25-11-17

SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE ...

Maandagmorgen keken de kinderen nogal raar op toen ze zagen dat er in de hal bij meester Jos een heus wassalon was ingericht met een wasmachine, strijkplank, strijkijzer, kledingrek en nog veel meer. Waspiet had daarvoor de hulp van juf Elien, juf Kris en juf Lutgarde gekregen. Hij leende dan ook wat materialen uit de 1ste kleuterklas en het 1ste leerjaar. Maar dat mocht van de juf en de kleuters. Want er was namelijk iets ergs gebeurd. Sint was op wandel met zijn paard in Bilzen toen er plots een hevige brand woedde. Het paard schrok en de Sint viel in een modderplas. Vandaar dat Waspiet nu druk in de weer is met alle kleren van de Sint te wassen, want in zijn blootje kan hij niet naar school komen. Hopelijk komt dat goed. Jullie kunnen ‘s morgens altijd even een kijkje komen nemen aan de inkomhal en het verhaal hangt ook aan het venster.

We startten de klasweek met een groot aanbod aan vertelboeken van de juffen. De Spiekpietjes zijn namelijk ook heel populair en heel plezant om rond te werken. Iedere dag gaat Spiekpiet zich op een ander plekje verstoppen om goed te kunnen kijken wie er flink is in onze school, wie stout is, wie zijn werk wel goed doet, wie zeurt, wie flink eet ... Op de kast was er een mooi Sinttafereel gemaakt met Sinterklaas, zijn paard, veel Pieten, leuke spellen, noten en veel snoep. Dit hoort zeker bij het thema om over te leren en om te proeven of de Pieten dit wel lekker gemaakt hebben. Er was chocolade, guimauves, spekjes, marsepein, eurootjes en letterkoekjes. En natuurlijk moest alles eens geproefd worden waardoor het vooral een lekkere waarneming werd.

We leerden ook het lied 'Zwarte Piet zit vast in de schoorsteen'. Daarom knutselen we dit jaar ook een Piet die in een schoorsteen zit. Bedankt aan de lieve mensen uit Bocholt om ons de plastieken dozen te bezorgen. De juf maakte een grote houten stempelblok met bakstenen en daarna konden we aan de slag om te stempelen. Dit vonden de kleuters wel leuk om te doen. We kleurden het hoofd en de handen van de Piet zwart, zijn mond rood en de muts mochten ze in hun lievelingskleur kleuren. De afwerking is voor de juffen, maar het wordt best mooi. En niet te vergeten ... Piet moest ook oorbellen en een pluim hebben volgens de kleuters.

Op dinsdag gingen we een hele speciale brief maken voor de Sint. Met de laptop van de juf mochten de kleuters een babbelbrief maken. Wat ze dan moesten doen? Ze gingen aan de laptop zitten en mochten vertellen wat ze graag willen krijgen van de Sint. Op magische wijze verschenen dan de woorden op het scherm met leuke brieven als resultaat. De verbazing bij de kleuters was groot. Had de laptop van de juf oren zodat die alles kon horen? Als jullie thuis ook zo'n babbelbrief willen maken, kunnen jullie naar www.babbelbrief.be surfen en daar al babbelend een briefje maken.

De kleuters mochten ook heel veel pakjes mee naar school brengen al bleef het een geheim wat we daarmee gingen doen. Bedankt, beste ouders! Jullie hebben echt jullie best gedaan. Maar plots stond er ‘s morgens iets vreemds in de klas. Een grote schoorsteen met een stuk dak er naast. Op de schoorsteen stond een mooie gouden doos met een rode strik, er lag een snoepstaf met smarties en een nieuwe speelgoedmicrofoon. Het gouden pak trok meteen de aandacht. Iedereen was nieuwsgierig, iedereen wilde de doos eens vasthouden. Maar wat zou er in zitten? Wel ... Spiekpiet had de juffen een tip gegeven dat er in Nederland een 'echte knuffeldetective' bestaat in de stad Vlijmen. Deze mevrouw probeert dus je lievelingsknuffels op te sporen en te bemachtigen. De juffen waren al 8 jaar op zoek naar nog meerdere Olafs. Vorig jaar hebben we er eentje cadeau gekregen van lieve mensen uit Meeuwen en wonder boven wonder, onze detective heeft er ook nog eentje gevonden. Al moesten de juffen hiervoor wel heel diep in de geldbeugel tasten. Maar voor Olaf doen we alles. Dus in het gouden pak zat een papa Olaf. Ons gezinnetje is bijna compleet. We hebben Olaf, mama, papa en een baby-Olaf en enkele van zijn 11 vrienden. Dus we blijven zoeken. Voor Olaf was er ook een mooie mok en de nieuwe Olaf-agenda 2018. Dank u wel lieve Sint en Piet. De kleuters waren zo uitbundig bij het zien van de nieuwe Olaf, maar de juffen zijn ook heel trots op hun verzameling.

Na een uurtje vertellen en knuffelen met papa Olaf hadden de kleuters pas door dat de pakjes die ze meegebracht hadden dienden om door de schoorsteen te gooien. Wat is dat plezant. Er was telkens een beurtrol. Als volleerde Pieten gooiden ze de schouw helemaal vol om ze daarna terug leeg te maken en te sorteren in de speelbak. Wat een geweldige activiteit. De kleuters praten, vergelijken, tellen, meten, sorteren en leren samen spelen en samen delen.

Op woensdag gingen we een dagje sporten in de Kimpel. Er werd een heel parcours uitgezet en de kleuters konden zich naar hartelust uitleven. De slingertouwen werden goed gebruikt, de klimrekken, de matten, de ballen ... Ja, zoveel spel- en speelmateriaal samen zorgde weer voor een actieve en onvergetelijke dag. De kleuters hebben er mooi gespeeld en durfden zelfs nieuwe en gevaarlijke dingen uitproberen. Moe en goedgemutst konden ze ‘s middags weer naar huis.

Er waren enkele mooie tekeningen om te kleuren voor de Sint. Samen met juf Wendy schilderden ze ook nog een mijter en we maakten nog enkele werkjes uit de Doremini, al zijn die niet echt aangepast maar we doen ons best. We moesten dezelfde prenten omcirkelen, maar zelfs de juffen hadden echt moeten zoeken welke prent de juiste was. We zochten ook nog de kleine afbeeldingen van een staf, een pietenmuts, schoenen, mijter en een mantel terug in de grote tekening en verbonden die met een lijntje.

Als laatste deze week leerden we over de Sint- en Pietenkleren op kleutermaat. Eerst kwam de juiste woordenschat aan bod en daarna mochten de kleuters zich verkleden en uitleven als Sint en Piet. Gelukkig hebben we nog meer dan een weekje om hiermee verder te gaan, want de kleuters amuseren zich en leren ontzettend veel bij op een speelse manier. Ook het Sinthoekje was de hele week bezet. Aan één tafeltje konden de kleuters in de speelgoedboekjes kijken en aan de andere tafel konden ze in het grote boek tekenen, schrijven, stempelen en hilarisch genoeg ... de Sintbrillen zijn een groot succes. We sloten de week af met de verhalen van Dikkie Dik en de mijter en het verhaal uit Doremini 'Sint heeft koude voeten'. Nu mogen we zeker allemaal ons schoentje nog eens zetten voor de Sint of niet?

Tijdens de speeltijden mogen er telkens 4 kleuters met een loopfiets rijden en 1 kleuter mag met de trein van Jelle spelen. Het was een heel werkje om bij te houden wie er aan de beurt was. Daarom hebben we het leuke systeem van juf Manuella overgenomen. Wie een gekleurde wasspeld op zijn postbakje heeft staan, mag fietsen. Wie een wasspeld met een bloem heeft, mag met de trein rijden en dit schuiven we alle dagen door. Zo komt iedereen op de juiste momenten aan de beurt.

Grappige uitspraken:

  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik met de smijter van de Sint spelen?"
  • Een kleuter zei:"Juf, die krulstok is van geel he!"
  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik Piet spelen zonder zwart?" De juf kan de kleuters inderdaad niet alle dagen zwart schminken.
  • Op de kast lag er marsepein. Een kleuter zei:"Dat is vies die euhh slijm."

Snoepgoed Sinterklaas.JPG

Sinterklaas en Zwarte Piet kennen we allemaal, maar hebben jullie al eens mini-Sintjes en mini-Pietjes gezien? Die spelen en werken iedere dag flink in onze klas en gooien cadeautjes door de schoorsteen en wandelen rond met de staf zoals jullie op deze foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van onze Sintjes en Pietjes in de klas:

https://photos.app.goo.gl/nXGgA8V86ygoyCHU2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

13:36 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Hallo iedereen, wat een leuke iedeeën voor de kleuters. Een Sinthoek, een schoorsteen met echte pakjes, de Sint en de Pieten in de klas, een klas die altijd even piekfijn in orde is en de geweldige kast- en klasversieringen . Mooie knutselwerkjes. Super!
En alweer een Olaf erbij, dat is fantastisch, hoe komen jullie er maar aan. Ik denk dat dit de droom is van meerdere leerkrachten die met Olaf zouden willen werken. Eentje op overschot? Laat het me dan zeker weten :-)

Gepost door: Anja | 25-11-17

Hallo lieve klaswebsitebezoeker Anja,
Olaf is onze trots en daarom blijven we er nog steeds zoeken, dus verkopen doen we ze zeker niet enkel nog aankopen indien we de kans krijgen en indien ons budget het toelaat. XXX

Gepost door: juf Lutgarde | 25-11-17

Joepie, mailtje gekregen van Leendert Jan Vis.
Bedankt voor de complimenten vanwege juf Jannicke onze webmaster en juf Lutgarde, mama en collega:-)

Gepost door: juf Lutgarde | 26-11-17

Papa Olaf is net op tijd in de klas aangekomen om jullie 120.000 ste bezoeker te vieren. Wie had dat gedacht.
Jullie zijn begonnen met een streefdoel van 5.000 tot aan je pensioen. Goed gedaan vrouwke!!!

Gepost door: Jean-Pierre | 26-11-17

De commentaren zijn gesloten.