spiegeltjesverf' en dus kreeg de paddenstoel echte spiegelstippen. De kleuters konden zichzelf er in zien. Daarna gingen we kijken wat kabouter Pinnemuts allemaal in zijn huisje bewaart om de winter door te komen. We zagen noten, kastanjes, paddenstoelen, blaadjes ... Na een heel verhaal over de mooie glazen voorraadkasten ging het koffertje weer dicht, want de maan kwam al piepen. De sterren stonden aan de lucht en de slak kroop in haar huisje. Alleen de 3 konijnen waren nog op wandel in het bos en keerden nu huiswaarts. Even de spiegeltjespaddenstoel bewonderen en dan naar bed. Dit was zowel een verhaal, als een waarneming, oefenen van de juiste woordenschat, tellen van dieren, houtjes aan het hek ... Het was ook een voelkoffer. Alles is uit verschillende materialen gemaakt zoals vilt, skai, schuurpapier in verschillende diktes, hout, plastiek, pijpenragers die zacht zijn ...

We vertelden het boek 'Wat nu, Olivier?'. De kleuters waren gefascineerd door het het gebrul van Olivier. Toen we ook nog het verhaaltje op de computer vonden, was dit nog eens een extra manier van een verhaal te zien en te horen.

Deze week zagen we onverwachts een regenboog, maar de juf was niet snel genoeg om haar fototoestel te halen, want van de regenboog bleef niet veel meer over.

Vanaf woensdag was het vooral feesten geblazen met 3 jarigen op rij. Onder dit bericht kunnen jullie de berichten en foto's bekijken van de verjaardagen van Lena, Alexia en Hanne.

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook spiegeltjesverf in de living met hout rond."
 • Een kleuter zei:"Mama zegt dat de vakantie fijn is voor de juffen, maar niet voor mama's en papa's."
 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben poppers gemaakt bij juf Jannicke." Ja, dat was lekkere popcorn.

We wensen iedereen een fijne herfstvakantie toe en zien elkaar binnen een week terug in school!

Popcorn.JPG

Het bezoek van kabouter Pinnemuts in onze klas heeft een grote indruk nagelaten op onze kleuters. Zeker toen ze met eigen ogen de spiegeltjesverf op zijn paddenstoel konden bewonderen zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/Yf1yQrD5pqCMi7Ke2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

23:40 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |