21-01-18

DE POSTBODE, DE POSTBODE, WAT STEEKT ER IN JE TAS?

We begonnen de week met de kleren van de postbode en dit met dank aan alle postbodes waarvan we tijdelijk iets mochten lenen. De kleuters leerden over de pet, de jas, de broek, het hemd, de T-shirt, de duimeling, de posttas, de wintermutsen en de sjaal met het 'post-logo ... en natuurlijk gaf dit aanleiding tot een leuk rollenspel in de klas. Iedereen kon zelf kiezen welke kleren er gedragen werden. We leerden vele nieuwe woorden, we telden de brieven, sorteerden en moesten meten en passen welke kaarten in welke briefomslagen pasten. De kleuters tekenden zelf postkaarten, stempelden ze af en staken ze in één van de vele brievenbussen. De mooie ijzeren Olaf-brievenbus op de gang, de rode ijzeren brievenbus aan de school, de grote kartonnen brievenbus van het postkantoor, de houten Olaf-klasbrievenbus voor de tekeningen en post voor de juffen het hele jaar door, de brievenbus in het posthoekje of de zelfgemaakte brievenbussen met de smalle en brede gleuf. Keuze te over en de kleuters communiceerden hierdoor erg veel met elkaar en vroegen regelmatig hulp aan elkaar of aan de juffen.

Ook de kleuters van de andere kleuterklassen kwamen deze week nog eens langs aangezien er gesprekken waren in verband met de doorlichting.

Ondertussen is ons thema 'Post' aan ‘t uitgroeien tot een ongekend succes. En dit met dank aan heel veel lieve mensen zoals de familie Bleus uit Eigenbilzen die ons thuis persoonlijk 120 kaartjes kwam brengen, de vele kaartjes van de politie, brandweer, ambulancediensten en ziekenhuizen. De leuke pakjes met 10-tallen kaarten, stickers, ballonnen en zelfs een peperkoekenhuisje. Dit gaan we na ons thema samen in elkaar zetten en feestelijk opeten om ons succes te vieren. We kregen ook van een onbekend iemand een pak met een originele verzameling oude postzegels en postkaarten waarvoor dank.

De kleuters maken zoveel mogelijk de brieven en kaartjes zelf open en samen lezen en bekijken we de post. Maar aangezien het een gigantische massa is .... We hebben ons record bijna verdubbeld met meer dan 1300 stuks en er gaat nog veel post volgen. De juffen hebben deze week al elk vrij uur voor en na school besteed om de post na te kijken, te sorteren, indien nodig te antwoorden, te bedanken ... SUPER!!! De vele post wordt ook nuttig besteed. Er zijn mensen die vragen om ons het teveel aan postzegels te bezorgen, er zijn mensen die postkaarten met dieren verzamelen, die postkaarten met kerstmannen verzamelen en nog veel meer. We proberen iedereen zoveel mogelijk te plezieren zoals ze doen met onze klas.

We maakten ook enkele spellen met de kaarten zoals een kleurenspel, een dobbelspel, een memory en een domino. De kleuters konden hierdoor nog extra spelen en veel bijleren. De memory met de kerstkaarten konden de kleuters al zelfstandig spelen en de puzzels gemaakt met de kerstkaarten waren ook een groot succes. De juf leerde hoe ze zelf van de kerstkaarten een puzzel konden maken door ze in stukken te knippen en met de gekke scharen was dat eens zo leuk.

We gingen ons thema ook een beetje moderniseren en daar hoorde de laptop van de juf bij. Nadat we hadden geleerd wat we allemaal met een computer kunnen doen, mochten de kleuters zelf aan de slag gaan. Iedere kleuter mocht zelf een mailtje typen voor mama en papa en al snel kregen we mailtjes terug met leuke teksten en soms mooie foto's erbij. Bedankt aan alle ouders om een mailtje terug te sturen!

Jammer maar helaas ... Op zondagnamiddag kwam onze mooie kader met Mo Muis van Leendert Jan Vis ineens tot leven en viel in honderden kleine splinters op de grond. De juffen waren er het hart van in. Ons uniek cadeau van Leendert Jan Vis speciaal getekend voor de juffen. Maar het had ook een 'beloofde' kant. We zouden Olaf en Mo een gouden kader geven. Helaas was die toen niet te vinden in de winkel en kozen we voor de blauwe kaders. Nu prijken onze unieke gouden kaders met Olaf en Mo 'stevig opgehangen' in onze Olaf-hoek.

Bij onze post zat ook weer een speciale uitnodiging. Een gouden envelop. Van wie zou dat zijn? Super ... Frituur-restaurant Anjo op de Neder nodigt ons via een geschenkbon uit om met de ganse klas op restaurant te gaan. Juf Jannicke zal de nodige afspraken maken voor dit etentje. Bedankt Jos, Davy en Elke! We komen met veel plezier onze buikjes vol eten.

Dan volgde de waarneming van de tijdschriften en kranten. De kleuters vertelden wat ze in de boekjes en kranten zagen. Sommigen deden 'hilarisch' genoeg alsof ze ook echt konden lezen. Toevallig stond er een foto van een mevrouw met veel honden en een kleuter zei:"Hier staat dat die mevrouw veel honden heeft in haar living omdat het buiten te koud is, want ik kan dat al lezen!" Waarop iemand anders zei:"En hier staat 'die auto rijdt scheef over de straat'..." De juf maakte ook hoedjes van papier en we zongen het liedje. De jongens wilden een stoere hoed en de meisjes een gewone hoed. Daarna leerden we scheuren. De tijdschriften en kranten werden versnipperd tot een papieren zwembad waarin er heel fijn gespeeld werd. De kleuters waren heel uitbundig en konden zich echt uitleven. Voor het einde van de schoolbel ruimden de kleuters ook alles piekfijn op. Ieder snippertje werd in een kartonnen doos gedaan. Puik werk van de kleuters.

Ondertussen bouwden andere kleuters in het keukentje al een feestje om de massa’s brieven en kaarten die we gekregen hadden te vieren. Kijk eens hoe leuk. De drank werd mooi uitgestald 'zoals in een café' zei iemand en de eitjes stonden in de oven om te bakken. De tafel werd mooi gedekt en er werd gezongen.

De waarneming van de verschillende soorten kaarten was ook wel leerrijk. De kleuters leerden over de verjaardagskaarten, wenskaarten, rouwkaarten, bedankkaarten en zo meer. Het verhaal van de postbode kwam nog eens aan bod en Liselotte de koe spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Het verhaal is zo grappig, want de koe maakt er een gewoonte van om de postbode te laten verschieten en de kleuters vragen telkens opnieuw om het nog eens te vertellen.

Als afsluiter ging de juf een verhaal vertellen met een blad papier. Toen de kleuters zagen dat er géén boek aan te pas kwam, keken ze beteuterd. Maar eens het verhaal van een blad veranderde in een huis, een hoedje, een frietzak, een kikker, een boot met als liedje "Bootje varen op de zee, wie gaat er mee, wie gaat er mee? Bootje varen op de zee, wie gaat er mee, wie gaat mee?" was iedereen superenthousiast. Jantje had een bootje om in te varen en al zingend botste hij tegen de rotsen. Oei, een stuk van de boot af en nog een keer ... Uiteindelijk bleef alleen het bloesje van Jantje over en zwom hij terug naar de kant en ging op weg naar huis voor een nieuw blad papier en zo kon de juf hetzelfde verhaal blijven vertellen terwijl de kleuters steeds opnieuw geboeid bleven.

Joepie, onze knuffeldetective uit Nederland levert ondertussen goed werk. Maandag wordt er een pakje in school verwacht met een 'midi-Olaf'. De kleuters en de juffen zullen weer superblij zijn.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met het duimding spelen?" We speelden namelijk om beurt met de duimeling.
  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik echte postbode zijn?" De kleuter bedoelde met de kleren van de postbode aan natuurlijk.
  • Een kleuter zei:"Juf, ik weet waarom we zoveel brieven en kaarten krijgen. Dat is omdat we zoveel brievenbussen hebben."

Postbodekleren.JPG

De kleuters kunnen ondertussen als volleerde postbodes brieven sorteren, afstempelen en bezorgen in de brievenbussen. En met echte postbodekleren aan is het nog veel echter natuurlijk zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken:

https://photos.app.goo.gl/inRfqOfBGN8bZYNJ2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:03 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Dag juffen en kleuters, geweldig initiatief. Jullie, de kleuters en Olaf zijn blijkbaar heel geliefd.
Ik kijk er ook telkens naar uit want jullie zullen wel gemerkt hebben dat we al verschillende kaartjes gestuurd hebben. Nu we de klaswebsite ontdekt hebben geven we jullie een 12 op 10. Dit overtreft alles.
Mooi, leerrijk, spannend,... wat is het fijn een kleuter in jullie klas te zijn, zeggen we dan maar. Doe zo verder en tot de volgende actie. Dikke knuffels uit Turnhout.

Gepost door: Familie Damiaans | 21-01-18

Proficiat juffen met het mooie artikel in Het Belang van Limburg. Nu kan heel Limburg eens zien wat voor een fantastisch duo daar aan het roer staat. Hopelijk komen er nog veel kaartjes bij want jullie verdienen dit echt wel.
Ik ga zeker ook nog een extraatje schrijven dit jaar en hopelijk ook nog de komende jaren.

Gepost door: Marleen Mesotten | 27-01-18

De commentaren zijn gesloten.