23-09-17

MET DE BABY'S IN DE KLAS LEEK HET ALSOF HET ALLE DAGEN EEN BABYBORREL WAS

De kast werd voor ons leuke thema mooi versierd met papflesjes, suikerbonen, geboortekaartjes en enkele mooie ballonnen. Er hing een echte 'babyborrel'-sfeer. 

Als eerste kwam Willem Willems op bezoek samen met zijn mama Greetje. Fier als een gieter kon Lowie zijn kleine broer voorstellen. Een schattige en rustige baby. De kleuters wilden hem best wel in de klas houden. Maar er moest ook nog gewerkt worden. Als traktatie kregen alle kleuters en de juffen heerlijke suikerbonen. Van onze school kreeg Willem een mooie knuffel en de kleuters hadden grappige tekeningen gekleurd die verwerkt werden tot een slabbetje. En de juf die kon het, zoals gewoonlijk, toch niet laten om ook al voor de baby's de instapdatum in onze kleuterklas uit te rekenen. Lowie, mama Greetje en papa Piet, een dikke proficiat met jullie zoontje en bedankt voor jullie bezoekje!

Op dinsdag kwam mama Lydia op bezoek met baby Febe Hnatuszok. Lydia is nog een klasgenoot geweest van Ine (de andere dochter van juf Lutgarde) en zat samen met een toffe groep in de 1ste kleuterklas. Maar van Olaf was toen nog lang geen sprake. Eerder van Mijnheer de Uil, Plons de gekke kikker en Nijntje. Febe liet het bezoekje aan de klas niet aan haar hart komen en sliep rustig door terwijl de kleuters haar konden bewonderen. Mama Lydia kreeg een knuffel en tekeningen mee naar huis en de kleuters kregen als bedankje een lekker cakeje. Lena, mama Lydia en papa Joery, een dikke proficiat met jullie dochtertje en bedankt voor jullie bezoekje!

Op woensdag kregen we bezoek van Calista Slechten. Een unieke en speciale naam voor een mooi meisje. Zij was samen met mama Christel en papa Marino in de klas. Alexia is super fier op haar kleine zus. Ook voor deze baby was er een knuffel voorzien. De kleuters hadden ook mooi gekleurd en de ouders waren blij met de geschenkjes. Als traktatie waren er zelfgemaakte cupcakejes voor iedereen. Die smaakten echt wel lekker. Alexia, mama Christel en papa Marino, een dikke proficiat met jullie dochtertje en bedankt voor jullie bezoekje!

Op donderdag kwam de laatste baby naar de klas. Finn Stulens, broertje van Hanne. Mama Ellen kwam goedgezind het klasje binnen waar alle kapoenen al zaten te wachten. Eerst goed kijken naar de baby, eens aan de voetjes aaien. Het kon allemaal. We hebben voor alle baby’s gezongen. Maar Finn had na een tijdje reuzehonger dus kreeg hij een knuffel en een kleurbundel van alle kleuters mee. En alweer een super lekkere traktatie met een cake door oma gebakken. Ook bedankt voor het versje van Mieneke Poes! We gaan dit aanleren in de klas. Hanne, mama Ellen en papa Cary, een dikke proficiat met de kleine spruit en bedankt voor jullie bezoekje!

Al die kleuralbums in de vorm van een slabbetje vergden heel wat werk en afwerking door de juffen. Dus iedere dag waren de kleuters hier wel mee bezig, maar ze vonden dat wel plezant. Iedereen koos een tekening en ging aan de slag. Een mooie herinnering voor later. 

Tussendoor oefenden we ook nog voor het brandalarm. Maar hoe leg je zoiets uit aan de kleuters op een leuke manier? Het alarmsignaal werd de 'piewie' en dan moesten we naar het sportplein stappen. De kleuters hebben dit heel goed en rustig gedaan. Vandaar de foto’s.

Van de ouders van Jelle kregen we een treintje om in de klas mee te spelen en om ons toiletritueel nog leuker te maken. Dat lukte wonderwel. Ondertussen gebruiken de kleuters dit ook tijdens de speeltijden, want de trein is een succes. Een dikke 'dank u wel' lieve ouders!

Ook de grootouders van Hannah en Marjolein Smets moeten we heel erg bedanken. We mochten al peren gaan rapen en nu kregen we voor alle kinderen in de school een sappige, dikke appel. Dank u wel voor het gezonde tussendoortje.

Deze week werden we ook enorm verrast door juf Veerle. Ze weet dat de juffen Olaf-fans zijn. Ze heeft voor ons 2 fantastische Olafkalenders op de kop kunnen tikken. Bedankt om deze aan ons te bezorgen.

Tijd voor wat andere werkjes. Zo gingen de kleuters met juf Wendy vingerverven. Joske met zijn grote knuffelbeer. De kleuters mochten met hun lievelingskleur werken. In Doremini zochten we 2 dezelfde voorwerpen en probeerden die te omcirkelen. Dit lijkt gemakkelijk, maar was het niet. We hebben ook nog enkele kaartjes met vingerhartjes gestempeld voor speciale mensen. Als afsluiter van de week gingen alle kleuters toch nog even in de zandbak spelen, wellicht voor de laatste keer dit jaar.

Grappige uitspraken:

  • Een kleuter vroeg telkens wanneer er een baby op bezoek kwam of ze er ook eentje kreeg. Tja ... Daar kan de juf niet over beslissen he.
  • Suikerbonen worden ook doopsuiker genoemd. Maar een kleuter vroeg of het suikerklontjes waren.
  • Een kleuter kwam de haren van juf Jannicke kammen en stak er een speldje in. Hij zei toen fier:"Nu ben jij ook een meisje!"

Baby.JPG

Wat waren de baby'tjes lief! Als ze zo braaf zijn binnen 2,5 jaar als ze naar school komen, dan zijn de juffen blij! Maar ook Lowie, Lena, Alexia en Hanne waren blij om kleine broer of zus eens te laten zien in de klas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog 2 filmpjes bekijken:

https://photos.app.goo.gl/x3kY98VTPQFwyJw73

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:13 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-09-17

WAT ZIT ER IN MIJN BOEKENTAS? ZO'N DRINKFLES KOMT ZEER GOED VAN PAS

Begin deze week hebben we een extra EHBO-koffertje gesponsord gekregen van Ine en Erwin. Nu kunnen we met een gerust gemoed naar het bos of op wandeling trekken, want alles wat we nodig hebben zit in het kleine tasje. Dikke dank u wel!

Ondertussen hebben de juffen ook een nieuwe vriend in China gevonden. Bij Ali konden we leuke fruitprikkers en kindervorkjes op de kop tikken. De kleuters vinden het fijn om hiermee hun fruitjes op te eten en de figuurtjes zijn ook echt leuk. Zo smaken die fruitjes meteen wat lekkerder met zo'n prikkertje.

Zoals gewoonlijk kleden we een gedeelte van onze kast in met themaspulletjes. De boekentas, de brooddozen en de koekjesdozen mochten zeker niet ontbreken. Olaf hield een oogje in ‘t zeil, want hij wil geen rommel in de boekentas, geen plastieken flesjes en zo weinig mogelijk afval. Maar dat hebben onze ouders al heel goed begrepen. De Olaf-boterhammendoos voor ’s middags, een drinkfles met Olaf, 2 koekjesdozen (eentje voor voormiddag en eentje voor namiddag, allemaal zo klein mogelijk), een zakdoekje en voor sommigen nog wat pampers. We proberen de boekentassen zo licht mogelijk te houden om de rugjes van de kleuters wat te sparen. We gingen ook eens kijken hoe de boekentassen er uit zien. En blijkbaar zijn Paw Patrol, Frozen en Bumba heel populair in de klas.

Daarna mochten de kleuters iets superleuks doen. Een boekentas knikkerverven. Met onze mooie knikkerbakken en knikkers. Wat hebben ze zich kunnen uitleven en lawaai maken met de knikkers. Met juf Wendy gingen de kleuters voor de allereerste keer schilderen. Een grote boekentas in hun lievelingskleur was het resultaat. Bij juf Jannicke moest er flink vergeleken en geplakt worden. Eerst goed kijken naar de kleuren op de kapstok en dan de juiste boekentas er onder plakken. 

De kleuters maakten ook enkele werkjes uit de Doremini. Ze mochten vrij een prent van een jongen of een meisje kleuren. Een beetje moeilijker was het sorteerwerkje. De onderbroekjes moesten in de rode wasmand en de sokjes in de blauwe wasmand. Dus iedereen koos de juiste kleur stift, blauw en rood, en trokken de lijnen netjes tot aan de juiste mand. Hier was toch wel aardig wat hulp van de juf bij nodig. Maar uiteindelijk heeft iedereen dat goed gedaan.

Ondertussen waren ook de leerlingen van het 2de leerjaar welkom om met onze kleuters mee te spelen, te bouwen en te werken. Iedereen heeft genoten van de grote bende in de klas en de juf had enkele helpende handen. Flink zo, jullie mogen nog eens een keertje komen.

Ons 'geheime' koffertje heette deze week 'weer naar school' en werd deze keer gevuld met enkele eenvoudige, fijne en lekkere dingen. De woordenschat hebben we intussen al goed geoefend en ja ... Met de muziekdoos sloten we de week af en Olaf moet dan zijn bedje in tot maandag.

Ons volgende thema 'Baby’s en kindjes' gaat echt plezant worden. De juf versierde de kast al met papflesjes die we kregen van de mama van Lena waarvoor bedankt. De juf kocht doopsuiker en de gekregen  geboortekaartjes maken het geheel af. We gingen ook al aan de slag voor Willem. De kleine broer van Lowie. Hij komt maandag met zijn mama op bezoek in onze klas en dan moeten we toch voor een leuk werkje en een cadeautje zorgen. Ook de andere babybroertjes en -zusjes komen komende week naar onze klas. De geschenkjes staan klaar op de kast, maar iedere dag zal er eentje verdwijnen na het bezoek van Willem, Febe, Calista en Finn.

Grappige uitspraken van de week:

  • Een kleuter zei:"Juf, mijn jas heeft ook een slits." Ja, alle jassen hebben een rits.
  • Een kleuter vroeg:"Juf, waar is mijn papalu?" De paraplu stond in de paraplubak voor de kleuters.

Themakoffertje school.JPG

Het thema 'Weer naar school' is afgelopen. Nu weten de kleuters alles wat ze moeten weten over Olaf, de hoekjes en wat er in de boekentassen zit zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/UGihfL9XhwDHyuGV2  

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

10:23 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-17

ONZE EERSTE VOLLEDIGE SCHOOLWEEK IS ACHTER DE RUG EN WE KIJKEN ER MET PLEZIER OP TERUG ! ! !

Onze klasmascotte Olaf de Giraf hield deze week een oogje in het zeil. We leerden over mama Olaf, Olaf en baby Olaf en over dag en nacht, de zon en de maan. ‘s Avonds moet Olaf zijn bedje in, want dan komt de nacht. ‘s Morgens als we in het klasje komen, mag hij op zijn stoel zitten zodat hij aan zijn tafel kan werken en de activiteiten van de kleuters mee kan volgen. Zijn beste vrienden Jaap Schaap en Bono de Beer houden hem gezelschap. De kleuters blijven steeds geboeid door hun Olaf. Daarom maakten we ook een mooi kadertje met Olaf om onze wasdraad in de klas te versieren.

Ook het verhaal 'Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school' sprak de kleuters zodanig aan dat de juf er een werkje en een versje aan koppelde. Iedereen mocht naar hartelust het konijn bruin verfdotten. Wat was dat al lang geleden zei één van de kleuters. Iedereen deed zijn best en zo zijn we weer vertrokken voor een werkbaar en leerrijk schooljaar.

Net zoals vorig jaar werden we door de ouders van Marjolein en Hannah uitgenodigd om peren te gaan rapen in de perenboomgaard van de grootouders op de Neder. Op dinsdagnamiddag werd de bolderkar van onder het stof gehaald en wandelde een grote bende kleuters op de Nederstraat richting de perenboomgaard. De kleuters wandelden tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. Dikke peren, dunne peren, kromme peren ... Ze belandden allemaal in de bolderkar totdat deze gevuld was. Aan de ouders en grootouders van Marjolein en Hannah een hele dikke 'dank u wel'!

Het verhaal van Jezus en de kinderen sprak tot de verbeelding. Iedereen wilde de verhalen van Jezus horen. Ook de kinderen. Maar de boze meneer in het verhaal vond dat niet zo leuk en wilde de kinderen wegsturen. Toen werden de kinderen verdrietig en zo kwam er in de klas een heel verhaal aan bod over vrienden zijn, lief zijn, samen spelen en samen delen.

Ons jaarthema 'Hoedje op ... de school is top!' hebben we ook vorm gegeven. De kleuters mochten een hoedje bestempelen met hun lievelingskleur en de juf niette er een dikke pluim op. Mooie werkjes en de godsdiensthoek is meteen versierd.

Vanaf dit schooljaar heeft Dopido plaats gemaakt voor een nieuwe versie namelijk Doremini. Het aankleedspel vonden de kleuters best fijn. Ze mochten een jongen en/of een meisje aankleden. Er was een hoed, bril, schoenen en kousen, lange broek, rok, bloes en een jas. De juffen maakten een leuke envelop om alles in op te bergen zodat de kleuters er thuis ook mee kunnen spelen. Op een ander werkblad moesten de kleuters alles kleuren wat geel is: een eend, kaas en een zon. Dit was een gemakkelijk werkje voor iedereen. Er stonden ook tekeningen in van een jongen en een meisje. Iedere jongen kleurde de jongensprent samen met juf Wendy en ieder meisje de meisjesprent. De andere prent mogen ze volgende week vrij kleuren. Onze flinke werkers kregen dan ook al eens letterkoekjes en een stempeltje als beloning.

We haalden ook de memo-lotto uit de kast. Dat was ook alweer een hele tijd geleden en daarom moesten de spelregels nog eens duidelijk uitgelegd worden. De kaartjes benoemen en goed op de kleuren letten was geen probleem, maar hun beurt afwachten was iets moeilijker. Zeker als er net een kaartje passeerde dat ze nodig hadden om hun kaart als eerste vol te krijgen. 

Het was een fijne week en de nieuwe roze werkschort van Maxime heeft de juf alle dagen aan gedaan waardoor het werken in de klas steeds rooskleuriger wordt.

Nog enkele grappige uitspraken van afgelopen week:

  • Een kleuter zei:"Juf, ik ben op vakantie geweest en daar hadden ze ook bedden om te slapen en wij hadden die niet meegenomen, want die waren daar al."
  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer gaan wij penselen?" De kleuter vroeg eigenlijk wanneer ze gingen schilderen.
  • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een naan bij!" Super, die dikke, lekkere banaan.

Peren rapen.JPG

De kleuters en juffen zijn het schoolse leventje alweer helemaal gewoon. Ook de kleuters voelen zich helemaal thuis in de klas zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken van onze spelende en werkende kleuters in de klas:

https://photos.app.goo.gl/Mfzt7THrgkTVXbfp1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

17:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-09-17

HOEDJE OP ... DE SCHOOL IS TOP ! ! !

Aan alle mooie liedjes komt een einde. En de zomervakantie is ook zo'n mooi liedje. Het kon niet eeuwig blijven duren. Op vrijdag 1 september stond het nieuwe schooljaar weer voor de deur. De juffen en meesters waren 's morgens extra vroeg naar school gekomen om alles klaar te maken om iedereen op een leuke manier te ontvangen op deze eerste schooldag. Alle kleuters en leerlingen hadden hun uiterste best gedaan om mooi uitgedost met een leuke hoed op naar school te komen. Ook de leerkrachten hadden hun mooiste of kleurrijkste hoed opgezet. Juf Lutgarde had natuurlijk voor een Olaf-hoedje gezorgd. De rode loper werd uitgerold en spreuken met 'een hoed' werden opgehangen. Nog wat kleurrijke ballonnen opblazen en de schoolpoort kon geopend worden. De kinderen kwamen allemaal goedge'muts't naar school en de ouders konden gezellig bijpraten bij een lekker kopje koffie. Juf Lutgarde had de laatste vakantiedagen nog vlug de handen uit de mouwen gestoken om voor alle kinderen een hoedjeskoekje te bakken. Hopelijk hebben ze dan ook gesmaakt. Na de gezellige babbels en het uitwisselen van leuke vakantieverhalen werd het stilaan tijd om afscheid te nemen van de ouders. Nog een laatste keer zwaaien en dan ging iedereen naar de klas. Bedankt aan alle ouders voor de talrijke opkomst en jullie medewerking om voor de leuke en mooie hoedjes te zorgen! 

We zijn het nieuwe schooljaar met 12 kleuters gestart. 9 ervan kwamen vorig jaar al naar school. Voor Lena, Jelle en Simon was het een speciale dag, want zij zetten hun eerste stapjes in 't Nederwijsje. Het was even wennen voor hen, maar gelukkig waren de traantjes en huilbuien snel voorbij. Wij wensen alle kapoenen een leuk en leerrijk schooljaar toe bij Olaf en de 2 juffen!

Nadat de jassen op de kapstokken werden gehangen en de boekentassen in de bankjes werden gezet, was het de hoogste tijd om de klas te gaan verkennen en de hoekjes te ontdekken. De kast werd speciaal ingericht als een 'weer naar school-hoekje' met een boekentas, een flesje water, een boterhamdoos en nog veel meer. Ondertussen hield Olaf van op de kast een oogje in het zeil. Alle hoekjes werden druk bezocht en ook de speelbakken bleken weer een groot succes. Om onze eerste schooldag af te sluiten, mochten de kleuters nog even spelen en krijten op het sportplein. Voor alle kleuters en de ouders knutselden de juffen een mooie koekjesdoos met poesjes. 

Onder dit bericht kunnen jullie de kalender van september vinden. Scrol dus zeker even verder naar beneden!

Eerste schooldag.JPG

Ons fototoestel heeft zijn batterijen letterlijk en figuurlijk opgeladen en kan er weer tegen voor de komende 10 maanden. Nog maar net begonnen en het weekend staat al voor de deur. Hier alvast de foto's van de eerste schooldag van schooljaar 2017-2018:

https://photos.app.goo.gl/vKbMJ9iLtVlZSE3k1

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke 

01:08 Gepost door Juf Lutgarde in Kleuters, Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

KALENDER SEPTEMBER 2017

Bij een nieuw schooljaar hoort natuurlijk ook een nieuwe maandkalender. Maandelijks zal er een overzicht gepost worden met alle activiteiten en verjaardagen die er die maand op het programma staan. En zo kunnen jullie hier de kalender van september vinden. Op vrijdag 1 september hebben we het nieuwe schooljaar ingezet. Alle ouders zijn welkom op onze infoavond die zal doorgaan op maandag 11 september om 19.30u. Op woensdag 27 september trekken we onze mooiste sportkleren aan, want dan gaan we een voormiddagje springen, lopen, klimmen en klauteren in de Kimpel in Bilzen.

01 September.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

01:07 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |