29-10-16

KABOUTERS, SPINNEN, POMPOENEN EN VEEL SOEP … EVEN VAKANTIE … DAT DOET GOED ! ! !

Maandag mochten de kleuters ingrediënten meebrengen om pompoensoep te maken. Veel wortelen en ajuinen, een beetje selder en prei. Bouillonblokjes, tomatenpuree, spaghetti ... Veel ingrediënten zodat de juf kon koken voor een hele bende. Eerst leerden we de juiste namen van de groenten en we gingen sorteren en tellen. De juf had ook een nieuwe pompoen mee naar school gebracht  en die had blijkbaar ook een steeltje en een kroontje zoals onze appeltjes en peren. Oranje was ook de kleur van de appelsienen en mandarijnen ... Amai, wat zijn de kleuters aandachtig geweest tijdens het thema ‘fruit’.

We bekijken op maandag ook altijd samen de klaswebsite. Sommige kleuters hebben die blijkbaar tijdens het weekend al zo vaak bekeken dat ze op voorhand al weten welke foto’s er gaan komen, wie er op staat en wat die kleuters aan ‘t doen zijn. Superknap!

Ons laatste werkje uit Dopido nummer 2 was ‘schilder de pompoensoep in de soepketel en kleef er nog wat groenten bij’. Eerst zijn we begonnen met onze oranje pompoensoep te schilderen. Toen de verf helemaal droog was, mochten de kleuters er de groenten in kleven. Een werkje voor knappe koppen, want de kersen en de taart hoorden niet thuis in de soep.

Dinsdag hadden we enkele kleine bezoekers in de klas, want de kleuters mochten voor 1 keertje spinnen meebrengen naar de klas. Blijkbaar zijn er toch heel wat stoere papa's die zonder schrik op spinnenjacht waren gegaan. Zo hadden we kleine spinnetjes, een echte kruisspin en een grote, zwarte spin. Brrrrrrr, wat een joekel! Gelukkig konden we de spinnen doorheen de doosjes goed bestuderen en leerden we zo dat een spin 8 poten heeft. Nadat onze waarneming afgelopen was, kregen onze spinnen een beetje heimwee naar buiten. Daarom zijn we alle spinnen gaan vrijlaten aan de boom op de oprit zodat ze fijn met elkaar kunnen spelen in de boom.

Daarna werd er verf uit de kasten gehaald, verf in de herfstkleuren. Met geel, oranje, groen, rood en bruin mochten de kleuters ieder herfstblaadje in een andere kleur schilderen.

Woensdag, de leukste dag van de week. De juf had 1 kilo soepballetjes mee naar school gebracht. De kleuters mochten er met de spaghetti pootjes aan maken. Dat was een hele klus, maar de kleuters vonden het geweldig. En de juf heeft een vermoeden dat er enkele 10-tallen spinnen reeds in de buikjes van de kleuters verdwenen waren. De juf kookte daarna de spinnetjes zodat ze al klaar waren om in de pompoensoep te zwemmen.

Donderdag ... Hmmm, hier hadden de kleuters lang naar uitgekeken. Pompoensoep met spinnen. De spinnen lagen al rustig te wachten om in de soep te kunnen zwemmen. Maar eerst moesten alle kleuters nog een stuk pompoen in kleine blokjes snijden. De juf zorgde voor de wortelen, de ajuinen en de selder en de prei waren reeds voorgesneden, dus dat was een makkie. Het was een hele klus om de ganse pompoen te snijden en ook een hele kunst voor sommige kleuters. Nog een half uurtje koken, wat bouillonblokjes erbij, wat tomatenpuree en een doosje kruidenkaas en de soep was klaar. Voor iedere kleuter was er een grote portie soep met spinnen voorzien en smullen maar. Iedereen had soep gegeten. Sommige kleuters zelfs 3 kommetjes en tientallen soepballen. Dat soepspinnen eten niet altijd simpel is bewijzen de gekke foto’s en de rode monden. Maar gesmaakt had het zeker. Een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Aleyna die voor halal-spinnen hadden gezorgd.

Omdat de kleuters graag met fijne motoriek bezig zijn en de juffen de juiste pengreep ook belangrijk vinden, werd er een leuk werkje gemaakt: teken over het lijntje bij de maan, bij de hond, bij de ... Sommige kleuters vroegen nog een 2de blad om te maken. Wellicht ook omdat de juf er mooie foamstickers op plakte die ze van de mama van Yuna en Arne Charlier gekregen had. Dank u wel lieve mensen!

De laatste dag gingen we afsluiten met een waarneming van een chrysant. Omdat de juf zich in alle vroegte naar school repte omdat de ouders de werkjes kwamen afhalen, stond de chrysant nog aan haar voordeur terwijl de juf al in de klas was. Maar Bent had wel een hele mooie chrysant meegebracht om over te leren. Zo zie je maar ... De juffen zijn ook aan vakantie toe net zoals de kleuters. Bedankt Bent, Elke en Davy. Nu krijgt de chrysant een mooi plekje thuis in het sterretjeshoekje.

Nog enkele grappige uitspraken:

  • De juf en kleuters hadden het over de overleden mensen en de sterretjes aan de hemel. Een kleuter zei:"Juf, gij zijt nog geen sterretje he!" waarop een andere kleuter boos zei:"Nee, onze juf is nog niet oud, alleen mijn oma." Dat is een complimentje voor de juf. 
  • De kleuters mochten de pompoen eens vasthouden om te voelen hoe zwaar ze was. Hierop zei iemand:"Ik kan die dragen, want ik heb flosj-ballen." Wellicht bedoelde deze kleuter dat hij forsballen (spierballen) had.
  • Een kleuter vroeg: "Juf, wanneer eten we kikadellen?"
  • In de soep lagen losse stukjes spaghetti en een kleuter zei heel bedroefd:"Juf, kom eens kijken! Er is een poot af van mijn spin. Nu moeten we gaan bidden."

We wensen iedereen een fijne vakantie toe en hopen jullie uitgerust terug te zien op maandag 7 november. Op dinsdag 1 november moeten jullie hier zeker een kijkje komen nemen. Dan wordt de nieuwe kalender van november online gezet.

Herfst 3.JPG

Pompoenen, ajuinen, wortelen, spaghetti, soepballetjes, spinnen ... Al deze dingen werden uiteindelijk een lekkere pompoensoep met soepspinnen er in. Jammer genoeg bleef er niets meer over voor alle mama's en papa's om eens te proeven, maar op de foto's kunnen jullie wel zien dat de soep lekker was. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes zien waarop de kleuters druk in de weer zijn om soepspinnen te maken:

https://goo.gl/photos/tSXbEqvcaY1ZFt3g7

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

06:51 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.