29-10-16

KABOUTERS, SPINNEN, POMPOENEN EN VEEL SOEP … EVEN VAKANTIE … DAT DOET GOED ! ! !

Maandag mochten de kleuters ingrediënten meebrengen om pompoensoep te maken. Veel wortelen en ajuinen, een beetje selder en prei. Bouillonblokjes, tomatenpuree, spaghetti ... Veel ingrediënten zodat de juf kon koken voor een hele bende. Eerst leerden we de juiste namen van de groenten en we gingen sorteren en tellen. De juf had ook een nieuwe pompoen mee naar school gebracht  en die had blijkbaar ook een steeltje en een kroontje zoals onze appeltjes en peren. Oranje was ook de kleur van de appelsienen en mandarijnen ... Amai, wat zijn de kleuters aandachtig geweest tijdens het thema ‘fruit’.

We bekijken op maandag ook altijd samen de klaswebsite. Sommige kleuters hebben die blijkbaar tijdens het weekend al zo vaak bekeken dat ze op voorhand al weten welke foto’s er gaan komen, wie er op staat en wat die kleuters aan ‘t doen zijn. Superknap!

Ons laatste werkje uit Dopido nummer 2 was ‘schilder de pompoensoep in de soepketel en kleef er nog wat groenten bij’. Eerst zijn we begonnen met onze oranje pompoensoep te schilderen. Toen de verf helemaal droog was, mochten de kleuters er de groenten in kleven. Een werkje voor knappe koppen, want de kersen en de taart hoorden niet thuis in de soep.

Dinsdag hadden we enkele kleine bezoekers in de klas, want de kleuters mochten voor 1 keertje spinnen meebrengen naar de klas. Blijkbaar zijn er toch heel wat stoere papa's die zonder schrik op spinnenjacht waren gegaan. Zo hadden we kleine spinnetjes, een echte kruisspin en een grote, zwarte spin. Brrrrrrr, wat een joekel! Gelukkig konden we de spinnen doorheen de doosjes goed bestuderen en leerden we zo dat een spin 8 poten heeft. Nadat onze waarneming afgelopen was, kregen onze spinnen een beetje heimwee naar buiten. Daarom zijn we alle spinnen gaan vrijlaten aan de boom op de oprit zodat ze fijn met elkaar kunnen spelen in de boom.

Daarna werd er verf uit de kasten gehaald, verf in de herfstkleuren. Met geel, oranje, groen, rood en bruin mochten de kleuters ieder herfstblaadje in een andere kleur schilderen.

Woensdag, de leukste dag van de week. De juf had 1 kilo soepballetjes mee naar school gebracht. De kleuters mochten er met de spaghetti pootjes aan maken. Dat was een hele klus, maar de kleuters vonden het geweldig. En de juf heeft een vermoeden dat er enkele 10-tallen spinnen reeds in de buikjes van de kleuters verdwenen waren. De juf kookte daarna de spinnetjes zodat ze al klaar waren om in de pompoensoep te zwemmen.

Donderdag ... Hmmm, hier hadden de kleuters lang naar uitgekeken. Pompoensoep met spinnen. De spinnen lagen al rustig te wachten om in de soep te kunnen zwemmen. Maar eerst moesten alle kleuters nog een stuk pompoen in kleine blokjes snijden. De juf zorgde voor de wortelen, de ajuinen en de selder en de prei waren reeds voorgesneden, dus dat was een makkie. Het was een hele klus om de ganse pompoen te snijden en ook een hele kunst voor sommige kleuters. Nog een half uurtje koken, wat bouillonblokjes erbij, wat tomatenpuree en een doosje kruidenkaas en de soep was klaar. Voor iedere kleuter was er een grote portie soep met spinnen voorzien en smullen maar. Iedereen had soep gegeten. Sommige kleuters zelfs 3 kommetjes en tientallen soepballen. Dat soepspinnen eten niet altijd simpel is bewijzen de gekke foto’s en de rode monden. Maar gesmaakt had het zeker. Een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Aleyna die voor halal-spinnen hadden gezorgd.

Omdat de kleuters graag met fijne motoriek bezig zijn en de juffen de juiste pengreep ook belangrijk vinden, werd er een leuk werkje gemaakt: teken over het lijntje bij de maan, bij de hond, bij de ... Sommige kleuters vroegen nog een 2de blad om te maken. Wellicht ook omdat de juf er mooie foamstickers op plakte die ze van de mama van Yuna en Arne Charlier gekregen had. Dank u wel lieve mensen!

De laatste dag gingen we afsluiten met een waarneming van een chrysant. Omdat de juf zich in alle vroegte naar school repte omdat de ouders de werkjes kwamen afhalen, stond de chrysant nog aan haar voordeur terwijl de juf al in de klas was. Maar Bent had wel een hele mooie chrysant meegebracht om over te leren. Zo zie je maar ... De juffen zijn ook aan vakantie toe net zoals de kleuters. Bedankt Bent, Elke en Davy. Nu krijgt de chrysant een mooi plekje thuis in het sterretjeshoekje.

Nog enkele grappige uitspraken:

 • De juf en kleuters hadden het over de overleden mensen en de sterretjes aan de hemel. Een kleuter zei:"Juf, gij zijt nog geen sterretje he!" waarop een andere kleuter boos zei:"Nee, onze juf is nog niet oud, alleen mijn oma." Dat is een complimentje voor de juf. 
 • De kleuters mochten de pompoen eens vasthouden om te voelen hoe zwaar ze was. Hierop zei iemand:"Ik kan die dragen, want ik heb flosj-ballen." Wellicht bedoelde deze kleuter dat hij forsballen (spierballen) had.
 • Een kleuter vroeg: "Juf, wanneer eten we kikadellen?"
 • In de soep lagen losse stukjes spaghetti en een kleuter zei heel bedroefd:"Juf, kom eens kijken! Er is een poot af van mijn spin. Nu moeten we gaan bidden."

We wensen iedereen een fijne vakantie toe en hopen jullie uitgerust terug te zien op maandag 7 november. Op dinsdag 1 november moeten jullie hier zeker een kijkje komen nemen. Dan wordt de nieuwe kalender van november online gezet.

Herfst 3.JPG

Pompoenen, ajuinen, wortelen, spaghetti, soepballetjes, spinnen ... Al deze dingen werden uiteindelijk een lekkere pompoensoep met soepspinnen er in. Jammer genoeg bleef er niets meer over voor alle mama's en papa's om eens te proeven, maar op de foto's kunnen jullie wel zien dat de soep lekker was. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes zien waarop de kleuters druk in de weer zijn om soepspinnen te maken:

https://goo.gl/photos/tSXbEqvcaY1ZFt3g7

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

06:51 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-10-16

ROOD, GEEL, GROEN EN BLAUW ... DE WINTER KOMT AL GAUW ! ! !

Thema 'herfst' is zo leerrijk en zo veelzijdig dat we er maar niet genoeg van krijgen.

We zijn de week gestart met enkele activiteiten rond maïs. De kleuters hadden hun best gedaan om maïs te verzamelen. De juffen hadden tijdens het weekend ook hun laarzen aangetrokken om in het veld maïskolven te rapen. De kleuters zagen in de kolven dadelijk een mannetje met bruine haren en een jasje aan. Na de waarneming konden de kleuters de maïs zelf van de kolven afplukken en sommigen vonden het zelfs lekker om op te eten. Maar wat nog gekker was, was dat de juf ook kon toveren met maïs. Niemand geloofde haar toen ze zei dat ze de maïs kon laten zingen en springen. Dus dat moest even bewezen worden. De maïs werd in een machientje gedaan, even wachten en plots hoorden we kleine geluidjes en sprongen er witte dingetjes uit het machientje. Iedereen herkende meteen de popcorn die nu in de kom lag. Wat rook het nu lekker in de klas en de hele school. Er werd à volonté geproefd en ook tijdens het spelen werd er druk heen en weer gelopen om telkens een popcorntje te gaan halen. De juf heeft hierdoor meerdere porties popcorn gemaakt en zo hadden we zelfs genoeg om popcornspookjes te maken gevuld met zelfgemaakte popcorn.

Ook de notenbak werd opnieuw gevuld met de okkernoten die de kleuters hadden meegebracht en met de noten die Ine voor ons op haar werk geronseld had. Bedankt iedereen! Nu kunnen de kleuters weer een tijdje spelen in de notenbak en  tellen, sorteren én noten kraken om op te eten.

Deze week kregen we ook een mooi kaartje van opa Josy. De juffen hadden hem beloond voor het maken van de mooie tuinbank voor Olaf en nu kwam Enora ons verrassen met een mooi kaartje. Merciekes, de tuinbank van Olaf zit altijd vol!

We hebben ook van iemand sierpompoenen gekregen om onze kast te versieren. Zo'n gekke vormen en kleuren, dat vonden de kleuters wel gek om te zien. 

Dinsdag kregen we ook bezoek van een echte prinses, eentje met een echte rode mantel en een echt kroontje op. Ze kwam vertellen dat er problemen waren in Viesvuilland omdat er altijd en overal afval rondslingerde. Daarom had de koning haar gestuurd om onze kleuters te leren hoe ze afval moeten sorteren. De prinses had zelf afval laten rondslingeren op de grond en de kleuters moesten via een parcours het afval in de juiste afvalbak gooien. Wat lukte dat goed! Daarom kregen de kleuters allemaal een boekje mee naar huis zodat ze thuis nog eens het verhaaltje van Viesvuilland kunnen lezen.

Met Allerheiligen in zicht is ons godsdiensthoekje ook aangepast en staan er enkele foto’s van lieve mensen die nu als een sterretje aan de hemel staan. Daarom besloot de juf met de kleuters ook een theelichtje te maken met sterretjes. De kleuters konden de sterren kleuren en met de hulp van de juf werden de sterren uitgeprikt. De juf werkte het mooi af en hopelijk krijgt dit kaarsje binnenkort ergens een mooi plekje in huis of op het kerkhof.

Juf Wendy maakte uit Dopido nog een supermooie herfstboom. De kleuters leerden toveren met water en zijdepapier. Eerst moesten ze de boom schilderen met water en daarna legden ze er stukjes zijdepapier op. Na het drogen werd het zijdepapier verwijderd en kwam er een prachtige herfstboom tevoorschijn. Bij juf Jannicke werd er een stekelegeltje gemaakt. Eerst werd de egel helemaal bruin geschilderd en daarna mochten ze met een vork krasjes maken in de verf. Hierdoor kreeg de egel heel veel scherpe stekels. 

Waarneming herfstbladeren was niet zo boeiend voor de kleuters, er mee spelen des te meer. Maar toen Yuna Gaens onverwachts met een grote dikke slak de klas binnenkwam, was er weer volop aandacht en interesse. Want zo’n slak zie je niet elke dag. De vleugeltjes van de esdoorn, de helikoptertjes, zorgden voor veel plezier. De juf ging op een stoel staan en gooide een handvol helikoptertjes in de lucht. De kleuters keken dan telkens vol verwondering hoe de helikoptertjes naar beneden dwarrelden om ze vervolgens weer op te rapen en opnieuw te beginnen. 

Om de week af te sluiten, kleurden de kleuters ook nog een CD-hoesje, nog even afwachten en dan is het CD-tje met leuke kinderliedjes klaar. Maar daar horen jullie binnenkort nog meer over. 

En daar kwam weer onze pottenmemory uit de kast. Deze keer vulden we de potten met herfstvruchten. We  sloten de week af met het verhaal 'Wat nu, Olivier? dat trouwens ook te bekijken is via YouTube. We deden nog enkele grappige dansjes en zongen uit volle borst 'Vrolijke vrienden'.

Ook een dikke 'dank u wel'  aan de mensen die aan onze school 'De ark van Noah' geschonken hebben. Onze kleuters vinden het fijn om er mee te spelen en we zullen het binnenkort in de godsdienstles gebruiken.

Grappige uitspraken van de week:

 • Juf Jannicke had popcorn gemaakt en daar hebben de kleuters nog een hele week van gegeten. De kleuters bedachten de meest leuke namen zoals 'kipkommer' en 'popkommer'.
 • Een kleuter kwam zeggen:"Juf, ik heb ritatee." De juf kende dat niet, maar na wat doorvragen bleek dat de kleuter diarree had.
 • De juf vertelde een godsdienstverhaal waarbij boer Jan heel hebzuchtig was en telkens een grotere houten schuur ging bouwen voor zijn maïs. Op een prent zie je hem dragen met houten balken op zijn schouders. Een kleuter vroeg:"Waarom draagt die houden op zijn rug?"

Herfst 2.JPG

De kleuters hebben afgelopen week vaak verbaasd gekeken. Want er stond plots een echte prinses voor hun neus en de juf toverde de maïs om in popcorn zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken waarop er popcorn getoverd werd:

https://goo.gl/photos/ikBRqgrukTRPrmnM9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:30 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-10-16

HERFST IN HET KABOUTERBOS, DE TAKKEN SCHUDDEN EN DE BLAADJES LATEN LOS

Tijdens het afgelopen weekend hadden de juffen de handen uit de mouwen gestoken om een mooi kabouterbos op de kast te maken. Alles kreeg een plekje: de blaadjes en takken van de herfstwandeling, de noten die we gekregen hadden, de pompoen, de maïs, de lampionnetjes ... Het werd een bos waar de kabouters graag in wilden wonen. Ook mama en papa egel en hun kindje vonden een knus plekje in het bos om te overwinteren. We gingen dus van start met een heuse waarneming over het herfstbos op de kast. Van de mama van Lyna hebben we 6 mooie kaboutermutsen gekregen. Deze zijn een echt succes en daarom moest er een beurtrol komen om kabouter te kunnen zijn in de klas. Een dikke 'dank u wel' hiervoor!

We hadden ook een pompoen van Jef en Gaby (de mensen waar we jaarlijks noten mogen gaan rapen) gekregen om soep van te maken met de kleuters. Helaas kwam er reeds een rot plekje op. Juf Lutgarde heeft dan maar een keteltje pompoensoep gemaakt voor de collega’s, maar volgende week zal er een nieuwe pompoen zijn om met de kleuters samen soep te maken.

De speelbak werd dit keer gevuld met notenkrakers, enkele kommetjes en een grote mand okkernoten. De kleuters konden er sorteren: dikke en kleine noten. Noten kraken was al iets moeilijker, maar oefening baart kunst. Dus werden er veel noten gekraakt en opgegeten. Er werd geteld en natuurlijk ook gespeeld met de kaboutermutsen.

Dinsdag hadden we wel heel erg speciaal bezoek. Juf Jannicke had haar 2 kleine vriendjes, kabouter Pinnemuts en Fientje, meegebracht naar de klas. Ze kwamen een nachtje logeren in onze klas. Omdat ze hun kostbare bezittingen niet durfden achterlaten in hun paddenstoel in het bos, hadden ze hun kabouterspulletjes ook meegebracht. Alles was op kabouterformaat: een kruiwagentje, een laddertje, werkklompjes en zelfs een schatkistje.

Ons 'verloren' schaapje werd verder afgewerkt en de duimpjes werden gebruikt als beloning voor alle kleuters die flink eten, flink spelen en vrienden zijn, beleefd zijn. Hopelijk krijgt het schaapje thuis ook een leuk plekje en komen de dikke duimen goed van pas.

Onze Dopido telde ook nog heel wat werkjes. Eerst konden de kleuters verder kleuren aan de prenten van het thema beleefdheid. Er werd een dikke aardappel geschilderd met een dikke verfborstel en bruine zandverf. Dit klusje was in 1, 2, 3 geklaard. Het werkje over 'warm en koud' was dan weer iets moeilijker. Dan nog een reuzewerk. De kleuters moesten bij de eekhoorntjes de kastanjes opplakken en bij de kindjes de okkernoten. Hierbij was juist sorteren, ordelijk kleven en tellen van belang. Een dikke pluim voor alle kleuters, de werkjes zijn prima uitgevoerd. Al spelend werden zo vele wiskundige begrippen geoefend.

Er werden ook nog 2 bomen gemaakt. Bij juf Lutgarde werd een boom gemaakt met de allerlaatste appels. Eerst iedere appel rood verfdotten, daarna een steeltje er aan tekenen en dan de boom juist proberen te kleuren. Ja ja, onze kleuters zijn echte werkkampioenen. Bij juf Jannicke werd er een herfstboom gemaakt. Door groene, rode, oranje en bruine stukjes glanspapier op de boom te plakken kreeg de boom meteen een herfstkleurtje.

Binnenkort is er weer een grootouderfeest in de school. De kleuters hebben hun best al gedaan om de uitnodigingen voor het feest mooi te kleuren. Hopelijk kunnen we veel grootouders verwelkomen. Ondertussen bedenken de juffen nog een knutselwerkje, een liedje en een dansje, dus nog veel werk voor de boeg. Maar meer kunnen we hier niet over verklappen, anders is het geen verrassing meer.

Het herfstkoffertje van juf Jannicke kwam ook weer goed van pas in onze klas tijdens ons thema 'Herfst'. De juf vertelde het verhaal van kabouter Pinnemuts die zijn paddenstoel opnieuw moest schilderen voor de winter. Helaas was er te weinig witte verf waardoor de paddenstoel geen witte stippen, maar spiegelstippen had gekregen. De spiegeltjesverf was een echte verrassing voor de kleuters. Er kwam een heel verhaal aan te pas, we telden de vogeltjes, de lieveheersbeestjes, de bloemen ... In de paddenstoel was er dan ook nog een verborgen kast met de wintervoorraad van kabouter Pinnemuts. Al spelend leren over de natuur op deze ludieke manier. Het verhaal werd afgesloten toen het koffertje dicht ging en we kennis maakten met de familie konijn. Na bijna een uur werken en leren over de herfstkoffer kwam de maan en moest iedereen slapen gaan.

Discussie alom ... Sommige kleuters kruipen over de speelgoedboxen bij het binnenkomen in de klas en dan gebeurt het wel eens dat er iemand valt. Samen met de kleuters zocht de juf naar een oplossing. Iemand zei:“ Maar juf, hier is toch geen deur aan de mat waar we binnen moeten komen?” Maar voor alles is er een oplossing en de juf tekende een deur op de mat en hilarisch genoeg gaat nu ook iedere kleuter telkens door die deur naar de speelgoedboxen. Simpel en snel het probleem opgelost.

En dan afgelopen maandag ... Een grote verrassing voor iedereen. Afgelopen week was opa Josy van Enora even op bezoek geweest in de klas omdat de juffen nog een verzoekje voor hem hadden. De kleuters en de juffen wilden graag een echte houten zitbank waar Olaf, Jaap Schaap en Bo de Beer konden op zitten. Of andere vrienden van de kleuters en Olaf zoals de egeltjes. Opa Josy zou dat wel voor ons maken. Een voorontwerp had hij al klaar, alleen de juiste maten van Olafs billen waren er nog nodig. Dus de juffen dachten:"Wat fijn! Binnen enkele weken hebben we misschien een echte zitbank." Maar niets was minder waar. Opa Josy stak onmiddellijk de handen uit de mouwen en begon te meten, te zagen en te schuren en maandag kwam Enora tot grote verbazing van iedereen met de superknap gemaakte 'Olafbank' aan. Echt een zitbankje om jaloers op te zijn omdat de juffen er zelf niet op kunnen gaan zitten! Een hele dikke 'dank u wel' opa Josy! Ons Olafhoekje is nu compleet en we geven je bij deze een dikke knuffel en een eervolle vermelding op onze klaswebsite.

Fien van het 6de leerjaar kwam ons dan weer verrassen met een leuk Olafkaartje. Bedankt Fien! Onze verzameling wordt zo weer wat uitgebreider.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

 • De juf legde uit dat de klas een mooie zitbank voor Olaf had gekregen waarop een kleuter zei:"Is die zitdinges alleen voor Olaf?"
 • Een kleuter vroeg:"Juf, mag ik ook met de knakkers spelen?" Dat zijn dus onze notenkrakers.
 • Iemand had een splinter in de hand en de juf zei:"Ik zal die splinter wel vangen en dat doet geen pijn" waarop de kleuter zei:"Die kan toch niet vliegen!"

Herfst 1.JPG

Het gebeurt niet vaak, maar het is de juffen gelukt om foto's te maken van echte kabouters. Ja ja, onze klas had er 2 op bezoek. En het gebeurt ook niet alle dagen dat we echte kabouterspulletjes kunnen zien zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/QpXx9v9tdodhWtcKA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:32 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-16

MAANDAG ZIJN WE ER WEER ... MET THEMA 'HERFST' DEZE KEER ! ! !

Maandag kwamen de kleuters naar school met een extra gevulde boekentas. Iedereen had een banaan en een reep chocolade bij. We gingen dan ook aan de slag voor een heerlijk tussendoortje. De kleuters mochten de bananen in grote stukken snijden en de juf smolt ondertussen de chocolade op een veilige afstand. Even de bananen in de chocolade dopen en op een bordje leggen. Na enkele uren in de koelkast konden de kleuters van de overheerlijke bananenlollies snoepen. De chocolademondjes waren het bewijs dat het hen gesmaakt heeft. In een mum van tijd was alles op. Van de chocolade die er nog over is, maken we binnenkort nog eens iets lekkers.

De overige bananen kwamen goed van pas om voor de eerste keer bananenconfituur te maken. Even wat opzoekwerk doen en thuis wat recepten proberen. De persappelsienen en de citroen konden nu ook gebruikt worden. Wat chocoladekorrels en geleisuiker kopen en de kleuter-confituurpotjes konden gevuld worden.  Blijkbaar vonden de kleuters dit receptje erg lekker.

Maandag kwam juf Alda ook even langs in de klas om de fluo-driehoekjes op te halen. Ze maakte vakkundig een lintje aan de voor- en achterkant van de hesjes zodat ze nog beter passen. Dank u wel voor al dit werk juf Alda!

Dinsdag hadden we een drukke dag op ons programma staan. 's Voormiddags gingen we iets lekkers maken om kracht op te doen voor onze herfstwandeling 's namiddags. Met de meegebrachte bananen en aardbeien gingen we fruitsmoothies maken. Het snijwerk was voor de kleuters die het fruit in kleine stukjes sneden. Daarna werden de stukjes banaan, een flesje fruitsap en een potje magere yoghurt samen in een kom gedaan en gemixt tot een lekkere smoothie. Zo maakten we 3 porties: bananensmoothie, aardbeiensmoothie en bananenaardbeismoothie. En 3 keer was de kom helemaal leeg. Een leuk en gezond drankje om ook thuis eens te maken. 

's Middags trokken we de laarzen aan en gingen we samen op stap met de andere kleuterklassen. We wandelden naar het bos van de papa van Ziggy achterin de Groenstraat. Voordat we in het bos kwamen, passeerden we eerst de geitjes in de wei die nieuwsgierig kwamen piepen. Daarna konden de kleuters fijn ravotten en spelen in het bos. Ze raapten eikels, blaadjes en takken voor in de klas en iedereen ging op zoek naar de grootste of zwaarste tak. Ieder gaatje en holletje werd aandachtig bestudeerd om te zien of er toch maar geen kaboutertje zou komen piepen. We vertrokken tijdig terug naar school, want de bel werd vandaag 5 minuutjes vroeger geluid voor 'Saved by the bell', om even stil te staan bij het feit dat elk kind ter wereld recht heeft op kwaliteitsvol onderwijs. 

Woensdag hadden we een pedagogische studiedag en was het ook 'Dag van de leerkracht'. Het oudercomité trakteerde alle leerkrachten op heerlijke chocomoussetaart, gateau en petit-beurre-koekjes. Bedankt Evie en Cindy om zoveel tijd te steken in de heerlijke traktatie. Meester Jos had een mooi wenskaartje gemaakt en haalde op het einde van de vergadering enkel flessen Cava uit de koelkast. Bedankt meester Jos!

Ineens zijn de kleuters in ons klasje ook 'bezeten' om te kunnen schrijven zoals 'grote mensen'. Vandaar dat de juf nog enkele werkjes aangeboden heeft om de schrijfmotoriek te stimuleren. Er werd gekleurd, getekend, geschilderd en heel veel gewerkt.

Tijdens ons godsdienstmoment werkte de juf deze week uit het boekje Naomi. Hier stond het verhaal van 'Het verloren schaap' in en een mooi knutselwerkje. De schaapjes werden gekleurd en de wol werd gestempeld. Het knip- en plakwerk was voor de juf. Volgende week werken we nog even verder rond dit thema en gebruiken we de dikke duimen bij het verhaal. In de loop van de week krijgen de kleuters dan hun schaapje mee naar huis om thuis de goede voornemens verder te zetten. De dikke duimen werden mooi gekleurd en de kleuters zullen wel uitleggen hoe je er mee moet werken.

Donderdagnamiddag was juf Alda weer van de partij om de eerste foto’s voor onze jaarkalender te maken. Juf Alda, bedankt dat we weer een beroep op je konden doen. Zo zie je maar ... We kunnen je niet missen.

De laatste levering voor onze nieuwe speelgoedkast is ook gebeurd. We mankeerden nog enkele speelgoedbakken. Nu zit de kast vol met bakken die de kleuters zelfstandig kunnen uithalen om mee te spelen.

Vrijdagnamiddag kwamen de dames van het 5de en 6de leerjaar een handje toesteken in ons klasje. Ze hielpen met het uitknippen van de duimpjes, werkten met de Smartmax en de Magnetico. Ze leerden enkele kleuters puzzelen en mochten daarna nog even in de andere hoeken spelen met de kleuters. Ook het werken met de schakels is niet zo simpel voor de allerkleinsten, maar met een beetje hulp lukt dit wel. Bedankt dames, jullie werkten als echte kleuterjuffen.

Nog enkele grappige uitspraken:

 • Een kleuter zei:"Juf, ik ben ziek en moet micamentjes nemen in mijn mond."
 • Op de Dopido-puzzel staat een egel die gemaakt is van een halve appel, druiven op een stokje en een kerstomaatje als neus. Een kleuter kwam zeggen:"Juf, kijk! Dat is een cactus. Die kan je toch niet opeten he?"
 • Bij de woordkaartjes is er een kaartje met een stuk kaas op. Toen juf Wendy vroeg wat dat was, zei een kleuter:"Dat is het eten van de muis."

Fruit.JPG

Ondertussen zullen alle fruitafdelingen wel leeg zijn door onze 3 weekjes rond fruit. Maar het zijn wel gezonde weekjes geweest. Vooral afgelopen week is een lekker weekje geweest zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/NmK2tghkEhx38PHZ6

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

11:09 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-10-16

LEKKER FRUIT, EET EEN APPEL OF EEN PEER, DAT IS ZO GEZOND MENEER ! ! !

Bij het begin van onze 'Fruit uit verre landen-week' brachten de kleuters kiwi’s, appelsienen, bananen en mandarijnen mee. Wat een leerrijk thema voor de 1ste kleuterklas. Het proeven kwam op nummer 1, maar het tellen en de nieuwe woorden werden al spelend aangebracht. Ook het aftelrijmpje 'Alle indianen schieten met bananen' vonden de kleuters leuk.

Om het geheugen te trainen, speelden we een pottenmemory met fruit. Na enkele keren oefenen konden sommige kleuters dit alleen spelen met een vriendje. En natuurlijk speelden we het spel met de kleurenwormpjes en de appeltjes ook nog enkele keren.

We hadden het deze week ook over onze toverwoorden 'alstublieft' en 'dank u wel', eten met het mondje dicht en op de deur kloppen als je ergens binnen gaat. Hierbij kwam de juf op het ludieke idee om de deurbel van Samson na te bootsen met 'Kloppen aub, de bel doet het niet!' Hoeveel kleuters, maar ook kinderen van het lager onderwijs al stiekem zijn komen controleren of de bel het echt niet doet is gewoon grappig. Maar het werkt wel!

Deze week hebben we ook de nieuwe fluovestjes gekregen. Kleine handige fluodriehoeken zonder die vervelende klittenband die in de kleding blijft hangen. We gaan er wel nog een kleine aanpassing aan proberen te doen zodat de fluodriehoeken beter blijven zitten. Bij deze een dikke 'dank u wel' aan het oudercomité voor de sponsoring.

Op dinsdag hebben we met het busje een kleine uitstap gemaakt naar de bibliotheek van Hoeselt. Juf Lutgarde kwam speciaal tijdens haar vrije dag terug naar school zodat de kleuters 2 juffen hadden als begeleiding. We hebben er boeken uitgeleend over het thema fruit, herfst en grootouders. We kozen ook enkele boeken met gekende verhalen. De kleuters hebben nu weer veel nieuwe boeken om in te kijken en te 'lezen' in de klasbibliotheek. Ook een aanrader voor alle ouders om samen met de kleuters eens een bezoek te brengen aan de bib.

We mochten deze week niet alleen fruit proeven, maar maakten ook weer enkele werkjes zoals een tros wijndruiven kleuren, vrij tekenen en kleuren. De Dopido puilde ook nog uit van de werkjes. Dus alle hens aan dek en werken maar. Met scheerschuim en rode verf maakten we een mousse om mee te verven en op 1, 2, 3 rook onze klas ook bijzonder fris. We creëerden zo een coupe aardbeienmousse en versierden het potje ook nog met de verfdotters in de juiste kleur natuurlijk. Er was ook nog een gemakkelijk werkje. Wie eet wat? Dit vonden de kleuters geweldig en de juf beloonde hen met een sticker op hun werkblad. Het versje uit Dopido vrij kleuren was dan weer wat moeilijker wegens de kleine gedetailleerde prenten, maar daar werken we volgende week verder aan. Het is wel een heel mooi versje over beleefdheid.

Ons 1ste werkje werd van de wasdraad gehaald en dus moest er een nieuw komen. De kleuters mochten een appel knikkerverven en een wormpje geel kleuren. Die knikkerbakken zijn toch altijd een succes. De juf bleef dan ook enkele uurtjes langer op woensdagnamiddag om alles mooi uit te knippen en af te werken. De appels met wormen hangen nu vrolijk aan onze wasdraad te bengelen.

Vrijdag hadden we extra veel hulp in de klas. In de voormiddag kwam er een meester-stagiaire LO langs om eens een kijkje te nemen in de klas en met de kleuters te spelen. In de namiddag mochten er weer enkele leerlingen van meester Steven komen om de kleuters te helpen met de magneten en daarna nog 5 minuutjes vrij te spelen. Wat doen die leerlingen dat graag en goed. Het is blijkbaar toch wel plezant in onze klas.

Deze week kregen we ook nog een groot pak voor onze klas. De kleuters waren uiterst nieuwsgierig en mochten het pak zelf open doen. Dat was heel moeilijk en duurde ook wel even. Maar joepie ... Er zat een mooie nieuwe kast in. Nu kan de juf nog beter en duidelijker het speelgoed sorteren. Nog even wachten op de kleine bakken en de kast is volledig in gebruik. De kast was loodzwaar en moest ook nog op de juiste plaats gezet worden. Dus sprak de juf de spierballen van alle kleuters aan om de kast te helpen verschuiven tot hij op de juiste plek stond. Achteraf werden de kleuters beloond met een lekker koekje.

En wisten jullie ook dat meester Steven enorm populair is in onze klas? De laatste dagen 'spelen' de kleuters dan ook meester Steven in de klas. Na de speeltijd roept hij 'De tweede bel hoor ik wel' en dan steekt hij alle flesjes en koekendozen die op de speelplaats zijn blijven liggen in de lucht zodat de rechtmatige eigenaar zou reageren en zijn spullen opruimt. Voor het opruimen bij ons in de klas begint, doen de kleuters meester Steven na. Jammer, maar toen juf Lutgarde begon te filmen, hielden ze zich een beetje in. Maar toch het vermelden waard.

Een dikke 'dank u wel' aan de oma van Jonathan. Zij bezorgde ons 'lampionnetjes' en maïs om bij het thema herfst de klas te versieren.

Enkele grappige uitspraken:

 • De juf testte de kleuters op hun kleurenkennis. Telkens als er een rood dopje lag, zei een kleuter 'Standaard'. Zo te zien een hevige supporter op kleutermaat.
 • Een kleuter zei:"Juf, ik wil ook een rots druiven kleuren.'
 • Een kleuter zei:"Juf, ik eet alle dagen korstjes, dan word ik heel sterk." Toen de juf de nieuwe kast wilde verschuiven, vroeg ze hulp aan de kleuters waarop die ene kleuter tegen de juf zei:"Maar jij moet ook korsten eten hoor!" De juf antwoordde:"Ik ben al oud en niet meer zo sterk" en de kleuter reageerde met:"Eet jij dan wel korsten?" De juf antwoordde:"Natuurlijk he!" waarop de kleuter zei:"Ja, dan ben jij flink!"

Neem zeker een kijkje onder dit bericht. Daar kunnen jullie de nieuwe kalender van oktober vinden.

Uitheems fruit.JPG

Wat hebben we gesnoept afgelopen week! Gezond gesnoept natuurlijk! Altijd fijn om ook eens een leerrijke, maar vooral lekkere week te hebben in de klas. Dat het gesmaakt heeft, kunnen jullie zien op de foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken:

https://goo.gl/photos/P4wnP6169nVgQTHK8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:28 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KALENDER OKTOBER 2016

Het eerste maandje van het schooljaar zit er al op. Wat gaat het toch snel! Hoog tijd om de nieuwe kalender van oktober hier te plaatsen. Deze maand hebben de kleuters 2 woensdagjes vrij wegens een pedagogische studiedag op 5 oktober en een facultatieve verlofdag een weekje later. Als de weergoden ons goedgezind zijn, gaan we dinsdagnamiddag op herfstwandeling. Fingers crossed dus! Op dinsdag 18 oktober kunnen de kleuters genieten van de workshop 'Wat is er aan de hand in Viesvuilland?', een educatieve workshop van Fost Plus over het sorteren van afval. En voor we het dan goed en wel beseffen zijn we 4 weekjes verder en staat de herfstvakantie al voor de deur. 

02 Oktober.jpg

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:26 Gepost door Juf Lutgarde in Kalender | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |