09-12-17

VEEL PAKJES GROOT EN KLEIN ZULLEN ER VOOR FLINKE KLEUTERS ZIJN ! ! !

Maandag begon de dag al heel spannend. Op de buitendeur van de school zagen de kleuters al de zwarte handen van de Pieten staan. Oei, oei ... wat hadden die toch allemaal gedaan? Blijkbaar had men in de school vergeten dat de schoorsteen jaarlijks moet geveegd worden voor 6 december. Afwachten wat we in de gangen en klassen zouden vinden. De kleuters waren ongeduldig, want op vrijdagnamiddag had iedereen zijn knutselwerkje gezet. Samen stapten we naar de gang om dan naar de klas te gaan. De kleuters hadden geen oog voor de snoepjes die de Sint gebracht had, maar wel voor de vele vuile zwarte handen van de Pieten in de klas. Overal op de tafels, bij de knutselwerkjes ... Ja, zelfs in de Sinthoek. Verbazing alom. De kleuters konden het niet begrijpen. Hoe leuk was dat! We gingen dan toch maar eens de knutselwerkjes bestuderen en de inhoud ervan: letterkoekjes, een chocolaatje, guimauves en smarties. Het paard had de wortelen laten smaken, Sint en Piet hadden samen het lekkere flesje Kriek uitgedronken nadat ze in de hele school de snoepjes hadden uitgedeeld en dan voorzichtig terug naar het Sintpaleis. Alvorens we aan het werk konden gaan, moest ons klasje er weer piekfijn uitzien. Dus alle kleuters gingen aan de slag met vochtige doekjes om al dat roet van de tafels te vegen. Een hele klus, al deden de kleuters dit met veel plezier. Er werd de hele dag over niets anders gesproken.

Ons godsdienstmoment ging over de Advent. Die is zondag namelijk begonnen. We maakten een leuke Adventskrans waarop 1 kaarsje mocht branden, een ietwat modernere versie met de overgebleven dennenappels van thema herfst. Omdat we voorzichtig moeten zijn met vuur in de klas had de juf vlammetjes uit papier gemaakt, dan zien de kleuters het kaarsje de hele dag branden.

Er lagen ook nog enkele kleurprenten van de Sint en er moest nog een mooie strik gestempeld worden met de mini-dotters op het grote pak van Zwarte Piet. De kleuters moesten ook nog een grappig werkje maken. Sint en Piet hadden geen kleren aan en de kleuters moesten de juiste kleren bij Sint of Piet plakken. Grappig hoor, om Sint en Piet in hun ondergoed te zien staan. 's Namiddags speelden de kleuters samen met juf Wendy het Sinterklaasganzenbord dat we gekregen hadden van BPost.

Op woensdag kon iedereen genieten van een dagje vrij en het speelgoed dat Sinterklaas thuis gebracht had. Donderdag was er een speelvoormiddag. Iedereen mocht een stuk speelgoed van de Sint meebrengen. Alle kleuters hadden wel iets leuks bij om mee te spelen en samen spelen samen delen werd zeker gedaan.

Nu Sinterklaas terug naar Spanje was vertrokken, konden we starten met het thema 'Kerstmis'. Een geleid gesprek, enkele prenten ... en dan gingen we al enkele werkjes maken uit onze Doremini. Nadat de juf het verhaal 'Een pakje in het bos' verteld had, moesten de kleuters een stempel zetten op de juiste tekening in de rij. Een pakje, een doosje, een danseres. Een gemakkelijk werkje. Aanduiden welk diertje als eerste, tweede en derde in het verhaal voorkwamen door middel van het juiste aantal stempels te zetten was veel moeilijker. Van 1 tot 3 tellen, herkennen van het verhaal en de dieren, taal, van links naar rechts de schrijfrichting en stempelrichting aanhouden. Doordat er jammer genoeg enkele zieken waren werkten we nog wat extra door en zochten de kleuters de kleine prenten terug in het grote kerstgeheel en moesten dit met een lijntje verbinden. De kleuters omcirkelden ook de dingen die hen aan feest doen denken. Zo zie je maar, we hebben geen minuut stil gezeten deze week.

En dan 'le moment suprême'! Een tijdje geleden hadden de juffen nog eens contact gehad met de geestelijke vader van Olaf namelijk Leendert Jan Vis. We hadden heel vriendelijk gevraagd of hij eens een extraatje voor de klas kon doen en dat beloofde hij. Vrijdagmorgen was er opeens post uit Nederland. Een grote briefomslag met veel postzegels voor de juffen. Een spannend moment voor iedereen, misschien nog wel het meest voor de juffen, want dit is altijd al een droom geweest. Leendert Jan Vis tekende en schilderde voor ons een prachtige Olaf met een trommel. Een uniek en gesigneerd stuk en hij maakte nog een leuke pentekening van Mo Muis. Super, geweldig! Bij deze een hele dikke 'dank u wel' van alle kleuters en de juffen aan Leendert Jan Vis. We gaan nu op zoek naar een firma die deze unieke stukken voor ons in een mooie gouden kader kan zetten. Wat kan de liefde voor een giraf toch groot zijn, dat komt zeker door zijn lange nek merkte één van de kleuters op toen de juf zei dat ze 'heel erg' verliefd is op Olaf.

Ook een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Hanne en aan Els, mama van oud-leerlingen Fien en Flor, voor de vele kerst- en nieuwjaarskaartjes. We kunnen die zeker gebruiken bij onze jaarlijks actie in januari. Later meer hierover.

Juf Wendy speelde met de kleuters het kerstboomspel uit Doremini. Dit was echt wel leuk. De kleuters leerden tellen van 1 tot 3, ze leerden verschillende kleuren en de fijne motoriek werd geoefend. De juf zal dit spel in een mooie briefomslag doen zodat het spel mooi samen blijft en thuis nog eens gespeeld kan worden. Ondertussen ging de juf de kerstboom zetten. Vorig schooljaar hebben we een mini-exemplaar gekregen van Enora en voor onze kleuters was dit geweldig. Er lag zelfs al sneeuw op de dennentakken. De ouderwetse kerststal sprak tot de verbeelding. Maandag kleden we alles nog wat verder in en starten we met onze nieuwjaarsbrief, ons kerststukje en een verrassing. Dus nog enkele drukke weken voor de boeg.

Grappige uitspraken van de kleuters:

  • Sinterklaas is terug naar Spanje om uit te rusten. Hierop zei een kleuter:"Dat is niet erg, ik heb toch al alles gekregen wat ik besteld had."
  • We ruimden alle Sint- en Pietattributen op waarop een kleuter zei:"Wachten die in de dozen tot volgend jaar?"
  • De juf is fier op de tekeningen van Leendert Jan Vis. Eén van de kleuters zei tegen een andere leerkracht:"We hebben een tekening van meneer Vis gekregen" waarop een andere zei:"Neen, die heet ook Jan hoor."
  • We gaan nu leren over Kerstmis. Een kleuter zei:"Toen het zomer was, hadden we ook kersen."

Piet in klas.JPG

Wisten jullie dat onze kleuters al flink kunnen poetsen? Ja hoor, iedereen hielp enthousiast mee om al die vuile handen van de tafels te vegen. Dat kunnen jullie met jullie eigen ogen zien op de foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 5 filmpjes bekijken:

https://photos.app.goo.gl/0NrAtnZAG9mU8pPv1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:56 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat een mooie geste van Leendert Jan Vis. De kleuters en zeker de juffen zijn er heel blij mee.
Dit is echt een "trofee" die de juffen verdienen voor hun werk en inzet.
De kleuters hadden ook veel te vertellen over de mooie Olaf met de trommel.
Geweldig en een goede stimulans om deze mooie klaswebsite verder te zetten !!!!

Gepost door: Sonja | 09-12-17

De commentaren zijn gesloten.