23-10-17

HERFST IN HET BOS, KABOUTERS OP HET MOS. ZE MAKEN HUN PADDENSTOEL WINTERKLAAR EN WUIVEN ... TOT VOLGEND JAAR!

Op de kast hebben de juffen een mooi herfsttafereel gemaakt met kabouters, takken, allerlei herfstvruchten, blaadjes, egels die nog net voor hun winterslaap op bezoek komen, maïs en nog veel meer. Wat genieten de kleuters ervan om stilletjes een stoel te nemen en er op te kruipen en het tafereel grondig te bestuderen. Ja, soms zien ze zelfs een ‘beest’ kruipen en moet de juf in actie schieten.

We maakten ook een godsdienst-sfeerhoekje aangepast aan de tijd van het jaar. De herfst, maar ook overleden mensen, vrienden, familie die nu als sterretjes aan de hemel fonkelen. Zo kan de juf het thema ‘dood gaan en sterven’ en bedroefd en boos zijn, bespreekbaar maken in de klas en de kleuters reageren hier heel nuchter op. Een mooie tekst, hartjes, bloemetjes, veel kaarsjes … De kleuters maakten voor thuis ook een mooi Allerheiligenstukje met een theelichtje zodat ze tijdens de vakantie ook een ‘sterrenhoekje’ thuis of elders kunnen maken voor wie ze zelf willen.

Onze Doremini moest deze week ook uitgewerkt worden, want stilaan zijn we al bezig voor grootouderdag. Eerst was er het doolhof waarbij de eekhoorn naar het eikeltje moest lopen. Dit was echt te moeilijk voor de kleuters. Vandaar dat de juf het weggetje eerst zelf tekende met potlood zodat de kleuters het enkel moesten natekenen. En zelfs dat was heel verwarrend voor de allerkleinsten. Een werkje op niveau was de herfstboom kleuren. Dit werd ook prachtig gedaan. De 5 verschillen zoeken en de juiste figuren van het verhaal aanduiden losten we op door stempeltjes te zetten van een droevig mannetje op de fouten. Met juf Wendy gingen de kleuters aan de slag om de laatste kleurplaat te kleuren met als opdracht ‘Kleur de broekjes, bloesjes en rokjes van de kabouterfamilie in de juiste kleur’. Jammer dat de uitgeverij kleuren gebruikte die de kleuters niet kenden of die er in het normale kleurenassortiment niet zijn. Dus moest er een beetje gegokt worden.

Dinsdagvoormiddag gingen de juffen naar de bibliotheek naar aanleiding van de Jeugdboekenweek. Eerst een kort kusjesspel om boeken te zoeken. Daarna vertelde de mevrouw 2 korte verhalen en mochten alle kleuters een dikke zoen kleuren. Voor het klasje kregen we nog een kleurprent mee met heel veel hartjes. Het was een leuke ervaring in de bib. En ... jullie kunnen samen met jullie kleuter in de bib gaan kijken naar de mooie grote zoenen van jullie kapoen. Op de Facebookpagina van de bib ‘Bibliotheek Hoeselt’ kunnen jullie ook foto’s bekijken van onze kleuters in de bib.

Een hele dikke ‘dank u wel’ aan alle ouders om zo veel ingrediënten mee te geven voor het klapstuk van de week ‘pompoensoep met spinnen’. Ook bedankt aan Jef en Gaby Mercken-Distels. Dit zijn de mensen waar we de vorige jaren altijd noten mochten gaan rapen en een pompoen kregen voor de soep. Helaas zijn er net als vorig jaar geen noten wegens de weersomstandigheden, maar voor een pompoen voor de klas mocht juf Lutgarde toch nog langs gaan. Merciekes! En aan Gaby een spoedig herstel gewenst.

We leerden ook over spinnen die de kleuters meegebracht hadden. Een hele belevenis in de klas. Poten tellen, woordenschat, gevoelens uitdrukken en daarna de spinnen op het grasperkje vrij laten. Want iedereen weet nu dat je geen enkel diertje mag doden, zelfs geen vlieg. Na het verhaal van ‘De spin die het te druk had (dit verhaal kunnen jullie trouwens ook bekijken op YouTube) tekenden de kleuters een groot spinnenweb en stempelden ze er enkele spinnen in. Mooi gedaan. Ook het verhaal ‘Wat nu, Olivier?’ was een succes. Jullie kunnen dit verhaal ook online bekijken. De kleuters zullen het verhaal zeker herkennen.

Afgelopen week zijn we ook nog een keertje in de zandbak gaan spelen. De kleuters vinden dit wel leuk, de juf iets minder. Maar aangezien de andere kleuters vaker naar de speeltuin gaan, moet de juf soms toch een toegift doen zodat onze kapoenen zich niet benadeeld voelen.

Donderdag zijn de kleuters uren zoet geweest met soepspinnen maken. Een hele fijne activiteit waarbij veel denk- en telwerk aan te pas kwam. De spin moest 8 poten hebben en de kleuters hadden maar 4 spaghettistokjes nodig. Wat raar. Maar eens het stokje door het soepballetje ging, waren er toch enkele kleuters die de redenering konden volgen. Vandaar dat wij een reuzegroot spinnenassortiment hadden met 2 en zelfs 10 poten. Hopelijk kunnen de mama’s ook lekkere pompoensoep maken, want de kleuters kregen alvast een doosje soepspinnen mee naar huis.

Onze speelbak werd omgetoverd tot een herfstbak met takken, noten, maïs … Zo zie je maar dat zelfs met kosteloos materiaal hele leuke dingen gedaan kunnen worden.

Vrijdag was dé grote dag. De soepspinnen stonden klaar in de koelkast, maar de soep moest nog gemaakt worden. In alle vroegte had de juf reeds de uien en de wortelen geschild, gesneden, aangebakken  en lichtjes laten pruttelen in de soepketel. De kleuters mochten de pompoenen snijden. Best een zware klus. Na enkele uren kon iedereen de benen onder de tafel schuiven en pompoensoep met spinnen eten. Eerst 1 kommetje, dan 2 kommetjes … Sommigen zelfs 4 kommetjes met superveel spinnen. De rode mondjes en de lachende gezichten spraken boekdelen. Bedankt aan de ouders van Hanne, want van hen kregen we een hele stapel plastieken soepkommetjes zodat de juf en de kleuters een berg afwas bespaard bleef. De week werd dus lekker en goed afgesloten. 

We kregen ook nog even enkele leerlingen van juf Ester op bezoek in onze klas omdat zij moest helpen met het vervoer van andere leerlingen. De man van juf Kris kwam nog even langs met een hele grote, maar lieve hond. En Maxime kwam supertrots haar mooie Olafstempel laten zien in de klas. Geweldig hoe Olaf de Giraf zowel de juffen, de kleuters als de ouders in de ban houdt. En binnenkort is Olaf weer jarig!

Ook een dikke ‘dank u wel’ aan alle ouders die enorm veel materialen meegegeven hebben om maandag aan onze techniekdozen te werken in verband met magneten en potten, dozen en hun deksel. Super gedaan!

Grappige uitspraken van de week:

  • Een kleuter vroeg:“Juf, hoeveel spinnen heeft een poot?” Hmmm, hoeveel poten heeft een spin zeker?
  • Een kleuter zei:“Juf, ik heb speelgoed bij waarmee jij moet gaan leren zegt mijn mama.” Leuk, dat zijn de vele materialen voor de techniekdozen.
  • Een kleuter vroeg:“Juf, worden die spinnen levend in de soep?” waarop een andere kleuter antwoordde:“Neen, die komen van boven, want die kunnen zwemmen met die poten.”

Herfst.JPG

Onze kleuters zijn helemaal niet bang van spinnen. We hebben spinnen grondig bestudeerd en zelfs spinnen opgegeten. Geloven jullie ons niet? Kijk dan maar eens naar deze foto’s. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie zelfs 3 filmpjes bekijken waarop de kleuters de spinnen aan het maken zijn:

https://photos.app.goo.gl/seb0oaYZrst3iW332

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

22:27 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.