25-03-17

PAASHAAS PLUK, JA DIE IS ZIEK ... WANT HIJ HEEFT DE REUMATIEK

Paashaas Pluk.jpg

Onze hele klas is momenteel ondergedompeld in de paassfeer. De haan, Dottie, haar eieren mét barsten, lekker paassnoepgoed ... De kleuters en de juffen brachten een hele voorraad gekookte en geschilderde eieren mee naar school. We konden tellen, vergelijken, eierdozen vullen, begrippen oefenen en nog veel meer. Er werd ook een hele voorraad toastjes aangelegd, want met de hulp van de kleuters werd er eiersalade gemaakt. Het pellen en fijn malen van de eieren was het werk voor de kleuters. De juf mengde de gemalen eieren nadien met kaboutergras, kabouterkruiden en mayonaise. De juf had nog zoveel werk gepland dat ze de kleuters leerde met een spuitzak te werken om de toastjes te versieren met eiersalade. Fijne huishoudelijke activiteit en lekker en gezond bovendien.

Een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Marie Prein, want zij zorgden voor een mooie grote paastak die juf Jannicke met de kleuters versierde. De gele eitjes werden zorgvuldig in de takken gehangen en de paasboom kreeg nadien een plekje op de kast. De kleuters probeerden achteraf een paastak te kleuren met identiek dezelfde kleuren als onze echte paasboom.

Na een oproep in de krant en een gesprek met de kleuters besloten we om een wenspakket te maken voor Ko, zoontje van presentator Stef Wijnants. Hij heeft leukemie en ligt momenteel in het ziekenhuis. Een Bednetpoes, chocoladen paaseitjes en vele snoepzakjes ... Daar begonnen we mee. Een leuk kaartje, mooie kleurprenten van de kleuters en onze pakketjes werden gepost en keurig en wel afgeleverd op de juiste afdeling te Leuven waar de kinderen gaan 'samen spelen en samen delen'. Spoedig herstel aan iedereen.

Onze paasknutselwerkjes moesten deze week ook klaar zijn. Alle paashazen werden bruin geschilderd, de gezichtjes werden gekleefd en de potjes voorzien van mooie paasstickers. Juf Lutgarde heeft daarna voor de afwerking gezorgd. De resultaten zijn mooi en hopelijk zijn we flink geweest zodat de paashaas ons zal belonen met paaseitjes binnenkort.

Ondertussen zit onze paaskip van boer Jan al de hele week op haar eitjes te broeden en tot Dotties groot verdriet zijn er enkele eitjes waar 'krakjes' in gekomen zijn. De juf stelde de kleuters en Dottie gerust. Zouden er misschien kuikentjes uit de eitjes komen? Dat zien we maandag dan wel weer. Alle kleuters konden samen met juf Wendy nog een reuzenpaasei schilderen in de kleuren die ze het mooiste vonden. En iedereen die nog wat tijd over had, mocht Dottie kleuren. Wat raar ... een witte kip op wit papier. Wat een grappig werkje, want de kleuters moesten alleen de bek, de kam en het stro kleuren en Dottie was klaar. Bij juf Jannicke gingen de kleuters op zoek naar dezelfde paaseitjes die naast elkaar opgeplakt moesten worden.

De juffen hadden nog een grappig kippenspelletje op de kop kunnen tikken. Eerst de kip in elkaar zetten. De pluimen er in steken en dan de eitjes in de kip stoppen. Om beurt mogen de kleuters dan een pluimpje uit trekken en kijken hoeveel eitjes er in hun bakje vallen. Echt plezant en het tellen lukt opeens veel beter. Ook de spelregels en beurt afwachten is met deze kip geen probleem.

We leerden het versje van Paashaas Pluk en zongen van 'Rode stippen op een ei'. Met een korf vol eieren en een strik erbij én de paashazenoren op oefenden we het liedje. Jammer dat een schooldag zo kort is, want de kleuters wilden bezig blijven. 

Ons voorblad voor de werkjes van het 2de trimester werd ook mooi versierd met de gekregen foam-figuurtjes van kuikentjes, haasjes en eitjes. De kleuters hebben flink naar het voorbeeld op de verpakking gewerkt. Hopelijk zijn jullie nu al nieuwsgierig naar de vele werkjes die de kleuters gemaakt hebben.

Verborgen in de boekenkast in school vond de juf ook nog het verhaal van 'Piep, het is Pasen!' met mooie grote prenten voor de kamishibai. De kleuters noemen dit ook wel de Olaf-TV en vinden dit een hele plezante activiteit. Daarna konden de kleuters het verhaal nog eens navertellen aan de hand van het vertelboek. 

We hadden ook nog eens onze kleuters die in januari doorgeschoven zijn naar juf Manuella op bezoek in de klas. Aleyna, Jonathan en Hannah vonden dit zelfs zo fijn dat ze opnieuw in de eerste kleuterklas wilden blijven. Samen met juf Nele werd ook het kindje van het 2de trimester in ons boekje 'ik kan al een kindje tekenen' gemaakt. Je kan duidelijk de vorderingen zien bij sommige kleuters.

Tussendoor bekeken enkele kleuters het paasfilmpje van Paultje en zette de juf 2 liedjes op om op te dansen. Eén van beiden zal voor het schoolfeest dienen. De juffen kunnen niet goed kiezen, maar de kleuters ook niet, ze vinden ze beiden leuk om te doen. Om de klas nog wat toffer te maken, heeft onze klasdeur ook mooie spaghettislingers gekregen. Bedankt aan de mama van Julie hiervoor. Van de ouders van Sanne en Liene kreeg de juf weer een hele lading eitjes cadeau. We zullen de traditie dus in ere houden en de juffen zullen tijdens het weekend de handen uit de mouwen steken en paaskoekjes bakken. Bedankt lieve mensen!

Naar aanleiding van onze deelname aan de Nationale Pyjamadag van Bednet hebben we een artikeltje gepost op de website van Het Belang van Hoeselt:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170318_02786884/basisschool-t...

Ook op de website van Bednet hebben we enkele foto's gepost van onze verklede kleuters en leerkrachten. Geef 'Nederwijsje' in in het balkje 'Vind jouw school' om zo onze foto's te zien:

http://www.bednet.be/pyjamadag/pyjamafotos

Grappige uitspraken van de kleuters:

 • Een kleuter zei:"Juf, wij hebben thuis ook mienonaise." Die mayonaise zal zeker ook wel lekker zijn.
 • Een kleuter zei:"Juf, in de winkel stond ook een haaspaas. Ik heb het gezien."
 • Gesprek tussen juf en kleuter: 
  • kleuter: Juf, mijn mama kan niet zo lekker eten maken als u, want wij hebben thuis geen kabouters.
  • juf: Maar de juf ook niet.
  • kleuter: En van wie is dan dat kaboutergras en die kabouterkruiden?
  • juf: Ja, goeie vraag. Die brengen de kabouters bij mij thuis.
  • kleuter: Weten die dan de kindjes niet wonen?
  • juf: Neen, niet allemaal. Dat zijn er te veel. Daarom komen de kabouters dat bij de juffen brengen.
  • kleuter: Mijn mama is ook juf, maar bij ons komt die kabouter nooit!

Pasen 1.JPG

Onze klas lijkt momenteel wel een heus paashazendorp met een paashoekje, een speelbak met plastieken eitjes, een kast vol met chocolade en eieren ... We zijn er zeker van dat zelfs de paashaas jaloers zou zijn op zo'n leuke paasklas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog een filmpje bekijken van onze kapoenen die druk in de weer zijn met het pellen van de eitjes voor de eiersalade:

https://goo.gl/photos/aLAH9f9rQXscZH836

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

20:01 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dag juffen. Ik kom toevallig op jullie klaswebsite uit. Een pareltje, proficiat.
Uren kijkplezier voor mij en ik kan hier toffe ideeën uithalen als dat mag.
Dit is een klaswebsite waar veel tijd, werk en liefde is ingestoken.
Ik verschiet dat er nog juffen zijn die zoveel voor hun kleuters, klas en school doen want ik ken het veel te drukke schoolleven ook, vandaar de extra proficiat. En zo te zien hebben jullie ook een mooie klas die telkens in het thema versierd is, chapeau.
Een vrolijk Pasen aan iedereen.

Gepost door: Anita Comhair | 26-03-17

De commentaren zijn gesloten.