23-12-17

EEN GEZELLIGE KERST EN VOORAL EEN GEZOND 2018 GEWENST ! ! !

Tijdens de weinige vrije momenten die er nog voor en na de schooluren waren, hebben de juffen weer duchtig de handen uit de mouwen gestoken. Het was weer de tijd van het jaar om kerstkoekjes te bakken. We hielden het dit jaar bij koekenmannetjes en andere figuurtjes. En zoals gewoonlijk draaiden de ovens dan ook overuren, want de vrienden en buren, kennissen ... wilden ook wel kerstkoekjes hebben. De juffen durfden zelfs niet meer op de klok kijken hoe later het steeds in de nacht werd. Daarmee was het nog niet gedaan. De dag nadien werden alle mannetjes ingepakt met een leuk snoepstokje erbij. Hopelijk smaken de mannetjes en werd er thuis eerlijk gedeeld met mama, papa, broer of zus. 

Na de kerstvakantie beginnen we ons thema 'Post en communicatie'. Omdat dit nu het 8ste jaar op rij is dat we dit thema doen, beginnen al veel mensen kerstkaartjes te sturen. Daarom haalde de juf haar supergrote brievenbus weer van de zolder om hopelijk meer dan 700 kaartjes te verzamelen deze keer.

Maar we werkten ook verder in de kerstsfeer. We leerden over de verschillende soorten kerstmutsen, diadeems, kersthoeden en kerstmanpakken voor de kleuters en de juf. We vergeleken de kledij met die van de Sint. We leerden over het kersttafereel op de kast. We werkten nog in Doremini, de juf vertelde nog over de kleine Kerstman en over het kerstverhaal. We keken naar de kerst-DVD van Aelynn en tekenden en kleurden er op los.

Reeds een maand geleden begonnen we aan de kerstknutselwerkjes. Niet in de klas, neen hoor. Eerst moest onze knutselpapa de driehoekjes zagen en schuren en er dan kerststerren van maken. De mama van Julie Dewarier had voor leuke kerstboompjes gezorgd, dus die moesten ook verwerkt worden in de kerststukjes. De kleuters schilderden de sterren mooi goud en dan begonnen de juffen met de afwerking. Een klein, maar fijn knutselwerkje. Het theelichtje zorgt voor de nodige sfeer. Er kunnen nog batterijen in de kerstboompjes gezet worden waardoor ze in vele kleuren oplichten.

We maakten ook een leuk voorblad voor de werkjes van het 1ste trimester met een kerstman en kleurige kerstballen. De Adventskrans telt ondertussen 3 brandende kaarsjes en dan tussendoor oefenden we voor de kersthappening en de nieuwjaarsbrief.

Onze kersthappening van woensdag was een groot succes. Vele ouders en grootouders kwamen naar onze school om te genieten van het kerstverhaal. Iedereen verdient een dikke pluim. Alle kleuters en leerlingen, de mensen van het Nederhoeselts toneelgezelschap en de leerkrachten. Ondanks het miezerige weer konden we van een echt succes spreken. Mooi om naar te kijken en van te genieten.

We tekenden voor het eerst dit schooljaar in ons boekje 'Ik kan al een kindje tekenen'. Dit boekje krijgen de kleuters in de laatste kleuterklas mee naar huis zodat jullie de vorderingen zelf kunnen zien. Er kwamen ook nog enkele kleuters van juf Manuella in ons klasje spelen omdat de juf ziek was. Maar ze vonden het wel fijn nog een keertje terug in de eerste kleuterklas te zijn. 

Op vrijdag was het dubbel feest. Enerzijds hielden we een kerstfeestje om zo het 1ste trimester gezellig af te sluiten en de kerstvakantie lekker in te zetten. Maar het was ook een beetje een afscheidsfeestje voor Sander, Maxime en Eslem. Zij zijn de oudste kleuters van de klas en zullen na de kerstvakantie doorschuiven naar de 2de kleuterklas omdat er nog een aantal kleuters zullen instappen de komende maanden. We gaan ze toch missen, die 3 flinke kapoenen. Maar gelukkig zullen we ze nog heel vaak zien op de gang en op de speelplaats. Voor ons kerstfeestje stond er 'engeltjespasta met bolognesesaus' op het menu. Er was cola, limonade en water om te drinken. De kleuters hebben hun buikje vol gegeten en goed gedronken. De pasta was dan ook uitzonderlijk lekker, zeker omdat het echte krulletjes waren van echte engeltjes. De afwas en het opruimen was deze keer voor de juf.

We willen ook de vele ouders bedanken voor de mooie kerstkaartjes, de sms'jes en de mails. Maxime verraste de juffen met een mooie gepersonaliseerde Olaf-sleutelhanger die we onmiddellijk aan onze sleutelbos gehangen hebben. Dus deze doet al dienst. Aelynn had een leuke Olaf-agenda bij waarin de juffen hun afspraken kunnen schrijven. De grootouders van Maxime hadden nog voor alle kleuters overheerlijke wafels gebakken. De mama van Eslem kwam een mooie orchidee voor de juffen brengen, Turks fruit, zelfgebakken koekjes voor alle kleuters en voor na de vakantie ligt er nog iets lekkers op hen te wachten, want nog nooit hadden we zoveel lekkers op één dag. Sander kwam dan ook nog met een supergrote doos Merciekes voor de juffen. Nu kunnen we de hele kerstvakantie snoepen tijdens ons schoolwerk en het opruimen van de klas. Een hele dikke 'dank u wel' voor alle lieve, toffe en lekkere attenties.

Maar toch een aparte vermelding voor de ouders van Marie. De juffen hebben een echte 'jacht' geopend op leuke Olaf-spullen en hadden een kleine Olaf in ‘t vizier. Maar het mailverkeer bleef maar duren tot onze teleurstelling. Marie kwam fier vertellen dat ze een cadeautje had voor de juffen en de klas en dat ze een echte Olaf had. Marie deed het pakje open en ... De juf schrok zich een bult en kon het nauwelijks geloven.
Dit was geen droom, maar een echte Olaf van Leendert Jan Vis. Dus nu staat hij te pronken op onze kast. Iedereen is er superblij en gelukkig mee en de juffen vooral natuurlijk! Van een speciale kerst gesproken. Dikke dikke 'dank u wel'!!!

Grappige uitspraken van de week:

 • Een kleuter vroeg:"Waarom heet het rendier Rudolf juf?" Tja, die naam heeft de kerstman gekozen.
 • Een kleuter vroeg:"Waarom is dit engeltjespasta?" De juf vertelde dat dit de krulletjes van de engeltjes zijn en ineens kreeg iedereen grote honger en werd bijna een ganse grote ketel leeggegeten.

Juf Lutgarde, juf Jannicke en Olaf willen jullie alvast allemaal een deugddoende kerstvakantie wensen en een gezellig kerstfeest! De juffen zullen tijdens de kerstvakantie niet stil zitten en de nodige voorbereidingen gaan treffen voor na de vakantie. Op 1 januari zal hier nog de nieuwe kalender van januari gepost worden en ook een nieuwjaarsbericht met foto's en filmpjes van onze nieuwjaarsbrief.

Kerstmutsen.JPG

Het 1ste trimester zit er op. En de voorbije weken zijn druk geweest met een grootouderfeest, het bezoek van de Sint en de kersthappening. En er werd natuurlijk ook veel geknutseld voor de grootouders, voor Sinterklaas en voor Kerstmis. Hoog tijd om de batterijen van het fototoestel en de juffen even op te laden. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 2 filmpjes vinden van het dansende rendier en de kerstversiering bij juf Lutgarde thuis:

https://photos.app.goo.gl/o17hbDjy94TWV1IX2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:13 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Feest, Thema's, Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

16-12-17

WE HEBBEN DE BOOM VERSIERD OMDAT KERSTMIS WORDT GEVIERD ! ! !

We gaan de boom versieren, de kerstboom, de kerstboom om Kerstmis bij te vieren met lichtjes en muziek. Voorzichtig met de ballen, voorzichtig, voorzichtig. Ze breken als ze vallen, voorzichtig met de piek. Dit mooie kerstliedje en nog veel meer zullen jullie kunnen horen op onze kersthappening komende woensdag om 11.15u, dus zeker komen kijken. Want het is echt de moeite waard! Vergeet zeker niet je allerleukste kerstmuts op te zetten.

We leerden al over de kerstboom met de kerstballen, de lampjes, de sneeuw en de piek. Nu was het tijd om de kerststal grondig te bestuderen. De kleuters konden toch moeilijk begrijpen dat er een kindje in een stal geboren werd, want 'mama’s gaan naar het ziekenhuis om baby’s te laten boren' zeggen ze dan. Mooi om te horen, de kleuters gingen helemaal op in het gesprek. Dit komt zeker omdat er nog zoveel mama’s een baby hebben. We hebben ook enkele pakjes bij de kerstboom gelegd om het wat 'echter' te maken, want vele kleuters zeggen dat ze thuis al pakjes onder de kerstboom hebben zien liggen en dat ze die krijgen als de kerstman jarig is.

Onze speelbak was gevuld met een oude schoendoos en heel veel oude plastieken kerstbeelden. Mooi om te zien hoe de kleuters zelf een kerststal samenstellen, met de beelden rond wandelen, sorteren, vergelijken. Samen spelen, samen delen, samen bespreken wat ze gaan doen met welke beelden.

Ons 2de kaarsje op de Adventskrans mocht ook branden. De juf vertelde er een verhaaltje bij over kaarsjes branden. We gingen samen bidden en zingen. Ons kerstlied werd meermaals geoefend, de kleuters begonnen zelfs spontaan te dansen en het lied uit te beelden. En we zijn natuurlijk ook begonnen aan onze nieuwjaarsbrief. Maar er is een klein probleempje. Telkens sluiten we af met 'uw kapoentje' en dan zeggen de kleuters heel luid 'de juf'. Hopelijk kennen ze de juiste versie tegen eind volgende week en anders zal de juf wel jullie kapoen zijn en de kleuters de (b)engeltjes, want we leerden dat flinke kindjes engeltjes zijn en degene die kattenkwaad uithalen de bengeltjes. Grappig toch.

Onze mooie, unieke en waardevolle tekeningen van Leendert jan Vis hebben een blauwe kader gekregen waardoor de tekeningen nog veel mooier zijn. Dank u wel 'geestelijke vader van Olaf'. We zullen zeker zorg dragen voor jouw geschenkje voor de 120.000ste klaswebsitebezoeker. 

Joepie, de fantastische boeken van 'De kleine Kerstman' komen ook weer uit de boekenkast van juf Jannicke. De kleuters zijn telkens geboeid aan ‘t luisteren en kunnen het hele verhaal aan de hand van de prenten navertellen. Deze week vertellen we de andere boeken ook nog. Dat is beloofd.

Druk, druk, druk ... Ja, er is zelfs geen tijd om rustig te eten. Op 2 weekjes tijd moet er een kerststukje zijn, een nieuwjaarsbrief en willen we onze Doremini zo goed mogelijk uitwerken. De laatste loodjes ... Er was nog een werkje waarbij de kleuters de 5 verschillen in de tekening moesten zoeken, zoek de weg van het kuiken naar mama pinguïn, zoek de details in de grote tekening en verfdot het rondje, zet een stempel op de 5 dingen die niet kloppen in de tekening en hoeveel stippen tel je bij het eerste kindje en kleur evenveel pakjes, kleur de slinger in ... Daarnaast stempelden de kleuters regenboogbollen op de nieuwjaarsraket en moest er nog wat gekleurd worden op de nieuwjaarsbrief. Dus juf Jannicke, juf Wendy en juf Lutgarde hebben aardig wat 'tandjes' moeten bijsteken. Vandaar wellicht dat juf Lutgarde zich voor het eerst in 39 jaar verslapen had afgelopen week. Gelukkig heeft meester Jos de morgenbewaking overgenomen. Volgende week nog de laatste 2 werkjes en dan zijn de kleuters ook aan een beetje rust toe.

Volgende week vrijdag krijgen jullie ook de werkalbums van het 1ste trimester mee naar huis. We zijn vandaag al aan het voorblad begonnen en de kleuters kleurden al een grappige kerstman. Maandag versieren we dit nog even en dan kunnen we beginnen bundelen. De foto’s van de kerststukjes, nieuwjaarsbrief en de gekke capriolen van de juf en de kleuters bewaren we nog even tot Kerstmis en Nieuwjaar.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • De juf zuchtte eens luid in de klas. Een kleuter vroeg:"Zijt ge moe juf?" waarop de juf zei:"Ja, en ook al oud." Hierop zei de kleuter:"Dan gaat ge ook krimpen he juf."
 • De os en de ezel zitten ook in de stal waarop een kleuter zei:"Neen, dat is een koe" waardoor er een discussie ontstaat of het nu een os of een koe is. Hierop zei een kleuter:"In mijn filmke zegt die boe, dan is dat wel een koe, maar gij weet dat niet, want gij hebt dat filmke niet, want dat staat op mijn iPad."

Kerststal.JPG

Een kerstknutselwerkje voor Kerstmis en een leuke nieuwjaarsbrief voor Nieuwjaar ... Nog leuke dingen in het vooruitzicht dus. De foto's ervan houden we nog even geheim, De overige foto's kunnen jullie hier wel bekijken. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze dansende kleuters:

https://photos.app.goo.gl/p5eydnOKtWFxTo6o2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:18 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

09-12-17

VEEL PAKJES GROOT EN KLEIN ZULLEN ER VOOR FLINKE KLEUTERS ZIJN ! ! !

Maandag begon de dag al heel spannend. Op de buitendeur van de school zagen de kleuters al de zwarte handen van de Pieten staan. Oei, oei ... wat hadden die toch allemaal gedaan? Blijkbaar had men in de school vergeten dat de schoorsteen jaarlijks moet geveegd worden voor 6 december. Afwachten wat we in de gangen en klassen zouden vinden. De kleuters waren ongeduldig, want op vrijdagnamiddag had iedereen zijn knutselwerkje gezet. Samen stapten we naar de gang om dan naar de klas te gaan. De kleuters hadden geen oog voor de snoepjes die de Sint gebracht had, maar wel voor de vele vuile zwarte handen van de Pieten in de klas. Overal op de tafels, bij de knutselwerkjes ... Ja, zelfs in de Sinthoek. Verbazing alom. De kleuters konden het niet begrijpen. Hoe leuk was dat! We gingen dan toch maar eens de knutselwerkjes bestuderen en de inhoud ervan: letterkoekjes, een chocolaatje, guimauves en smarties. Het paard had de wortelen laten smaken, Sint en Piet hadden samen het lekkere flesje Kriek uitgedronken nadat ze in de hele school de snoepjes hadden uitgedeeld en dan voorzichtig terug naar het Sintpaleis. Alvorens we aan het werk konden gaan, moest ons klasje er weer piekfijn uitzien. Dus alle kleuters gingen aan de slag met vochtige doekjes om al dat roet van de tafels te vegen. Een hele klus, al deden de kleuters dit met veel plezier. Er werd de hele dag over niets anders gesproken.

Ons godsdienstmoment ging over de Advent. Die is zondag namelijk begonnen. We maakten een leuke Adventskrans waarop 1 kaarsje mocht branden, een ietwat modernere versie met de overgebleven dennenappels van thema herfst. Omdat we voorzichtig moeten zijn met vuur in de klas had de juf vlammetjes uit papier gemaakt, dan zien de kleuters het kaarsje de hele dag branden.

Er lagen ook nog enkele kleurprenten van de Sint en er moest nog een mooie strik gestempeld worden met de mini-dotters op het grote pak van Zwarte Piet. De kleuters moesten ook nog een grappig werkje maken. Sint en Piet hadden geen kleren aan en de kleuters moesten de juiste kleren bij Sint of Piet plakken. Grappig hoor, om Sint en Piet in hun ondergoed te zien staan. 's Namiddags speelden de kleuters samen met juf Wendy het Sinterklaasganzenbord dat we gekregen hadden van BPost.

Op woensdag kon iedereen genieten van een dagje vrij en het speelgoed dat Sinterklaas thuis gebracht had. Donderdag was er een speelvoormiddag. Iedereen mocht een stuk speelgoed van de Sint meebrengen. Alle kleuters hadden wel iets leuks bij om mee te spelen en samen spelen samen delen werd zeker gedaan.

Nu Sinterklaas terug naar Spanje was vertrokken, konden we starten met het thema 'Kerstmis'. Een geleid gesprek, enkele prenten ... en dan gingen we al enkele werkjes maken uit onze Doremini. Nadat de juf het verhaal 'Een pakje in het bos' verteld had, moesten de kleuters een stempel zetten op de juiste tekening in de rij. Een pakje, een doosje, een danseres. Een gemakkelijk werkje. Aanduiden welk diertje als eerste, tweede en derde in het verhaal voorkwamen door middel van het juiste aantal stempels te zetten was veel moeilijker. Van 1 tot 3 tellen, herkennen van het verhaal en de dieren, taal, van links naar rechts de schrijfrichting en stempelrichting aanhouden. Doordat er jammer genoeg enkele zieken waren werkten we nog wat extra door en zochten de kleuters de kleine prenten terug in het grote kerstgeheel en moesten dit met een lijntje verbinden. De kleuters omcirkelden ook de dingen die hen aan feest doen denken. Zo zie je maar, we hebben geen minuut stil gezeten deze week.

En dan 'le moment suprême'! Een tijdje geleden hadden de juffen nog eens contact gehad met de geestelijke vader van Olaf namelijk Leendert Jan Vis. We hadden heel vriendelijk gevraagd of hij eens een extraatje voor de klas kon doen en dat beloofde hij. Vrijdagmorgen was er opeens post uit Nederland. Een grote briefomslag met veel postzegels voor de juffen. Een spannend moment voor iedereen, misschien nog wel het meest voor de juffen, want dit is altijd al een droom geweest. Leendert Jan Vis tekende en schilderde voor ons een prachtige Olaf met een trommel. Een uniek en gesigneerd stuk en hij maakte nog een leuke pentekening van Mo Muis. Super, geweldig! Bij deze een hele dikke 'dank u wel' van alle kleuters en de juffen aan Leendert Jan Vis. We gaan nu op zoek naar een firma die deze unieke stukken voor ons in een mooie gouden kader kan zetten. Wat kan de liefde voor een giraf toch groot zijn, dat komt zeker door zijn lange nek merkte één van de kleuters op toen de juf zei dat ze 'heel erg' verliefd is op Olaf.

Ook een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Hanne en aan Els, mama van oud-leerlingen Fien en Flor, voor de vele kerst- en nieuwjaarskaartjes. We kunnen die zeker gebruiken bij onze jaarlijks actie in januari. Later meer hierover.

Juf Wendy speelde met de kleuters het kerstboomspel uit Doremini. Dit was echt wel leuk. De kleuters leerden tellen van 1 tot 3, ze leerden verschillende kleuren en de fijne motoriek werd geoefend. De juf zal dit spel in een mooie briefomslag doen zodat het spel mooi samen blijft en thuis nog eens gespeeld kan worden. Ondertussen ging de juf de kerstboom zetten. Vorig schooljaar hebben we een mini-exemplaar gekregen van Enora en voor onze kleuters was dit geweldig. Er lag zelfs al sneeuw op de dennentakken. De ouderwetse kerststal sprak tot de verbeelding. Maandag kleden we alles nog wat verder in en starten we met onze nieuwjaarsbrief, ons kerststukje en een verrassing. Dus nog enkele drukke weken voor de boeg.

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Sinterklaas is terug naar Spanje om uit te rusten. Hierop zei een kleuter:"Dat is niet erg, ik heb toch al alles gekregen wat ik besteld had."
 • We ruimden alle Sint- en Pietattributen op waarop een kleuter zei:"Wachten die in de dozen tot volgend jaar?"
 • De juf is fier op de tekeningen van Leendert Jan Vis. Eén van de kleuters zei tegen een andere leerkracht:"We hebben een tekening van meneer Vis gekregen" waarop een andere zei:"Neen, die heet ook Jan hoor."
 • We gaan nu leren over Kerstmis. Een kleuter zei:"Toen het zomer was, hadden we ook kersen."

Piet in klas.JPG

Wisten jullie dat onze kleuters al flink kunnen poetsen? Ja hoor, iedereen hielp enthousiast mee om al die vuile handen van de tafels te vegen. Dat kunnen jullie met jullie eigen ogen zien op de foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 5 filmpjes bekijken:

https://photos.app.goo.gl/0NrAtnZAG9mU8pPv1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:56 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-12-17

'T IS FEEST VANDAAG ... WE VIERDEN ONZE 120 000STE WEBSITEBEZOEKER MAAR AL TE GRAAG!

Nooit verwacht en nooit gedacht. We hebben de kaap van de 120000ste bezoeker overschreden. Wat ooit door juf Jannicke begon als 'af en toe' wat foto’s posten voor de ouders werd na enkele weken al een echte hype en nu onmisbaar voor de kleuters, de ouders en de andere klaswebsitebezoekers. Juf Lutgarde dacht:“Als we ooit de 5000 bezoekers halen, ga ik op pensioen". Sommigen lachten ermee en zeiden:"Dat is echt wel hoog gegrepen, doe daar maar een paar duizenden van af." En kijk nu! De juf is er nog en de teller is flink aan ‘t doortikken. Deze pluim is dan ook speciaal voor juf Jannicke. Olaf hebben we ook beloond met een paar leuke basketsloefkes zoals de Spiekpieten dragen. En Leendert Jan Vis, de geestelijke vader van Olaf, heeft voor ons binnenkort ook nog een verrassing in petto. Spannend!

Op dit moment zijn de speelgoedboekjes onmisbaar in onze klas. De kleuters kiezen elke dag welke dingen ze willen bestellen. Nu is er ook een fijne aanleiding om te leren knippen. De gekke scharen, kartelschaar, bekjesschaar ... werden ook uit de kast gehaald en de kleuters verdrongen mekaar bijna aan de knipbak. Daarna mochten de kleuters wat ze wilden bestellen aan de Sint opkleven. De afspraak werd gemaakt dat ze slechts 1 blad vol mochten kleven. Sommige kleuters hadden wel 20 speelgoedprentjes uitgeknipt of uitgescheurd.

Een andere groep kleuters begon aan de pietenkroon voor het Sinterklaasfeest. Eerst een Sint en enkele Pieten kleven en daarna mooi versieren met gekleurde bollen. Een grote pluim werd gekleurd en de juffen werkten de kronen verder af met een echte pluim.

Ook de Postpiet was ons en onze tekeningen die we gepost hebben aan de kerk niet vergeten. We kregen in ons klasje een mooie brief van de Sint en als bedankje een reuzeposter om bij te vertellen, te tellen, te vergelijken ... Hopelijk hebben de kleuters thuis ook al iets van de Postpiet gekregen. Dank u wel Sinterklaas!

Eindelijk! Daar kwam ons themakoffertje weer uit de kast. Deze keer was het koffertje omgetoverd tot de stoomboot van de Sint. De juf vertelde leuke verhalen bij de 2 tekeningen en dan ging het koffertje open en konden de kleuters in het ruim van het schip kijken. Sinterklaas, zijn paard, Pietemie, Zeurpiet, Grapjespiet ... en vele pakjes, snoepjes en leuke dingen zorgden voor een fijn en boeiend verteluurtje.

Omdat de kleuters echte Pieten willen worden later is het belangrijk dat er in de 1ste kleuterklas de basis gelegd wordt voor al hun kunnen en kennen. De juf haalde de schoorsteenmat uit de turnzaal en er ontstond een heus klim- en klauterpietenparcours. Een geweldige ervaring en de kleuters zijn de hele dag druk bezig geweest met klimmen, pakjes in de schoorsteen gooien en pakjes schikken in de speelbak. Dit is nu eens al spelend leren en genieten, want de pakjes moesten ook door het gat van de schoorsteen passen.

De verhalenboeken van de Spiekpieten zijn ook een groot succes. De kleuters gaan helemaal op in het verhaal en het leuke van alles is dat Spiekpiet altijd vanaf een nieuw plekje meekijkt. Spiekpiet ging zich vandaag aankleden, we vertelden wat de Spiekpieten het ganse jaar door doen en er liggen nog enkele boekjes te wachten.

Dan eindelijk het langverwachte moment op vrijdag 1 december. De kleuters hadden hun pietenkroon opgezet en hadden een plekje gezocht in de zaal. Alle kleuters en leerlingen zaten in de zaal te zingen in afwachting van de komst van Sinterklaas en zijn Pieten. Opeens zagen we een flikkerlamp en hoorden we een helikopter landen. Iedereen liep naar buiten. Sint en Piet waren net op het dak geland. Gelukkig waren er mensen bezig met herstellingswerken aan het dak zodat er onmiddellijk een ladder beschikbaar was om Sint en Piet naar beneden te helpen. In de zaal mochten de kleuters zingen en dansen voor de Sint en zijn Piet. Ja, helaas, er was maar één Piet. Snoepjespiet had namelijk zoveel snoepjes gegeten dat hij te dik geworden was en in een schoorsteen was blijven steken. De andere Pieten waren ondertussen op weg naar Snoepjespiet om hem te bevrijden. Iedereen kreeg een grote zak snoep en de juf een jutten zak met verrassingen voor de klas. Samen met de hele klas hadden we al meermaals besproken wat we nog graag in de klas wilden hebben. Telkens kwamen we uit bij echt werkgerief voor de timmerbanken en een echte haardroger. Sinterklaas heeft dit heel goed begrepen en de kleuters waren zo uitbundig bij het zien van al die leuke dingen. Ze hebben er ook de hele dag mee gespeeld. Super! Sinterklaas en zijn Piet kwamen ook nog even een bezoekje brengen aan de kleuters in de klas en het knutselwerkje controleren. Jaja, het was met vakmanschap gemaakt dus mochten de kleuters het ‘s avonds voor het naar huis gaan op de tafels zetten. De kleuters brachten wortelen, tekeningen en zelfs een flesje Kriek mee. Want van al dat klimmen op de daken krijgen het paard en Zwarte Piet wel honger en dorst natuurlijk. Hopelijk ligt er maandag ook iets lekkers in.

De mama van Lowie had op deze speciale dag voor iedereen lekkere speculaasjes gebakken en de mama van Jelle had in één van de schoorsteenpakjes ook een verrassing verstopt. Dank uw wel lieve mensen!

Grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben bang van Zwarte Piet, want die is zwart en zijn ogen niet. Maar mijn mama zegt dat die anders niet kan zien."
 • Een kleuter zei:"Nu wil ik ook eens Sint zijn, maar zonder toverstok."
 • Een kleuter merkte op:"Juf, kindjes mogen toch niet op de dakken klimmen anders vallen ze er van af." Gelukkig dat dat maar om te spelen is he.
 • Een kleuter zong:"Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is het roet."

Op dinsdag vierden we feest, want Aelynn werd toen 3 jaar. Neem een kijkje onder dit bericht om het verslagje en de foto's ervan te bekijken.

Onder Aelynns verjaardag hebben we ook de nieuwe kalender van december gepost. Dus even doorscrollen naar beneden voor deze kalender!

Sinterklaas.JPG

Sinterklaas en Zwarte Piet op het dak ... Dat zie je ook niet alle dagen. Maar wij hebben het wel gezien in school. Gelukkig geraakten ze snel naar beneden om naar de dansjes en liedjes te komen kijken van de kleuters en leerlingen. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 3 filmpjes bekijken van ons dansje voor de Sint en het spelen in de klas:

https://photos.app.goo.gl/pPxUpIYw7bz6Oxvv2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:35 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

OH, WAT ZIJN WE BLIJ ... AELYNN IS JARIG EN DAT VIEREN WIJ ! ! !

Verjaardag.jpg

Op dinsdag 28 november kwam Aelynn mooi uitgedost naar school in haar leuke Kaatje-kleedje. Haar nageltjes waren kleurrijk gelakt, want ze wou er op haar paasbest uitzien om haar 3de verjaardag te vieren in de klas. De juf zette de Olaf-verjaardagskroon op haar hoofd en zo mocht ze op de tafel gaan staan. De kleuters zongen verjaardagsliedjes en dansten er vrolijk bij. Ze maakten een groot vuurwerk en riepen luid 'hieperdepiep hoera'. Daarna werd Aelynn overstelpt met kusjes en knuffels van iedereen. Ze had ook haar lievelingsspulletjes bij en toonde trots haar knuffeldoek, een poppetje, een dvd van Rapunzel en een mooi prinsessenkroontje. Uit de verjaardagsemmer koos ze een giraffenpotlood en ring om mee naar huis te nemen. Als traktatie had de jarige iets lekkers bij. Mama en papa hadden voor lekkere donuts en cake gezorgd. Een dikke 'dank u wel' hiervoor! Als bedankje kleurden de kleuters een mooie verjaardagstekening voor onze jarige. 

De foto's van Aelynn haar verjaardag in de klas kan je hier zien:

https://photos.app.goo.gl/5YMNWJC7wccpEBfg1

Drie dikke kussen van juf Lutgarde, juf Jannicke, Olaf de Giraf en alle vriendjes van de klas

01:07 Gepost door Juf Lutgarde in Jarigen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-12-17

KALENDER DECEMBER 2017

Gisteren is de maand december begonnen. Dan zijn het nog 3 weekjes te gaan tot aan de kerstvakantie, maar er staan nog allerlei leuke dingen gepland. De nieuwe maand begon al goed met een bezoekje van Sinterklaas en Zwarte Piet gisteren in onze school. Op woensdag 6 december is de Sint jarig en kunnen de kleuters thuis genieten van het speelgoed dat ze van de Sint hebben gekregen. De juffen en meesters komen dan wel naar school voor een pedagogische studiedag. Een dagje later houden we een speeldagje in de klas met speelgoed dat de kleuters van de Sint hebben gekregen. Op woensdagnamiddag 13 december mogen de ouders op de kleuterstoeltjes komen zitten voor het oudercontact. Tijdens de laatste week voor de kerstvakantie organiseert onze school een mini-kersthappening op woensdag 20 december. Daarna gaan we de vakantie feestelijk inzetten met een leuk kerstfeestje in de klas op vrijdag 22 december.

04 December.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

23:55 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |