14-10-17

FRUIT ETEN IS GEZOND, EET JE BUIKJE MAAR DIK EN ROND

Thema 'Uitheems fruit' zonder uitheems fruit zou maar een beetje gek zijn. Daarom brachten de kleuters maandag veel uitheems fruit mee. Er waren kiwi’s, bananen, mandarijnen, een mango, een kaki, meloen, appelsien en druiven. Dat werd de hele dag leren, benoemen, vergelijken, tellen en proeven. Er waren ook ouders die fruit meegegeven hadden om confituur te maken. Helaas kon de juf het ontdooide diepvriesfruit en het rijpe fruit niet te lang laten liggen. Dus op maandagavond gingen de juffen aan de slag met allerlei fruit en maakten ze voor iedere kleuter een potje exotische confituur. Hopelijk is hij ook lekker, want met zoveel soorten fruit was het een beetje experimenteren.

Om de kleuters wat extra fun te bezorgen, zette de juf deze week ook nog eens de kleuterwip in de klas. Er moest een beurtrol voorzien worden, want de wip was een succes. 

Onze mooie kleimatten werden uit de kast gehaald en de fijne motoriek en enkele technieken werden geoefend. De kleuters probeerden bolletjes te rollen met de klei zodat ze deze als appeltjes in de bomen konden gebruiken. We rolden ook kleine worstjes waarmee we de wormpjes maakten. Daarna mochten ze oefenen met dunne kleirolletjes om de stekels van de egel te maken. Dit was al veel moeilijker.

De kleuters maakten ook nog een werkje waarbij de schrijfmotoriek en de juiste pengreep werden geoefend. Ze tekenden het fruit na op de stippellijnen. Ze stempelden ook rode appeltjes in een boom en daarna werd de boom en het gras groen gekleurd en de stam van de boom bruin. Ondertussen oefenden we zo de kleuren. De gele verfpot kwam tevoorschijn, want iedereen wilde wel een banaan schilderen. Een klein werkje om nog vlug tussendoor te doen.

In Doremini stonden veel leuke werkjes. De kleuters mochten bij iedere kabouter een paddenstoel kleven. Jammer dat het werkblad eigenlijk te klein was voor de opdracht. Dus een beetje hulp van de juf was telkens wel nodig. Daarna moesten er schaduwen bij de juiste dieren gekleefd worden. Dit konden alle kleuters heel goed, zelfs de allerkleinsten presteerden uitstekend. Er was ook nog een werkje waarbij iedere kabouter braambessen had geplukt. Iedere braambes werd verbonden met een stip op de paddenstoel. Dit was dus wiskunde en begrippen, tellen en één-één-relatie. Als laatste werkje van de week zochten de kleuters de 5 kabouters op de tekeningen en kleefden bij iedere kabouter een mooie kaboutermuts.

Het verhaal van de egel en de peer sprak tot de verbeelding, net zoals het verhaal van Dikkie Dik en de appel. De juf kan dit blijven vertellen en de kleuters blijven geboeid luisteren. Eigenlijk is een werkdag veel te kort voor al de fijne dingen die we zouden willen doen.

Om de flinke kleuters te belonen, gingen we ook iets extra’s doen deze week. De juf had smeltchocolade van de mama van Julie en Genaux gekregen en daar maakten we chocolade-fruitjes mee. Voorzichtig werd de chocolade in het speciale au bain-marie-pannetje van de juf gesmolten. Dat dit een gevaarlijk klusje is, kon de juf dadelijk ondervinden door haar vinger te verbranden. De aardbeien en de bananen kregen een jasje van witte chocolade, de druiven werden op de leuke prikkertjes van de juf gestoken en in de heerlijke melkchocolade gedompeld. Een uurtje in de koelkast en dan konden de kleuters beginnen te smullen. Met de chocoladen jasjes smaakten de fruitjes nog lekkerder dan anders natuurlijk.

Met juf Wendy stempelden de kleuters een grote tros druiven door met een kurk te stempelen. Ondertussen had juf Lutgarde haar kookschort aan gedaan om weer iets lekkers te maken. De aardbeien en bananen werden met de nodige ingrediënten omgetoverd tot lekkere smoothies. Het was een leerrijke en vooral smakelijke en lekkere week. De kleuters hebben echt enorm veel fruit gegeten en dat is gezond. 

Grappige uitspraken van de kleuters:

  • De kleuters hadden nog nooit van een kaki gehoord. De ene kleuter dacht dat het een vogel was en de andere trok meteen een vies gezicht. Maar de kaki was wel lekker.
  • Een kleuter vroeg:"Juf, krijg ik ook contifuur?"

Fruitsnoepjes.JPG

De kleuters hebben afgelopen week zoveel geproefd en gesmuld. Jammer genoeg hebben ze niets over gelaten voor de mama's en papa's. Maar gelukkig kunnen jullie al het lekkers wel bewonderen op de foto's:

https://photos.app.goo.gl/qTzrKriVAtxBO6X23

Groetjes van Juf Lutgarde & juf Jannicke

10:22 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.