03-12-16

SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE ...

Het aftellen naar het feest van de Sint kon nu beginnen. Eerst werden de knutselwerkjes nog mooi afgewerkt door de juffen, want we hadden vernomen dat de Sint 's nachts eens een kijkje zou komen nemen naar onze knutselwerkjes. De schoenen werden op de vloer gekleefd, alles kreeg een likje vernis, een mooie ster als versiering en natuurlijk ook nog de veters om de schoen te binden. De korfjes werden vast gemaakt zodat de Sint er iets lekkers in kon leggen.

Omdat het een zeer drukke periode was en de knutselwerkjes veel tijd in beslag namen om te maken en af te werken, zocht de juf voor een keertje haar toevlucht tot simpele mijters en pietenmutsen. De kleuters mochten ze vrij versieren met de glitterstickers. Eenvoudig maar mooi.

De speelbak met de speelgoedboekjes en scharen was dit jaar niet zo’n groot succes, want vele kleuters wisten nog steeds niet wat te kiezen uit het grote aanbod speelgoed.

Op dinsdag leerden de kleuters over 'een schoentje zetten' en wat ze zoal bij hun schoen kunnen zetten voor de Sint, Piet en het paard. De vele suikertjes, de wortels, de suikerbiet, het brood, de tekeningen, het water en de fruitsapjes mochten niet ontbreken. Fier konden de kleuters op het einde van de dag hun schoentje zetten en dan was het afwachten. Zouden Sint en Piet ook wel echt in de klas komen kijken 's nachts? ‘s Morgens vonden de kleuters letterkoekjes, chocoladen centjes en guimauves in hun Sintknutsel. Het kommetje water was leeg, bijna alle suikerklontjes waren op en er had iemand in een wortel gebeten. Maar wat was dat op de tafels? Schoorsteenpiet was blijkbaar met Puberpiet op ronde geweest. Eerst hadden ze buiten wat gespeeld en dan vlug door de schoorsteen naar binnen gekomen naar alle klasjes. Zwarte Piet liet zijn vuile handen na op de tafels en Puberpiet had zijn eerste vuile voetstappen ook op onze tafels gezet bij het leren om een echte Piet te worden. De kleuters vonden dit eerst heel erg, maar toen de juf voorstelde om de klas samen mooi te poetsen, werd dit een superleuke activiteit. Er lag ook een geschenkje klaar voor Olaf. Sint had een mooie badjas en broek voor Olaf gebracht die hij ook als pyjama kan dragen .

De laatste werkjes uit Dopido werden gemaakt, want de volgende over Kerstmis ligt alweer klaar. We deden een activiteit met de woordkaartjes: een lage en hoge toren, de voorkant en de achterkant, een open en gesloten zak. Met de achterkant van de kaartjes kunnen de kleuters puzzel nr. 3 maken. We stempelden ook nog een hoge blokkentoren met verschillende kleuren verf en echte blokken en juf Wendy werkte de overgebleven werkjes nog even af. Het wortel van het paard kreeg een oranje kleurtje doordat de kleuters zelf rode en gele verf mengden totdat er oranje verscheen.

Zoals jullie weten, zijn de juffen verzot op hun klasmascotte Olaf de Giraf. Olaf heeft ook vele vrienden. Helaas zijn die, net zoals de echte Olaf, een zeldzaamheid aan ‘t worden. Maar de laatste weken hebben we in Nederland toch enkele echte Bono de beertjes op de kop kunnen tikken en hopen we de komende weken nog enkele belangrijke deals af te ronden. Maar dat is nieuws voor volgende keer.

En dan dé grote dag op vrijdag. Sint zou op bezoek komen in de school. Maar omdat er geen water op de Neder is kon hij niet met de stoomboot komen. Gelukkig was Sara, de mama van Enora, net onderweg met haar VW-busje en was zij zo lief om Sint en Piet even een lift te geven tot op het kerkplein. Een hele dikke 'dank u wel' hiervoor! Daarna ging het richting zaal Nederheem. Iedereen had een dansje ingeoefend voor de Sint. Sint was blij weer even op de Neder te zijn en Piet had ons ook allemaal goed in ‘t oog gehouden. De kinderen waren allemaal flink geweest en daarom kregen ze een grote zak met lekkers. Voor zijn vertrek kwam de Sint nog even langs in de klas en konden we het Sintlied uit Dopido nog zingen en kregen we een grote zak met iets leuks voor de klas. Voorzichtig werd de grote zak en de pakjes opengemaakt. Joepie ... Poetsgerief! Onze kleuters doen niets liever dan borstelen, stof vegen, dweilen ... Dus nu geen geruzie meer om het oude versleten poetsgerief. De juf zal nog zorgen voor enkele kleine emmertjes en nieuwe poetsdoeken. Dat onze kleuters ook graag in de keuken speelden en pizza’s en taarten maken wist wel iedereen. Maar dat er ook een verrassing voor de keuken bij was konden de kleuters bijna niet geloven. Vanaf nu kunnen ze ook broodjes maken met sla, tomaat, komkommer, ui, ei ... Dank u wel Sinterklaas en Zwarte Piet! Maar vergeet onze lieve juffen niet.

Grappige uitspraken:

  • Olaf had een mooie badjas gekregen van de Sint. Er ontstond meteen een geanimeerde discussie over hoe dat ding wel heette. Was het een 'japana' (pyjama) of was het nu een 'pizjemia' (pyjama) waarop een andere kleuter zei:"Nee, dat is een piwaar!"
  • Ook werd er aardig gediscussieerd over het al dan niet dragen van een pyjama of nachtkleed. Echt hilarisch op sommige momenten.
  • In het boek van de Spiekpietjes moest Spiekpietje van de Sint enkele fietsen blauw schilderen, maar hij had 1 klein foutje gemaakt en de 'zetel' van de fiets rood geschilderd. Ja, zo'n rode zadel is ook wel mooi.

Sinterklaas 2.JPG

De zwarte hand- en vuile voetafdrukken hebben heel wat indruk gemaakt op de kleuters. Gelukkig wilden alle kleuters maar al te graag helpen met het afvegen van de tafels zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 4 filmpjes bekijken:

https://goo.gl/photos/6pdGUTQCSSkgMAHPA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

19:17 Gepost door Juf Lutgarde in Feest, Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Daar de juffen ook lange dagen maken door de drukte in de Sinterklaasperiode, ontdekten ze op het laatste nippertje nog een "schoentjesfout". Gelukkig kon ze nog tijdig rechtgezet worden voor de kleuters de schoentjes mee naar huis kregen. Maar wie heeft de hilarische fout al ontdekt? Piet en Sint alvast niet. Juf Jannicke wel.....

Gepost door: JUF LUTGARDE | 03-12-16

De commentaren zijn gesloten.