18-03-17

PAASHAAS, DENK JE OOK AAN MIJ? WANT MET EITJES BEN IK BLIJ!

We begonnen de week met nog enkele leuke dingen in verband met Broederlijk Delen. We maakten 'bissap' zoals in Burkina Faso. Dit is een soort lekkere thee. We lieten het drankje eerst afkoelen en toen kon er geproefd worden in de kleine kabouterglaasjes. De kleuters dronken alles tot de laatste druppel op. Op de computer konden de kleuters het liedje horen van Broederlijk Delen en ondertussen konden ze naar het filmpje van Abbas kijken. Daarna mochten ze allemaal de maïskolf van Abbas geleid schilderen.

Ons klasspaarpotje was al snel tot aan het randje gevuld en zelfs een extra doosje volstond niet. De juf kocht dan ook nog maar een klein geldkoffertje bij en zelfs dit werd nog helemaal vol gestopt. Bedankt aan alle gulle spaarders!

Tijdens het godsdienstmoment hadden we een gesprek over 'verbondenheid', samen zijn, mekaar helpen. Hiervoor gebruikten we een bol wit breigaren met enkele kleurrijke toetsen. De juf maakte er een reuzegroot spinnenweb mee. Wat was dat plezant. Dit gaan we vaker doen. Onze klas werd ook versierd met een grote Jezus-prent en de geschilderde voetjes van de kleuters.

Vanaf woensdag gooiden we het over een heel andere boeg, want net zoals de paashaas het druk heeft met zijn voorbereidingen, zo was het voor ons de hoogste tijd om aan onze paasknutsel te beginnen. Omdat we dit jaar vele materialen gekregen hebben, wou de juf ze ook op een toffe manier gebruiken. Onze knutselpapa heeft enkele uren paashaasjes zitten zagen en schuren. De kleuters gaan ze nu mooi bruin schilderen. Het gezichtje werken we af met de paashazenkopjes die we van de ouders van Maxime gekregen hebben. De mama van Julie en Genaux zorgde voor de grote borden en Paul en Jeaninne hadden voor ons klasje knutselpaaseitjes en foam-figuren van Pasen gesponsord. Bedankt aan iedereen! Hopelijk vinden jullie het eindresultaat ook mooi.

Uit Dopido werd nog een werkblad gemaakt met de woordkaartjes, 'Wat hoort bij de vis en bij de hond?' én de puzzel. Weer iets voor de woordkaartjesdoos. Als laatste werkje moesten de kleuters de puzzelstukken van de dieren juist bij elkaar plakken. Een hele klus die juf Wendy individueel met alle kleuters deed. Nu nog het Dopido-verhaal vertellen en boekje nummer 7 is ook uit.

Dan volgde het verhaal van Dottie en haar eieren. Een prachtig verhaal. De kleuters hingen aan de lippen van de juf. De eendjes, het varken, de hond, de koe ... Niemand luisterde naar Dottie, behalve de kleuters. Maar toen de juf ook nog een mand had met Dottie en haar eieren waren de kleuters pas echt verrast. Ja, de juffen mogen de kip lenen van boer Jan die in Brussel woont en nu komt Dottie tot aan de paasvakantie in onze klas logeren. Zo kan ze ondertussen rustig verder broeden op haar eieren. En de kast was opeens ook helemaal versierd met allerlei paasattributen en chocoladen eieren, een haan en mama en papa paashaas. Dit hadden de juffen stiekem na school gedaan, maar dat weten de kleuters natuurlijk niet.

Thema Pasen wil ook zeggen dat er een speelbak is met paaseieren en eierkartons. We oefenen zo de begrippen leeg, vol, evenveel, meer, minder ... De kleuters amuseren zich met tellen en begrippen. Ons kappershoekje heeft plaats gemaakt voor een paashoekje. De kleuters kunnen er met een kip en eitjes spelen, stickers kleven, tekenen en kleuren. Iedereen heeft hier al van kunnen genieten.

Op donderdag leerden we over verse kippeneitjes en geschilderde eieren. Oeps, daar was de juf een beetje onvoorzichtig en er viel eerst een eitje stuk net in de koekenpan. Dus konden we ook eitjes bakken om eens van te proeven. We kookten ook enkele eieren en de juf dacht even te jongleren met 2 gekookte eieren, maar ze had zich van eierdoos vergist en pats ... Daar viel een ongekookt ei stuk op de grond en dus moest er gepoetst worden. Maar hopelijk hebben de kleuters dit niet verteld, want dat was een geheimpje.

Vrijdag was een zeer drukke dag. Maxime kwam voor het eerst naar school met een mooi brilletje. Dit wordt nog even wennen.

Op deze dag deed onze school ook voor de allereerste keer mee met de 'Nationale pyjamadag van Bednet'. Juf Lutgarde had hier al veel over gehoord en vond dit wel een tof idee. Maar niet iedereen was overtuigd. Daarom bestelde ze meteen enkele Bednetpoezen. Zo mooie blauwe poezen met een hart van kersenpitten die je kan opwarmen in de microgolfoven. De andere leerkrachten gingen ook overstag en juf Kris bestelde ook meteen een Bednetpoes, tatoeages en een poezendiadeem. Superleuk! Iedereen kwam in pyjama naar school. Zowel kinderen als leerkrachten. Juf Lutgarde stond “zo” iedereen ‘s morgens op te wachten aan het hek. In een blauwe poezenpyjama, speciaal gekocht voor deze actie, kamerjas, de Bednetpoes in de hand en de poezendiadeem op haar hoofd. De ouders schrokken eerst, maar waren heel positief over de actie. Ze vonden het zo mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Zelfs de middagmama’s deden aan de actie mee. Super! Er zijn ook verschillende ouders die al een Bednetpoes besteld hebben. Dus actie geslaagd! De kleuters kleurden nog een tekening voor de Bednet-actie en dan tijd voor onze koffiestop. In pyjama en kamerjas werden de mensen weer ontvangen. Ze kregen een stickertje en een folder van Broederlijk Delen. De koffie stond klaar en er was warme en koude choco en zelfs wat koekjes. De grote spaarpot werd goed gevuld en alle ouders gingen tevreden naar huis. Bedankt aan iedereen voor jullie komst en bijdrage voor Broederlijk Delen!

Pyjamadag.JPG

Juffen, meester, kleuters, leerlingen en middagmama's in pyjama in school ... Ook niet iets dat je iedere dag ziet gebeuren. Maar een oh zo leuke dag om de actie van Bednet te steunen. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken van ons grote spinnenweb en onze dansende kip:

https://goo.gl/photos/bVCLicaL2RzUERwS9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

18:46 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.