17-12-16

KERSTMIS VOOR GROOT EN KLEIN, VREDE MOET ER ZIJN ! ! !

Sinds enige tijd kunnen we een beroep doen op 'opa Jos Hansen' om allerlei klusjes te doen. Wat een luxe. Er valt altijd wel iets te repareren en op te ruimen. Toch was het even schrikken toen hij metershoog op een ladder moest klimmen in de klas omdat de juf per ongeluk de hendel van het verluchtingsluik had afgetrokken. Of is onze juf opeens zo sterk geworden? Bedankt Jos voor de service.

Om wat meer in de kerstsfeer te komen, haalde de juf enkele kerstmutsen uit de kast. Om beurt kerstman spelen was wel fijn. Maar waar bleven de pakjes dan? Veel speeltijd was er deze week niet. Een kerststukje maken, een nieuwjaarsbrief aanleren en maken, werken uit Dopido ... Wat een drukte! De speelbak werd deze week veelvuldig gebruikt. De kleuters creëerden er verschillende kerststallen met zoveel mogelijk beelden. Een os of ezel meer of minder maakte geen verschil.

En dan het grote werk. Onze plankjes als gouden ster waren reeds geschilderd. Nu gingen we de kerstbal nog versieren met mozaïeken uit zijdepapier. Dat was een mooi idee, maar oh zo moeilijk. De juf moest op zoek naar hulpmiddeltjes om alles wat gemakkelijker te maken. De resultaten zijn super, maar hier en daar moest de juf wel helpen. Het afwerken nam ze natuurlijk ook voor haar rekening. Dat zien jullie volgende week wel.

Juf Nele speelde een kerstpottenmemory met de kleuters. 2 dezelfde zoeken is voor sommige kleuters nog moeilijk. Maar na enkele oefenbeurten ging alles vlotjes. Maar net dan is het tijd om op te ruimen. Volgende week spelen we dus verder met dit spel.

Juf Wendy, juf Jannicke en juf Lutgarde deden extra hun best om toch maar alle werkjes uit Dopido te kunnen maken. Eerst schilderden de kleuters 4 dikke kerstballen, elk in een andere kleur in een mooie groene kerstboom. Daarna stempelden ze een kersttrui voor het kindje uit Dopido. Met een schuursponsje en een bordje rode verf gingen ze aan de slag. Voorzichtig binnen de lijnen proberen te stempelen was de boodschap. De kleuters kleurden nog enkele prenten en maakten dan eindelijk hun laatste werkje van de week. Met enkele uitsteekvormen voor koekjes mochten ze op het bladerdeeg stempelen. De oudste kleuters vroegen dadelijk:"En juf? Ga je met Kerstmis weer koekjes bakken?" Misschien ... Maar dan zal de kerstman zeker moeten helpen, want een dag is vaak veel te kort voor de juffen.

Dat de kleuters nieuw poetsmateriaal hadden gekregen van de Sint wisten jullie al. Maar dat ze ook echt willen poetsen, had de juf niet verwacht. Dus maakte de juf van 1 grote dweil 2 kleine dweiltjes. Wat water in het emmertje, de dweiltjes goed uitwringen en er werd echt gepoetst. Ook de 'zogezegde' stofdoeken vonden de kleuters maar niks. Dus trok de juf naar de winkel om echte microvezeldoekjes en een swiffertje te gaan kopen. Wat hebben de kleuters al flink gepoetst en genoten van het nieuwe poetsmateriaal.

Vrijdagnamiddag zat ons klasje opeens goed vol. De leerlingen van het 4de leerjaar mochten met de kleuters komen puzzelen, een treinspoor bouwen, kijken en lezen in de vertelboeken, Coloredo spelen en natuurlijk ook nog even de 'kleuter uithangen' en zoals vroeger spelen in de hoekjes. Als afsluiter vertelde de juf het verhaal van de grote kleine Kerstman. Fijn te zien hoe deze leerlingen genoten hebben van een namiddagje kleuterklas en hoe goed ze de kleuters geholpen hebben bij werkjes, het eetmoment ....

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter vroeg:"Juf, hoe klein is de kleine kerstman?" "Zo klein als jullie" antwoordde de juf waarop iemand heel verontwaardigd zei:"Maar wij zijn toch al groot!"
 • De juf vertelde van de kerststal en de kribbe. Dat was een nieuw en moeilijk woord. Even later kwam een kleuter zeggen:"Wij hebben thuis ook zo'n kist om Jezus in te leggen."
 • Een kleuter kwam zeggen:"Juf, wij hebben een hele grote kerstboom, maar geen koeienstal." Blijkt dat de kerstbeelden gewoon voor de kerstboom staan zonder stal bij de kleuter thuis.

Onder dit bericht kunnen jullie ook enkele foto's bekijken van de kerstversiering die momenteel het huis van juf Lutgarde helemaal verlicht.

Kerstmis 1.JPG

Er heerste een gezellige kerstdrukte in de klas: kokende kerstmannetjes, poetsende kerstvrouwtjes, knutselende juffen ... Geen tijd om ons te vervelen zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6sYQtSPnikL1g3t97

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:27 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-16

KERSTMIS TEN HUIZE JUF LUTGARDE

Beste klaswebsitebezoekers, kleuters ... Kortom iedereen die van Kerstmis houdt. 

Onze knutselpapa heeft de ganse voortuin omgetoverd tot een heus kerstmisparadijs. Iedereen is welkom om eens te komen kijken. Dagelijks vanaf ongeveer 17u tot 23u branden honderden lichtjes, zie je de Kerstman, de sneeuwman, vele rendieren en een iglo met ijsberen en pinguïns.

Kom gerust even mee genieten. Alle kleuters/kinderen mogen aan de voordeur aanbellen voor een koekje of een snoepje (indien we thuis zijn).

De kerstversiering zal blijven staan tot 6 januari 2017.

Op voorhand al een vrolijk kerstfeest gewenst van de juffen, hun knutselpapa en Olaf de Giraf!

Ons adres kan je vinden in de Olaf-brochure of vragen via mail:

IMG_5621.JPG

Op deze link kan je al een glimp opvangen van de kerstsfeer ten huize juf Lutgarde:

https://goo.gl/photos/fWk7Td8Dm3w8WQ1T9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

23:33 Gepost door Juf Lutgarde in Allerlei | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-12-16

MET KERSTMIS IN 'T VERSCHIET VERGETEN WE DE PAKJES NIET

Allereerst willen we deze week de klaswebsite beginnen met ongelofelijk goed nieuws.

Reeds van bij de opstart van onze klaswebsite, dus 7 jaren geleden, zijn we op zoek gegaan naar extra Olafs voor onze klas. Helaas ... Na vele advertenties, afschuimen van rommelmarkten, contact met Leendert Jan Vis zelf, oproepen via kranten, Facebook en nog veel meer konden we niets vinden. Onlangs hebben we toch maar weer een zoekertje laten plaatsen in de krant, maar deze keer met een foto van Olaf erbij. Er werd bijna onmiddellijk gereageerd door de familie Verheyen–Verslegen uit Meeuwen–Gruitrode. Deze mevrouw vertelde ons dat ze nog een Olaf-knuffel had, maar dat de kleinkinderen die wel aan de juffen en haar klas wilden schenken. We hebben zo vlug mogelijk met deze lieve mensen afgesproken en kregen uit handen van haar kleinzoon de Olaf-knuffel cadeau, gratis en voor niets. Maar de juffen vonden een flinke beloning zowel voor deze lieve mensen als de 3 kleinkinderen meer dan gepast. Super! Dikke 'dank u wel' lieve mensen. Zowel de juffen als de kleuters zijn enorm blij met een Olaf er bij. Ondertussen zijn we ook bezig met de opkoop van de vrienden van Olaf en hopen we ooit onze collectie te vervolledigen. We hebben al enkele echte Bono de Beertjes en er zijn nog verschillende knuffeltjes per post onderweg uit Nederland. Maar bij deze nog een warme oproep. Wie heeft er ooit 7 tot 10 jaar geleden een Olaf de Girafknuffel van L J V gekocht in een speelgoedwinkel en wil die aan ons verkopen?

Dus op maandag waren de kleuters in de ban van de nieuwe Olaf. Ze dachten dat de Sint die voor de juffen gebracht had. Nu hebben we een Olaf en een mama Olaf volgens de kleuters. We zongen nog enkele liedjes voor de Sint, kleurden, speelden enkele spellen en werkten wat extra rond taal en woordenschat. De juf vertelde ook een Sintverhaal met het themakoffertje en de kleuters konden ook in het ruim van het schip kijken naar de Pieten, het paard, de pakjes ...

Van Jef en Gaby, gekend van de okkernoten, kregen we nog heel veel okkernoten voor de klas en tientallen chocoladen Sintfiguren om over te leren en op te eten. Dikke merci!

Al dat snoepgoed stak de kleuters en juf wel de ogen uit, dus daarom werd er dinsdag geleerd maar vooral veel geproefd van al dat lekkers van de Sint. De hele tafel lag vol, dus het was moeilijk te kiezen wat eerst te proeven. We proefden van de chocoladen munten, de speculaasjes, de spekjes en snoepjes ... We proefden ook van onze toverchocolade. Kennen jullie dat niet? De kleuters kregen een staafje witte chocolade en plots hoorden we knispergeluidjes uit onze mond komen. Heel lekker, maar vooral heel grappig!

Als laatste werkje in het thema 'Sinterklaas' stempelden de kleuters nog een mooie pietenmuts.

Op woensdag was het speeldag. De kleuters mochten een leuk speelgoedje van de Sint mee naar school brengen. De kleuters waren blijkbaar heel braaf geweest, want iedereen had wel iets moois gekregen van de Sint. Ze konden met elkaars speelgoed spelen en hielpen bij het opruimen van alle Sintattributen, want Sint en Piet zijn nu terug naar Spanje voor een welverdiende rust en komen hopelijk volgend jaar terug.

Nu Sinterklaas terug in Spanje is, werd het toch echt wel tijd om de kerstboom te zetten. Dit jaar haalde de juf de grote kerstboom niet uit haar kelder. Want we kregen van de oma van Enora de kerstboom, kerstballen, kerstverlichting en kerststal van de onlangs overleden overgrootmoeder. Nu branden er dus alle dagen lichtjes voor haar in onze klas. De kleuters vonden het zelfs een 'schattige' kerstboom met sneeuw. Het 2de kaarsje op de adventskrans mocht nu ook branden en zo komen we stilaan in de kerstsfeer.

De komende 2 weken moet er nog veel en hard gewerkt worden. Er zijn nog vele werkjes in de Dopido over Kerstmis die we moeten maken. We begonnen al met het schilderen van gouden sterren, het leren over de woordkaartjes en de puzzel maken. Deze kaartjes kunnen jullie een heel jaar lang verzamelen in de woordkaartjesdoos van jullie kleuter. We zijn volop bezig aan de kerstknutsels met dank aan onze knutselpapa die we weer aan het werk gezet hebben. De sterrenplankjes zijn al mooi goud geschilderd. De kerstballen maken voor het kerststuk is een veel moeilijker werk en de kleuters zullen wellicht met gekleurde handjes naar huis komen. Het idee is mooi, maar het werk hebben de juffen onderschat. Dat wordt dus avond- en weekendwerk.

Ook voor onze Olaf hebben we een kersthoekje voorzien met mini-kerstboom en pakjes. Olaf had onverwachts zelfs een kerstmuts op.

Op vrijdag had de juf ook voor een geel emmertje en enkele poetsdoeken gezorgd. Er werd nog nooit zoveel gepoetst en geveegd als de afgelopen week. Nu nog enkele kleine dweilen en dan is een poetsvrouw overbodig in onze klas zoals jullie op de foto’s kunnen zien.

Ook een dikke 'dank u wel' aan een lieve mama die voor ons al als kerstgeschenk zelf limoncello had gemaakt. Dat gaat smaken tijdens de kerstvakantie!

Enkele grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb van de Sint ook sniknacjes gekregen."
 • Een kleuter zei:"Juf, Spiekpiet is weg!" De juf antwoordde:"Natuurlijk. Die is met de mereltjes terug naar Spanje." waarop de kleuter vroeg:"Kan dan gene andere Piet komen om te kijken wie er flink is?"

Sinterklaas 3.JPG

Het zit er weer op ... De Sintperiode is voorbij! We hebben veel gespeeld, veel gewerkt en ook veel geproefd en gesmuld natuurlijk. De Sintspulletjes hebben we opgeruimd om plaats te maken voor een gezellig kerstsfeertje in de klas zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/JoYRQqFwAQs2FwYq6

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

 

11:59 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-12-16

SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE ...

Het aftellen naar het feest van de Sint kon nu beginnen. Eerst werden de knutselwerkjes nog mooi afgewerkt door de juffen, want we hadden vernomen dat de Sint 's nachts eens een kijkje zou komen nemen naar onze knutselwerkjes. De schoenen werden op de vloer gekleefd, alles kreeg een likje vernis, een mooie ster als versiering en natuurlijk ook nog de veters om de schoen te binden. De korfjes werden vast gemaakt zodat de Sint er iets lekkers in kon leggen.

Omdat het een zeer drukke periode was en de knutselwerkjes veel tijd in beslag namen om te maken en af te werken, zocht de juf voor een keertje haar toevlucht tot simpele mijters en pietenmutsen. De kleuters mochten ze vrij versieren met de glitterstickers. Eenvoudig maar mooi.

De speelbak met de speelgoedboekjes en scharen was dit jaar niet zo’n groot succes, want vele kleuters wisten nog steeds niet wat te kiezen uit het grote aanbod speelgoed.

Op dinsdag leerden de kleuters over 'een schoentje zetten' en wat ze zoal bij hun schoen kunnen zetten voor de Sint, Piet en het paard. De vele suikertjes, de wortels, de suikerbiet, het brood, de tekeningen, het water en de fruitsapjes mochten niet ontbreken. Fier konden de kleuters op het einde van de dag hun schoentje zetten en dan was het afwachten. Zouden Sint en Piet ook wel echt in de klas komen kijken 's nachts? ‘s Morgens vonden de kleuters letterkoekjes, chocoladen centjes en guimauves in hun Sintknutsel. Het kommetje water was leeg, bijna alle suikerklontjes waren op en er had iemand in een wortel gebeten. Maar wat was dat op de tafels? Schoorsteenpiet was blijkbaar met Puberpiet op ronde geweest. Eerst hadden ze buiten wat gespeeld en dan vlug door de schoorsteen naar binnen gekomen naar alle klasjes. Zwarte Piet liet zijn vuile handen na op de tafels en Puberpiet had zijn eerste vuile voetstappen ook op onze tafels gezet bij het leren om een echte Piet te worden. De kleuters vonden dit eerst heel erg, maar toen de juf voorstelde om de klas samen mooi te poetsen, werd dit een superleuke activiteit. Er lag ook een geschenkje klaar voor Olaf. Sint had een mooie badjas en broek voor Olaf gebracht die hij ook als pyjama kan dragen .

De laatste werkjes uit Dopido werden gemaakt, want de volgende over Kerstmis ligt alweer klaar. We deden een activiteit met de woordkaartjes: een lage en hoge toren, de voorkant en de achterkant, een open en gesloten zak. Met de achterkant van de kaartjes kunnen de kleuters puzzel nr. 3 maken. We stempelden ook nog een hoge blokkentoren met verschillende kleuren verf en echte blokken en juf Wendy werkte de overgebleven werkjes nog even af. Het wortel van het paard kreeg een oranje kleurtje doordat de kleuters zelf rode en gele verf mengden totdat er oranje verscheen.

Zoals jullie weten, zijn de juffen verzot op hun klasmascotte Olaf de Giraf. Olaf heeft ook vele vrienden. Helaas zijn die, net zoals de echte Olaf, een zeldzaamheid aan ‘t worden. Maar de laatste weken hebben we in Nederland toch enkele echte Bono de beertjes op de kop kunnen tikken en hopen we de komende weken nog enkele belangrijke deals af te ronden. Maar dat is nieuws voor volgende keer.

En dan dé grote dag op vrijdag. Sint zou op bezoek komen in de school. Maar omdat er geen water op de Neder is kon hij niet met de stoomboot komen. Gelukkig was Sara, de mama van Enora, net onderweg met haar VW-busje en was zij zo lief om Sint en Piet even een lift te geven tot op het kerkplein. Een hele dikke 'dank u wel' hiervoor! Daarna ging het richting zaal Nederheem. Iedereen had een dansje ingeoefend voor de Sint. Sint was blij weer even op de Neder te zijn en Piet had ons ook allemaal goed in ‘t oog gehouden. De kinderen waren allemaal flink geweest en daarom kregen ze een grote zak met lekkers. Voor zijn vertrek kwam de Sint nog even langs in de klas en konden we het Sintlied uit Dopido nog zingen en kregen we een grote zak met iets leuks voor de klas. Voorzichtig werd de grote zak en de pakjes opengemaakt. Joepie ... Poetsgerief! Onze kleuters doen niets liever dan borstelen, stof vegen, dweilen ... Dus nu geen geruzie meer om het oude versleten poetsgerief. De juf zal nog zorgen voor enkele kleine emmertjes en nieuwe poetsdoeken. Dat onze kleuters ook graag in de keuken speelden en pizza’s en taarten maken wist wel iedereen. Maar dat er ook een verrassing voor de keuken bij was konden de kleuters bijna niet geloven. Vanaf nu kunnen ze ook broodjes maken met sla, tomaat, komkommer, ui, ei ... Dank u wel Sinterklaas en Zwarte Piet! Maar vergeet onze lieve juffen niet.

Grappige uitspraken:

 • Olaf had een mooie badjas gekregen van de Sint. Er ontstond meteen een geanimeerde discussie over hoe dat ding wel heette. Was het een 'japana' (pyjama) of was het nu een 'pizjemia' (pyjama) waarop een andere kleuter zei:"Nee, dat is een piwaar!"
 • Ook werd er aardig gediscussieerd over het al dan niet dragen van een pyjama of nachtkleed. Echt hilarisch op sommige momenten.
 • In het boek van de Spiekpietjes moest Spiekpietje van de Sint enkele fietsen blauw schilderen, maar hij had 1 klein foutje gemaakt en de 'zetel' van de fiets rood geschilderd. Ja, zo'n rode zadel is ook wel mooi.

Sinterklaas 2.JPG

De zwarte hand- en vuile voetafdrukken hebben heel wat indruk gemaakt op de kleuters. Gelukkig wilden alle kleuters maar al te graag helpen met het afvegen van de tafels zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 4 filmpjes bekijken:

https://goo.gl/photos/6pdGUTQCSSkgMAHPA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:17 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-11-16

SINT EN PIET ZIJN IN HET LAND ... OH, DAT WORDT WEER HEEL PLEZANT ! ! !

Het leukste en spannendste thema van het jaar is weer van start gegaan. De klas is weer helemaal ingekleed en versierd voor Sint en Piet. De brief van iedere kleuter werd vorige vrijdag al gekleurd en gepost én is dus onderweg naar de Sint. Postbodepiet heeft beloofd om alle kleuters ook een briefje terug te sturen.

Maandag stond er in de inkomhal bij meester Jos een schoorsteen. Op de gang hing er een brief van Zwarte Piet met de vraag om te helpen met het maken van de pakjes en eventueel te oefenen om pakjes door de schoorsteen te gooien. In onze klas konden we dadelijk met de opdracht beginnen. De ouders hadden thuis al samen met de kleuters pakjes gemaakt en in onze klas stond er ook een oefenschoorsteen. Wat een succes! Onze kleuters deden hun uiterste best om alle pakjes in de schoorsteen te gooien net zoals de Zwarte Pieten op de pietenschool moeten doen.

We begonnen ook alvast met het oefenen van enkele dansjes en Sinterklaasliedjes zoals het Sinterklaasliedje op de Dopido-cd (liedje nr. 3). 

Sinds afgelopen maandag zit er ook een verstekeling in de klas. Spiekpiet komt naar jaarlijkse traditie een oogje in ‘t zeil houden . Weet je waaraan je een Spiekpiet herkent? Aan de witte loopschoenen om snel te kunnen zijn en aan de gsm die hij altijd in zijn rechterhand heeft om vlug naar de Sint te kunnen bellen als hij iets 'speciaals' ziet. Iedere dag verstopt Spiekpiet zich op een andere plaats in de klas en moeten de kleuters op zoek gaan. Kijken mag, maar aankomen niet, dat zijn de Spiekpietenregels. De juffen hebben ondertussen ook weer diep in de buidel getast om alle nieuwe Spiekpietboeken te kopen zodat hun boekenreeks compleet blijft. Maar het zijn ook superleuke boeken. Spiekpiet heeft ook voor alle kleuters een lijstje gemaakt met dingen die ze goed moeten doen. Beleefd zijn, bordje leeg eten, opruimen ... Mama en papa kunnen de kruisjes zetten en Spiekpiet zal tijdens het weekend eens komen kijken, want ... Wie zoet is, krijgt lekkers!

De kleuters konden deze week ook vrij tekenen en kleuren voor Sinterklaas en stickers kleven en versieren. Ook onze Dopido puilt uit van de werkjes. Dus geen tijd te verliezen. Zowel fijne motoriek als wiskundige initiatie onder de vorm van meten, kleven, taal ... kwamen deze week volop aan bod. Eerst tekenden de kleuters de juiste weg tussen de Sint, Piet en de speelgoedjes. Daarna kleefden ze een weg in de juiste lengte op het Sintwerkblad. Dat was even puzzelen en meten. Best een moeilijke opdracht waar de juf een beetje bij moest helpen. Ook de zak voor het vele speelgoed moest afgewerkt worden. De juf bond 4 stiften bij elkaar en zo konden de kleuters de structuur van de zak tekenen.

Onze kappershoek heeft momenteel plaats moeten maken voor een Sinthoekje. Enkele lees- en kleurboekjes, stiften en 2 dikke agenda’s waar de kleuters iets in mogen schrijven of tekenen voor de Sint. Maar het leukste van alles zijn de 2 echte brilletjes met vensterglas die de kleuters daar mogen opzetten. Ons Sinthoekje zit telkens vol en de kleuters vinden dit zo plezant dat we al een beurtrol hebben gemaakt zodat iedereen het brilletje kan opzetten om in het Sintboek te kunnen schrijven. 

De juffen hebben dit jaar lang nagedacht over een knutselwerkje. Uiteindelijk heeft onze knutselpapa weer de handen uit de mouwen moeten steken voor het zagen van een schoen, het boren van de vetergaten en een plankje op maat om de vloer van te maken. De kleuters hebben dus veel moeten schilderen en stempelen.  De schoenen schilderden de kleuters in het blauw of rood en de vloer werd een echte Sintvloer in wit en zwarte tegels. Dit weekend zal onze knutselpapa alles in elkaar zetten en zijn de juffen nog enkele uren zoet met het vernissen en afwerken van de schoen. Dinsdag mogen de kleuters bij juf Jannicke dit schoentje klaar zetten voor de Sint en hopelijk ligt er woensdag ook iets in. Misschien zijn de juffen ook flink geweest en mogen die ook eens een keertje hun schoen zetten of niet? Zij hebben alvast post gekregen van de Sint en dat vinden ze ook fijn.

We hebben ook een berg speelgoedboekjes waar de kleuters in kunnen kijken en speelgoed kiezen. Maandag leren we hier ook nog over en gaan de kleuters aan de slag met de scharen.

Omdat het deze week ook voorleesweek is, kwam juf Lutgarde dinsdag weer naar school. Ze verraste de leerlingen van het 1ste leerjaar door daar het Spiekpietenverhaal te gaan vertellen. De kinderen hebben er echt van genoten en waren heel blij met de kleine beloning van de Sint. Terwijl juf Lutgarde in de klas van juf Kris ging voorlezen, kwam juf Kris naar onze klas om het nieuwe verhaal van de Spiekpietjes 'SOS stoomboot' te vertellen. Meester Jos kwam op zijn beurt in ons klasje ook een mooi verhaaltje vertellen. 

Woensdag gingen we dan weer sporten in de Kimpel. Hier konden de kleuters nog eens goed de beentjes losgooien en oefenen zoals de echte Pieten met klimmen, kruipen, springen ... De kleuters deden erg hun best om ook een beetje Klimpiet, Pakjespiet, Dakpiet ... te zijn.

Omdat de kleuters zo goed geoefend hadden stond er ‘s anderendaags alvast veel lekkers op de kast bij het Sinttafereel. Maar eerst moeten de kleuters hier nog heel flink over leren alvorens ze mogen proeven van de chocolade, de mandarijnen, de letterkoekjes, de chocoladen centen ...

Donderdag gingen we met het busje naar de bib in Hoeselt. De kijk- en vertelboeken over fruit, herfst en grootouders hebben we ingeruild voor enkele mooie Sintboeken en een DVD. Het was een korte maar toch leerrijke trip.

Om zich helemaal in het thema van Sint en Piet te kunnen inleven, heeft de juf ook voor Sint- en Pietenkleren gezorgd, een staf, witte handschoenen, mijter, het echte grote boek ... De hele dag door trippelen er nu hulpsinten en veel hulppieten door de klas. Zij houden een oogje in ‘t zeil, want dat is echt nodig. Chocoladepiet en de Hoofdpiet zijn al chocolade komen proeven in de klas en dit zonder iets te vragen. Oei oei ... Juf Lutgarde nam daarom snel de Sintgsm ter hand om Sinterklaas in te lichten over het stiekem snoepen van de Pieten.

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, met die bril kunt ge echt zien in de Sinthoek!"
 • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik de smijter opzetten?"
 • Een kleuter zei:"Juf, die ene Piet is weer weg." Toen de juf vroeg welke Piet dat was, zei de kleuter:"Die kleine met zijn witte sloefen."

Onder dit bericht kunnen jullie de nieuwe kalender voor december vinden. Scrol dus zeker even verder om de nieuwe kalender te zien.

Sinterklaas 1.JPG

Onze klas is momenteel een heus Sintspeelparadijs met een echt Sinthoekje, echte verkleedkleren, speelgoedboekjes en veel lekkers op de kast. Zoals jullie op de foto's kunnen zien beleven onze hulpsinten en hulppieten veel plezier in onze klas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje zien van het liedje dat we aan het leren zijn voor Sinterklaas:

https://goo.gl/photos/hjooj92ug6U2w8Ks9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KALENDER DECEMBER 2016

De laatste dagen van november zijn bezig en donderdag begint de maand december. Dan zijn het nog 3,5 weekjes te gaan tot aan de kerstvakantie, maar er staan nog allerlei leuke dingen gepland. Het Spiekpietje in de klas houdt een oogje in het zeil, want hij moet de Sint op de hoogte houden als hij onze school een bezoekje zal brengen op vrijdag 2 december. Op dinsdag 6 december is de Sint jarig en een dagje later houden we een speeldagje in de klas met speelgoed dat de kleuters van de Sint hebben gekregen. Op woensdagnamiddag 14 december mogen de ouders op de kleuterstoeltjes komen zitten voor het oudercontact. Tijdens de laatste week voor de kerstvakantie gaan we de vakantie feestelijk inzetten met een leuk kerstfeestje in de klas op donderdag 22 december.

04 December.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

14:38 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-11-16

LIEVE HEMEL, WAT EEN DRUKTE. WAT EEN LEVEN IN DE ZAAL ! ! !

Zo begonnen we ons grootouderfeest in de zaal. Maar eerst moest er deze week nog heel hard gewerkt worden door alle kleuters.

Omdat ons klasje ook versierd moest worden in het thema 'Grootouders' maakte de juf kopies van de grootouderfoto’s uit de kleuterboekjes en kleefde die nog op een mooi hartje. Zo kon onze wasdraad weer vol gehangen worden. Alle kapoenen herkenden onmiddellijk hun oma en opa en poseerden dan ook trots met hun hartje.

De kleuters kleurden een tekening van een oma en een opa. Ze konden nog vrij kleuren en tekenen. Met de stempelstiften stempelden ze een kleurrijke kader rond oma en opa. De grote tekening met ballonnen en cadeautjes mochten de kleuters schilderen. 

Na weken van stilzwijgen en geheimpjes hebben, mogen we nu eindelijk vertellen en tonen wat de kleuters voor hun lieve grootouders knutselden. Het werd een klein, maar fijn geschenkje. De kleuters maakten met de juffen een 'kleuterpaspoort'. Eerst een mooie foto opplakken, naam, voornaam en geboortedatum schrijven en dan konden de kleuters aan hun taak beginnen. We maakten een vingerafdruk, we gaven een kusje en de juf knipte een klein haartje af. Hopelijk hebben de kleuters dit goed kunnen verzwijgen, anders krijgt de juf slechte punten. Alle kaartjes nog lamineren en uitknippen en de paspoortjes waren klaar. De kleuters maakten ook een kaartje met een hele lieve wens voor alle grootouders. Ze mochten zelf een kleine tekening maken aan de voorkant en ook dat klusje was geklaard. Daarna werd alles in een mooie witte briefomslag gestoken, maar dat vonden de kleuters toch wat saai. Dus ... toen moest er in zeven haasten nog iets leuks bedacht worden. De juf kopieerde een 'I love you-vogeltje' en de kleuters maakten met hun wijsvinger nog enkele leuke hartjes. Prachtig. Dat hebben onze kleuters heel erg goed gedaan. En hopelijk zijn alle grootouders ook blij met dit persoonlijke geschenkje van hun kleinkind. 

De juf had deze week de wip ook in de klas gezet zodat de kleuters zich een beetje konden afreageren tijdens deze drukke dagen.

Tijdens ieder vrij moment werden de liedjes en dansjes geoefend voor het grootouderfeest. De juf had uitzonderlijk een heel mooi lied en dansje van een beroepsartiest mogen lenen. De kleuters waren dan ook heel blij met dit gloednieuwe dansje en de juf natuurlijk ook. Het vliegerlied hadden we al vaker in de klas geoefend als tussendoortje.

Op donderdagvoormiddag oefenden we voor het eerst op het podium. Dit was zeer hectisch ... Er moesten nog vlug stippen gekleefd worden om alles in goede banen te leiden en de kleuters stonden opeens hoog boven de grond. Vanaf 12.45u begon de zaal stilaan vol te lopen met grootouders. De zaal zat afgeladen vol en de kleuters stonden te popelen om hun grootouders te verrassen met liedjes en dansjes. De kleuters waren verbaasd door de vele grootouders. Meester Jos was presentator van dienst en speelde gitaar, juf Noëlla speelde accordeon en gelukkig kregen we op het laatste nippertje ook wat technische hulp van haar vriend. De kleuters genoten van hun optreden en ook de grootouders waren zichtbaar tevreden met een feest speciaal voor hen. Het oudercomité heeft weer eens bewezen dat ze het hart op de juiste plaats hebben en werkten zich uit de naad om alles tip top te verzorgen en de grootouders te bedienen. De koffie en de wafels hebben gesmaakt. De kleuters werden ook niet vergeten, want zij kregen lekkere koeken om te eten. Een dikke welgemeende 'dank u wel'. Ook bedankt aan de vele grootouders om naar ons grootouderfeest te komen!

Ook een hele dikke merci aan Wim Van Mele, papa van Sander. Hij was onze persoonlijke fotograaf op het grootouderfeest om alles mooi op beeld te zetten. Prachtig gedaan, een welverdiende pluim! Op deze link kunnen jullie alle foto's van het grootouderfeest bekijken:

https://www.flickr.com/photos/wimvanmele/sets/72157675169...

De laatste dag van de week begonnen we dan met het thema 'Sinterklaas'. Eerst was er de waarneming rond een brief voor de Sint en daarna maakten we samen nog één grote brief voor de klas. De kleuters hadden thuis ook een brief mogen maken en dus trokken we samen met alle kleuters naar de brievenbus aan de kerk om de brief te posten. Hopelijk kon postbodepiet nog al die brieven in zijn postzak krijgen en nu maar afwachten of de Sint ons een briefje terug zal sturen. We schilderden ons eerste werkblad in de Sinterklaasdopido. Lekkere mandarijnen met oranje verf. De komende 2,5 weken gaan we dus verder met dit leuke thema. En denk er aan ... Wie zoet is krijgt lekkers!

Ook nog een dikke proficiat aan de ouders van Esved. Hier werd een zoontje geboren met de naam Yasar. Bedankt voor de mooie en lekkere doopsuiker. Nu is Esved grote zus en is het gezinnetje compleet.

Op donderdag 10 november organiseerde ons oudercomité een heus prinsen- en prinsessenfeest voor alle kleuters en leerlingen. Er kwamen veel verklede kinderen hun beste dansmoves tonen en zich uitleven op de muziek. Ook hiervan heeft Wim Van Mele mooie foto's gemaakt die jullie op deze link kunnen bekijken:

https://www.flickr.com/photos/wimvanmele/albums/721576763...

Grappige uitspraken:

 • De juf knipte een klein haartje af voor het kleuterpaspoortje. Daarop zei een kleuter:"Misschien mag dat niet van mijn mama." "Oei! Hoe moeten we dat oplossen?" zei de juf. Waarop de kleuter pienter antwoordde:"Plak het er maar terug aan met uwe sterke lijm."
 • Een kleuter zei:"Mijn oma en opa komen ook, want die gaan kijken of de juf ook nog kan dansen, want gij zijt ook oma he!"

Grootouderfeest.jpg

Eindelijk ... De kleuters en juffen hebben op hun tanden moeten bijten om niet te verklappen wat we gingen knutselen voor onze oma's en opa's. Maar nu kunnen we laten zien hoe hard de kleuters eraan gewerkt hebben. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze vrolijke vriendjes in de klas:

https://goo.gl/photos/AzG9LnVWUSksqqXy5

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

14:45 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |