15-10-16

HERFST IN HET KABOUTERBOS, DE TAKKEN SCHUDDEN EN DE BLAADJES LATEN LOS

Tijdens het afgelopen weekend hadden de juffen de handen uit de mouwen gestoken om een mooi kabouterbos op de kast te maken. Alles kreeg een plekje: de blaadjes en takken van de herfstwandeling, de noten die we gekregen hadden, de pompoen, de maïs, de lampionnetjes ... Het werd een bos waar de kabouters graag in wilden wonen. Ook mama en papa egel en hun kindje vonden een knus plekje in het bos om te overwinteren. We gingen dus van start met een heuse waarneming over het herfstbos op de kast. Van de mama van Lyna hebben we 6 mooie kaboutermutsen gekregen. Deze zijn een echt succes en daarom moest er een beurtrol komen om kabouter te kunnen zijn in de klas. Een dikke 'dank u wel' hiervoor!

We hadden ook een pompoen van Jef en Gaby (de mensen waar we jaarlijks noten mogen gaan rapen) gekregen om soep van te maken met de kleuters. Helaas kwam er reeds een rot plekje op. Juf Lutgarde heeft dan maar een keteltje pompoensoep gemaakt voor de collega’s, maar volgende week zal er een nieuwe pompoen zijn om met de kleuters samen soep te maken.

De speelbak werd dit keer gevuld met notenkrakers, enkele kommetjes en een grote mand okkernoten. De kleuters konden er sorteren: dikke en kleine noten. Noten kraken was al iets moeilijker, maar oefening baart kunst. Dus werden er veel noten gekraakt en opgegeten. Er werd geteld en natuurlijk ook gespeeld met de kaboutermutsen.

Dinsdag hadden we wel heel erg speciaal bezoek. Juf Jannicke had haar 2 kleine vriendjes, kabouter Pinnemuts en Fientje, meegebracht naar de klas. Ze kwamen een nachtje logeren in onze klas. Omdat ze hun kostbare bezittingen niet durfden achterlaten in hun paddenstoel in het bos, hadden ze hun kabouterspulletjes ook meegebracht. Alles was op kabouterformaat: een kruiwagentje, een laddertje, werkklompjes en zelfs een schatkistje.

Ons 'verloren' schaapje werd verder afgewerkt en de duimpjes werden gebruikt als beloning voor alle kleuters die flink eten, flink spelen en vrienden zijn, beleefd zijn. Hopelijk krijgt het schaapje thuis ook een leuk plekje en komen de dikke duimen goed van pas.

Onze Dopido telde ook nog heel wat werkjes. Eerst konden de kleuters verder kleuren aan de prenten van het thema beleefdheid. Er werd een dikke aardappel geschilderd met een dikke verfborstel en bruine zandverf. Dit klusje was in 1, 2, 3 geklaard. Het werkje over 'warm en koud' was dan weer iets moeilijker. Dan nog een reuzewerk. De kleuters moesten bij de eekhoorntjes de kastanjes opplakken en bij de kindjes de okkernoten. Hierbij was juist sorteren, ordelijk kleven en tellen van belang. Een dikke pluim voor alle kleuters, de werkjes zijn prima uitgevoerd. Al spelend werden zo vele wiskundige begrippen geoefend.

Er werden ook nog 2 bomen gemaakt. Bij juf Lutgarde werd een boom gemaakt met de allerlaatste appels. Eerst iedere appel rood verfdotten, daarna een steeltje er aan tekenen en dan de boom juist proberen te kleuren. Ja ja, onze kleuters zijn echte werkkampioenen. Bij juf Jannicke werd er een herfstboom gemaakt. Door groene, rode, oranje en bruine stukjes glanspapier op de boom te plakken kreeg de boom meteen een herfstkleurtje.

Binnenkort is er weer een grootouderfeest in de school. De kleuters hebben hun best al gedaan om de uitnodigingen voor het feest mooi te kleuren. Hopelijk kunnen we veel grootouders verwelkomen. Ondertussen bedenken de juffen nog een knutselwerkje, een liedje en een dansje, dus nog veel werk voor de boeg. Maar meer kunnen we hier niet over verklappen, anders is het geen verrassing meer.

Het herfstkoffertje van juf Jannicke kwam ook weer goed van pas in onze klas tijdens ons thema 'Herfst'. De juf vertelde het verhaal van kabouter Pinnemuts die zijn paddenstoel opnieuw moest schilderen voor de winter. Helaas was er te weinig witte verf waardoor de paddenstoel geen witte stippen, maar spiegelstippen had gekregen. De spiegeltjesverf was een echte verrassing voor de kleuters. Er kwam een heel verhaal aan te pas, we telden de vogeltjes, de lieveheersbeestjes, de bloemen ... In de paddenstoel was er dan ook nog een verborgen kast met de wintervoorraad van kabouter Pinnemuts. Al spelend leren over de natuur op deze ludieke manier. Het verhaal werd afgesloten toen het koffertje dicht ging en we kennis maakten met de familie konijn. Na bijna een uur werken en leren over de herfstkoffer kwam de maan en moest iedereen slapen gaan.

Discussie alom ... Sommige kleuters kruipen over de speelgoedboxen bij het binnenkomen in de klas en dan gebeurt het wel eens dat er iemand valt. Samen met de kleuters zocht de juf naar een oplossing. Iemand zei:“ Maar juf, hier is toch geen deur aan de mat waar we binnen moeten komen?” Maar voor alles is er een oplossing en de juf tekende een deur op de mat en hilarisch genoeg gaat nu ook iedere kleuter telkens door die deur naar de speelgoedboxen. Simpel en snel het probleem opgelost.

En dan afgelopen maandag ... Een grote verrassing voor iedereen. Afgelopen week was opa Josy van Enora even op bezoek geweest in de klas omdat de juffen nog een verzoekje voor hem hadden. De kleuters en de juffen wilden graag een echte houten zitbank waar Olaf, Jaap Schaap en Bo de Beer konden op zitten. Of andere vrienden van de kleuters en Olaf zoals de egeltjes. Opa Josy zou dat wel voor ons maken. Een voorontwerp had hij al klaar, alleen de juiste maten van Olafs billen waren er nog nodig. Dus de juffen dachten:"Wat fijn! Binnen enkele weken hebben we misschien een echte zitbank." Maar niets was minder waar. Opa Josy stak onmiddellijk de handen uit de mouwen en begon te meten, te zagen en te schuren en maandag kwam Enora tot grote verbazing van iedereen met de superknap gemaakte 'Olafbank' aan. Echt een zitbankje om jaloers op te zijn omdat de juffen er zelf niet op kunnen gaan zitten! Een hele dikke 'dank u wel' opa Josy! Ons Olafhoekje is nu compleet en we geven je bij deze een dikke knuffel en een eervolle vermelding op onze klaswebsite.

Fien van het 6de leerjaar kwam ons dan weer verrassen met een leuk Olafkaartje. Bedankt Fien! Onze verzameling wordt zo weer wat uitgebreider.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • De juf legde uit dat de klas een mooie zitbank voor Olaf had gekregen waarop een kleuter zei:"Is die zitdinges alleen voor Olaf?"
 • Een kleuter vroeg:"Juf, mag ik ook met de knakkers spelen?" Dat zijn dus onze notenkrakers.
 • Iemand had een splinter in de hand en de juf zei:"Ik zal die splinter wel vangen en dat doet geen pijn" waarop de kleuter zei:"Die kan toch niet vliegen!"

Herfst 1.JPG

Het gebeurt niet vaak, maar het is de juffen gelukt om foto's te maken van echte kabouters. Ja ja, onze klas had er 2 op bezoek. En het gebeurt ook niet alle dagen dat we echte kabouterspulletjes kunnen zien zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/QpXx9v9tdodhWtcKA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:32 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-16

MAANDAG ZIJN WE ER WEER ... MET THEMA 'HERFST' DEZE KEER ! ! !

Maandag kwamen de kleuters naar school met een extra gevulde boekentas. Iedereen had een banaan en een reep chocolade bij. We gingen dan ook aan de slag voor een heerlijk tussendoortje. De kleuters mochten de bananen in grote stukken snijden en de juf smolt ondertussen de chocolade op een veilige afstand. Even de bananen in de chocolade dopen en op een bordje leggen. Na enkele uren in de koelkast konden de kleuters van de overheerlijke bananenlollies snoepen. De chocolademondjes waren het bewijs dat het hen gesmaakt heeft. In een mum van tijd was alles op. Van de chocolade die er nog over is, maken we binnenkort nog eens iets lekkers.

De overige bananen kwamen goed van pas om voor de eerste keer bananenconfituur te maken. Even wat opzoekwerk doen en thuis wat recepten proberen. De persappelsienen en de citroen konden nu ook gebruikt worden. Wat chocoladekorrels en geleisuiker kopen en de kleuter-confituurpotjes konden gevuld worden.  Blijkbaar vonden de kleuters dit receptje erg lekker.

Maandag kwam juf Alda ook even langs in de klas om de fluo-driehoekjes op te halen. Ze maakte vakkundig een lintje aan de voor- en achterkant van de hesjes zodat ze nog beter passen. Dank u wel voor al dit werk juf Alda!

Dinsdag hadden we een drukke dag op ons programma staan. 's Voormiddags gingen we iets lekkers maken om kracht op te doen voor onze herfstwandeling 's namiddags. Met de meegebrachte bananen en aardbeien gingen we fruitsmoothies maken. Het snijwerk was voor de kleuters die het fruit in kleine stukjes sneden. Daarna werden de stukjes banaan, een flesje fruitsap en een potje magere yoghurt samen in een kom gedaan en gemixt tot een lekkere smoothie. Zo maakten we 3 porties: bananensmoothie, aardbeiensmoothie en bananenaardbeismoothie. En 3 keer was de kom helemaal leeg. Een leuk en gezond drankje om ook thuis eens te maken. 

's Middags trokken we de laarzen aan en gingen we samen op stap met de andere kleuterklassen. We wandelden naar het bos van de papa van Ziggy achterin de Groenstraat. Voordat we in het bos kwamen, passeerden we eerst de geitjes in de wei die nieuwsgierig kwamen piepen. Daarna konden de kleuters fijn ravotten en spelen in het bos. Ze raapten eikels, blaadjes en takken voor in de klas en iedereen ging op zoek naar de grootste of zwaarste tak. Ieder gaatje en holletje werd aandachtig bestudeerd om te zien of er toch maar geen kaboutertje zou komen piepen. We vertrokken tijdig terug naar school, want de bel werd vandaag 5 minuutjes vroeger geluid voor 'Saved by the bell', om even stil te staan bij het feit dat elk kind ter wereld recht heeft op kwaliteitsvol onderwijs. 

Woensdag hadden we een pedagogische studiedag en was het ook 'Dag van de leerkracht'. Het oudercomité trakteerde alle leerkrachten op heerlijke chocomoussetaart, gateau en petit-beurre-koekjes. Bedankt Evie en Cindy om zoveel tijd te steken in de heerlijke traktatie. Meester Jos had een mooi wenskaartje gemaakt en haalde op het einde van de vergadering enkel flessen Cava uit de koelkast. Bedankt meester Jos!

Ineens zijn de kleuters in ons klasje ook 'bezeten' om te kunnen schrijven zoals 'grote mensen'. Vandaar dat de juf nog enkele werkjes aangeboden heeft om de schrijfmotoriek te stimuleren. Er werd gekleurd, getekend, geschilderd en heel veel gewerkt.

Tijdens ons godsdienstmoment werkte de juf deze week uit het boekje Naomi. Hier stond het verhaal van 'Het verloren schaap' in en een mooi knutselwerkje. De schaapjes werden gekleurd en de wol werd gestempeld. Het knip- en plakwerk was voor de juf. Volgende week werken we nog even verder rond dit thema en gebruiken we de dikke duimen bij het verhaal. In de loop van de week krijgen de kleuters dan hun schaapje mee naar huis om thuis de goede voornemens verder te zetten. De dikke duimen werden mooi gekleurd en de kleuters zullen wel uitleggen hoe je er mee moet werken.

Donderdagnamiddag was juf Alda weer van de partij om de eerste foto’s voor onze jaarkalender te maken. Juf Alda, bedankt dat we weer een beroep op je konden doen. Zo zie je maar ... We kunnen je niet missen.

De laatste levering voor onze nieuwe speelgoedkast is ook gebeurd. We mankeerden nog enkele speelgoedbakken. Nu zit de kast vol met bakken die de kleuters zelfstandig kunnen uithalen om mee te spelen.

Vrijdagnamiddag kwamen de dames van het 5de en 6de leerjaar een handje toesteken in ons klasje. Ze hielpen met het uitknippen van de duimpjes, werkten met de Smartmax en de Magnetico. Ze leerden enkele kleuters puzzelen en mochten daarna nog even in de andere hoeken spelen met de kleuters. Ook het werken met de schakels is niet zo simpel voor de allerkleinsten, maar met een beetje hulp lukt dit wel. Bedankt dames, jullie werkten als echte kleuterjuffen.

Nog enkele grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben ziek en moet micamentjes nemen in mijn mond."
 • Op de Dopido-puzzel staat een egel die gemaakt is van een halve appel, druiven op een stokje en een kerstomaatje als neus. Een kleuter kwam zeggen:"Juf, kijk! Dat is een cactus. Die kan je toch niet opeten he?"
 • Bij de woordkaartjes is er een kaartje met een stuk kaas op. Toen juf Wendy vroeg wat dat was, zei een kleuter:"Dat is het eten van de muis."

Fruit.JPG

Ondertussen zullen alle fruitafdelingen wel leeg zijn door onze 3 weekjes rond fruit. Maar het zijn wel gezonde weekjes geweest. Vooral afgelopen week is een lekker weekje geweest zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/NmK2tghkEhx38PHZ6

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

11:09 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-10-16

LEKKER FRUIT, EET EEN APPEL OF EEN PEER, DAT IS ZO GEZOND MENEER ! ! !

Bij het begin van onze 'Fruit uit verre landen-week' brachten de kleuters kiwi’s, appelsienen, bananen en mandarijnen mee. Wat een leerrijk thema voor de 1ste kleuterklas. Het proeven kwam op nummer 1, maar het tellen en de nieuwe woorden werden al spelend aangebracht. Ook het aftelrijmpje 'Alle indianen schieten met bananen' vonden de kleuters leuk.

Om het geheugen te trainen, speelden we een pottenmemory met fruit. Na enkele keren oefenen konden sommige kleuters dit alleen spelen met een vriendje. En natuurlijk speelden we het spel met de kleurenwormpjes en de appeltjes ook nog enkele keren.

We hadden het deze week ook over onze toverwoorden 'alstublieft' en 'dank u wel', eten met het mondje dicht en op de deur kloppen als je ergens binnen gaat. Hierbij kwam de juf op het ludieke idee om de deurbel van Samson na te bootsen met 'Kloppen aub, de bel doet het niet!' Hoeveel kleuters, maar ook kinderen van het lager onderwijs al stiekem zijn komen controleren of de bel het echt niet doet is gewoon grappig. Maar het werkt wel!

Deze week hebben we ook de nieuwe fluovestjes gekregen. Kleine handige fluodriehoeken zonder die vervelende klittenband die in de kleding blijft hangen. We gaan er wel nog een kleine aanpassing aan proberen te doen zodat de fluodriehoeken beter blijven zitten. Bij deze een dikke 'dank u wel' aan het oudercomité voor de sponsoring.

Op dinsdag hebben we met het busje een kleine uitstap gemaakt naar de bibliotheek van Hoeselt. Juf Lutgarde kwam speciaal tijdens haar vrije dag terug naar school zodat de kleuters 2 juffen hadden als begeleiding. We hebben er boeken uitgeleend over het thema fruit, herfst en grootouders. We kozen ook enkele boeken met gekende verhalen. De kleuters hebben nu weer veel nieuwe boeken om in te kijken en te 'lezen' in de klasbibliotheek. Ook een aanrader voor alle ouders om samen met de kleuters eens een bezoek te brengen aan de bib.

We mochten deze week niet alleen fruit proeven, maar maakten ook weer enkele werkjes zoals een tros wijndruiven kleuren, vrij tekenen en kleuren. De Dopido puilde ook nog uit van de werkjes. Dus alle hens aan dek en werken maar. Met scheerschuim en rode verf maakten we een mousse om mee te verven en op 1, 2, 3 rook onze klas ook bijzonder fris. We creëerden zo een coupe aardbeienmousse en versierden het potje ook nog met de verfdotters in de juiste kleur natuurlijk. Er was ook nog een gemakkelijk werkje. Wie eet wat? Dit vonden de kleuters geweldig en de juf beloonde hen met een sticker op hun werkblad. Het versje uit Dopido vrij kleuren was dan weer wat moeilijker wegens de kleine gedetailleerde prenten, maar daar werken we volgende week verder aan. Het is wel een heel mooi versje over beleefdheid.

Ons 1ste werkje werd van de wasdraad gehaald en dus moest er een nieuw komen. De kleuters mochten een appel knikkerverven en een wormpje geel kleuren. Die knikkerbakken zijn toch altijd een succes. De juf bleef dan ook enkele uurtjes langer op woensdagnamiddag om alles mooi uit te knippen en af te werken. De appels met wormen hangen nu vrolijk aan onze wasdraad te bengelen.

Vrijdag hadden we extra veel hulp in de klas. In de voormiddag kwam er een meester-stagiaire LO langs om eens een kijkje te nemen in de klas en met de kleuters te spelen. In de namiddag mochten er weer enkele leerlingen van meester Steven komen om de kleuters te helpen met de magneten en daarna nog 5 minuutjes vrij te spelen. Wat doen die leerlingen dat graag en goed. Het is blijkbaar toch wel plezant in onze klas.

Deze week kregen we ook nog een groot pak voor onze klas. De kleuters waren uiterst nieuwsgierig en mochten het pak zelf open doen. Dat was heel moeilijk en duurde ook wel even. Maar joepie ... Er zat een mooie nieuwe kast in. Nu kan de juf nog beter en duidelijker het speelgoed sorteren. Nog even wachten op de kleine bakken en de kast is volledig in gebruik. De kast was loodzwaar en moest ook nog op de juiste plaats gezet worden. Dus sprak de juf de spierballen van alle kleuters aan om de kast te helpen verschuiven tot hij op de juiste plek stond. Achteraf werden de kleuters beloond met een lekker koekje.

En wisten jullie ook dat meester Steven enorm populair is in onze klas? De laatste dagen 'spelen' de kleuters dan ook meester Steven in de klas. Na de speeltijd roept hij 'De tweede bel hoor ik wel' en dan steekt hij alle flesjes en koekendozen die op de speelplaats zijn blijven liggen in de lucht zodat de rechtmatige eigenaar zou reageren en zijn spullen opruimt. Voor het opruimen bij ons in de klas begint, doen de kleuters meester Steven na. Jammer, maar toen juf Lutgarde begon te filmen, hielden ze zich een beetje in. Maar toch het vermelden waard.

Een dikke 'dank u wel' aan de oma van Jonathan. Zij bezorgde ons 'lampionnetjes' en maïs om bij het thema herfst de klas te versieren.

Enkele grappige uitspraken:

 • De juf testte de kleuters op hun kleurenkennis. Telkens als er een rood dopje lag, zei een kleuter 'Standaard'. Zo te zien een hevige supporter op kleutermaat.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik wil ook een rots druiven kleuren.'
 • Een kleuter zei:"Juf, ik eet alle dagen korstjes, dan word ik heel sterk." Toen de juf de nieuwe kast wilde verschuiven, vroeg ze hulp aan de kleuters waarop die ene kleuter tegen de juf zei:"Maar jij moet ook korsten eten hoor!" De juf antwoordde:"Ik ben al oud en niet meer zo sterk" en de kleuter reageerde met:"Eet jij dan wel korsten?" De juf antwoordde:"Natuurlijk he!" waarop de kleuter zei:"Ja, dan ben jij flink!"

Neem zeker een kijkje onder dit bericht. Daar kunnen jullie de nieuwe kalender van oktober vinden.

Uitheems fruit.JPG

Wat hebben we gesnoept afgelopen week! Gezond gesnoept natuurlijk! Altijd fijn om ook eens een leerrijke, maar vooral lekkere week te hebben in de klas. Dat het gesmaakt heeft, kunnen jullie zien op de foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken:

https://goo.gl/photos/P4wnP6169nVgQTHK8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:28 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KALENDER OKTOBER 2016

Het eerste maandje van het schooljaar zit er al op. Wat gaat het toch snel! Hoog tijd om de nieuwe kalender van oktober hier te plaatsen. Deze maand hebben de kleuters 2 woensdagjes vrij wegens een pedagogische studiedag op 5 oktober en een facultatieve verlofdag een weekje later. Als de weergoden ons goedgezind zijn, gaan we dinsdagnamiddag op herfstwandeling. Fingers crossed dus! Op dinsdag 18 oktober kunnen de kleuters genieten van de workshop 'Wat is er aan de hand in Viesvuilland?', een educatieve workshop van Fost Plus over het sorteren van afval. En voor we het dan goed en wel beseffen zijn we 4 weekjes verder en staat de herfstvakantie al voor de deur. 

02 Oktober.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:26 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-16

FRUIT IS LEKKER EN GEZOND, IK EET MIJN BUIKJE ROND!

Maandag leerden we over het fruit dat de kleuters hadden meegebracht. Enkele appeltjes en peren en dikke, rode aardbeien. We leerden ook de juiste woordenschat zoals het kroontje, steeltje, klokkenhuis met pitten en de schil. Het vergelijken van de appelen en de peren verliep vlot. Het proeven des te meer. Zelfs kleuters die zogezegd geen fruit lusten, proefden van het fruit en vonden het zelfs lekker.

Daarna mocht iedere kleuter op zijn of haar manier een fruitmand kleuren. Iedereen deed zijn best. Zo waren we de fruitweek goed gestart. We gingen ook al dadelijk aan de slag met de werkjes uit Dopido. De juf kleefde een prent van een kindje met een fruitschaal op een grote karton. De kleuters mochten er 6 fruitprentjes bij kleven. Daarna kwam de 1-1-relatie en moesten de kleuters het fruit in de schaal verbinden met de opgekleefde fruitprentjes. Amai, dat hebben onze kleuters heel goed gedaan!

Dinsdag was het appeltjesdag in de klas. De appels werden erbij genomen en uitvoerig bekeken en besproken. Ook het proeven mocht niet ontbreken. De juf schilde de appels en toverde zo een lange schilslinger tot grote verbazing van alle kleuters. De wijsvingers gingen aan de slag om een tekening van een appel of peer te vingerverven. 

Namiddag trokken we de laarzen aan om naar de perenboomgaard te wandelen. Maar ons plan om peren te rapen viel in duigen. De boer was net bezig met het besproeien van de peren waardoor het peren rapen niet kon doorgaan. Evie, mama van Jorre en Sebastiaan, schoot ons te hulp en bood ons aan om bij haar thuis in de tuin te gaan spelen. Met een trampoline, glijbaan, kleine en grote traktoren en allerlei speelgoed om mee te spelen was er genoeg om de kleuters zich te laten uitleven. We mochten er ook picknicken zodat het toch nog een fijne namiddag is geworden. 

Woensdag gingen we de eerste keer sporten in de Kimpel. Er was voor ieder wat wils: een grote trampoline om te springen, ballen om mee te gooien en voetballen, moussen blokken om over te kruipen en nog veel meer. Iedereen heeft zich goed kunnen uitleven en ging 's middags moe gesport naar huis.

Toen de ouders van Hannah en Marjolein hoorden dat we dinsdag geen peren hadden kunnen rapen, stelden zij voor om op donderdagvoormiddag bij de grootouders van Hannah en Marjolein peren te gaan rapen en plukken. Eerst een lange wandeling langs de Nederstraat en dan doken we tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. De bolderkar was al vlug halfvol en de tijd ging zo snel voorbij dat we ons moesten reppen om op tijd in de school te zijn. Aan deze ouders en grootouders een hele dikke 'dank u wel'!. De peren zijn echt lekker en hopelijk kunnen we er volgende week nog van smullen.

Eindelijk. Deze week konden we Eslem ook nog verwelkomen als instapper, want ze had eerst nog genoten van een fijne vakantie. Dus voorlopig zijn er 13 kleuters in de klas. Een drukke bende die heel actief is, maar ook heel goed kan werken.

Instapper Eslem.JPG

Bij het thema 'Fruit' hoort ook een leuk spel namelijk 'De vallende appeltjes'. Eerst moeten de kleuters heel veel gekleurde slakken in de boom steken. Zo leren ze de kleuren kennen en oefenen ze de fijne motoriek. Daarna doet de juf een hele lading appeltjes in de boom. Met de kleurendobbelsteen gooien en dan mogen de kleuters een slakje in de juiste kleur uit de boom halen en met wat geluk vallen de appeltjes dan uit de boom. Wat een plezant en leerrijk spel.

De juf vond ook nog een werkje om de schrijfmotoriek te oefenen voor de oudste kleuters van de kleuterschool. Maar enkele van onze kapoenen wilden dit ook wel proberen. Met een stift tekenden ze de peertjes na op de stippellijn en we kunnen verklappen dat er echte mooie werkjes bij waren. Met juf Wendy konden de kleuters nog wat fruit schilderen en ondertussen waren enkele kleuters geïnteresseerd  in de aardbeien van de juf. Tellen en proeven was de opdracht. Daarna konden we een wiskundig werkje maken waarin tellen tot 2 en tot 4 aan bod kwam.

Om de week af te sluiten, mochten de kleuters nog een keertje in de zandbak spelen. En zo zit de eerste fruitweek er al op en maken we ons klaar voor een weekje uitheems fruit.

Ook een dikke 'dank u wel' aan Evie van het oudercomité. Zij had nog wat gehaktballen over en die verdeelden we over de kleuters die dit mochten eten.

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb mijn korte benen aan." "Wat heb jij aan?" vroeg de juf. De kleuter antwoordde:"Mijn mama heeft een kleed aangedaan." waarop een andere kleuter zei:"Dat is niet waar, dat is een jurk."
 • Bij de waarneming aardbeien had een kleuter het over de spikkels van de aardbeien.
 • Volgens een kleuter gingen we wandelen naar het boorgat, dit bleek dus de boomgaard te zijn.

Inheems fruit.JPG

Wat hebben we een sportieve week achter de rug. We hebben 2 leuke wandelingen er op zitten en ook nog eens een sportvoormiddagje in de Kimpel zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/MnbsvPKWMwBCkTsu5

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:48 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-16

DAG ALLEMAAL, GEGROET, HALLO!

"Dag allemaal, gegroet, hallo!" Met dit liedje openden we onze week met als thema 'Mijn lichaam'.

Zoals beloofd posten we eerst de foto’s van ons nieuwe afvalkarretje. Het is een maatje kleiner en de kleuters kunnen er goed in sorteren.

Wat een geluk hebben we deze week gehad. Het werd nog een mooie zonnige week met echte tropische temperaturen. Daarom had juf Lutgarde Kwakje de eend nog eens uit de kast gehaald. Dat vinden de kleuters zo fijn. Hij had zelfs een 'pijntje' (krasje) opgelopen met gek doen, dus moest de juf dat verzorgen met een pleister. Jammer dat we niet meer met de waterballonnen konden spelen, want de waterpomp ontplofte zomaar toen juf Jannicke een ballonnetje wilde vullen met water of is juf Jannicke zo sterk?

De leerlingen van het lager onderwijs hadden maandag een hele namiddag 'Olympische spelen' en alle kleuters mochten even als supporters en publiek fungeren.

Uit onze eerste Dopido waren er nog allerlei prentjes overgebleven. Die werden op een blad gekleefd en de kleuters mochten dan het blad vrij versieren.

Maandagavond waren de juffen opnieuw paraat voor een infoavond voor alle ouders. Dit keer geen kleuterbillen op de kleine stoeltjes, maar allemaal mama- en papabillen die op de stoeltjes zaten. De opkomst was zeer groot. Een dikke 'dank u wel' aan de mensen van het oudercomité voor de koffie en de drank. De werking en de regels van het klasje werden uitgelegd en alle ouders mochten op de foto als aandenken voor later.

Dinsdag was het voetjesdag in de klas. We begonnen de dag met een waarneming van onze voeten en tenen. Alle kleuters mochten een heel dagje op blote voeten in de klas spelen. Dit zorgde meteen ook voor wat afkoeling bij de kleuters. De juf maakte een blotevoetenpad op kleuterformaat met zachte, harde en kriebelende voorwerpen. Zo werd er over doeken, touwen, ribbelkarton, pittenzakjes, matten en duploblokjes gestapt. De kleuters stempelden ook 2 voetjes met de verfdotters. De dag werd afgesloten met wat waterpret. De grote emmers werden gevuld met water en in de schaduw van het afdak kon er fijn gespeeld worden met bekertjes, potjes en buisjes in het water.

Voor ons godsdiensthoekje kleurden de kleuters allemaal een kindje met een 'echt' hartje. De juf kleefde er namelijk een houten hartje bovenop.

Waarneming handen werd een groot succes. De juf had dan ook vele dingen bij elkaar gezocht zoals handgel, handzeep, handcrème, nagellakjes in vele kleuren, nagelvijlen, plastieken handschoenen ... Een ganse tafel vol. Er werd bij alle kleuters die het leuk vonden een nageltje gelakt in hun lievelingskleur. Daarna stempelden we een werkje uit Dopido. Juf Wendy schilderde de handen en de kleuters konden ze afdrukken tot een prachtige bos bloemen. Er was ook nog een werkje waarbij de dikke duim in de lucht ging als de kleuters juist konden vertellen wat er op de prenten stond. We leerden ook over de zintuigen en probeerden ze bij het juiste prentje te kleven. Een hele opgave voor sommige kleuters.

Op donderdagnamiddag mochten de kleuters buiten een uurtje afkoelen. In de klassen was het erg warm en de juf vulde vele emmers met water. Een grote doos kosteloos materiaal werd uitgehaald en de waterpret kon beginnen.

Van een lieve mevrouw van een Bocholtse winkel had de juf voor alle kleuters een koeienmemobord gekregen. Hierop probeerden de kleuters hun eigen hand na te tekenen. Dat was niet zo simpel als gedacht werd. Maar wel een leuk kunstwerkje om mee naar huis te nemen.

Omdat de juf voor techniek materialen met magneten besteld had, mochten enkele leerlingen van meester Steven komen helpen met leuke constructies te maken en zo ook de kleuters wegwijs te maken met deze voor hen nieuwe technieken van aantrekken en afstoten. Bedankt beste jongens en meisjes, jullie hebben dat supergoed gedaan en mogen zeker nog een keertje terug komen.

En dan de verrassing van de week ... Een eervolle vermelding voor de opa van Enora. Op de infoavond had de juf de rituelen van Olaf uitgelegd. ‘s Morgens mogen de kleuters hem uit zijn bedje halen en dan mag hij op de kast zitten om te kijken wat de kleuters doen. Vorig jaar heeft de juf nog fors geïnvesteerd in een nieuwe Olaf-aanwezigheidskalender, een Olaf de giraf-plein-banner en een Olaf-weerkalender en natuurlijk een mooi houten bedje op giraffenmaat. Maar een houten tafeltje en een stoeltje waar de billen van Olaf op pasten waren blijkbaar onvindbaar. Tot de juf een mailtje kreeg van de ouders van Enora dat opa Josy wel iets wilde maken voor Olaf. En enkele dagen later kwam Enora zo fier als een gieter naar school met een op maat gemaakte stoel en tafel. Gewoonweg super! De kinderen waren blij, Olaf was blij, maar de juffen die bezeten zijn van hun klasmascotte nog veel meer. Lieve opa Josy, een hele dikke 'dank u wel' voor al die moeite en de prachtige meubeltjes! Daarom hebben de kleuters ook een mooi kleurboekje voor hem gemaakt als bedankje. 

Ook een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Arne en Yuna Charlier. We kregen Duplo van Hello Kitty en mooie spulletjes voor onze boerderij. De kleuters waren er heel blij mee. De tractor was zeker hun favoriet.

Wat hebben we weer enkele grappige uitspraken gehoord:

 • We leerden over de ogen. De juf vroeg wat die haartjes aan de ogen zijn waarop een kleuter zegt:"Dat zijn de lenzen van mama." De juf begon te lachen en de kleuter zei:"Ja, dat is zo. Een bril is om te werken en lenzen zijn om naar het feest te gaan."
 • Op de Olaf-agenda van 2017 van de juf draagt Olaf een grote blok. Een kleuter had dit gezien en zei:"Juf, Olaf draagt een grote bloksteen."

Mijn lichaam.JPG

Na een weekje thema 'Mijn lichaam' kennen de kleuters hun lichaam van top tot teen. Het hoogtepunt van de week was natuurlijk het blotevoetenpad. Iets simpel, maar leuk om ook eens thuis uit te proberen. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 4 filmpjes bekijken van het blotevoetenpad, het spelen in de klas en ons technieknamiddagje met het 6de leerjaar:

https://goo.gl/photos/fLYqrFgkMBc66vFU8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

10:33 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-09-16

WEEKJE 2 IS GEDAAN EN NU KOMT WEEKJE 3 ER AL AAN!

We begonnen de week met een leuke Olaf-verrassing. De juf kreeg de nieuwe Olaf-agenda van 2017 van Ine om in het verzamelhoekje te zetten.

Daarna gingen we verder met werken en leren. We bezochten alle klassen en maakten kennis met de vele juffen en de meesters. Ja, ook op het bureau van meester Jos, onze nieuwe directeur, waren we welkom. Nu weten de kleuters ook waar die 'woont'. De secretaresse was weer druk in de weer met het vele papierwerk. De kleuters stelden zich toch vragen bij de speelhoekjes en de keukentjes, de blokken ... die ze in de lagere klassen niet zagen. Daarna kwam de speelplaats aan de beurt. Waar moet iedereen in de rij staan? Welke kleur hebben de stippen, voetjes en rondjes? We bestudeerden grondig het grote hek, de rijen voor het plein, de brug en het middageten.

De juf controleerde samen met de kleuters de vuilbakken. Was er wel goed gesorteerd? Ondertussen kunnen onze kleuters alweer perfect sorteren in de afvalbakjes van de klas. Ze weten ook in welke container de kleine afvalbakken leeg gemaakt moeten worden. Wat een knappe kleuters. Ook een dikke 'dank u wel' aan de papa van de juffen, want hij maakte tijdens de vakantie een gloednieuw afvalkarretje voor de klas en ook eentje voor juf Kris. We zullen volgende week enkele foto’s posten.

Tijdens de waarneming rond boekentassen liet iedereen trots zijn/haar boekentas zien, want sommigen hadden tijdens de vakantie een nieuwe gekregen. De ene voelde al zwaarder aan dan de andere, waardoor we ook nieuwsgierig waren geworden van wat er allemaal in zit. In de kleine doosjes zagen we vaak een lekker fruitje of koekje zitten en in de boterhamdozen zaten boterhammen of sandwiches. Het zag er allemaal even lekker uit! Nu weten de kleuters ook van wie welke boekentas is. 

Daar we alle werkblaadjes uit Dopido willen benutten, hebben we samen een woordkaartjesdoos gemaakt. De kleuters kleurden daarvoor enkele tekeningen om het deksel te versieren. Iedere maand steken we daar de nieuwe kaartjes in en de achterkant van de kaartjes kan als puzzel gebruikt worden. Dus dubbel leerplezier.

Om niets van het boekje verloren te laten gaan, spendeerde de juf haar vrije woensdagnamiddag om een mooie bewaarpot voor zakdoekjes, tutjes of wasco’s te maken. En Olaf mocht op het deksel staan.

En nog meer werkjes deze week. Alle kleuters schilderden een boekentas uit Dopido in hun lievelingskleur. De knuffelbeer mochten ze dan weer bruin stempelen met een schuursponsje. Met een speelgoedautootje en zwarte verf maakten de kleuters sporen op de weg. Om de klas nog mooier te maken voor de infoavond van komende maandag schilderden de kleuters een boekentas en plakten ze prentjes er op van spullen die in de boekentas horen. Nog een touwtje aan de boekentasjes en de draad werd weer in dienst genomen.

Verrassing alom vanmorgen. De juf had van haar klasbudget Smartmax en Magformers gekocht en dit om 'techniek' in de 1ste kleuterklas te stimuleren. Sommigen dachten dat ze echt konden toveren met het speelgoed, maar de magneten moeten juist op elkaar staan. Super speelgoed en ook nog leerrijk.

Dan nog ons 'grijze themakoffertje'. Deze week heeft het koffertje thema 'naar school'. Spannend om te gluren in het koffertje en een perfecte taalactiviteit, want de kleuters kunnen veel vertellen over het geheime koffertje.

Met dit mooie zomerweer hadden alle kleuterjuffen besloten om met de kleuters te gaan picknicken achter opvang de Dolfijn. De bolderkar werd gevuld met ballen en fietsbanden om mee te spelen. Het werd een warme, plezante en speelse namiddag. Een welverdiende afsluiter van de drukke week.

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter noemde de nieuwe directeur meester Janjos.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een nieuwe drinkbus, want ik wil zo groot worden als uw drinkbus!" De juf heeft natuurlijk een grote drinkbus met water om het goede voorbeeld te geven. 
 • De juf gaf wat uitleg bij het nieuwe speelgoed en de magneten. Daarop zei iemand:"Mijn mama zet daar de soep in om op te warmen."

Weer naar school 3.JPG

Het leek wel vakantie afgelopen week met die zomerse temperaturen, maar dat hield ons niet tegen om ook nog wat te werken en leren in de klas. We gingen op verkenning in school, maar ook een picknick met de andere kleuterklassen stond op het programma zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/L5jNoGAjn5pWCU4n9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:06 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |