27-01-18

1, 2, 3, 4 ... hoedje van papier!

Kranten scheuren, ermee spelen en een zwembad maken is fijn. We wilden ook eens zien wat de ouders met de kranten konden maken. Dus huiswerk voor de liefhebbers. Er zaten echt wel mooie kunstwerkjes bij. We versierden er de vensters mee zodat iedereen er van kon genieten. 

Maandag kwam ook ons postpakket uit Nederland toe in de klas. Het tweelingsbroertje van midi-Olaf was aangekomen. Super! De kleuters zijn er verzot op. Zelfs de leerlingen van de hogere klassen komen regelmatig naar de Olaffen kijken. 

We hadden ook 'super-post' gekregen. Enkele reuzenwenskaarten om over te leren. Eentje kon een mooi deuntje laten horen en ja hoor ... de andere was met 'een echte Olaf'. De kleuters kennen ondertussen ook al het verschil tussen de echte Olaf en een giraf.

Deze week was een onvergetelijke postweek. Eerst kregen we een kaartje uit Wenduine, uit Kortrijk, uit Verviers, uit Brussel, zelfs uit Frankrijk met de allerliefste groeten voor ons klasje en speciaal voor Marie. Mijn lieve vriend, Rudi Aerts, papa van Sebastiaan en Jorre, had voor ons de grootste verrassing in petto. Wij kregen van hem inderdaad post vanuit Shanghai, al bleek dat niet zo simpel om daar te vragen om een kaartje naar België te sturen. Maar een man als Rudi krijgt alles opgelost. Een hele dikke 'dank u wel' van ons allemaal. Dit is ook het kaartje uit het verste land ooit. De kleuters vroegen waarom er getekend was op de brief, maar dat was Chinees. Er was onverwachts veel interesse voor die brief, de briefomslag en de mooie kaart. Samen beslisten we om ook Chinees te gaan schrijven. Bekijk de foto’s maar eens goed hoe flink de kleuters Belgium met Chinese tekens konden schrijven. Hopelijk heeft de juf dat goed 'voor geschreven' voor hen.

We werden 2 weken geleden ook onverwachts gecontacteerd door Fred Peeters, reporter van Het Belang van Limburg. Hij heeft een heel mooi artikel geschreven voor de krant. Bedankt ook aan de fotograaf voor de leuke foto. We hebben al heel veel complimenten gekregen en heel belangrijk ... Er komt opnieuw veel post aan in ‘t Nederwijsje. Bedankt 'Belang van Limburg', bedankt 'Duizendpoot', jullie zorgen mee voor het ongelofelijke succes van ons thema. Niet te geloven maar echt waar, deze week stond de teller op 1.472 stuks post en dan te weten dat er dit weekend nog veel post in ‘t Nederwijsje zal aankomen vanuit de regio Leuven, Vlaams-Brabant en Aarschot. Een brievenbus vol hebben ze mij beloofd, dus we zullen zien! Ondertussen hebben de kleuters ook de kaartjes en brieven die zij kregen in de klas mee naar huis mogen nemen. Sommigen gingen naar huis met een boekentas vol enveloppen. 

Omdat we extra veel postkaarten hebben, mochten de kleuters naar hartelust postkaarten in 2, 3, of 4 stukken knippen om mee te puzzelen. Op het einde van de dag mochten de kleuters die dat wilden de puzzelstukken mee naar huis nemen. De brievenbussen bleven de kleuters ook boeien, daarom hebben we er ook nog eens foto’s van gemaakt.

Nadat de kleuters vorige week met de laptop mochten werken, was de smartphone deze week aan de beurt. En gek genoeg wisten veel kleuters dat mama's en papa's er veel mee bellen en ook berichtjes sturen, maar dat je er ook foto's mee kan maken. Dus dat gingen we zelf even proberen. Eerst mochten de kleuters een selfie maken en daarna mochten ze grappige emoticons in een berichtje typen voor mama en papa. De juf heeft vele sms'jes teruggekregen van de ouders, dus die gaat de juf komende week voorlezen in de klas.

Op dinsdagnamiddag is juf Lutgarde regelmatig in het 1ste of 2de leerjaar te vinden. De kinderen mogen dan samen met haar werkjes maken, knutselen, leren over de sneeuwman en de winter ... en als beloning wilden ze nog eens even in de 1ste kleuterklas gaan kijken. Voor al deze leerlingen een dikke duim, want ze zijn echt wel flink tijdens die werk- en leeruurtjes. Maar ze wilden ook nog eens op de klaswebsite staan, vandaar de foto van het 2de leerjaar. Volgende keer mogen de leerlingen  van het 1ste leerjaar pronken op de website. 

Woensdag zijn we weer gaan sporten in de Kimpel. Het was de hoogste tijd om de benen weer eens los te gooien. Jammer dat er dit jaar minder materialen opgezet worden om te sporten. De kleuters konden voetballen, klimmen en springen. De touwen waren zoals steeds een succes. Zelfs de allerkleinsten genieten van zo’n dag en daar krijgen ze natuurlijk ook honger en dorst van.

Bij onze postpakketten zat er ook een peperkoekenhuisje. Alyana heeft het mooi voor ons in elkaar gezet. Wat was dat plezant. Eerst het huisje maken met de open deuren, dan de snoepjes kleven. Een nachtje laten drogen en daarna konden de kleuters er van smullen. Iedereen vond het lekker. Bedankt lieve mensen! Iedereen weet blijkbaar dat de juffen en de kleuters graag lekkere dingen eten. Opa Tuur, Hilde en Matice hadden een namiddagje de handen uit de mouwen gestoken en lekkere cupcakes gebakken. Dit was een heerlijk postpakket. Wat worden we dit jaar toch verwend. Dank u wel voor al die moeite. We wachten nu op het recept.

Op donderdag 25 januari was er gedichtendag en dat gaat verder in de 'Week van de Poëzie'. Het thema is 'Ieder moment is een gedicht'. De ouders hadden leuke versjes mee naar school gegeven en de juf had enkele gedichtenboekjes bij. Het opzet was om overal op te schrijven waar je anders niet schrijft. Bijvoorbeeld met lippenstift op een spiegel, met verf op een muur, met glasstiften op de vensters wat we ook gedaan hebben. Voor de ouders maakten we ook een mooi gedicht in de vorm van een klein knutselwerkje. Met wijsje of de boze vinger werd een hartje gestempeld en de kleuters prikten groene blaadjes. Na het thema kunnen jullie dit thuis een mooi plekje geven.

Voor onze Doremini met als thema 'Zen en yoga' hebben we ook even tijd moeten maken. We vertelden het verhaal, we maakten verschillende werkjes waaronder 1-1 relaties maken, het kindje met het juiste dier verbinden, prenten uit het verhaal zoeken, sneeuw stempelen en nog veel meer. 

De komende weken blijven we verder post ontvangen en tellen. Dit had niemand ooit durven denken. De 1500 en zelfs de 1600 liggen in ‘t verschiet. We houden iedereen op de hoogte.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

  • Een kleuter vroeg:"Juf, mogen we morgen nog Chinaas schrijven?"
  • Een kleuter zei:"Juf, mijn oma heeft gezegd dat we in de gazet staan en dat hebben gij en wij goed gedaan!" Die kinderoortjes horen en onthouden alles precies.
  • Een kleuter vroeg:"Post uit China? Is dat dan met zo'n papieren vliegtuigje of zo'n echt groot van de vakantie?"

Post.JPG

De honderden brieven en kaartjes hebben plaats moeten maken voor de leuke versjes van de mama's en papa's. Jammer genoeg hebben we geen foto's gemaakt van de reporter en fotograaf van 'Het Belang van Limburg', maar gelukkig zijn er genoeg andere foto's te bekijken. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze zingende reuzenwenskaart:

https://photos.app.goo.gl/WcsspMfAtVCcKmyD2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

22:36 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Lieve kleuters en beste juffen, jullie zetten met zo'n geweldige actie jullie school 't Nederwijsje opeens in de kijker van heel Limburg, neen, om eerlijk te zijn van bijna heel België en ver daarbuiten. De krant verdient ook een dikke pluim voor het mooie artikel. Fantastisch, hoe doen jullie dat maar. En nu veel post lezen en tellen maar het klasje en jullie verdienen dat ook want zonder al die moeite ook geen succes. Proficiat.

Gepost door: Familie Jonckers | 27-01-18

Dag juf Lutgarde, juf Jannicke en alle kleuters. Woensdag stond er een schoon stukske van jullie in de gazet. Ik heb het uitgeknipt om te bewaren want mijn kleinkinderen hebben ook bij u twee in de klas gezeten en daar praten ze nu nog over. Dus was het zeker goed daar.
Ferm gewerkt, maar dat is al altijd zo geweest.

Gepost door: Oma mène | 27-01-18

Dag kleuters en juffen, in de krant las ik over jullie initiatief dus even Googlen.
Amai, dat is de moeite. Jullie zijn precies bijzonder populair en Olaf ook. Jullie zijn wellicht heel blij met zoveel kaartjes. Ik heb er ook gestuurd, 8 om precies te zijn.
Volgend jaar moeten jullie zeker voor de 2000 gaan en binnen enkele jaren voor de 5000. Dat zou nogal eens een stunt zijn hier in België en dat in een kleine klas in een klein dorp. Wel prachtige reclame, mooi meegenomen. Groetjes van Silvia. PS: die Olaffen boeien me ook wel.

Gepost door: Silvia | 27-01-18

De commentaren zijn gesloten.