25-03-17

PAASHAAS PLUK, JA DIE IS ZIEK ... WANT HIJ HEEFT DE REUMATIEK

Paashaas Pluk.jpg

Onze hele klas is momenteel ondergedompeld in de paassfeer. De haan, Dottie, haar eieren mét barsten, lekker paassnoepgoed ... De kleuters en de juffen brachten een hele voorraad gekookte en geschilderde eieren mee naar school. We konden tellen, vergelijken, eierdozen vullen, begrippen oefenen en nog veel meer. Er werd ook een hele voorraad toastjes aangelegd, want met de hulp van de kleuters werd er eiersalade gemaakt. Het pellen en fijn malen van de eieren was het werk voor de kleuters. De juf mengde de gemalen eieren nadien met kaboutergras, kabouterkruiden en mayonaise. De juf had nog zoveel werk gepland dat ze de kleuters leerde met een spuitzak te werken om de toastjes te versieren met eiersalade. Fijne huishoudelijke activiteit en lekker en gezond bovendien.

Een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Marie Prein, want zij zorgden voor een mooie grote paastak die juf Jannicke met de kleuters versierde. De gele eitjes werden zorgvuldig in de takken gehangen en de paasboom kreeg nadien een plekje op de kast. De kleuters probeerden achteraf een paastak te kleuren met identiek dezelfde kleuren als onze echte paasboom.

Na een oproep in de krant en een gesprek met de kleuters besloten we om een wenspakket te maken voor Ko, zoontje van presentator Stef Wijnants. Hij heeft leukemie en ligt momenteel in het ziekenhuis. Een Bednetpoes, chocoladen paaseitjes en vele snoepzakjes ... Daar begonnen we mee. Een leuk kaartje, mooie kleurprenten van de kleuters en onze pakketjes werden gepost en keurig en wel afgeleverd op de juiste afdeling te Leuven waar de kinderen gaan 'samen spelen en samen delen'. Spoedig herstel aan iedereen.

Onze paasknutselwerkjes moesten deze week ook klaar zijn. Alle paashazen werden bruin geschilderd, de gezichtjes werden gekleefd en de potjes voorzien van mooie paasstickers. Juf Lutgarde heeft daarna voor de afwerking gezorgd. De resultaten zijn mooi en hopelijk zijn we flink geweest zodat de paashaas ons zal belonen met paaseitjes binnenkort.

Ondertussen zit onze paaskip van boer Jan al de hele week op haar eitjes te broeden en tot Dotties groot verdriet zijn er enkele eitjes waar 'krakjes' in gekomen zijn. De juf stelde de kleuters en Dottie gerust. Zouden er misschien kuikentjes uit de eitjes komen? Dat zien we maandag dan wel weer. Alle kleuters konden samen met juf Wendy nog een reuzenpaasei schilderen in de kleuren die ze het mooiste vonden. En iedereen die nog wat tijd over had, mocht Dottie kleuren. Wat raar ... een witte kip op wit papier. Wat een grappig werkje, want de kleuters moesten alleen de bek, de kam en het stro kleuren en Dottie was klaar. Bij juf Jannicke gingen de kleuters op zoek naar dezelfde paaseitjes die naast elkaar opgeplakt moesten worden.

De juffen hadden nog een grappig kippenspelletje op de kop kunnen tikken. Eerst de kip in elkaar zetten. De pluimen er in steken en dan de eitjes in de kip stoppen. Om beurt mogen de kleuters dan een pluimpje uit trekken en kijken hoeveel eitjes er in hun bakje vallen. Echt plezant en het tellen lukt opeens veel beter. Ook de spelregels en beurt afwachten is met deze kip geen probleem.

We leerden het versje van Paashaas Pluk en zongen van 'Rode stippen op een ei'. Met een korf vol eieren en een strik erbij én de paashazenoren op oefenden we het liedje. Jammer dat een schooldag zo kort is, want de kleuters wilden bezig blijven. 

Ons voorblad voor de werkjes van het 2de trimester werd ook mooi versierd met de gekregen foam-figuurtjes van kuikentjes, haasjes en eitjes. De kleuters hebben flink naar het voorbeeld op de verpakking gewerkt. Hopelijk zijn jullie nu al nieuwsgierig naar de vele werkjes die de kleuters gemaakt hebben.

Verborgen in de boekenkast in school vond de juf ook nog het verhaal van 'Piep, het is Pasen!' met mooie grote prenten voor de kamishibai. De kleuters noemen dit ook wel de Olaf-TV en vinden dit een hele plezante activiteit. Daarna konden de kleuters het verhaal nog eens navertellen aan de hand van het vertelboek. 

We hadden ook nog eens onze kleuters die in januari doorgeschoven zijn naar juf Manuella op bezoek in de klas. Aleyna, Jonathan en Hannah vonden dit zelfs zo fijn dat ze opnieuw in de eerste kleuterklas wilden blijven. Samen met juf Nele werd ook het kindje van het 2de trimester in ons boekje 'ik kan al een kindje tekenen' gemaakt. Je kan duidelijk de vorderingen zien bij sommige kleuters.

Tussendoor bekeken enkele kleuters het paasfilmpje van Paultje en zette de juf 2 liedjes op om op te dansen. Eén van beiden zal voor het schoolfeest dienen. De juffen kunnen niet goed kiezen, maar de kleuters ook niet, ze vinden ze beiden leuk om te doen. Om de klas nog wat toffer te maken, heeft onze klasdeur ook mooie spaghettislingers gekregen. Bedankt aan de mama van Julie hiervoor. Van de ouders van Sanne en Liene kreeg de juf weer een hele lading eitjes cadeau. We zullen de traditie dus in ere houden en de juffen zullen tijdens het weekend de handen uit de mouwen steken en paaskoekjes bakken. Bedankt lieve mensen!

Naar aanleiding van onze deelname aan de Nationale Pyjamadag van Bednet hebben we een artikeltje gepost op de website van Het Belang van Hoeselt:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170318_02786884/basisschool-t...

Ook op de website van Bednet hebben we enkele foto's gepost van onze verklede kleuters en leerkrachten. Geef 'Nederwijsje' in in het balkje 'Vind jouw school' om zo onze foto's te zien:

http://www.bednet.be/pyjamadag/pyjamafotos

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook mienonaise." Die mayonaise zal zeker ook wel lekker zijn.
 • Een kleuter zei:"Juf, in de winkel stond ook een haaspaas. Ik heb het gezien."
 • Gesprek tussen juf en kleuter: 
  • kleuter: Juf, mijn mama kan niet zo lekker eten maken als u, want wij hebben thuis geen kabouters.
  • juf: Maar de juf ook niet.
  • kleuter: En van wie is dan dat kaboutergras en die kabouterkruiden?
  • juf: Ja, goeie vraag. Die brengen de kabouters bij mij thuis.
  • kleuter: Weten die dan de kindjes niet wonen?
  • juf: Neen, niet allemaal. Dat zijn er te veel. Daarom komen de kabouters dat bij de juffen brengen.
  • kleuter: Mijn mama is ook juf, maar bij ons komt die kabouter nooit!

Pasen 1.JPG

Onze klas lijkt momenteel wel een heus paashazendorp met een paashoekje, een speelbak met plastieken eitjes, een kast vol met chocolade en eieren ... We zijn er zeker van dat zelfs de paashaas jaloers zou zijn op zo'n leuke paasklas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze kapoenen die druk in de weer zijn met het pellen van de eitjes voor de eiersalade:

https://goo.gl/photos/aLAH9f9rQXscZH836

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:01 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-03-17

PAASHAAS, DENK JE OOK AAN MIJ? WANT MET EITJES BEN IK BLIJ!

We begonnen de week met nog enkele leuke dingen in verband met Broederlijk Delen. We maakten 'bissap' zoals in Burkina Faso. Dit is een soort lekkere thee. We lieten het drankje eerst afkoelen en toen kon er geproefd worden in de kleine kabouterglaasjes. De kleuters dronken alles tot de laatste druppel op. Op de computer konden de kleuters het liedje horen van Broederlijk Delen en ondertussen konden ze naar het filmpje van Abbas kijken. Daarna mochten ze allemaal de maïskolf van Abbas geleid schilderen.

Ons klasspaarpotje was al snel tot aan het randje gevuld en zelfs een extra doosje volstond niet. De juf kocht dan ook nog maar een klein geldkoffertje bij en zelfs dit werd nog helemaal vol gestopt. Bedankt aan alle gulle spaarders!

Tijdens het godsdienstmoment hadden we een gesprek over 'verbondenheid', samen zijn, mekaar helpen. Hiervoor gebruikten we een bol wit breigaren met enkele kleurrijke toetsen. De juf maakte er een reuzegroot spinnenweb mee. Wat was dat plezant. Dit gaan we vaker doen. Onze klas werd ook versierd met een grote Jezus-prent en de geschilderde voetjes van de kleuters.

Vanaf woensdag gooiden we het over een heel andere boeg, want net zoals de paashaas het druk heeft met zijn voorbereidingen, zo was het voor ons de hoogste tijd om aan onze paasknutsel te beginnen. Omdat we dit jaar vele materialen gekregen hebben, wou de juf ze ook op een toffe manier gebruiken. Onze knutselpapa heeft enkele uren paashaasjes zitten zagen en schuren. De kleuters gaan ze nu mooi bruin schilderen. Het gezichtje werken we af met de paashazenkopjes die we van de ouders van Maxime gekregen hebben. De mama van Julie en Genaux zorgde voor de grote borden en Paul en Jeaninne hadden voor ons klasje knutselpaaseitjes en foam-figuren van Pasen gesponsord. Bedankt aan iedereen! Hopelijk vinden jullie het eindresultaat ook mooi.

Uit Dopido werd nog een werkblad gemaakt met de woordkaartjes, 'Wat hoort bij de vis en bij de hond?' én de puzzel. Weer iets voor de woordkaartjesdoos. Als laatste werkje moesten de kleuters de puzzelstukken van de dieren juist bij elkaar plakken. Een hele klus die juf Wendy individueel met alle kleuters deed. Nu nog het Dopido-verhaal vertellen en boekje nummer 7 is ook uit.

Dan volgde het verhaal van Dottie en haar eieren. Een prachtig verhaal. De kleuters hingen aan de lippen van de juf. De eendjes, het varken, de hond, de koe ... Niemand luisterde naar Dottie, behalve de kleuters. Maar toen de juf ook nog een mand had met Dottie en haar eieren waren de kleuters pas echt verrast. Ja, de juffen mogen de kip lenen van boer Jan die in Brussel woont en nu komt Dottie tot aan de paasvakantie in onze klas logeren. Zo kan ze ondertussen rustig verder broeden op haar eieren. En de kast was opeens ook helemaal versierd met allerlei paasattributen en chocoladen eieren, een haan en mama en papa paashaas. Dit hadden de juffen stiekem na school gedaan, maar dat weten de kleuters natuurlijk niet.

Thema Pasen wil ook zeggen dat er een speelbak is met paaseieren en eierkartons. We oefenen zo de begrippen leeg, vol, evenveel, meer, minder ... De kleuters amuseren zich met tellen en begrippen. Ons kappershoekje heeft plaats gemaakt voor een paashoekje. De kleuters kunnen er met een kip en eitjes spelen, stickers kleven, tekenen en kleuren. Iedereen heeft hier al van kunnen genieten.

Op donderdag leerden we over verse kippeneitjes en geschilderde eieren. Oeps, daar was de juf een beetje onvoorzichtig en er viel eerst een eitje stuk net in de koekenpan. Dus konden we ook eitjes bakken om eens van te proeven. We kookten ook enkele eieren en de juf dacht even te jongleren met 2 gekookte eieren, maar ze had zich van eierdoos vergist en pats ... Daar viel een ongekookt ei stuk op de grond en dus moest er gepoetst worden. Maar hopelijk hebben de kleuters dit niet verteld, want dat was een geheimpje.

Vrijdag was een zeer drukke dag. Maxime kwam voor het eerst naar school met een mooi brilletje. Dit wordt nog even wennen.

Op deze dag deed onze school ook voor de allereerste keer mee met de 'Nationale pyjamadag van Bednet'. Juf Lutgarde had hier al veel over gehoord en vond dit wel een tof idee. Maar niet iedereen was overtuigd. Daarom bestelde ze meteen enkele Bednetpoezen. Zo mooie blauwe poezen met een hart van kersenpitten die je kan opwarmen in de microgolfoven. De andere leerkrachten gingen ook overstag en juf Kris bestelde ook meteen een Bednetpoes, tatoeages en een poezendiadeem. Superleuk! Iedereen kwam in pyjama naar school. Zowel kinderen als leerkrachten. Juf Lutgarde stond “zo” iedereen ‘s morgens op te wachten aan het hek. In een blauwe poezenpyjama, speciaal gekocht voor deze actie, kamerjas, de Bednetpoes in de hand en de poezendiadeem op haar hoofd. De ouders schrokken eerst, maar waren heel positief over de actie. Ze vonden het zo mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Zelfs de middagmama’s deden aan de actie mee. Super! Er zijn ook verschillende ouders die al een Bednetpoes besteld hebben. Dus actie geslaagd! De kleuters kleurden nog een tekening voor de Bednet-actie en dan tijd voor onze koffiestop. In pyjama en kamerjas werden de mensen weer ontvangen. Ze kregen een stickertje en een folder van Broederlijk Delen. De koffie stond klaar en er was warme en koude choco en zelfs wat koekjes. De grote spaarpot werd goed gevuld en alle ouders gingen tevreden naar huis. Bedankt aan iedereen voor jullie komst en bijdrage voor Broederlijk Delen!

Pyjamadag.JPG

Juffen, meester, kleuters, leerlingen en middagmama's in pyjama in school ... Ook niet iets dat je iedere dag ziet gebeuren. Maar een oh zo leuke dag om de actie van Bednet te steunen. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken van ons grote spinnenweb en onze dansende kip:

https://goo.gl/photos/bVCLicaL2RzUERwS9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

18:46 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-17

DEZE WEEK ZIJN WE GESTART MET BROEDERLIJK DELEN: ABBAS IN BURKINA FASO

De juffen hadden tijdens het laatste weekend van de krokusvakantie alvast een mooi kasttafereel klaar gezet over Broederlijk Delen. Abbas, zijn rugzak, maïs, zijn roze bril, wol, stenen om mee te spelen en nog veel meer werd uitgestald net zoals te zien was op de grote fotoplaten. Blijkbaar hoorde daar ook een voetbaltruitje bij. Het werd er eentje van KV Mechelen in bruikleen. Maar Bent vond een truitje van Anderlecht toch mooier en Jasper zei dat 'de rode kleur van Standaard gepikt was'. Van echte supporters gesproken.

We leerden ook over een wegwijzer. Maar omdat we toch niet naar Burkina Faso kunnen gaan, maakte juf Jannicke er mooie prenten bij. Richting gang, toiletten, speelplaats en klas. De kleuters vonden dit wel grappig. Omdat we ook een steuntje in de rug van Abbas en zijn landgenoten willen geven, werd onder de krokusvakantie nog een klein spaarpotje gemaakt voor iedere kleuter, want zeg nu zelf... Sparen in een spaarpot is toch veel leuker dan geld in een briefomslag meebrengen hé. Sommige kleuters en ouders hebben al flink gespaard. Vooral de koperen centjes zijn favoriet bij de kleuters en dan kunnen ze er ook veel sparen en meebrengen naar school.

We hadden ook mooie fotoplaten van Abbas, zijn familie en vrienden. De juf stak de prenten in de kamishibai en vertelde er het verhaal bij. Voor de kleuters is het moeilijk te begrijpen dat er bij Abbas geen speelgoed is, geen TV of gsm ... De kinderen in Burkina Faso spelen met zelfgemaakte doosjes en stenen of noten. Dit spel noemt Awaré. Maar de juf vond tijdens haar vakantie toevallig een spel dat er heel erg op leek. Zo hadden we een moderne versie en konden de kleuters vergelijken, tellen en vooral veel wiskundige begrippen oefenen. De pittenzakken werden ook wat moderner aangepakt en gemaakt van skai met daarop een leuk figuurtje zodat we ook nog eens een memoryspel hadden, dus 2 vliegen in één klap. Dit vonden de kleuters wel heel plezant. En na enkele minuten hadden ze zelfs geen hulp meer nodig en speelden ze mooi samen met elkaar de pittenzakkenmemory.

Bij ons thema hoorde ook een Jezusprent en tekenden we de voeten van de kleuters na. Die werden mooi geschilderd en uitgeknipt. Daarna kleefden we ze bij Jezus op de kast en hingen we enkele voetjes aan de wasdraad als versiering. Een armbandje maakte Abbas ook van materialen die hij kon vinden. Zo deden de juffen het ook. Er lagen nog wel enkele herkenningsarmbandjes en die konden we nu gebruiken voor de kleuters. Omdat er een tekort aan regen is in Burkina Faso stempelden de kleuters met wattenstaafjes regendruppels rond de affiche van Broederlijk Delen. 

De kleuters brachten ook kosteloos materiaal mee naar school. Abbas moet het in Burkina Faso stellen met hetgeen hij buiten of in de natuur gaat zoeken en kan vinden. De kleuters vonden dit in eerste instantie niet fijn, want dat was geen speelgoed. Maar toen de juf enkele grappige dingen probeerde te maken met de potjes, knopen, rietjes ... wilden de kleuters opeens allemaal in de speelbak spelen en hebben ze zich de hele dag geamuseerd.

Dan onze Dopido. We hebben echt hard gewerkt deze week, want we wilden zoveel mogelijk werkjes al klaar hebben voordat we aan thema Pasen gaan beginnen. We plakten de dieren bij hun juiste hok of kooi. Er werd een kindje gekleurd dat een lekkere banaan ging eten. We zochten de juiste huidmotieven van de dieren en kleefden die in het daarvoor bestemde vakje. Echt een moeilijk werk, zelfs de juf vergiste zich even. En ... nog maar eens kleven. Mama-hond en puppy moesten mooi bij elkaar zitten. En we kleefden de honden met 1 vlek, met 2 vlekken en met 3 vlekken samen. Tot slot mochten de kleuters een reuzenschildpad groen schilderen en de haren van de hond stempelen met bruine verf. 

Nog een dikke 'dank u wel' aan de familie Charlier voor de noppers, aan de opa van Sander voor de paasattributen en aan de ouders van Ferre voor het kappersgerief en doktersgerief.

Tijdens de vakantie schilderden de juffen ook nog heel veel gouden kroontjes voor alle jarigen van dit en komende schooljaar.

Onze nieuwe loopfietsen werden voor het eerst uitgetest deze week. Onze knutselpapa had alle fietsjes afgelopen zondag in elkaar gezet. Super! Dit is de eerste stap naar het leren fietsen. Kleuters die op een loopfiets hun evenwicht kunnen houden, kunnen daarna ook dadelijk overschakelen naar een gewone fiets zonder steunwielen. Dus nu kan er veel geoefend worden in school met het leuke verkeersmateriaal zoals verkeerslichten, zebrapaden en verkeersborden. 

En dan ons grote cadeau van onze postactie. Jos, Elke en Davy van frituur- restaurant Anjo op de Neder hadden ons geen gewoon kaartje terug gestuurd, maar wel een uitnodiging gegeven om met alle kleuters en de 2 juffen te gaan eten. Op restaurant gaan zoals grote mensen. Ondanks de grote verbouwingswerken maakten ze toch een uurtje vrij om ons op woensdag 8 maart te ontvangen en te verwennen. De kleuters deden thuis hun sjieke kleren aan en in de klas kleurden ze nog een mooie tekening. Sommige kleuters hadden thuis ook een kaartje of tekening gemaakt om af te geven. De tafels waren mooi gedekt. Er waren aangepaste servetjes voor de jongens en de meisjes, er stond al een drankje klaar en dan ... De overheerlijke frietjes met mayonaise en ketchup, de hamburger, de kipfingers en de kipnuggets. De kleuters hadden hun buikje vol gegeten. Lieve Jos, Elke en Davy, een hele dikke merci van alle kleuters en de juffen. Als bedankje hadden de juffen ook glitterschuimwijn gekocht. Het goud was voor Jos, het zilver voor Elke en het brons voor Davy. We horen achteraf wel of het gesmaakt heeft. Veel succes binnenkort met de volledig vernieuwde zaak!

We hebben hiervan ook een artikeltje laten plaatsen op de website van 'Het Belang van Hoeselt'. Op deze link kunnen jullie het artikeltje en de foto's bekijken:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170311_02774969/kleuters-van-...

Broederlijk Delen.JPG

Net zoals de grote mensen zijn alle kleuters gaan dineren in een echt restaurant met hun sjieke kleren aan. De frietjes hebben gesmaakt zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6o5HrQXrNmmNKt2V9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:26 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-03-17

KALENDER MAART 2017

De 3de maand van 2017 wordt een druk maandje met veel op het programma. Eerst kunnen we nog een beetje van de krokusvakantie genieten die nu ongeveer halverwege is. Vandaag mag er ook kwistig gegooid worden met complimentjes, want het is Complimentendag vandaag. Alle kleuters gaan op woensdag 8 maart de benen onder tafel schuiven in de Anjo voor een lekkere traktatie. Die extra calorieën kunnen ze er 2 dagen later, op vrijdag 10 maart weer af fietsen als er een nieuw fietsparcours wordt opgesteld in school. Zoals ieder jaar wordt er ook een openklasdag georganiseerd op zaterdag 11 maart voor de kleuters die volgend schooljaar zullen instappen. Ook kunnen ouders en grootouders op vrijdag 17 maart een kopje koffie komen drinken ten voordele van Broederlijk Delen. De laatste week voor de paasvakantie wordt nog een druk, maar leuk weekje. Op dinsdag gaan we dan weer naar de bibliotheek om nieuwe boekjes uit te kiezen. 's Woensdags gaan we sporten in de Kimpel. Op vrijdag 31 maart gaan we op schoolreis naar KinderRijck om een hele dag te spelen en ravotten om daarna de paasvakantie te starten.

07 Maart.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:00 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |