17-06-17

ZEG ROODKAPJE, WAAR GA JE HEEN ... ZO ALLEEN, ZO ALLEEN ...

De hele week stond in het teken van Roodkapje. Eerst vertelden we het verhaal uit Dopido. Geboeid luisterden de kleuters naar de juf. Roodkapje, grootmoeder, de houthakker en de wolf kwamen in het verhaal voor. Daar hadden de kleuters toch wel veel vragen bij. Is grootmoeder ook een oma? En zijn er nog veel wolven in het bos? Waarom is er een houthakker in het bos? Hoe heet dat kindje eigenlijk echt? Waarom zegt oma Roodkapje? Na een woordje uitleg over het verhaal, een sprookje, gewoon om te vertellen, maar niet echt gebeurd, waren de kleuters gerustgesteld. Om het allemaal nog spannender te maken, haalde de juf haar speciale vertelpop uit de kast. In 1 pop zit zowel Roodkapje, grootmoeder als de wolf verwerkt. De kleuters luisterden gespannen naar het verhaal en keken oprecht verbaasd toen de juf telkens iemand anders uit die ene vertelpop toverde. Dan weer eens Roodkapje, dan weer eens de wolf en grootmoeder. Jammer dat er geen houthakker was. Maar de kleuters gaan in het bos zelf op zoek naar een echte houthakker, dus probleem opgelost.

Op dinsdag mochten we eindelijk de brief in de mysterieuze piratenfles openen en voorlezen. Het bleek een brief te zijn van de kleine piraat die hulp vroeg aan de kleuters omdat de kapitein zijn papegaai Florre had afgepakt. Door gouden munten op de sportdag te verdienen, zouden de kleuters hem dan kunnen helpen om zijn papegaai terug te krijgen. De kleuters waren meteen enthousiast om hun beste sportbeentje voor te zetten op de sportdag.

Woensdag hadden we een super leuke sportdag in het thema 'piraten'. Juf Nele heeft dit fenomenaal goed gedaan. Eerst de flessenpost om voor te lezen in de klas, daarna de mooie versiering van de sporthal en de aangepaste spellen. Zowel de juffen als de kleuters zijn zeer intensief bezig geweest met als resultaat dat we 5 gouden munten hadden verzameld en Florre terug bij de kleine piraat kon zijn. Als afsluiter kregen de kleuters nog een stoere tattoo waar ze bijzonder fier op waren. Juf Nele, bij deze verdien je een dikke pluim voor de fijne afsluitende sportdag van dit schooljaar.

En dan onze allerlaatste Dopido van dit schooljaar uitwerken. Alle werkjes gingen over Roodkapje. Eerst mochten de kleuters het water van de waterput blauw vingerverven. Je kon nog net de poten en de staart van de wolf zien. Daarna kwam de vertelprent van Roodkapje aan de beurt. De juf vertelde het verhaal en de kleuters zochten de voorwerpen terug op de grote prent. Zo werd er geïdentificeerd en de fijne motoriek geoefend. De juiste pengreep was ook van belang. De wolf mochten de kleuters beplakken met krantensnippers. De juf kleefde alle kleine prenten op van Roodkapje, de wolf, grootmoeder en de houthakker. De kleuters moesten dezelfde prenten er naast kleven en goed letten op de details. Een uitgebreid werk dat enkele uren in beslag nam voor alle kleuters. Als laatste werd het korfje van Roodkapje rood gestempeld met een prop krantenpapier. Nadat de verf droog was, mochten de kleuters er het lekkers voor oma in plakken. Thema 'Roodkapje' zit er nu op en de laatste 2 schoolweken komen er aan!

Tussendoor hebben de juffen ook nog T-shirts aangekocht en versierd met Olaf de giraf voor de juffen zelf en de kleuters die meelopen met 'Den Hoeselèr Run'. Zo hopen we volgende zondag wat reclame te maken voor Olaf de Giraf en ‘t Nederwijsje.

Ook een dikke 'dank u wel' aan Jos en Josette. Zij kwamen enkele dozen met speelgoed en vertelboeken naar de school brengen om in de kleuterklassen uit te delen. De poppenwagen werd al dadelijk gebruikt en de leesboeken waren ook erg in trek. De spullen van Bob de Bouwer werden ook al gebruikt en de kleurprenten. Bedankt!

Grappige uitspraken van de week:

  • Eén van de kleuters vond de 'woffel' (wolf) niet fijn in het verhaal en de 'hakkershout' (houthakker) ook niet.
  • Als de juf in de klas zegt 'We gaan eerst enkele rondjes lopen op het sportplein', zijn de kleuters echt wel heel enthousiast. Maar tijdens het lopen maakte er toch iemand de opmerking dat de juf haar benen al oud waren en daarom niet meer zo hard kunnen lopen.

Roodkapje.JPG

De wolf heeft zich afgelopen week zeker niet populair gemaakt bij de kleuters. Hij was zo gulzig om grootmoeder en Roodkapje op te eten, maar gelukkig was de houthakker er om die wolf een lesje te leren zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/ordRpGWG7kgwU9qh8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:49 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.