12-03-17

DEZE WEEK ZIJN WE GESTART MET BROEDERLIJK DELEN: ABBAS IN BURKINA FASO

De juffen hadden tijdens het laatste weekend van de krokusvakantie alvast een mooi kasttafereel klaar gezet over Broederlijk Delen. Abbas, zijn rugzak, maïs, zijn roze bril, wol, stenen om mee te spelen en nog veel meer werd uitgestald net zoals te zien was op de grote fotoplaten. Blijkbaar hoorde daar ook een voetbaltruitje bij. Het werd er eentje van KV Mechelen in bruikleen. Maar Bent vond een truitje van Anderlecht toch mooier en Jasper zei dat 'de rode kleur van Standaard gepikt was'. Van echte supporters gesproken.

We leerden ook over een wegwijzer. Maar omdat we toch niet naar Burkina Faso kunnen gaan, maakte juf Jannicke er mooie prenten bij. Richting gang, toiletten, speelplaats en klas. De kleuters vonden dit wel grappig. Omdat we ook een steuntje in de rug van Abbas en zijn landgenoten willen geven, werd onder de krokusvakantie nog een klein spaarpotje gemaakt voor iedere kleuter, want zeg nu zelf... Sparen in een spaarpot is toch veel leuker dan geld in een briefomslag meebrengen hé. Sommige kleuters en ouders hebben al flink gespaard. Vooral de koperen centjes zijn favoriet bij de kleuters en dan kunnen ze er ook veel sparen en meebrengen naar school.

We hadden ook mooie fotoplaten van Abbas, zijn familie en vrienden. De juf stak de prenten in de kamishibai en vertelde er het verhaal bij. Voor de kleuters is het moeilijk te begrijpen dat er bij Abbas geen speelgoed is, geen TV of gsm ... De kinderen in Burkina Faso spelen met zelfgemaakte doosjes en stenen of noten. Dit spel noemt Awaré. Maar de juf vond tijdens haar vakantie toevallig een spel dat er heel erg op leek. Zo hadden we een moderne versie en konden de kleuters vergelijken, tellen en vooral veel wiskundige begrippen oefenen. De pittenzakken werden ook wat moderner aangepakt en gemaakt van skai met daarop een leuk figuurtje zodat we ook nog eens een memoryspel hadden, dus 2 vliegen in één klap. Dit vonden de kleuters wel heel plezant. En na enkele minuten hadden ze zelfs geen hulp meer nodig en speelden ze mooi samen met elkaar de pittenzakkenmemory.

Bij ons thema hoorde ook een Jezusprent en tekenden we de voeten van de kleuters na. Die werden mooi geschilderd en uitgeknipt. Daarna kleefden we ze bij Jezus op de kast en hingen we enkele voetjes aan de wasdraad als versiering. Een armbandje maakte Abbas ook van materialen die hij kon vinden. Zo deden de juffen het ook. Er lagen nog wel enkele herkenningsarmbandjes en die konden we nu gebruiken voor de kleuters. Omdat er een tekort aan regen is in Burkina Faso stempelden de kleuters met wattenstaafjes regendruppels rond de affiche van Broederlijk Delen. 

De kleuters brachten ook kosteloos materiaal mee naar school. Abbas moet het in Burkina Faso stellen met hetgeen hij buiten of in de natuur gaat zoeken en kan vinden. De kleuters vonden dit in eerste instantie niet fijn, want dat was geen speelgoed. Maar toen de juf enkele grappige dingen probeerde te maken met de potjes, knopen, rietjes ... wilden de kleuters opeens allemaal in de speelbak spelen en hebben ze zich de hele dag geamuseerd.

Dan onze Dopido. We hebben echt hard gewerkt deze week, want we wilden zoveel mogelijk werkjes al klaar hebben voordat we aan thema Pasen gaan beginnen. We plakten de dieren bij hun juiste hok of kooi. Er werd een kindje gekleurd dat een lekkere banaan ging eten. We zochten de juiste huidmotieven van de dieren en kleefden die in het daarvoor bestemde vakje. Echt een moeilijk werk, zelfs de juf vergiste zich even. En ... nog maar eens kleven. Mama-hond en puppy moesten mooi bij elkaar zitten. En we kleefden de honden met 1 vlek, met 2 vlekken en met 3 vlekken samen. Tot slot mochten de kleuters een reuzenschildpad groen schilderen en de haren van de hond stempelen met bruine verf. 

Nog een dikke 'dank u wel' aan de familie Charlier voor de noppers, aan de opa van Sander voor de paasattributen en aan de ouders van Ferre voor het kappersgerief en doktersgerief.

Tijdens de vakantie schilderden de juffen ook nog heel veel gouden kroontjes voor alle jarigen van dit en komende schooljaar.

Onze nieuwe loopfietsen werden voor het eerst uitgetest deze week. Onze knutselpapa had alle fietsjes afgelopen zondag in elkaar gezet. Super! Dit is de eerste stap naar het leren fietsen. Kleuters die op een loopfiets hun evenwicht kunnen houden, kunnen daarna ook dadelijk overschakelen naar een gewone fiets zonder steunwielen. Dus nu kan er veel geoefend worden in school met het leuke verkeersmateriaal zoals verkeerslichten, zebrapaden en verkeersborden. 

En dan ons grote cadeau van onze postactie. Jos, Elke en Davy van frituur- restaurant Anjo op de Neder hadden ons geen gewoon kaartje terug gestuurd, maar wel een uitnodiging gegeven om met alle kleuters en de 2 juffen te gaan eten. Op restaurant gaan zoals grote mensen. Ondanks de grote verbouwingswerken maakten ze toch een uurtje vrij om ons op woensdag 8 maart te ontvangen en te verwennen. De kleuters deden thuis hun sjieke kleren aan en in de klas kleurden ze nog een mooie tekening. Sommige kleuters hadden thuis ook een kaartje of tekening gemaakt om af te geven. De tafels waren mooi gedekt. Er waren aangepaste servetjes voor de jongens en de meisjes, er stond al een drankje klaar en dan ... De overheerlijke frietjes met mayonaise en ketchup, de hamburger, de kipfingers en de kipnuggets. De kleuters hadden hun buikje vol gegeten. Lieve Jos, Elke en Davy, een hele dikke merci van alle kleuters en de juffen. Als bedankje hadden de juffen ook glitterschuimwijn gekocht. Het goud was voor Jos, het zilver voor Elke en het brons voor Davy. We horen achteraf wel of het gesmaakt heeft. Veel succes binnenkort met de volledig vernieuwde zaak!

We hebben hiervan ook een artikeltje laten plaatsen op de website van 'Het Belang van Hoeselt'. Op deze link kunnen jullie het artikeltje en de foto's bekijken:

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170311_02774969/kleuters-van-...

Broederlijk Delen.JPG

Net zoals de grote mensen zijn alle kleuters gaan dineren in een echt restaurant met hun sjieke kleren aan. De frietjes hebben gesmaakt zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6o5HrQXrNmmNKt2V9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

02:26 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat een mooie geste van "den Anjo", van Jos, Elke en Davy, om alle kleuters en de juffen uit te nodigen voor een etentje. We waren er als ouders graag bij geweest, maar wij komen nog wel eens met onze kinderen langs.
De kleuters hebben het geweldig gevonden en die juffen doen dat ook super goed hé, mag ook wel gezegd worden.

Gepost door: Bedankt Anjo | 12-03-17

De commentaren zijn gesloten.