24-05-17

WE ZIJN DRUK IN DE WEER MET THEMA 'VERKEER'!

Voor juf Lutgarde was dit een uitzonderlijke korte week met maar 1 werkdag. Daarom werd er dubbel zo hard gewerkt. De kast werd versierd met een verkeersthema, een zebrapad, een auto, kindjes die wilden oversteken en nog veel meer leuke verkeersspullen. De collectie fluo-vesten werden aan de wasdraad opgehangen. Daarna volgde een verkeerslesje op de Neder. De kleuters leerden veilig oversteken over het zebrapad. Maar we schrokken ook heel erg omdat we maar enkele auto’s zagen passeren die traag reden terwijl er zo veel kleuters liepen. De meesten raasden aan hoge snelheid voorbij. Ondertussen zongen we het lied van Bassie en Adriaan 'Kijk links kijk rechts en nog een keer', ook te vinden op Youtube. We hadden ook een beetje geluk. Meester Benny was met zijn moto in de school, dus daar profiteerden we ook even van om een waarneming te doen.

Tijdens de turnles vormden juf Nele en juf Lutgarde een verkeersteam, want vanaf deze week moeten de kleuters testen afleggen om hun loopfietsbrevet te behalen. Hiervoor worden er 4 vaardigheden getest: links en rechts kijken, geluiden lokaliseren, evenwicht bewaren en een loopfietsenparcours afleggen. Juf Nele deed het loopfietsenparcours. Met krijtlijnen, een mat en kegels werd een parcours gemaakt waar er verschillende vaardigheden werden getest. Zo moesten de kleuters onder andere slalommen, over een mat rijden en kunnen stoppen. Juf Lutgarde deed de evenwichtstesten. Onze banken deden hiervoor uitstekend dienst en de krijtlijnen deden dienst als weg. De rondjes dienden om in te springen. Dit vonden de juffen en de kleuters een hele leuke en leerrijke voormiddag. En zo hadden de kleuters al 2 testen afgelegd voor hun brevet.

Eindelijk ... Vorig jaar wilde onze nieuwe klei maar niet aankomen in de school. Bij de nieuwe bestelling zaten er wel 2 pakken witte en 2 pakken rode klei. De kleuters waren er echt blij mee en speelden dan ook de hele dag met de klei. De dag werd afgesloten met het kijken naar de klaswebsite en nog enkele fundels, want het was echt te warm om in de speeltuin te spelen.

Thema 'Verkeer' zonder fietsen zou maar een beetje raar zijn. Dus daarom gingen we er eerst over leren. De juf haalde er een loopfiets en driewieler bij. En blijkbaar wisten de kleuters er al veel over. Zo werd er over het zadel, het stuur en de trappers verteld. Daarna gingen we vergelijken om zo de verschillen te zien tussen beide fietsen. Het was de kleuters opgevallen dat de fietsen een beetje vuil waren. Geen probleem ... Met emmertjes water en sponsjes werd er een heuse fietsencarwash getoverd op de speelplaats. Er werd à volonté geveegd, gepoetst en gewreven. Nog even vakkundig afdrogen en de fietsen blonken weer als nieuw dankzij onze poetsertjes!

's Namiddags werd de voorlaatste proef gedaan voor het loopfietsbrevet. De juf tekende een lijn van 4m lang. De kleuters moesten op deze lijn stappen en als ze het belletje hoorden, moesten ze naar links of naar rechts kijken om zo te kunnen zien welke prent de juf vast had. Dit vonden de kleuters een fijn spelletje en weer kon er een proef afgevinkt worden op het loopfietsbrevet. 

Grappige uitspraken:

  • We leerden dat een fiets met 3 wielen een driewieler is. Toen de kleuters de loopfiets met 2 wielen zagen, zei een kleuter:"En dat is een tweewieler he juf."
  • Ferre is superfier op het filmpje van zijn huwelijksaanzoek en vroeg juf Lutgarde:"Juf, mag ik nog eens met u trouwen? Dan breng ik weer bloemen mee."
  • Toen de juf vertelde over het loopfietsenbrevet zei een kleuter:"Mijn mama en papa krijgen dat niet, want die kunnen niet op zo'n loopfiets rijden."

Verkeer.JPG

De week is nog maar net begonnen of het zit er al op voor deze week. Een extra kort weekje, maar we hebben toch al veel leuke activiteiten gedaan voor ons verkeersproject. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 7 filmpjes bekijken over de proefjes van het loopfietsenbrevet en onze fietsencarwash:

https://goo.gl/photos/85JGcqnF74yKLS379

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

00:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.