16-12-17

WE HEBBEN DE BOOM VERSIERD OMDAT KERSTMIS WORDT GEVIERD ! ! !

We gaan de boom versieren, de kerstboom, de kerstboom om Kerstmis bij te vieren met lichtjes en muziek. Voorzichtig met de ballen, voorzichtig, voorzichtig. Ze breken als ze vallen, voorzichtig met de piek. Dit mooie kerstliedje en nog veel meer zullen jullie kunnen horen op onze kersthappening komende woensdag om 11.15u, dus zeker komen kijken. Want het is echt de moeite waard! Vergeet zeker niet je allerleukste kerstmuts op te zetten.

We leerden al over de kerstboom met de kerstballen, de lampjes, de sneeuw en de piek. Nu was het tijd om de kerststal grondig te bestuderen. De kleuters konden toch moeilijk begrijpen dat er een kindje in een stal geboren werd, want 'mama’s gaan naar het ziekenhuis om baby’s te laten boren' zeggen ze dan. Mooi om te horen, de kleuters gingen helemaal op in het gesprek. Dit komt zeker omdat er nog zoveel mama’s een baby hebben. We hebben ook enkele pakjes bij de kerstboom gelegd om het wat 'echter' te maken, want vele kleuters zeggen dat ze thuis al pakjes onder de kerstboom hebben zien liggen en dat ze die krijgen als de kerstman jarig is.

Onze speelbak was gevuld met een oude schoendoos en heel veel oude plastieken kerstbeelden. Mooi om te zien hoe de kleuters zelf een kerststal samenstellen, met de beelden rond wandelen, sorteren, vergelijken. Samen spelen, samen delen, samen bespreken wat ze gaan doen met welke beelden.

Ons 2de kaarsje op de Adventskrans mocht ook branden. De juf vertelde er een verhaaltje bij over kaarsjes branden. We gingen samen bidden en zingen. Ons kerstlied werd meermaals geoefend, de kleuters begonnen zelfs spontaan te dansen en het lied uit te beelden. En we zijn natuurlijk ook begonnen aan onze nieuwjaarsbrief. Maar er is een klein probleempje. Telkens sluiten we af met 'uw kapoentje' en dan zeggen de kleuters heel luid 'de juf'. Hopelijk kennen ze de juiste versie tegen eind volgende week en anders zal de juf wel jullie kapoen zijn en de kleuters de (b)engeltjes, want we leerden dat flinke kindjes engeltjes zijn en degene die kattenkwaad uithalen de bengeltjes. Grappig toch.

Onze mooie, unieke en waardevolle tekeningen van Leendert jan Vis hebben een blauwe kader gekregen waardoor de tekeningen nog veel mooier zijn. Dank u wel 'geestelijke vader van Olaf'. We zullen zeker zorg dragen voor jouw geschenkje voor de 120.000ste klaswebsitebezoeker. 

Joepie, de fantastische boeken van 'De kleine Kerstman' komen ook weer uit de boekenkast van juf Jannicke. De kleuters zijn telkens geboeid aan ‘t luisteren en kunnen het hele verhaal aan de hand van de prenten navertellen. Deze week vertellen we de andere boeken ook nog. Dat is beloofd.

Druk, druk, druk ... Ja, er is zelfs geen tijd om rustig te eten. Op 2 weekjes tijd moet er een kerststukje zijn, een nieuwjaarsbrief en willen we onze Doremini zo goed mogelijk uitwerken. De laatste loodjes ... Er was nog een werkje waarbij de kleuters de 5 verschillen in de tekening moesten zoeken, zoek de weg van het kuiken naar mama pinguïn, zoek de details in de grote tekening en verfdot het rondje, zet een stempel op de 5 dingen die niet kloppen in de tekening en hoeveel stippen tel je bij het eerste kindje en kleur evenveel pakjes, kleur de slinger in ... Daarnaast stempelden de kleuters regenboogbollen op de nieuwjaarsraket en moest er nog wat gekleurd worden op de nieuwjaarsbrief. Dus juf Jannicke, juf Wendy en juf Lutgarde hebben aardig wat 'tandjes' moeten bijsteken. Vandaar wellicht dat juf Lutgarde zich voor het eerst in 39 jaar verslapen had afgelopen week. Gelukkig heeft meester Jos de morgenbewaking overgenomen. Volgende week nog de laatste 2 werkjes en dan zijn de kleuters ook aan een beetje rust toe.

Volgende week vrijdag krijgen jullie ook de werkalbums van het 1ste trimester mee naar huis. We zijn vandaag al aan het voorblad begonnen en de kleuters kleurden al een grappige kerstman. Maandag versieren we dit nog even en dan kunnen we beginnen bundelen. De foto’s van de kerststukjes, nieuwjaarsbrief en de gekke capriolen van de juf en de kleuters bewaren we nog even tot Kerstmis en Nieuwjaar.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

  • De juf zuchtte eens luid in de klas. Een kleuter vroeg:"Zijt ge moe juf?" waarop de juf zei:"Ja, en ook al oud." Hierop zei de kleuter:"Dan gaat ge ook krimpen he juf."
  • De os en de ezel zitten ook in de stal waarop een kleuter zei:"Neen, dat is een koe" waardoor er een discussie ontstaat of het nu een os of een koe is. Hierop zei een kleuter:"In mijn filmke zegt die boe, dan is dat wel een koe, maar gij weet dat niet, want gij hebt dat filmke niet, want dat staat op mijn iPad."

Kerststal.JPG

Een kerstknutselwerkje voor Kerstmis en een leuke nieuwjaarsbrief voor Nieuwjaar ... Nog leuke dingen in het vooruitzicht dus. De foto's ervan houden we nog even geheim, De overige foto's kunnen jullie hier wel bekijken. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze dansende kleuters:

https://photos.app.goo.gl/p5eydnOKtWFxTo6o2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:18 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Beste juffen en kleuters. Toevallig de klaswebsite ontdekt, echt de moeite. Meerdere klasjes werken met tekeningen van LJV maar jullie spannen wel de kroon. Iets om fier op te zijn maar wellicht ook heel veel werk en we hebben al zoveel te doen. Chapeau dat jullie die uitgebreide klaswebsite er nog bij doen!
Groetjes van juf Sofie.

Gepost door: Juf Sofie | 17-12-17

Beste juffen en kleuters. Toevallig de klaswebsite ontdekt, echt de moeite. Meerdere klasjes werken met tekeningen van LJV maar jullie spannen wel de kroon. Iets om fier op te zijn maar wellicht ook heel veel werk en we hebben al zoveel te doen. Chapeau dat jullie die uitgebreide klaswebsite er nog bij doen!
Groetjes van juf Sofie.

Gepost door: Juf Sofie | 17-12-17

De commentaren zijn gesloten.