26-11-16

SINT EN PIET ZIJN IN HET LAND ... OH, DAT WORDT WEER HEEL PLEZANT ! ! !

Het leukste en spannendste thema van het jaar is weer van start gegaan. De klas is weer helemaal ingekleed en versierd voor Sint en Piet. De brief van iedere kleuter werd vorige vrijdag al gekleurd en gepost én is dus onderweg naar de Sint. Postbodepiet heeft beloofd om alle kleuters ook een briefje terug te sturen.

Maandag stond er in de inkomhal bij meester Jos een schoorsteen. Op de gang hing er een brief van Zwarte Piet met de vraag om te helpen met het maken van de pakjes en eventueel te oefenen om pakjes door de schoorsteen te gooien. In onze klas konden we dadelijk met de opdracht beginnen. De ouders hadden thuis al samen met de kleuters pakjes gemaakt en in onze klas stond er ook een oefenschoorsteen. Wat een succes! Onze kleuters deden hun uiterste best om alle pakjes in de schoorsteen te gooien net zoals de Zwarte Pieten op de pietenschool moeten doen.

We begonnen ook alvast met het oefenen van enkele dansjes en Sinterklaasliedjes zoals het Sinterklaasliedje op de Dopido-cd (liedje nr. 3). 

Sinds afgelopen maandag zit er ook een verstekeling in de klas. Spiekpiet komt naar jaarlijkse traditie een oogje in ‘t zeil houden . Weet je waaraan je een Spiekpiet herkent? Aan de witte loopschoenen om snel te kunnen zijn en aan de gsm die hij altijd in zijn rechterhand heeft om vlug naar de Sint te kunnen bellen als hij iets 'speciaals' ziet. Iedere dag verstopt Spiekpiet zich op een andere plaats in de klas en moeten de kleuters op zoek gaan. Kijken mag, maar aankomen niet, dat zijn de Spiekpietenregels. De juffen hebben ondertussen ook weer diep in de buidel getast om alle nieuwe Spiekpietboeken te kopen zodat hun boekenreeks compleet blijft. Maar het zijn ook superleuke boeken. Spiekpiet heeft ook voor alle kleuters een lijstje gemaakt met dingen die ze goed moeten doen. Beleefd zijn, bordje leeg eten, opruimen ... Mama en papa kunnen de kruisjes zetten en Spiekpiet zal tijdens het weekend eens komen kijken, want ... Wie zoet is, krijgt lekkers!

De kleuters konden deze week ook vrij tekenen en kleuren voor Sinterklaas en stickers kleven en versieren. Ook onze Dopido puilt uit van de werkjes. Dus geen tijd te verliezen. Zowel fijne motoriek als wiskundige initiatie onder de vorm van meten, kleven, taal ... kwamen deze week volop aan bod. Eerst tekenden de kleuters de juiste weg tussen de Sint, Piet en de speelgoedjes. Daarna kleefden ze een weg in de juiste lengte op het Sintwerkblad. Dat was even puzzelen en meten. Best een moeilijke opdracht waar de juf een beetje bij moest helpen. Ook de zak voor het vele speelgoed moest afgewerkt worden. De juf bond 4 stiften bij elkaar en zo konden de kleuters de structuur van de zak tekenen.

Onze kappershoek heeft momenteel plaats moeten maken voor een Sinthoekje. Enkele lees- en kleurboekjes, stiften en 2 dikke agenda’s waar de kleuters iets in mogen schrijven of tekenen voor de Sint. Maar het leukste van alles zijn de 2 echte brilletjes met vensterglas die de kleuters daar mogen opzetten. Ons Sinthoekje zit telkens vol en de kleuters vinden dit zo plezant dat we al een beurtrol hebben gemaakt zodat iedereen het brilletje kan opzetten om in het Sintboek te kunnen schrijven. 

De juffen hebben dit jaar lang nagedacht over een knutselwerkje. Uiteindelijk heeft onze knutselpapa weer de handen uit de mouwen moeten steken voor het zagen van een schoen, het boren van de vetergaten en een plankje op maat om de vloer van te maken. De kleuters hebben dus veel moeten schilderen en stempelen.  De schoenen schilderden de kleuters in het blauw of rood en de vloer werd een echte Sintvloer in wit en zwarte tegels. Dit weekend zal onze knutselpapa alles in elkaar zetten en zijn de juffen nog enkele uren zoet met het vernissen en afwerken van de schoen. Dinsdag mogen de kleuters bij juf Jannicke dit schoentje klaar zetten voor de Sint en hopelijk ligt er woensdag ook iets in. Misschien zijn de juffen ook flink geweest en mogen die ook eens een keertje hun schoen zetten of niet? Zij hebben alvast post gekregen van de Sint en dat vinden ze ook fijn.

We hebben ook een berg speelgoedboekjes waar de kleuters in kunnen kijken en speelgoed kiezen. Maandag leren we hier ook nog over en gaan de kleuters aan de slag met de scharen.

Omdat het deze week ook voorleesweek is, kwam juf Lutgarde dinsdag weer naar school. Ze verraste de leerlingen van het 1ste leerjaar door daar het Spiekpietenverhaal te gaan vertellen. De kinderen hebben er echt van genoten en waren heel blij met de kleine beloning van de Sint. Terwijl juf Lutgarde in de klas van juf Kris ging voorlezen, kwam juf Kris naar onze klas om het nieuwe verhaal van de Spiekpietjes 'SOS stoomboot' te vertellen. Meester Jos kwam op zijn beurt in ons klasje ook een mooi verhaaltje vertellen. 

Woensdag gingen we dan weer sporten in de Kimpel. Hier konden de kleuters nog eens goed de beentjes losgooien en oefenen zoals de echte Pieten met klimmen, kruipen, springen ... De kleuters deden erg hun best om ook een beetje Klimpiet, Pakjespiet, Dakpiet ... te zijn.

Omdat de kleuters zo goed geoefend hadden stond er ‘s anderendaags alvast veel lekkers op de kast bij het Sinttafereel. Maar eerst moeten de kleuters hier nog heel flink over leren alvorens ze mogen proeven van de chocolade, de mandarijnen, de letterkoekjes, de chocoladen centen ...

Donderdag gingen we met het busje naar de bib in Hoeselt. De kijk- en vertelboeken over fruit, herfst en grootouders hebben we ingeruild voor enkele mooie Sintboeken en een DVD. Het was een korte maar toch leerrijke trip.

Om zich helemaal in het thema van Sint en Piet te kunnen inleven, heeft de juf ook voor Sint- en Pietenkleren gezorgd, een staf, witte handschoenen, mijter, het echte grote boek ... De hele dag door trippelen er nu hulpsinten en veel hulppieten door de klas. Zij houden een oogje in ‘t zeil, want dat is echt nodig. Chocoladepiet en de Hoofdpiet zijn al chocolade komen proeven in de klas en dit zonder iets te vragen. Oei oei ... Juf Lutgarde nam daarom snel de Sintgsm ter hand om Sinterklaas in te lichten over het stiekem snoepen van de Pieten.

Grappige uitspraken van de week:

  • Een kleuter zei:"Juf, met die bril kunt ge echt zien in de Sinthoek!"
  • Een kleuter vroeg:"Juf, wanneer mag ik de smijter opzetten?"
  • Een kleuter zei:"Juf, die ene Piet is weer weg." Toen de juf vroeg welke Piet dat was, zei de kleuter:"Die kleine met zijn witte sloefen."

Onder dit bericht kunnen jullie de nieuwe kalender voor december vinden. Scrol dus zeker even verder om de nieuwe kalender te zien.

Sinterklaas 1.JPG

Onze klas is momenteel een heus Sintspeelparadijs met een echt Sinthoekje, echte verkleedkleren, speelgoedboekjes en veel lekkers op de kast. Zoals jullie op de foto's kunnen zien beleven onze hulpsinten en hulppieten veel plezier in onze klas. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje zien van het liedje dat we aan het leren zijn voor Sinterklaas:

https://goo.gl/photos/hjooj92ug6U2w8Ks9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

16:38 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.