17-12-16

KERSTMIS VOOR GROOT EN KLEIN, VREDE MOET ER ZIJN ! ! !

Sinds enige tijd kunnen we een beroep doen op 'opa Jos Hansen' om allerlei klusjes te doen. Wat een luxe. Er valt altijd wel iets te repareren en op te ruimen. Toch was het even schrikken toen hij metershoog op een ladder moest klimmen in de klas omdat de juf per ongeluk de hendel van het verluchtingsluik had afgetrokken. Of is onze juf opeens zo sterk geworden? Bedankt Jos voor de service.

Om wat meer in de kerstsfeer te komen, haalde de juf enkele kerstmutsen uit de kast. Om beurt kerstman spelen was wel fijn. Maar waar bleven de pakjes dan? Veel speeltijd was er deze week niet. Een kerststukje maken, een nieuwjaarsbrief aanleren en maken, werken uit Dopido ... Wat een drukte! De speelbak werd deze week veelvuldig gebruikt. De kleuters creëerden er verschillende kerststallen met zoveel mogelijk beelden. Een os of ezel meer of minder maakte geen verschil.

En dan het grote werk. Onze plankjes als gouden ster waren reeds geschilderd. Nu gingen we de kerstbal nog versieren met mozaïeken uit zijdepapier. Dat was een mooi idee, maar oh zo moeilijk. De juf moest op zoek naar hulpmiddeltjes om alles wat gemakkelijker te maken. De resultaten zijn super, maar hier en daar moest de juf wel helpen. Het afwerken nam ze natuurlijk ook voor haar rekening. Dat zien jullie volgende week wel.

Juf Nele speelde een kerstpottenmemory met de kleuters. 2 dezelfde zoeken is voor sommige kleuters nog moeilijk. Maar na enkele oefenbeurten ging alles vlotjes. Maar net dan is het tijd om op te ruimen. Volgende week spelen we dus verder met dit spel.

Juf Wendy, juf Jannicke en juf Lutgarde deden extra hun best om toch maar alle werkjes uit Dopido te kunnen maken. Eerst schilderden de kleuters 4 dikke kerstballen, elk in een andere kleur in een mooie groene kerstboom. Daarna stempelden ze een kersttrui voor het kindje uit Dopido. Met een schuursponsje en een bordje rode verf gingen ze aan de slag. Voorzichtig binnen de lijnen proberen te stempelen was de boodschap. De kleuters kleurden nog enkele prenten en maakten dan eindelijk hun laatste werkje van de week. Met enkele uitsteekvormen voor koekjes mochten ze op het bladerdeeg stempelen. De oudste kleuters vroegen dadelijk:"En juf? Ga je met Kerstmis weer koekjes bakken?" Misschien ... Maar dan zal de kerstman zeker moeten helpen, want een dag is vaak veel te kort voor de juffen.

Dat de kleuters nieuw poetsmateriaal hadden gekregen van de Sint wisten jullie al. Maar dat ze ook echt willen poetsen, had de juf niet verwacht. Dus maakte de juf van 1 grote dweil 2 kleine dweiltjes. Wat water in het emmertje, de dweiltjes goed uitwringen en er werd echt gepoetst. Ook de 'zogezegde' stofdoeken vonden de kleuters maar niks. Dus trok de juf naar de winkel om echte microvezeldoekjes en een swiffertje te gaan kopen. Wat hebben de kleuters al flink gepoetst en genoten van het nieuwe poetsmateriaal.

Vrijdagnamiddag zat ons klasje opeens goed vol. De leerlingen van het 4de leerjaar mochten met de kleuters komen puzzelen, een treinspoor bouwen, kijken en lezen in de vertelboeken, Coloredo spelen en natuurlijk ook nog even de 'kleuter uithangen' en zoals vroeger spelen in de hoekjes. Als afsluiter vertelde de juf het verhaal van de grote kleine Kerstman. Fijn te zien hoe deze leerlingen genoten hebben van een namiddagje kleuterklas en hoe goed ze de kleuters geholpen hebben bij werkjes, het eetmoment ....

Grappige uitspraken van de week:

  • Een kleuter vroeg:"Juf, hoe klein is de kleine kerstman?" "Zo klein als jullie" antwoordde de juf waarop iemand heel verontwaardigd zei:"Maar wij zijn toch al groot!"
  • De juf vertelde van de kerststal en de kribbe. Dat was een nieuw en moeilijk woord. Even later kwam een kleuter zeggen:"Wij hebben thuis ook zo'n kist om Jezus in te leggen."
  • Een kleuter kwam zeggen:"Juf, wij hebben een hele grote kerstboom, maar geen koeienstal." Blijkt dat de kerstbeelden gewoon voor de kerstboom staan zonder stal bij de kleuter thuis.

Onder dit bericht kunnen jullie ook enkele foto's bekijken van de kerstversiering die momenteel het huis van juf Lutgarde helemaal verlicht.

Kerstmis 1.JPG

Er heerste een gezellige kerstdrukte in de klas: kokende kerstmannetjes, poetsende kerstvrouwtjes, knutselende juffen ... Geen tijd om ons te vervelen zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/6sYQtSPnikL1g3t97

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:27 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.