20-05-17

VADERDAG, VERKEER, DOPIDO, DE BAKKER ... DE JUFFEN LAGEN ER VAN WAKKER !

De mama van Julie en Genaux had weer leuke dingen bij voor de klas. Posters, tafellakens die we voor alles en nog wat kunnen gebruiken en een reuzenappel voor het keukentje. De kleuters wisten al dadelijk wat ze ermee gingen doen. De appel legden ze in de keuken om appeltaart van te maken en het tafellaken werd een dekentje en verstopplekje.

Groot was de verrassing op maandagmorgen toen Ferre de speelplaats op kwam gewandeld met een grote bos meiklokjes of Lelietjes-van-dalen. Super! De hele klas rook lekker. Maar Ferre had de bloemetjes niet zomaar bij. Hij vroeg of de juf met hem wilde trouwen. Eerst verschoot de juf en zei toen lachend:"Maar dan moet je op één knie gaan zitten om dat te vragen”. Spontaan deed Ferre dit ook. Dit moest nog eens over gedaan worden voor een filmpje. Dit is het eerste echte huwelijksaanzoek voor de juf in haar hele carrière. Ook van Bent kregen de juffen meiklokjes om op de kast te zetten. Bedankt!

Daarna leerden we over onze papa’s. De kleuterboekjes zijn daarbij superhandig. Iedereen wist wel iets te vertellen over papa. De ene werkt veel, de andere drinkt veel 'bierkes', er zijn supporters van Genk, Anderlecht en Standaard. Sommige papa's kunnen koken, maar niet strijken en poetsen. Sommige liggen altijd in de zetel of maaien het gras. Zo zie je maar, de juffen krijgen leuke verhalen te horen.

We zijn ook al heel druk bezig geweest met het knutselwerkje voor vaderdag. De juffen bedachten iets leuks voor papa met een vleugje van het thema verkeer. Onze knutselpapa moest de opdrachten van zagen en schuren uitvoeren. Dit weekend zal hij weer de handen uit de mouwen moeten steken om alles in elkaar te zetten. En dan beginnen we met de afwerking. Het gaat een knotsgek geschenkje worden.

Aangezien er ook veel handige papa's zijn, haalde de juf het gereedschap van papa erbij om over te leren. De kleuters wisten meteen waarvoor een zaag, schroevendraaier, meter ... dient, want hun papa's hebben dat ook. Omdat het echte gereedschap toch een beetje te gevaarlijk is om mee te spelen, werd het speelgoedgereedschap erbij gehaald. We gingen benoemen en vergelijken en daarna konden de kleuters aan de slag aan de werkbankjes. 

Na lang wachten was het zonnetje afgelopen week van de partij met tropische temperaturen tot gevolg. Na een druk dagje leren over papa, knutselen voor vaderdag en werken in Dopido dinsdag hadden de kleuters wel een speelmoment in de speeltuin verdiend. De kleuters speelden in het zand en op de speeltuin en genoten er zichtbaar van, want dat was al lang geleden dat ze dat nog eens hadden kunnen doen in school. 

Omdat papa’s ook graag taarten lusten, werden er nog enkele werkjes uit Dopido gemaakt. De kleuters schilderen een taart in alle kleuren van de regenboog. Ze schilderden een oven en kleefden er de ingrediënten in om brood te bakken, op de tekening van de bakkerij werden de taarten en snoepjes geteld en werd het juiste aantal bolletjes gekleurd. Bijna een all-in activiteit. Eerst de bakkerswinkel bespreken, juiste woordenschat gebruiken, kleuren, tellen, verhaal verzinnen bij de prent, wiskunde 1-1 relatie en nog veel meer. Met juf Nele kleurden ze nog een mooie kleurplaat speciaal voor papa met veel werkgerief.

Dan volgde nog een waarneming over de geschenkjes voor papa. Een moersleutel, een ringsleutel, een elektriciteitstang, een flesje overheerlijke parfum, bodymelk, een spaarpot om te sparen voor een leuke vakantie en een grote zak met colasnoepjes. Hier mochten de kleuters toch wel eentje van proeven als ze flink alle boterhammen opgegeten hadden. Zelfs meester Jos kreeg er eentje, want hij had blijkbaar ook flink gegeten.

We hebben ook al nieuwe materialen mogen bestellen voor komend schooljaar. Hierbij was een mooi bloemenbord met magneetbolletjes. De kleuters kunnen fijne motoriek oefenen, handigheid, inzicht oefenen, kleuren oefenen en de juiste bolletjes in de juiste bloemen doen via een smal wegje. Dit spel is een goede aanwinst voor de klas, maar er staat nog veel meer klaar voor binnenkort.

Nog enkele grappige uitspraken:

  • Een kleuter zei:"Hé juf, gij zijt vandaag ook zonder benen naar school!" Ja, met het warme weer droeg de juf een kleedje.
  • Een kleuter zei:"Juf, ik heb een fiets met een fiets zien rijden." Ingewikkeld, maar na een lang gesprek bleek de kleuter voor het eerst een tandem gezien te hebben. 
  • De kleuters zagen een man op de speelplaats lopen met een blauw hemd aan. "Dat is de politie!" zei iemand waarop een andere kleuter zei:"Ik weet dat al. Als die in een politiehuis woont en een hond heeft, is die echt hoor."

Papa's in kleuterboekjes.JPG

Ook nu weer hebben de juffen vakkundig alle foto's die iets te maken hebben met het vaderdagcadeautje verstopt, want dat moet nog even geheim blijven tot 11 juni. En de geur van die meiklokjes ... Tja, die moeten jullie er maar bij denken als jullie naar de foto's kijken. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie het romantische aanzoek van onze kapoen Ferre bekijken:

https://goo.gl/photos/WfJGnnWyT2J29qHr9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

13:39 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.