29-10-17

DE HERFSTVAKANTIE IS DAAR, EVEN OP ADEM KOMEN EN DAN WEER KLAAR VOOR DE VOLGENDE START!

Maandag werd er een vervangdag georganiseerd in onze school. We hadden een vervangster als juf in de klas. De kleuters mochten spelen en ze vertelde een verhaaltje. De kleuterleidsters maakten ondertussen techniekdozen in verband met magneten en techniekdozen met potten en deksels. We hebben heel wat werk verzet en 4 dozen kant en klaar gekregen. Bij deze een hele dikke 'dank u wel' aan alle ouders die voor zoveel materialen zorgden. We konden alles goed gebruiken. De magneetletters en de auto’s van Maxime zijn wel in ons klasje gebleven, want hier kunnen de kleuters alle dagen mee spelen.

Dinsdag had juf Jannicke een kookpot bij en maïs. Wat zou ze daar mee gaan doen? De juf vertelde de kleuters dat ze kon toveren en maïs kon laten zingen en springen. Niemand wilde de juf geloven, dus dat moest natuurlijk getoond worden. Geen probleem! Zonnebloemolie in de kookpot, even wachten, maïs en suiker er in doen en nog eens wachten. En plotseling hoorden we iets in de kookpot. Toen we even piepten in de kookpot, sprongen de popcorntjes al vrolijk in het rond. Wat vonden de kleuters dat grappig, maar ook vreemd! Waar waren de maïskorrels naartoe? Het proeven van de zelfgemaakte popcorn was het leukste! De kom werd in het midden van de klas gezet en al snel was de bodem van de kom al te zien. Gelukkig konden we wel de rest van de dag nog genieten van de lekkere geur die in de klas hing. 

Met juf Wendy maakten de kleuters kleurrijke herfstbomen door blaadjes te stempelen met stempelstiften. We kleurden de uitnodigingen voor het grootouderfeest. Voor sommige kleuters was dat eentje, voor anderen zelfs 4. Dus een hele hoop werk voor die kleine kinderhandjes. We maakten ook nog een reuzekaart met een mooie 'Jaklien-prent', een kort versje, een handafdruk, leuke stickers, een tekening en natuurlijk onze Olaf de Giraf. Hopelijk krijgt de kaart thuis een leuk plekje bij oma en opa. De juf verpakte alles in een mooie briefomslag met versiering.

Ons superleuke herfstkoffertje van juf Jannicke kwam weer tevoorschijn. Dit is het leerrijkste koffertje ooit door ons gemaakt en doet dus ook al jaren dienst. Ons koffertje begint met het verhaal van kabouter Pinnemuts die na een herfststorm zijn paddenstoel opnieuw moet schilderen. De verfkabouter heeft enkel nog een klein potje witte verf, net genoeg voor het steeltje en een beetje rode verf voor het hoedje. Helaas, voor de stippen is er geen verf meer over. Bedroefd gaat kabouter Pinnemuts overal hulp vragen. De zon schijnt en lacht, maar weet het niet. De 3 vogels in de lucht hebben geen interesse, de 2 lieveheersbeestjes helpen denken, maar vinden geen oplossing en de worm is aan ‘t rusten. Uiteindelijk komt er een voorstel. Ergens ver weg in een hoekje vond de verfkabouter een pot 'spiegeltjesverf' en dus kreeg de paddenstoel echte spiegelstippen. De kleuters konden zichzelf er in zien. Daarna gingen we kijken wat kabouter Pinnemuts allemaal in zijn huisje bewaart om de winter door te komen. We zagen noten, kastanjes, paddenstoelen, blaadjes ... Na een heel verhaal over de mooie glazen voorraadkasten ging het koffertje weer dicht, want de maan kwam al piepen. De sterren stonden aan de lucht en de slak kroop in haar huisje. Alleen de 3 konijnen waren nog op wandel in het bos en keerden nu huiswaarts. Even de spiegeltjespaddenstoel bewonderen en dan naar bed. Dit was zowel een verhaal, als een waarneming, oefenen van de juiste woordenschat, tellen van dieren, houtjes aan het hek ... Het was ook een voelkoffer. Alles is uit verschillende materialen gemaakt zoals vilt, skai, schuurpapier in verschillende diktes, hout, plastiek, pijpenragers die zacht zijn ...

We vertelden het boek 'Wat nu, Olivier?'. De kleuters waren gefascineerd door het het gebrul van Olivier. Toen we ook nog het verhaaltje op de computer vonden, was dit nog eens een extra manier van een verhaal te zien en te horen.

Deze week zagen we onverwachts een regenboog, maar de juf was niet snel genoeg om haar fototoestel te halen, want van de regenboog bleef niet veel meer over.

Vanaf woensdag was het vooral feesten geblazen met 3 jarigen op rij. Onder dit bericht kunnen jullie de berichten en foto's bekijken van de verjaardagen van Lena, Alexia en Hanne.

Grappige uitspraken:

  • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook spiegeltjesverf in de living met hout rond."
  • Een kleuter zei:"Mama zegt dat de vakantie fijn is voor de juffen, maar niet voor mama's en papa's."
  • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben poppers gemaakt bij juf Jannicke." Ja, dat was lekkere popcorn.

We wensen iedereen een fijne herfstvakantie toe en zien elkaar binnen een week terug in school!

Popcorn.JPG

Het bezoek van kabouter Pinnemuts in onze klas heeft een grote indruk nagelaten op onze kleuters. Zeker toen ze met eigen ogen de spiegeltjesverf op zijn paddenstoel konden bewonderen zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/Yf1yQrD5pqCMi7Ke2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

23:40 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat een mooie uitnodiging voor het grootouderfeest en wat een tof kaartje. We kijken er al naar uit.
Jullie leveren goed werk hoor. Blij dat ons kleinkind in jullie klasje zit. Ik kijk iedere week wat jullie allemaal doen in de Olafklas. Tot op het grootouderfeest. Groeten.

Gepost door: Omie en opie | 30-10-17

De commentaren zijn gesloten.