14-10-17

FRUIT ETEN IS GEZOND, EET JE BUIKJE MAAR DIK EN ROND

Thema 'Uitheems fruit' zonder uitheems fruit zou maar een beetje gek zijn. Daarom brachten de kleuters maandag veel uitheems fruit mee. Er waren kiwi’s, bananen, mandarijnen, een mango, een kaki, meloen, appelsien en druiven. Dat werd de hele dag leren, benoemen, vergelijken, tellen en proeven. Er waren ook ouders die fruit meegegeven hadden om confituur te maken. Helaas kon de juf het ontdooide diepvriesfruit en het rijpe fruit niet te lang laten liggen. Dus op maandagavond gingen de juffen aan de slag met allerlei fruit en maakten ze voor iedere kleuter een potje exotische confituur. Hopelijk is hij ook lekker, want met zoveel soorten fruit was het een beetje experimenteren.

Om de kleuters wat extra fun te bezorgen, zette de juf deze week ook nog eens de kleuterwip in de klas. Er moest een beurtrol voorzien worden, want de wip was een succes. 

Onze mooie kleimatten werden uit de kast gehaald en de fijne motoriek en enkele technieken werden geoefend. De kleuters probeerden bolletjes te rollen met de klei zodat ze deze als appeltjes in de bomen konden gebruiken. We rolden ook kleine worstjes waarmee we de wormpjes maakten. Daarna mochten ze oefenen met dunne kleirolletjes om de stekels van de egel te maken. Dit was al veel moeilijker.

De kleuters maakten ook nog een werkje waarbij de schrijfmotoriek en de juiste pengreep werden geoefend. Ze tekenden het fruit na op de stippellijnen. Ze stempelden ook rode appeltjes in een boom en daarna werd de boom en het gras groen gekleurd en de stam van de boom bruin. Ondertussen oefenden we zo de kleuren. De gele verfpot kwam tevoorschijn, want iedereen wilde wel een banaan schilderen. Een klein werkje om nog vlug tussendoor te doen.

In Doremini stonden veel leuke werkjes. De kleuters mochten bij iedere kabouter een paddenstoel kleven. Jammer dat het werkblad eigenlijk te klein was voor de opdracht. Dus een beetje hulp van de juf was telkens wel nodig. Daarna moesten er schaduwen bij de juiste dieren gekleefd worden. Dit konden alle kleuters heel goed, zelfs de allerkleinsten presteerden uitstekend. Er was ook nog een werkje waarbij iedere kabouter braambessen had geplukt. Iedere braambes werd verbonden met een stip op de paddenstoel. Dit was dus wiskunde en begrippen, tellen en één-één-relatie. Als laatste werkje van de week zochten de kleuters de 5 kabouters op de tekeningen en kleefden bij iedere kabouter een mooie kaboutermuts.

Het verhaal van de egel en de peer sprak tot de verbeelding, net zoals het verhaal van Dikkie Dik en de appel. De juf kan dit blijven vertellen en de kleuters blijven geboeid luisteren. Eigenlijk is een werkdag veel te kort voor al de fijne dingen die we zouden willen doen.

Om de flinke kleuters te belonen, gingen we ook iets extra’s doen deze week. De juf had smeltchocolade van de mama van Julie en Genaux gekregen en daar maakten we chocolade-fruitjes mee. Voorzichtig werd de chocolade in het speciale au bain-marie-pannetje van de juf gesmolten. Dat dit een gevaarlijk klusje is, kon de juf dadelijk ondervinden door haar vinger te verbranden. De aardbeien en de bananen kregen een jasje van witte chocolade, de druiven werden op de leuke prikkertjes van de juf gestoken en in de heerlijke melkchocolade gedompeld. Een uurtje in de koelkast en dan konden de kleuters beginnen te smullen. Met de chocoladen jasjes smaakten de fruitjes nog lekkerder dan anders natuurlijk.

Met juf Wendy stempelden de kleuters een grote tros druiven door met een kurk te stempelen. Ondertussen had juf Lutgarde haar kookschort aan gedaan om weer iets lekkers te maken. De aardbeien en bananen werden met de nodige ingrediënten omgetoverd tot lekkere smoothies. Het was een leerrijke en vooral smakelijke en lekkere week. De kleuters hebben echt enorm veel fruit gegeten en dat is gezond. 

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • De kleuters hadden nog nooit van een kaki gehoord. De ene kleuter dacht dat het een vogel was en de andere trok meteen een vies gezicht. Maar de kaki was wel lekker.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, krijg ik ook contifuur?"

Fruitsnoepjes.JPG

De kleuters hebben afgelopen week zoveel geproefd en gesmuld. Jammer genoeg hebben ze niets over gelaten voor de mama's en papa's. Maar gelukkig kunnen jullie al het lekkers wel bewonderen op de foto's:

https://photos.app.goo.gl/qTzrKriVAtxBO6X23

Groetjes van Juf Lutgarde & juf Jannicke

10:22 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-17

KIJK EENS NAAR JE APPEL, KIJK EENS NAAR JE PEER. KIJK NAAR JE BANAANTJE, ER IS NOG VEEL MEER ...

Tijdens het weekend zakten de juffen reeds af naar de Neder om het klasje om te toveren tot een echte  'fruitklas'. Er werd een fruittafereel op de kast gemaakt, het speelgoedfruit kwam uit de kast en onze wasdraad werd voorzien van fruitjes. Deze week leerden we over 'fruit van hier' of 'inheems fruit'. De kleuters brachten aardbeien, druiven, besjes, appelen en peren mee. We gingen meten, vergelijken, tellen, sorteren en nieuwe woordenschat aanleren. Het proeven mocht natuurlijk niet ontbreken.

De speelbak werd gevuld met mandjes en plastieken fruit. Maar sapperdeflapjes ... Er was telkens iemand die de druifjes van de takjes af deed en de blaadjes van het fruit. Daarna gingen we aan de slag met sjablonen van een appel en een boom. De kleuters probeerden deze zo goed mogelijk na te tekenen en daarna met wasco’s in te kleuren.

Aangezien de kleuters reeds hadden leren sorteren tijdens de waarneming van het meegebrachte fruit, deden we dat nog eens opnieuw, maar dan op papier. Zo moesten ze de appels in de appelschaal plakken en de peren in de perenschaal. 

Voor de 'Dag van de leerkracht' werden we letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet door de ouders van Alexia. Dikke 'dank u wel' hiervoor! Ook Julie en Genaux kwamen een mooi vertelboekje brengen zodat iedereen er plezier aan kon beleven. Bedankt! Het oudercomité zorgde voor een super lekkere chocomoussekoek, cakejes en Merciekes. Dank u wel. Maar jullie ook bedankt om de school zo goed te steunen in haar werking.

Waarneming appeltjes. We hadden rode en rood met gele appels. Hun jasje was de schil, ze droegen een kroontje en hun staartje was een steeltje. Wat grappig. In de appel woonde mijnheer en mevrouw pit met heel veel kindjes. Al spelend nieuwe woorden aanbrengen, begrippen oefenen: ganse appel, halve appel, stuk ... En weer proeven. De juf had ook nog wat appeltjes gekocht zodat iedere kleuter een appel mee naar huis kon nemen. Ter vergelijking deden we ook nog een waarneming met peren. Die waren niet rond, maar kort en dik en sommige dun en lang. De schil was groen, maar er was ook een kroontje, steeltje en een klokkenhuis met pitjes. Deze week was dus een heel gezonde week, want alle dagen werd er veel fruit gegeten. De kleuters mochten met juf Wendy ook nog een peer verfdotten en een werkje uit Doremini maken.

De juf vertelde 2 leuke prentenverhalen. 'Dikkie Dik en de appel' en 'De egel en de peer'. Super. Iedere keer vertelde de juf het verhaal opnieuw met dezelfde prenten en leek het alsof er tientallen appelen en peren waren. De kleuters gingen helemaal op in de verhalen.

Als afsluiter van de week maakten we een herfstwandeling op de Neder. Iedereen had aandacht voor de verkeersveiligheid. We bekeken de verkeersborden en gebruikten het zebrapad op de juiste manier. Onze fluo-vesten zorgden voor een goede zichtbaarheid van alle juffen en kleuters. We verzamelden wat eikels en blaadjes. We genoten van de natuur en het zachte weer en waren net op tijd in de school voor de eerste regenbui viel. Van geluk gesproken!

Omdat er veel meer onverwachts gepland is de laatste weken dan we kunnen verwerken, hebben we ook al een lief spookje gemaakt om een beetje in de halloweensfeer te komen. Want dit zou ook een superfijn thema geweest zijn. Maar helaas niet voor dit schooljaar.

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Het 'klokkenhok' van de appel is wel degelijk het klokkenhuis.
 • De kleuters raapten eikels op en iemand vroeg:"Juf, zijn dat kleine eitjes?"
 • Hoe een appel en peer jarig kunnen zijn? Door het kroontje dat er op staat.
 • De juf vergat deze week 's morgens haar mooie roze werkschort aan te doen en iemand vroeg:"Hoeven we vandaag niet te werken?"

Herfstwandeling.JPG

Voelen, zien, ruiken, proeven ... Het komt allemaal aan bod tijdens een waarneming rond fruit. Maar het allerleukste was natuurlijk het proeven zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van het spelen in de klas:

https://photos.app.goo.gl/msJ9G0zgcF1pAt1p2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

00:40 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-10-17

ONZE HANDEN, ONS GEZICHT EN ONZE NEUS, LEREN OVER ONS LICHAAM WAS DEZE WEEK DE KEUS!

Maandag leerden de kleuters over hun lichaam en hun gezichtje. Iedereen kan gekke bekken trekken. Er kwam veel nieuwe woordenschat aan bod zoals: de wenkbrauwen, de wimpers, de neus, tong, tanden, oren, haren ... en nog zo veel meer. We deden ook leuke doe- en toonspelletjes. We gebruikten ook de kleine stickertjes die we van de ouders van Calista en Alexia gekregen hadden. De kleuters mochten ze vrij opplakken en een blad mooi versieren. Dit was moeilijk en superfijne motoriek.

De laatste werkjes uit Doremini moesten ook gemaakt worden, want het nieuwe boekje voor de herfst ligt al klaar. Eerst gingen we op zoek naar de juiste voorwerpen in de tekening en moesten we die verbinden met een lijntje. Hierbij kwam de juiste taal aan bod, maar ook een juiste pengreep en een beetje wiskunde namelijk 1–1-relatie. Dus meerdere vliegen in één klap. En nog maar eens schrijfmotoriek: teken de lijnen na op de stippen bij de jongen in bad. Dit werkje was eigenlijk veel te moeilijk, maar toch hebben onze kleuters hun best gedaan en kon de juf daaruit afleiden hoe ver de kleuters in de ontwikkeling van de schrijfmotoriek, inzicht ... staan.

Het verhaal 'Otto in bad' begon al met een grappige noot. Eén van de kleuters vroeg waarom dat het een chineesje was met kleine oogjes en de mama ook. Tja ... dat wist de juf ook niet onmiddellijk. Na het verhaal deden de kleuters samen met juf Wendy de 2 werkblaadjes bij het boekje. De kleuters kunnen het verhaal thuis zeker navertellen.

Dinsdag mocht er volop gekliederd worden. De tafel werd bedekt met een groot stuk plastiek. De juf deed verf en wat douchegel op de tafel en dan mochten de kleuters met de handen erin wrijven. Sommige kleuters keken toch maar even verbaasd toen ze hoorden dat ze met de handen met de verf mochten spelen. Wie wilde, kon met een houten stokje kribbels en kronkels maken in het mengsel. De kleuters vonden het geweldig, dus misschien ook een leuk ideetje om thuis eens te doen!

Namiddag maakten we een mini-blotevoetenpad in de klas. De schoenen mochten uit en zo stapten de kleuters door bakken gevuld met ribbelkarton, plastiek, nopperplaten, kussens, stof. Sommige dingen voelden zacht aan en andere dingen hard. 

Woensdag gingen we sporten in de Kimpel. Juf Ine had een mooi parcours uitgezet en de kleuters hebben naar hartelust kunnen klimmen en klauteren. Ze hebben zich echt geamuseerd. Het klimrek, de ballen, de slingertouwen ... Er was keuze genoeg. De juffen hielden een oogje in ‘t zeil en hielpen waar nodig. De eerste sportdag was dus zeker geslaagd.

Donderdag gingen we de schoenen en voeten eens van dichterbij bekijken. De woorden schoenen, voeten, tenen, enkels, hiel, voetzool ... kwamen aan bod. Van sommige woorden hadden de kleuters nog nooit gehoord. En wat gek. Er was een linkervoet en een rechtervoet met elk 5 tenen. Sommige kleuters kwamen nu ook pas tot de ontdekking dat je dan ook een linker- en een rechterschoen hebt. Best grappig. We gingen de schoenen natekenen en de kleuters mochten deze vrij inkleuren met de hoekige wasco’s.

Tot slot leerden we over onze handen. Hier wisten de meesten wel dat er een linker- en een rechterhand is. We telden het aantal vingers en probeerden ze ook allemaal te benoemen. Wijsje is de bekendste. Dat is onze wijsvinger of boze vinger. De juf had vijltjes, schaartjes, ringen en natuurlijk ook nagellak bij. Iedere kleuter kreeg een leuke smiley op de vinger en ze mochten één kleurtje kiezen voor één nageltje. Dat was echt een leerrijke en leuke activiteit . We stempelden ook nog met onze handen. Al moesten die achteraf goed gewassen worden en konden de kleuters leren hoe ze dit grondig konden doen.

In de speelbak lagen deze week de gekke scharen om vrij te knippen, parels om te rijgen, constructiematerialen ... Voor een godsdienstactiviteit had de juf enkele spiegels meegebracht. De kleuters konden zichzelf zien of samen met hun vriendje. Ze konden dan ook goed hun eigen gezicht gezien. Maar dé verrassing was de toverspiegel. Hierin zagen de kleuters hun gezicht in extra groot formaat. Dat was lachen geblazen.

Enkele grappige uitspraken:

 • In de speelbak lagen allerlei scharen met kartels, hoekjes, ribbels ... De kleuters noemden dit de gekke scharen. Een kleuter bedacht zelfs namen voor enkele scharen: een krokodillenschaar, een vogelschaar en een slangenschaar.
 • Een kleuter vond het niet leuk dat hij 2 verschillende voeten had (een linkervoet en een rechtervoet). Hij zei tegen de juf:"Gij liegt, want ik heb 2 glitterschoenen aan." De juf zei:"Ja, inderdaad. Een linkerschoen en een rechterschoen." Maar voor deze kleuter waren dat exact dezelfde schoenen.
 • Bij het leren over de handen zei een kleuter:"Waarom heb jij geen ringen aan?" De juf zei dat ze niet graag ringen draagt waarop de kleuter zei:"Mijn mama en papa wel, anders zijt ge niet getrouwd."
 • De juf vertelde het verhaal van Karel die onder de douche gaat. Toen de juf de prent liet zien waarop Karel in zijn blootje onder de douche staat, riep een kleuter:"Kijk, die heeft zijn blote kleren aan!"

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kan je de nieuwe kalender van oktober vinden.

Lichaam.JPG

Alle lichaamsdelen zijn aan bod gekomen en we hebben activiteiten gedaan van top tot teen. En tijdens het sporten in de Kimpel hebben de kleuters zich goed kunnen uitleven zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/qVbBFGSOpiuQiJSt2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:29 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

KALENDER OKTOBER 2017

Het eerste maandje van het schooljaar zit er al op. Wat gaat het toch snel! Hoog tijd om de nieuwe kalender van oktober hier te plaatsen. Deze maand hebben de kleuters een woensdagje vrij wegens een pedagogische studiedag op 4 oktober. Een dag later, op donderdag 5 oktober, is het 'Dag van de leerkracht'. We gaan dit schooljaar ook enkele keren een voormiddagje naar de bibliotheek van Hoeselt en op dinsdag 17 oktober gaan we er met de hele klas naartoe. En voor we het dan goed en wel beseffen zijn we 4 weekjes verder en staat de herfstvakantie al voor de deur. Deze vakantie gaan we dansend en shakend inzetten met onze kinderfuif op vrijdagavond 27 oktober. We gaan ook 3 jarigen vieren deze maand. Lena is het eerste feestvarken van dit schooljaar en dat gaan we vieren op 25 oktober. Omdat Hanne en Alexia beiden jarig zijn tijdens de herfstvakantie gaan we een beetje valsspelen en hun verjaardag al enkele dagen eerder vieren.

02 Oktober.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:28 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-09-17

MET DE BABY'S IN DE KLAS LEEK HET ALSOF HET ALLE DAGEN EEN BABYBORREL WAS

De kast werd voor ons leuke thema mooi versierd met papflesjes, suikerbonen, geboortekaartjes en enkele mooie ballonnen. Er hing een echte 'babyborrel'-sfeer. 

Als eerste kwam Willem Willems op bezoek samen met zijn mama Greetje. Fier als een gieter kon Lowie zijn kleine broer voorstellen. Een schattige en rustige baby. De kleuters wilden hem best wel in de klas houden. Maar er moest ook nog gewerkt worden. Als traktatie kregen alle kleuters en de juffen heerlijke suikerbonen. Van onze school kreeg Willem een mooie knuffel en de kleuters hadden grappige tekeningen gekleurd die verwerkt werden tot een slabbetje. En de juf die kon het, zoals gewoonlijk, toch niet laten om ook al voor de baby's de instapdatum in onze kleuterklas uit te rekenen. Lowie, mama Greetje en papa Piet, een dikke proficiat met jullie zoontje en bedankt voor jullie bezoekje!

Op dinsdag kwam mama Lydia op bezoek met baby Febe Hnatuszok. Lydia is nog een klasgenoot geweest van Ine (de andere dochter van juf Lutgarde) en zat samen met een toffe groep in de 1ste kleuterklas. Maar van Olaf was toen nog lang geen sprake. Eerder van Mijnheer de Uil, Plons de gekke kikker en Nijntje. Febe liet het bezoekje aan de klas niet aan haar hart komen en sliep rustig door terwijl de kleuters haar konden bewonderen. Mama Lydia kreeg een knuffel en tekeningen mee naar huis en de kleuters kregen als bedankje een lekker cakeje. Lena, mama Lydia en papa Joery, een dikke proficiat met jullie dochtertje en bedankt voor jullie bezoekje!

Op woensdag kregen we bezoek van Calista Slechten. Een unieke en speciale naam voor een mooi meisje. Zij was samen met mama Christel en papa Marino in de klas. Alexia is super fier op haar kleine zus. Ook voor deze baby was er een knuffel voorzien. De kleuters hadden ook mooi gekleurd en de ouders waren blij met de geschenkjes. Als traktatie waren er zelfgemaakte cupcakejes voor iedereen. Die smaakten echt wel lekker. Alexia, mama Christel en papa Marino, een dikke proficiat met jullie dochtertje en bedankt voor jullie bezoekje!

Op donderdag kwam de laatste baby naar de klas. Finn Stulens, broertje van Hanne. Mama Ellen kwam goedgezind het klasje binnen waar alle kapoenen al zaten te wachten. Eerst goed kijken naar de baby, eens aan de voetjes aaien. Het kon allemaal. We hebben voor alle baby’s gezongen. Maar Finn had na een tijdje reuzehonger dus kreeg hij een knuffel en een kleurbundel van alle kleuters mee. En alweer een super lekkere traktatie met een cake door oma gebakken. Ook bedankt voor het versje van Mieneke Poes! We gaan dit aanleren in de klas. Hanne, mama Ellen en papa Cary, een dikke proficiat met de kleine spruit en bedankt voor jullie bezoekje!

Al die kleuralbums in de vorm van een slabbetje vergden heel wat werk en afwerking door de juffen. Dus iedere dag waren de kleuters hier wel mee bezig, maar ze vonden dat wel plezant. Iedereen koos een tekening en ging aan de slag. Een mooie herinnering voor later. 

Tussendoor oefenden we ook nog voor het brandalarm. Maar hoe leg je zoiets uit aan de kleuters op een leuke manier? Het alarmsignaal werd de 'piewie' en dan moesten we naar het sportplein stappen. De kleuters hebben dit heel goed en rustig gedaan. Vandaar de foto’s.

Van de ouders van Jelle kregen we een treintje om in de klas mee te spelen en om ons toiletritueel nog leuker te maken. Dat lukte wonderwel. Ondertussen gebruiken de kleuters dit ook tijdens de speeltijden, want de trein is een succes. Een dikke 'dank u wel' lieve ouders!

Ook de grootouders van Hannah en Marjolein Smets moeten we heel erg bedanken. We mochten al peren gaan rapen en nu kregen we voor alle kinderen in de school een sappige, dikke appel. Dank u wel voor het gezonde tussendoortje.

Deze week werden we ook enorm verrast door juf Veerle. Ze weet dat de juffen Olaf-fans zijn. Ze heeft voor ons 2 fantastische Olafkalenders op de kop kunnen tikken. Bedankt om deze aan ons te bezorgen.

Tijd voor wat andere werkjes. Zo gingen de kleuters met juf Wendy vingerverven. Joske met zijn grote knuffelbeer. De kleuters mochten met hun lievelingskleur werken. In Doremini zochten we 2 dezelfde voorwerpen en probeerden die te omcirkelen. Dit lijkt gemakkelijk, maar was het niet. We hebben ook nog enkele kaartjes met vingerhartjes gestempeld voor speciale mensen. Als afsluiter van de week gingen alle kleuters toch nog even in de zandbak spelen, wellicht voor de laatste keer dit jaar.

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter vroeg telkens wanneer er een baby op bezoek kwam of ze er ook eentje kreeg. Tja ... Daar kan de juf niet over beslissen he.
 • Suikerbonen worden ook doopsuiker genoemd. Maar een kleuter vroeg of het suikerklontjes waren.
 • Een kleuter kwam de haren van juf Jannicke kammen en stak er een speldje in. Hij zei toen fier:"Nu ben jij ook een meisje!"

Baby.JPG

Wat waren de baby'tjes lief! Als ze zo braaf zijn binnen 2,5 jaar als ze naar school komen, dan zijn de juffen blij! Maar ook Lowie, Lena, Alexia en Hanne waren blij om kleine broer of zus eens te laten zien in de klas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 2 filmpjes bekijken:

https://photos.app.goo.gl/x3kY98VTPQFwyJw73

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:13 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-09-17

WAT ZIT ER IN MIJN BOEKENTAS? ZO'N DRINKFLES KOMT ZEER GOED VAN PAS

Begin deze week hebben we een extra EHBO-koffertje gesponsord gekregen van Ine en Erwin. Nu kunnen we met een gerust gemoed naar het bos of op wandeling trekken, want alles wat we nodig hebben zit in het kleine tasje. Dikke dank u wel!

Ondertussen hebben de juffen ook een nieuwe vriend in China gevonden. Bij Ali konden we leuke fruitprikkers en kindervorkjes op de kop tikken. De kleuters vinden het fijn om hiermee hun fruitjes op te eten en de figuurtjes zijn ook echt leuk. Zo smaken die fruitjes meteen wat lekkerder met zo'n prikkertje.

Zoals gewoonlijk kleden we een gedeelte van onze kast in met themaspulletjes. De boekentas, de brooddozen en de koekjesdozen mochten zeker niet ontbreken. Olaf hield een oogje in ‘t zeil, want hij wil geen rommel in de boekentas, geen plastieken flesjes en zo weinig mogelijk afval. Maar dat hebben onze ouders al heel goed begrepen. De Olaf-boterhammendoos voor ’s middags, een drinkfles met Olaf, 2 koekjesdozen (eentje voor voormiddag en eentje voor namiddag, allemaal zo klein mogelijk), een zakdoekje en voor sommigen nog wat pampers. We proberen de boekentassen zo licht mogelijk te houden om de rugjes van de kleuters wat te sparen. We gingen ook eens kijken hoe de boekentassen er uit zien. En blijkbaar zijn Paw Patrol, Frozen en Bumba heel populair in de klas.

Daarna mochten de kleuters iets superleuks doen. Een boekentas knikkerverven. Met onze mooie knikkerbakken en knikkers. Wat hebben ze zich kunnen uitleven en lawaai maken met de knikkers. Met juf Wendy gingen de kleuters voor de allereerste keer schilderen. Een grote boekentas in hun lievelingskleur was het resultaat. Bij juf Jannicke moest er flink vergeleken en geplakt worden. Eerst goed kijken naar de kleuren op de kapstok en dan de juiste boekentas er onder plakken. 

De kleuters maakten ook enkele werkjes uit de Doremini. Ze mochten vrij een prent van een jongen of een meisje kleuren. Een beetje moeilijker was het sorteerwerkje. De onderbroekjes moesten in de rode wasmand en de sokjes in de blauwe wasmand. Dus iedereen koos de juiste kleur stift, blauw en rood, en trokken de lijnen netjes tot aan de juiste mand. Hier was toch wel aardig wat hulp van de juf bij nodig. Maar uiteindelijk heeft iedereen dat goed gedaan.

Ondertussen waren ook de leerlingen van het 2de leerjaar welkom om met onze kleuters mee te spelen, te bouwen en te werken. Iedereen heeft genoten van de grote bende in de klas en de juf had enkele helpende handen. Flink zo, jullie mogen nog eens een keertje komen.

Ons 'geheime' koffertje heette deze week 'weer naar school' en werd deze keer gevuld met enkele eenvoudige, fijne en lekkere dingen. De woordenschat hebben we intussen al goed geoefend en ja ... Met de muziekdoos sloten we de week af en Olaf moet dan zijn bedje in tot maandag.

Ons volgende thema 'Baby’s en kindjes' gaat echt plezant worden. De juf versierde de kast al met papflesjes die we kregen van de mama van Lena waarvoor bedankt. De juf kocht doopsuiker en de gekregen  geboortekaartjes maken het geheel af. We gingen ook al aan de slag voor Willem. De kleine broer van Lowie. Hij komt maandag met zijn mama op bezoek in onze klas en dan moeten we toch voor een leuk werkje en een cadeautje zorgen. Ook de andere babybroertjes en -zusjes komen komende week naar onze klas. De geschenkjes staan klaar op de kast, maar iedere dag zal er eentje verdwijnen na het bezoek van Willem, Febe, Calista en Finn.

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, mijn jas heeft ook een slits." Ja, alle jassen hebben een rits.
 • Een kleuter vroeg:"Juf, waar is mijn papalu?" De paraplu stond in de paraplubak voor de kleuters.

Themakoffertje school.JPG

Het thema 'Weer naar school' is afgelopen. Nu weten de kleuters alles wat ze moeten weten over Olaf, de hoekjes en wat er in de boekentassen zit zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/UGihfL9XhwDHyuGV2  

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

10:23 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-17

ONZE EERSTE VOLLEDIGE SCHOOLWEEK IS ACHTER DE RUG EN WE KIJKEN ER MET PLEZIER OP TERUG ! ! !

Onze klasmascotte Olaf de Giraf hield deze week een oogje in het zeil. We leerden over mama Olaf, Olaf en baby Olaf en over dag en nacht, de zon en de maan. ‘s Avonds moet Olaf zijn bedje in, want dan komt de nacht. ‘s Morgens als we in het klasje komen, mag hij op zijn stoel zitten zodat hij aan zijn tafel kan werken en de activiteiten van de kleuters mee kan volgen. Zijn beste vrienden Jaap Schaap en Bono de Beer houden hem gezelschap. De kleuters blijven steeds geboeid door hun Olaf. Daarom maakten we ook een mooi kadertje met Olaf om onze wasdraad in de klas te versieren.

Ook het verhaal 'Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school' sprak de kleuters zodanig aan dat de juf er een werkje en een versje aan koppelde. Iedereen mocht naar hartelust het konijn bruin verfdotten. Wat was dat al lang geleden zei één van de kleuters. Iedereen deed zijn best en zo zijn we weer vertrokken voor een werkbaar en leerrijk schooljaar.

Net zoals vorig jaar werden we door de ouders van Marjolein en Hannah uitgenodigd om peren te gaan rapen in de perenboomgaard van de grootouders op de Neder. Op dinsdagnamiddag werd de bolderkar van onder het stof gehaald en wandelde een grote bende kleuters op de Nederstraat richting de perenboomgaard. De kleuters wandelden tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. Dikke peren, dunne peren, kromme peren ... Ze belandden allemaal in de bolderkar totdat deze gevuld was. Aan de ouders en grootouders van Marjolein en Hannah een hele dikke 'dank u wel'!

Het verhaal van Jezus en de kinderen sprak tot de verbeelding. Iedereen wilde de verhalen van Jezus horen. Ook de kinderen. Maar de boze meneer in het verhaal vond dat niet zo leuk en wilde de kinderen wegsturen. Toen werden de kinderen verdrietig en zo kwam er in de klas een heel verhaal aan bod over vrienden zijn, lief zijn, samen spelen en samen delen.

Ons jaarthema 'Hoedje op ... de school is top!' hebben we ook vorm gegeven. De kleuters mochten een hoedje bestempelen met hun lievelingskleur en de juf niette er een dikke pluim op. Mooie werkjes en de godsdiensthoek is meteen versierd.

Vanaf dit schooljaar heeft Dopido plaats gemaakt voor een nieuwe versie namelijk Doremini. Het aankleedspel vonden de kleuters best fijn. Ze mochten een jongen en/of een meisje aankleden. Er was een hoed, bril, schoenen en kousen, lange broek, rok, bloes en een jas. De juffen maakten een leuke envelop om alles in op te bergen zodat de kleuters er thuis ook mee kunnen spelen. Op een ander werkblad moesten de kleuters alles kleuren wat geel is: een eend, kaas en een zon. Dit was een gemakkelijk werkje voor iedereen. Er stonden ook tekeningen in van een jongen en een meisje. Iedere jongen kleurde de jongensprent samen met juf Wendy en ieder meisje de meisjesprent. De andere prent mogen ze volgende week vrij kleuren. Onze flinke werkers kregen dan ook al eens letterkoekjes en een stempeltje als beloning.

We haalden ook de memo-lotto uit de kast. Dat was ook alweer een hele tijd geleden en daarom moesten de spelregels nog eens duidelijk uitgelegd worden. De kaartjes benoemen en goed op de kleuren letten was geen probleem, maar hun beurt afwachten was iets moeilijker. Zeker als er net een kaartje passeerde dat ze nodig hadden om hun kaart als eerste vol te krijgen. 

Het was een fijne week en de nieuwe roze werkschort van Maxime heeft de juf alle dagen aan gedaan waardoor het werken in de klas steeds rooskleuriger wordt.

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben op vakantie geweest en daar hadden ze ook bedden om te slapen en wij hadden die niet meegenomen, want die waren daar al."
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer gaan wij penselen?" De kleuter vroeg eigenlijk wanneer ze gingen schilderen.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een naan bij!" Super, die dikke, lekkere banaan.

Peren rapen.JPG

De kleuters en juffen zijn het schoolse leventje alweer helemaal gewoon. Ook de kleuters voelen zich helemaal thuis in de klas zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze spelende en werkende kleuters in de klas:

https://photos.app.goo.gl/Mfzt7THrgkTVXbfp1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |