01-10-17

ONZE HANDEN, ONS GEZICHT EN ONZE NEUS, LEREN OVER ONS LICHAAM WAS DEZE WEEK DE KEUS!

Maandag leerden de kleuters over hun lichaam en hun gezichtje. Iedereen kan gekke bekken trekken. Er kwam veel nieuwe woordenschat aan bod zoals: de wenkbrauwen, de wimpers, de neus, tong, tanden, oren, haren ... en nog zo veel meer. We deden ook leuke doe- en toonspelletjes. We gebruikten ook de kleine stickertjes die we van de ouders van Calista en Alexia gekregen hadden. De kleuters mochten ze vrij opplakken en een blad mooi versieren. Dit was moeilijk en superfijne motoriek.

De laatste werkjes uit Doremini moesten ook gemaakt worden, want het nieuwe boekje voor de herfst ligt al klaar. Eerst gingen we op zoek naar de juiste voorwerpen in de tekening en moesten we die verbinden met een lijntje. Hierbij kwam de juiste taal aan bod, maar ook een juiste pengreep en een beetje wiskunde namelijk 1–1-relatie. Dus meerdere vliegen in één klap. En nog maar eens schrijfmotoriek: teken de lijnen na op de stippen bij de jongen in bad. Dit werkje was eigenlijk veel te moeilijk, maar toch hebben onze kleuters hun best gedaan en kon de juf daaruit afleiden hoe ver de kleuters in de ontwikkeling van de schrijfmotoriek, inzicht ... staan.

Het verhaal 'Otto in bad' begon al met een grappige noot. Eén van de kleuters vroeg waarom dat het een chineesje was met kleine oogjes en de mama ook. Tja ... dat wist de juf ook niet onmiddellijk. Na het verhaal deden de kleuters samen met juf Wendy de 2 werkblaadjes bij het boekje. De kleuters kunnen het verhaal thuis zeker navertellen.

Dinsdag mocht er volop gekliederd worden. De tafel werd bedekt met een groot stuk plastiek. De juf deed verf en wat douchegel op de tafel en dan mochten de kleuters met de handen erin wrijven. Sommige kleuters keken toch maar even verbaasd toen ze hoorden dat ze met de handen met de verf mochten spelen. Wie wilde, kon met een houten stokje kribbels en kronkels maken in het mengsel. De kleuters vonden het geweldig, dus misschien ook een leuk ideetje om thuis eens te doen!

Namiddag maakten we een mini-blotevoetenpad in de klas. De schoenen mochten uit en zo stapten de kleuters door bakken gevuld met ribbelkarton, plastiek, nopperplaten, kussens, stof. Sommige dingen voelden zacht aan en andere dingen hard. 

Woensdag gingen we sporten in de Kimpel. Juf Ine had een mooi parcours uitgezet en de kleuters hebben naar hartelust kunnen klimmen en klauteren. Ze hebben zich echt geamuseerd. Het klimrek, de ballen, de slingertouwen ... Er was keuze genoeg. De juffen hielden een oogje in ‘t zeil en hielpen waar nodig. De eerste sportdag was dus zeker geslaagd.

Donderdag gingen we de schoenen en voeten eens van dichterbij bekijken. De woorden schoenen, voeten, tenen, enkels, hiel, voetzool ... kwamen aan bod. Van sommige woorden hadden de kleuters nog nooit gehoord. En wat gek. Er was een linkervoet en een rechtervoet met elk 5 tenen. Sommige kleuters kwamen nu ook pas tot de ontdekking dat je dan ook een linker- en een rechterschoen hebt. Best grappig. We gingen de schoenen natekenen en de kleuters mochten deze vrij inkleuren met de hoekige wasco’s.

Tot slot leerden we over onze handen. Hier wisten de meesten wel dat er een linker- en een rechterhand is. We telden het aantal vingers en probeerden ze ook allemaal te benoemen. Wijsje is de bekendste. Dat is onze wijsvinger of boze vinger. De juf had vijltjes, schaartjes, ringen en natuurlijk ook nagellak bij. Iedere kleuter kreeg een leuke smiley op de vinger en ze mochten één kleurtje kiezen voor één nageltje. Dat was echt een leerrijke en leuke activiteit . We stempelden ook nog met onze handen. Al moesten die achteraf goed gewassen worden en konden de kleuters leren hoe ze dit grondig konden doen.

In de speelbak lagen deze week de gekke scharen om vrij te knippen, parels om te rijgen, constructiematerialen ... Voor een godsdienstactiviteit had de juf enkele spiegels meegebracht. De kleuters konden zichzelf zien of samen met hun vriendje. Ze konden dan ook goed hun eigen gezicht gezien. Maar dé verrassing was de toverspiegel. Hierin zagen de kleuters hun gezicht in extra groot formaat. Dat was lachen geblazen.

Enkele grappige uitspraken:

  • In de speelbak lagen allerlei scharen met kartels, hoekjes, ribbels ... De kleuters noemden dit de gekke scharen. Een kleuter bedacht zelfs namen voor enkele scharen: een krokodillenschaar, een vogelschaar en een slangenschaar.
  • Een kleuter vond het niet leuk dat hij 2 verschillende voeten had (een linkervoet en een rechtervoet). Hij zei tegen de juf:"Gij liegt, want ik heb 2 glitterschoenen aan." De juf zei:"Ja, inderdaad. Een linkerschoen en een rechterschoen." Maar voor deze kleuter waren dat exact dezelfde schoenen.
  • Bij het leren over de handen zei een kleuter:"Waarom heb jij geen ringen aan?" De juf zei dat ze niet graag ringen draagt waarop de kleuter zei:"Mijn mama en papa wel, anders zijt ge niet getrouwd."
  • De juf vertelde het verhaal van Karel die onder de douche gaat. Toen de juf de prent liet zien waarop Karel in zijn blootje onder de douche staat, riep een kleuter:"Kijk, die heeft zijn blote kleren aan!"

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kan je de nieuwe kalender van oktober vinden.

Lichaam.JPG

Alle lichaamsdelen zijn aan bod gekomen en we hebben activiteiten gedaan van top tot teen. En tijdens het sporten in de Kimpel hebben de kleuters zich goed kunnen uitleven zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://photos.app.goo.gl/qVbBFGSOpiuQiJSt2

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:29 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wat een geweldig Tik Tak-huisje, iets uit mijn kindertijd. Ik heb je filmpje ook gezien en dat is echt een dikke pluim waard. Maar die hele klaswebsite is ieder weekend weer een verrassing voor de hele familie. We kijken er steeds naar uit, naar mijn schatje en naar de hele klas.

Gepost door: Oma Sonja | 01-10-17

Een dikke proficiat op donderdag 5 oktober, de dag van de leerkrachten.
Hopelijk zijn jullie in de watten gelegd en hebben jullie ervan genoten.

Gepost door: Christel | 05-10-17

De commentaren zijn gesloten.