14-02-18

HAPPY VALENTINE ! ! !

14 februari vandaag ... Valentijn! Aangezien deze dag tijdens de krokusvakantie valt, hebben juf Lutgarde en juf Jannicke zich bezig gehouden met een kleine verrassing voor vandaag. Hebben jullie de envelop al geopend? 

Dus veel liefs op Valentijn van jullie kapoentje klein! Geniet ervan!

P1420189.JPG

P1420188.JPG

09:00 Gepost door Juf Lutgarde in Allerlei | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-02-18

DE KROKUSVAKANTIE GAAT VAN START, DAT IS WEL HEEL APART ZO ZONDER JUF LUTGARDE !

Maandag 5 februari was een normale schooldag, maar niet voor Jesse. Dit was de eerste schooldag voor hem. Met een mooie boekentas was hij klaar om naar ons klasje te komen. Nadat hij wist welk herkenningstekentje hij heeft en waar zijn plekje is op de gang, ging hij op verkenning in de klas. We wensen hem veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen!

P1150081.JPG

Maandagmorgen lagen er ballonnen in de kring. Eerst mochten de kleuters er vrij mee spelen en daarna mochten ze zelf een ballon proberen op te blazen. Dat bleek toch niet zo gemakkelijk te zijn. Soms vlogen de ballonnen weg en ze maakten ook gekke geluidjes. De oren deden er zelfs pijn van. Na de speeltijd mochten de kleuters iets geks doen. De kleuters gingen stempelen. Nee, niet met stempels, maar met de ballonnen. 

Dinsdag had juf Jannicke allerlei gekke spullen bij. Een grote bril, een gekke hoed, een rode neus, reuzegrote schoenen ... Van wie zouden die spullen zijn? Even later was juf Jannicke verdwenen, maar zat er plots een gekke clown in de klas. Wat vonden de kleuters dat grappig! Iedereen wilde ook wel eens zelf een clowntje worden. Vooral de grote bril vonden ze grappig, want die schoof telkens van hun neus. Aangezien we geleerd hadden hoe een clown er uitziet, zou het werkje ook geen probleem vormen. De kleuters kregen een leeg clownsgezicht en moesten het hoedje, de ogen, neus en mond op de juiste plaats plakken. Om de dag af te sluiten, speelde de juf Tik Tak over carnaval.

Op woensdag stond er een doos in de kring die geluid maakte. Al snel ontdekten de kleuters dat er allerlei muziekinstrumentjes in zaten. Eerst mochten de kleuters ermee experimenteren en daarna speelden ze het spelletje 'dirigent'. De juf was de dirigent. Als ze Mieneke poes liet zien, mochten ze heel veel muziek maken. Als ze Mieneke poes niet zagen, moesten de instrumentjes stil blijven. Daarna mochten de kleuters ook zelf eens dirigent spelen. 

Donderdag had de juf schmink meegebracht. Opeens waren alle kleuters weg, maar liepen er wel tijgers, poezen en konijntjes rond in de klas.

Ook de Doremini's werden erbij gehaald om in te werken. Zo moesten de kleuters op zoek gaan naar voorwerpen op een grote prent en deze verbinden met de kleine prentjes. Ze moesten ook aanduiden welke attributen bij een ridder horen.

Op vrijdag was er iets heel geks aan de hand. Geen kleuters te bespeuren in de kring. Maar nu zaten er prinsesjes, een brandweerman, Zorro, een dino, Marshall van Paw Patrol, Bumba en nog andere gekke figuren in onze klas. De mama's en papa's hadden flink hun best gedaan om hun kapoen stoer, lief of schattig te verkleden op deze dag. 's Namiddags vierden we carnaval in de zaal met de nodige muziek en lekkere chips. Zo kon iedereen al dansend en feestend de krokusvakantie inzetten.

Onze Olaf-collectie is ondertussen ook weer een beetje groter geworden. Toevallig was juf Jannicke op internet Jaap Schaap en Olaf tegengekomen in sleutelhangerformaat. Zonder dat juf Lutgarde het wist, werden de diertjes opgestuurd vanuit Nederland. Weer enkele vriendjes rijker van Leendert Jan Vis.

Tijdens de voorbije weken heeft juf Lutgarde veel aan de klas, de kleuters en Olaf de Giraf gedacht. Hopelijk kan ze er nu weer voor enkele maanden tegenaan gaan. Ze werd ook erg verwend door vele sms'jes, mails, kaartjes van ouders, kleuters en de collega's. Een dikke 'dank u wel' aan Ella-Noor en haar mama Kirsten voor de mooie verrassing die op een morgen geleverd werd. De wensballon en het kaartje hebben een mooie plaats in de woonkamer gekregen. 

Ondanks alles is het moeilijk om stil te zitten voor juf Lutgarde. Ze heeft al enkele leuke ideetjes gezocht voor een verrassing binnenkort en voor Pasen en Vaderdag werden ook al ideeën verzameld. Het idee voor het schoolfeest is uitgewerkt en de kledij besproken. 

We wensen iedereen een fijne krokusvakantie toe en zien jullie graag allemaal terug op maandag 19 februari!

FQVK9940.JPG

Het is een knotsgekke week geweest met als hoogtepunt het carnavalsfeest op vrijdag. Wat was het leuk om alle kleuters verkleed te zien rondlopen in school. Terwijl jullie hier de foto's kunnen bekijken lassen we een weekje rust in voor ons fototoestel:

https://photos.app.goo.gl/Ak3RPavt1t8UvLea2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

18:29 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Kleuters, Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-18

ROOD, GEEL EN GROEN ... HET IS BIJNA CARNAVAL EN DAN MOGEN WE AL EENS HEEL GEK DOEN ! ! !

Met nog 2 weekjes voor de boeg begon afgelopen week wel een beetje raar. Maandagmorgen was juf Lutgarde nergens te bespeuren op de speelplaats. En jammer genoeg zal ze niet meer aanwezig zijn tot aan de krokusvakantie. Ze mist de kleuters en haar klas en kijkt er naar uit om na de krokusvakantie opnieuw aan de slag te gaan. En de kleuters missen haar ook hebben we al gehoord! De kleuters werden op deze dag opgevangen door juf Manuella.

Dinsdag werkten we nog een laatste dagje rond poëzie. Eerst las juf Jannicke de vele sms'jes nog voor die de mama's en papa's hadden teruggestuurd tijdens ons thema 'Post'. Vooral de grappige tekeningetjes in de berichten vonden de kleuters leuk. Met de letterstempels stempelden de kleuters zelf een gek lettergedicht. 

Vanaf woensdag ving juf Kristien de klas op. De kleuters hadden een kennismakingsdagje met haar en de klas. Ze mochten vrij spelen en ook de juf ging mee op ontdekking in de klas.

Donderdag werd ons nieuwe thema 'Carnaval' gestart. De juf had een grote doos meegebracht met een verrassing in. De doos werd geopend en wat zat er in? Allerlei maskers en hoedjes. De kleuters keken goed en al snel pikten ze er allemaal een hoedje of masker uit. Zo werden ze plots een aap, een varken, een cowboy ...

De kleuters maakten ook een schilderwerkje van carnaval. Eerst mochten ze vrij schilderen op een blad en daarna kleurden ze een clown om erop te plakken. Nog een slinger erbij en het werkje was klaar. 

Op vrijdag lagen er allerlei gekke ronde dingetjes in de onthaalhoek. De juf blies er tegen en opeens vlogen er slingertjes uit. De kleuters wilden dit ook eens proberen en dat lukte hen allemaal heel goed. Daarna mochten ze hiermee nog vrij spelen in de klas. Er werd ook carnavalsmuziek opgezet zodat iedereen de polonaise kon dansen.

De verhaaltjes rond carnaval vonden de kleuters ook heel leuk. Zo ging Anna zich verkleden als clown. Tito speelde zijn neus kwijt en ging ernaar op zoek. Hij kwam allemaal verschillende neuzen tegen: een vierkante neus, een driehoekige neus ... Maar gelukkig vond hij op het einde zijn echte neus terug.

Kaartjes en veel brieven. Ze blijven maar komen. Niet te geloven hoe de mensen ons verwennen. Gisteren heeft juf Lutgarde de 417 kaartjes van afgelopen week gelezen, bekeken en indien nodig beantwoord. Momenteel hebben we dus 1889 kaartjes in onze brievenbus van 't Nederwijsje gekregen. 

Een hele speciale 'dank u wel' aan alle afdelingen van het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder, 112, politie en brandweer van Leuven, Aarschot, heel Vlaams-Brabant en alle omliggende hulpdiensten en ziekenhuizen die blijkbaar om ter meest kaartjes geschreven hebben. Een hele dikke pluim voor de kinderafdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis, want deze begeleiders, verpleegkundigen en kinderen maakten zomaar eventjes 24 supermooie Olafjes. Bedankt! Ze krijgen een mooi plekje in de klas. De juffen zullen met lekkere snoepjes trakteren!

Onder dit bericht kunnen jullie ook de nieuwe kalender van februari vinden.

UCXU1683.JPG

Afgelopen week kon je al eens een aapje, clown, piraat of prinses bespeuren in de klas. En gek doen hoorde er natuurlijk ook wel bij. We zijn benieuwd of jullie de kleuters herkennen met hun vermomming op op de foto's:

https://photos.app.goo.gl/V875E69WNbERzkGY2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:15 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

KALENDER FEBRUARI 2018

Februari is ondertussen al 3 dagen bezig, dus dat wordt tijd om hier de kalender van deze maand te posten. Met nog een weekje school te gaan tot aan de krokusvakantie gaan we er nog een knotsgekke week van maken. Op vrijdag mag iedereen met zijn gekste, coolste of grappigste verkleedkleren naar school komen, want 's namiddags gaan we carnaval vieren in school. Al dansend en swingend zetten we zo de krokusvakantie in. Na een weekje vakantie gaan we onze 2 jarigen van februari vieren, want Jelle en Simon worden binnenkort een jaartje ouder. Op maandag 26 en dinsdag 27 februari houden we van 18.30 tot 20u een voorverkoop van kaarten voor ons schoolfeest.

06 Februari.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

18:43 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-18

1, 2, 3, 4 ... hoedje van papier!

Kranten scheuren, ermee spelen en een zwembad maken is fijn. We wilden ook eens zien wat de ouders met de kranten konden maken. Dus huiswerk voor de liefhebbers. Er zaten echt wel mooie kunstwerkjes bij. We versierden er de vensters mee zodat iedereen er van kon genieten. 

Maandag kwam ook ons postpakket uit Nederland toe in de klas. Het tweelingsbroertje van midi-Olaf was aangekomen. Super! De kleuters zijn er verzot op. Zelfs de leerlingen van de hogere klassen komen regelmatig naar de Olaffen kijken. 

We hadden ook 'super-post' gekregen. Enkele reuzenwenskaarten om over te leren. Eentje kon een mooi deuntje laten horen en ja hoor ... de andere was met 'een echte Olaf'. De kleuters kennen ondertussen ook al het verschil tussen de echte Olaf en een giraf.

Deze week was een onvergetelijke postweek. Eerst kregen we een kaartje uit Wenduine, uit Kortrijk, uit Verviers, uit Brussel, zelfs uit Frankrijk met de allerliefste groeten voor ons klasje en speciaal voor Marie. Mijn lieve vriend, Rudi Aerts, papa van Sebastiaan en Jorre, had voor ons de grootste verrassing in petto. Wij kregen van hem inderdaad post vanuit Shanghai, al bleek dat niet zo simpel om daar te vragen om een kaartje naar België te sturen. Maar een man als Rudi krijgt alles opgelost. Een hele dikke 'dank u wel' van ons allemaal. Dit is ook het kaartje uit het verste land ooit. De kleuters vroegen waarom er getekend was op de brief, maar dat was Chinees. Er was onverwachts veel interesse voor die brief, de briefomslag en de mooie kaart. Samen beslisten we om ook Chinees te gaan schrijven. Bekijk de foto’s maar eens goed hoe flink de kleuters Belgium met Chinese tekens konden schrijven. Hopelijk heeft de juf dat goed 'voor geschreven' voor hen.

We werden 2 weken geleden ook onverwachts gecontacteerd door Fred Peeters, reporter van Het Belang van Limburg. Hij heeft een heel mooi artikel geschreven voor de krant. Bedankt ook aan de fotograaf voor de leuke foto. We hebben al heel veel complimenten gekregen en heel belangrijk ... Er komt opnieuw veel post aan in ‘t Nederwijsje. Bedankt 'Belang van Limburg', bedankt 'Duizendpoot', jullie zorgen mee voor het ongelofelijke succes van ons thema. Niet te geloven maar echt waar, deze week stond de teller op 1.472 stuks post en dan te weten dat er dit weekend nog veel post in ‘t Nederwijsje zal aankomen vanuit de regio Leuven, Vlaams-Brabant en Aarschot. Een brievenbus vol hebben ze mij beloofd, dus we zullen zien! Ondertussen hebben de kleuters ook de kaartjes en brieven die zij kregen in de klas mee naar huis mogen nemen. Sommigen gingen naar huis met een boekentas vol enveloppen. 

Omdat we extra veel postkaarten hebben, mochten de kleuters naar hartelust postkaarten in 2, 3, of 4 stukken knippen om mee te puzzelen. Op het einde van de dag mochten de kleuters die dat wilden de puzzelstukken mee naar huis nemen. De brievenbussen bleven de kleuters ook boeien, daarom hebben we er ook nog eens foto’s van gemaakt.

Nadat de kleuters vorige week met de laptop mochten werken, was de smartphone deze week aan de beurt. En gek genoeg wisten veel kleuters dat mama's en papa's er veel mee bellen en ook berichtjes sturen, maar dat je er ook foto's mee kan maken. Dus dat gingen we zelf even proberen. Eerst mochten de kleuters een selfie maken en daarna mochten ze grappige emoticons in een berichtje typen voor mama en papa. De juf heeft vele sms'jes teruggekregen van de ouders, dus die gaat de juf komende week voorlezen in de klas.

Op dinsdagnamiddag is juf Lutgarde regelmatig in het 1ste of 2de leerjaar te vinden. De kinderen mogen dan samen met haar werkjes maken, knutselen, leren over de sneeuwman en de winter ... en als beloning wilden ze nog eens even in de 1ste kleuterklas gaan kijken. Voor al deze leerlingen een dikke duim, want ze zijn echt wel flink tijdens die werk- en leeruurtjes. Maar ze wilden ook nog eens op de klaswebsite staan, vandaar de foto van het 2de leerjaar. Volgende keer mogen de leerlingen  van het 1ste leerjaar pronken op de website. 

Woensdag zijn we weer gaan sporten in de Kimpel. Het was de hoogste tijd om de benen weer eens los te gooien. Jammer dat er dit jaar minder materialen opgezet worden om te sporten. De kleuters konden voetballen, klimmen en springen. De touwen waren zoals steeds een succes. Zelfs de allerkleinsten genieten van zo’n dag en daar krijgen ze natuurlijk ook honger en dorst van.

Bij onze postpakketten zat er ook een peperkoekenhuisje. Alyana heeft het mooi voor ons in elkaar gezet. Wat was dat plezant. Eerst het huisje maken met de open deuren, dan de snoepjes kleven. Een nachtje laten drogen en daarna konden de kleuters er van smullen. Iedereen vond het lekker. Bedankt lieve mensen! Iedereen weet blijkbaar dat de juffen en de kleuters graag lekkere dingen eten. Opa Tuur, Hilde en Matice hadden een namiddagje de handen uit de mouwen gestoken en lekkere cupcakes gebakken. Dit was een heerlijk postpakket. Wat worden we dit jaar toch verwend. Dank u wel voor al die moeite. We wachten nu op het recept.

Op donderdag 25 januari was er gedichtendag en dat gaat verder in de 'Week van de Poëzie'. Het thema is 'Ieder moment is een gedicht'. De ouders hadden leuke versjes mee naar school gegeven en de juf had enkele gedichtenboekjes bij. Het opzet was om overal op te schrijven waar je anders niet schrijft. Bijvoorbeeld met lippenstift op een spiegel, met verf op een muur, met glasstiften op de vensters wat we ook gedaan hebben. Voor de ouders maakten we ook een mooi gedicht in de vorm van een klein knutselwerkje. Met wijsje of de boze vinger werd een hartje gestempeld en de kleuters prikten groene blaadjes. Na het thema kunnen jullie dit thuis een mooi plekje geven.

Voor onze Doremini met als thema 'Zen en yoga' hebben we ook even tijd moeten maken. We vertelden het verhaal, we maakten verschillende werkjes waaronder 1-1 relaties maken, het kindje met het juiste dier verbinden, prenten uit het verhaal zoeken, sneeuw stempelen en nog veel meer. 

De komende weken blijven we verder post ontvangen en tellen. Dit had niemand ooit durven denken. De 1500 en zelfs de 1600 liggen in ‘t verschiet. We houden iedereen op de hoogte.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

  • Een kleuter vroeg:"Juf, mogen we morgen nog Chinaas schrijven?"
  • Een kleuter zei:"Juf, mijn oma heeft gezegd dat we in de gazet staan en dat hebben gij en wij goed gedaan!" Die kinderoortjes horen en onthouden alles precies.
  • Een kleuter vroeg:"Post uit China? Is dat dan met zo'n papieren vliegtuigje of zo'n echt groot van de vakantie?"

Post.JPG

De honderden brieven en kaartjes hebben plaats moeten maken voor de leuke versjes van de mama's en papa's. Jammer genoeg hebben we geen foto's gemaakt van de reporter en fotograaf van 'Het Belang van Limburg', maar gelukkig zijn er genoeg andere foto's te bekijken. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze zingende reuzenwenskaart:

https://photos.app.goo.gl/WcsspMfAtVCcKmyD2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

22:36 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

21-01-18

DE POSTBODE, DE POSTBODE, WAT STEEKT ER IN JE TAS?

We begonnen de week met de kleren van de postbode en dit met dank aan alle postbodes waarvan we tijdelijk iets mochten lenen. De kleuters leerden over de pet, de jas, de broek, het hemd, de T-shirt, de duimeling, de posttas, de wintermutsen en de sjaal met het 'post-logo ... en natuurlijk gaf dit aanleiding tot een leuk rollenspel in de klas. Iedereen kon zelf kiezen welke kleren er gedragen werden. We leerden vele nieuwe woorden, we telden de brieven, sorteerden en moesten meten en passen welke kaarten in welke briefomslagen pasten. De kleuters tekenden zelf postkaarten, stempelden ze af en staken ze in één van de vele brievenbussen. De mooie ijzeren Olaf-brievenbus op de gang, de rode ijzeren brievenbus aan de school, de grote kartonnen brievenbus van het postkantoor, de houten Olaf-klasbrievenbus voor de tekeningen en post voor de juffen het hele jaar door, de brievenbus in het posthoekje of de zelfgemaakte brievenbussen met de smalle en brede gleuf. Keuze te over en de kleuters communiceerden hierdoor erg veel met elkaar en vroegen regelmatig hulp aan elkaar of aan de juffen.

Ook de kleuters van de andere kleuterklassen kwamen deze week nog eens langs aangezien er gesprekken waren in verband met de doorlichting.

Ondertussen is ons thema 'Post' aan ‘t uitgroeien tot een ongekend succes. En dit met dank aan heel veel lieve mensen zoals de familie Bleus uit Eigenbilzen die ons thuis persoonlijk 120 kaartjes kwam brengen, de vele kaartjes van de politie, brandweer, ambulancediensten en ziekenhuizen. De leuke pakjes met 10-tallen kaarten, stickers, ballonnen en zelfs een peperkoekenhuisje. Dit gaan we na ons thema samen in elkaar zetten en feestelijk opeten om ons succes te vieren. We kregen ook van een onbekend iemand een pak met een originele verzameling oude postzegels en postkaarten waarvoor dank.

De kleuters maken zoveel mogelijk de brieven en kaartjes zelf open en samen lezen en bekijken we de post. Maar aangezien het een gigantische massa is .... We hebben ons record bijna verdubbeld met meer dan 1300 stuks en er gaat nog veel post volgen. De juffen hebben deze week al elk vrij uur voor en na school besteed om de post na te kijken, te sorteren, indien nodig te antwoorden, te bedanken ... SUPER!!! De vele post wordt ook nuttig besteed. Er zijn mensen die vragen om ons het teveel aan postzegels te bezorgen, er zijn mensen die postkaarten met dieren verzamelen, die postkaarten met kerstmannen verzamelen en nog veel meer. We proberen iedereen zoveel mogelijk te plezieren zoals ze doen met onze klas.

We maakten ook enkele spellen met de kaarten zoals een kleurenspel, een dobbelspel, een memory en een domino. De kleuters konden hierdoor nog extra spelen en veel bijleren. De memory met de kerstkaarten konden de kleuters al zelfstandig spelen en de puzzels gemaakt met de kerstkaarten waren ook een groot succes. De juf leerde hoe ze zelf van de kerstkaarten een puzzel konden maken door ze in stukken te knippen en met de gekke scharen was dat eens zo leuk.

We gingen ons thema ook een beetje moderniseren en daar hoorde de laptop van de juf bij. Nadat we hadden geleerd wat we allemaal met een computer kunnen doen, mochten de kleuters zelf aan de slag gaan. Iedere kleuter mocht zelf een mailtje typen voor mama en papa en al snel kregen we mailtjes terug met leuke teksten en soms mooie foto's erbij. Bedankt aan alle ouders om een mailtje terug te sturen!

Jammer maar helaas ... Op zondagnamiddag kwam onze mooie kader met Mo Muis van Leendert Jan Vis ineens tot leven en viel in honderden kleine splinters op de grond. De juffen waren er het hart van in. Ons uniek cadeau van Leendert Jan Vis speciaal getekend voor de juffen. Maar het had ook een 'beloofde' kant. We zouden Olaf en Mo een gouden kader geven. Helaas was die toen niet te vinden in de winkel en kozen we voor de blauwe kaders. Nu prijken onze unieke gouden kaders met Olaf en Mo 'stevig opgehangen' in onze Olaf-hoek.

Bij onze post zat ook weer een speciale uitnodiging. Een gouden envelop. Van wie zou dat zijn? Super ... Frituur-restaurant Anjo op de Neder nodigt ons via een geschenkbon uit om met de ganse klas op restaurant te gaan. Juf Jannicke zal de nodige afspraken maken voor dit etentje. Bedankt Jos, Davy en Elke! We komen met veel plezier onze buikjes vol eten.

Dan volgde de waarneming van de tijdschriften en kranten. De kleuters vertelden wat ze in de boekjes en kranten zagen. Sommigen deden 'hilarisch' genoeg alsof ze ook echt konden lezen. Toevallig stond er een foto van een mevrouw met veel honden en een kleuter zei:"Hier staat dat die mevrouw veel honden heeft in haar living omdat het buiten te koud is, want ik kan dat al lezen!" Waarop iemand anders zei:"En hier staat 'die auto rijdt scheef over de straat'..." De juf maakte ook hoedjes van papier en we zongen het liedje. De jongens wilden een stoere hoed en de meisjes een gewone hoed. Daarna leerden we scheuren. De tijdschriften en kranten werden versnipperd tot een papieren zwembad waarin er heel fijn gespeeld werd. De kleuters waren heel uitbundig en konden zich echt uitleven. Voor het einde van de schoolbel ruimden de kleuters ook alles piekfijn op. Ieder snippertje werd in een kartonnen doos gedaan. Puik werk van de kleuters.

Ondertussen bouwden andere kleuters in het keukentje al een feestje om de massa’s brieven en kaarten die we gekregen hadden te vieren. Kijk eens hoe leuk. De drank werd mooi uitgestald 'zoals in een café' zei iemand en de eitjes stonden in de oven om te bakken. De tafel werd mooi gedekt en er werd gezongen.

De waarneming van de verschillende soorten kaarten was ook wel leerrijk. De kleuters leerden over de verjaardagskaarten, wenskaarten, rouwkaarten, bedankkaarten en zo meer. Het verhaal van de postbode kwam nog eens aan bod en Liselotte de koe spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Het verhaal is zo grappig, want de koe maakt er een gewoonte van om de postbode te laten verschieten en de kleuters vragen telkens opnieuw om het nog eens te vertellen.

Als afsluiter ging de juf een verhaal vertellen met een blad papier. Toen de kleuters zagen dat er géén boek aan te pas kwam, keken ze beteuterd. Maar eens het verhaal van een blad veranderde in een huis, een hoedje, een frietzak, een kikker, een boot met als liedje "Bootje varen op de zee, wie gaat er mee, wie gaat er mee? Bootje varen op de zee, wie gaat er mee, wie gaat mee?" was iedereen superenthousiast. Jantje had een bootje om in te varen en al zingend botste hij tegen de rotsen. Oei, een stuk van de boot af en nog een keer ... Uiteindelijk bleef alleen het bloesje van Jantje over en zwom hij terug naar de kant en ging op weg naar huis voor een nieuw blad papier en zo kon de juf hetzelfde verhaal blijven vertellen terwijl de kleuters steeds opnieuw geboeid bleven.

Joepie, onze knuffeldetective uit Nederland levert ondertussen goed werk. Maandag wordt er een pakje in school verwacht met een 'midi-Olaf'. De kleuters en de juffen zullen weer superblij zijn.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met het duimding spelen?" We speelden namelijk om beurt met de duimeling.
  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik echte postbode zijn?" De kleuter bedoelde met de kleren van de postbode aan natuurlijk.
  • Een kleuter zei:"Juf, ik weet waarom we zoveel brieven en kaarten krijgen. Dat is omdat we zoveel brievenbussen hebben."

Postbodekleren.JPG

De kleuters kunnen ondertussen als volleerde postbodes brieven sorteren, afstempelen en bezorgen in de brievenbussen. En met echte postbodekleren aan is het nog veel echter natuurlijk zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken:

https://photos.app.goo.gl/inRfqOfBGN8bZYNJ2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:03 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-01-18

MET EEN GROOT HART GAAN WE HET 2DE TRIMESTER VAN START ! ! !

De kerstspullen zijn weer opgeruimd en het nieuwe jaar is ondertussen alweer bijna 2 weekjes bezig. Op maandag 8 januari kwam iedereen weer goedgezind de speelplaats opgewandeld. We mochten ook 2 flinke kleuters verwelkomen. Ella en Julian waren helemaal klaar voor hun eerste schooldag. Met een mooie boekentas en veel goesting liepen ze al snel de speelplaats rond op zoek naar de eerste vriendjes. In de klas bekeken we de herkenningstekens en hun zitplekje op de gang. Daarna gingen ze snel op verkenning in de hoekjes. We wensen hen veel plezier toe in onze klas samen met alle vriendjes en de juffen.

Instappers januari.JPG

Thema 'Post en communicatie' stond na de kerstvakantie gepland. Maar de trouwe klaswebsitebezoekers en vaste schrijvers en schrijfsters begonnen al half december met de eerste kaartjes en pakjes naar onze klas te sturen. Zo zie je maar dat dit een groots project is dat vele mensen aanspreekt over het hele land en daarbuiten.

Tijdens de kerstvakantie hadden de juf, Ine en Erwin, Lars, Koen en Tom zich warmpjes ingepakt om een ganse dag te gaan flyeren op de Neder en de vele omliggende straten van Hoeselt, Beverst en Bilzen. Hoelbeek City werd ook niet vergeten dit jaar. Met dank aan meester Jos en Kenzo werden er 600 flyers gedrukt. Juf Lutgarde maakte er thuis ook nog een 200-tal die ze per post verstuurde. Het werd een drukke en vermoeiende dag, maar oh zo leuk om te doen. Ook 'Het Belang van Limburg' zette voor ons alweer een Duizendpootje in de krant om alle lezers op te roepen om kaartjes, tekeningen, brieven of pakjes te sturen zodat we ons record van vorig jaar van meer dan 700 stuks konden verbreken.

En dan de hoogste tijd om de klas aan te passen aan het thema tijdens de kerstvakantie. De juffen gingen op zoek in hun kelder naar alle dozen met materialen om een posthoekje in te richten, de kledij van de postbode, de oude brieven en kaartjes om de speelbak te vullen en natuurlijk veel brievenbussen zodat de kleuters hierover kunnen leren en zelf postbode kunnen spelen. Ondertussen waren er al meer dan 100 kaartjes en brieven in de school aangekomen ... Een goed begin!

En dan de spannende momenten. De kleuters mochten de eerste kaartjes bekijken en de brieven openen. Ook de grote doos die meester Jos bracht zat vol verrassingen. De vele doosjes en pakjes waren supertof. We kregen stiften, een doos puzzels, boekjes, een spel, kleurpotloden, stickers ... ook vele tekeningen en sommige mensen waren voor onze kleuterklas kaartjes gaan ronselen of gaven al de kaartjes die ze thuis nog hadden aan ons klasje. We kregen een pak letterkoekjes, een zak guimauves, spekjes en ballonnen. Iedereen doet zijn uiterste best om onze actie en de Olafklas in de kijker te zetten. Zelfs een reporter van 'Het Belang van Limburg' en een fotograaf komen binnenkort een kijkje nemen in onze klas en onze actie bespreken.

Het goede nieuws is dat we 'bijna' aan ons record zitten, maar er komt nog veel post bij. De kleuters hebben vrijdag hun kaartjes mogen posten in de rode brievenbus aan de kerk en ze verwachten natuurlijk ook kaartjes terug. In het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder is een hele actie op touw gezet om kaartjes in te zamelen. Bij de dispatching van 112 Leuven is een actie voor ons bezig, alsook bij verschillende brandweerkorpsen, politiekorpsen en ambulancediensten in Vlaams-Brabant en omstreken, Leuven, Antwerpen ... met dank aan de goede connecties als beroepsambulanciers van Ine en Erwin. Ook Guy Daniëls, een gekende schrijver, schonk een mooie verjaardagskalender, de bekende pianist Willy Appermont was ons niet vergeten, Erik Willems, dokters Raf en Elke, vele oud-leerlingen en oud-leerkrachten.

Er stonden ook nog andere leuke activiteiten gepland deze week. De kleuters mochten creatief een eigen postzegel versieren. Stiften, kleurpotloden, wasco’s, stickers ... Het mocht allemaal. Daarna gingen de kleuters aan de slag om kaartjes te versieren voor vrienden en familie. Voor sommigen een hele klus, want de meegebrachte enveloppen moesten allemaal gevuld worden. De gekregen stickertjes konden al dadelijk gebruikt worden. En dan werd ons wandeltouw uitgehaald om naar de brievenbus aan de kerk te stappen. De kleuters vonden het geweldig om het verloop van de brief maken, posten, ophalen door de postbode, bezorgen en hopelijk iets terug te krijgen helemaal zelf te kunnen meemaken. Het verhaal van de 'Postbode' legde aan de kleuters haarfijn uit hoe alles verliep. De 'duimeling' hebben ze als beste onthouden en vinden ze ook fijn om mee te spelen als ze zelf postbode zijn. Onderweg konden we nog vele brievenbussen bekijken en bespreken. We hebben kaartjes kunnen tellen, vergelijken, meten, bespreken, posten, de juiste briefomslagen zoeken. Een thema met grenzeloze mogelijkheden.

Sommige kleuters kregen maar niet genoeg van de postbode en zijn werk en probeerden dan mooie lijnen na te tekenen op de enveloppen. De juiste penhouding en schrijfmotoriek is er dit schooljaar al flink op vooruit gegaan. Andere kleuters wilden dan liever mooi schilderen rond een post- of prentkaart. Tussendoor ziet de juf constant kinderen in de posthoek zelf kaarten en brieven maken of lopen er ineens postbodes rond met een postbodejas of T-shirt, de duimeling aan, de brieventas bij ...

Ons verhaal van de postbode en Liselotte op de loer waren leerrijk, maar ook spannend. Zeker toen Liselotte, de koe, de postbode steeds wilde verschrikken.

Een hele dikke 'dank u wel' aan 'Het Belang van Limburg' voor het plaatsen van onze oproep in de Duizendpoot. Merci aan alle kinderen en leerkrachten van de school die ook voor heel wat post zorgden. Bedankt aan alle mensen die zo lief geweest zijn om ons kaartjes en pakjes te sturen. We kregen post uit Kinrooi, Antwerpen, Brugge, Hoeselt en dan vooral de Neder, Eben Emael, Tongeren, Widooie, Leuven, Heusden-Zolder, Maastricht, Aken, Oberforstbach, Grobbendonk, Brussel, Eijsden, Maasmechelen, Zonhoven, Luxemburg, Knokke, Luik, Bastogne ... We gaan nog even een tandje bijsteken en hopen dat de postbode ons zelfs aan 1000 stuks kan helpen. Bij deze ook een welgemeende 'dank u wel' aan alle postbodes voor het bezorgen van de vele post.

Kaartjes.JPG

De postbode van de Neder heeft zijn werk al gehad de afgelopen dagen. En we vermoeden dat hij de komende dagen ook nog brieven en kaartjes zal brengen. Zoals jullie op de foto's kunnen zien werden we overstelpt met mooie kaartjes, brieven, tekeningen en leuke pakjes:

https://photos.app.goo.gl/CuhvomuSLkxvtt6z1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:01 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |