22-10-16

ROOD, GEEL, GROEN EN BLAUW ... DE WINTER KOMT AL GAUW ! ! !

Thema 'herfst' is zo leerrijk en zo veelzijdig dat we er maar niet genoeg van krijgen.

We zijn de week gestart met enkele activiteiten rond maïs. De kleuters hadden hun best gedaan om maïs te verzamelen. De juffen hadden tijdens het weekend ook hun laarzen aangetrokken om in het veld maïskolven te rapen. De kleuters zagen in de kolven dadelijk een mannetje met bruine haren en een jasje aan. Na de waarneming konden de kleuters de maïs zelf van de kolven afplukken en sommigen vonden het zelfs lekker om op te eten. Maar wat nog gekker was, was dat de juf ook kon toveren met maïs. Niemand geloofde haar toen ze zei dat ze de maïs kon laten zingen en springen. Dus dat moest even bewezen worden. De maïs werd in een machientje gedaan, even wachten en plots hoorden we kleine geluidjes en sprongen er witte dingetjes uit het machientje. Iedereen herkende meteen de popcorn die nu in de kom lag. Wat rook het nu lekker in de klas en de hele school. Er werd à volonté geproefd en ook tijdens het spelen werd er druk heen en weer gelopen om telkens een popcorntje te gaan halen. De juf heeft hierdoor meerdere porties popcorn gemaakt en zo hadden we zelfs genoeg om popcornspookjes te maken gevuld met zelfgemaakte popcorn.

Ook de notenbak werd opnieuw gevuld met de okkernoten die de kleuters hadden meegebracht en met de noten die Ine voor ons op haar werk geronseld had. Bedankt iedereen! Nu kunnen de kleuters weer een tijdje spelen in de notenbak en  tellen, sorteren én noten kraken om op te eten.

Deze week kregen we ook een mooi kaartje van opa Josy. De juffen hadden hem beloond voor het maken van de mooie tuinbank voor Olaf en nu kwam Enora ons verrassen met een mooi kaartje. Merciekes, de tuinbank van Olaf zit altijd vol!

We hebben ook van iemand sierpompoenen gekregen om onze kast te versieren. Zo'n gekke vormen en kleuren, dat vonden de kleuters wel gek om te zien. 

Dinsdag kregen we ook bezoek van een echte prinses, eentje met een echte rode mantel en een echt kroontje op. Ze kwam vertellen dat er problemen waren in Viesvuilland omdat er altijd en overal afval rondslingerde. Daarom had de koning haar gestuurd om onze kleuters te leren hoe ze afval moeten sorteren. De prinses had zelf afval laten rondslingeren op de grond en de kleuters moesten via een parcours het afval in de juiste afvalbak gooien. Wat lukte dat goed! Daarom kregen de kleuters allemaal een boekje mee naar huis zodat ze thuis nog eens het verhaaltje van Viesvuilland kunnen lezen.

Met Allerheiligen in zicht is ons godsdiensthoekje ook aangepast en staan er enkele foto’s van lieve mensen die nu als een sterretje aan de hemel staan. Daarom besloot de juf met de kleuters ook een theelichtje te maken met sterretjes. De kleuters konden de sterren kleuren en met de hulp van de juf werden de sterren uitgeprikt. De juf werkte het mooi af en hopelijk krijgt dit kaarsje binnenkort ergens een mooi plekje in huis of op het kerkhof.

Juf Wendy maakte uit Dopido nog een supermooie herfstboom. De kleuters leerden toveren met water en zijdepapier. Eerst moesten ze de boom schilderen met water en daarna legden ze er stukjes zijdepapier op. Na het drogen werd het zijdepapier verwijderd en kwam er een prachtige herfstboom tevoorschijn. Bij juf Jannicke werd er een stekelegeltje gemaakt. Eerst werd de egel helemaal bruin geschilderd en daarna mochten ze met een vork krasjes maken in de verf. Hierdoor kreeg de egel heel veel scherpe stekels. 

Waarneming herfstbladeren was niet zo boeiend voor de kleuters, er mee spelen des te meer. Maar toen Yuna Gaens onverwachts met een grote dikke slak de klas binnenkwam, was er weer volop aandacht en interesse. Want zo’n slak zie je niet elke dag. De vleugeltjes van de esdoorn, de helikoptertjes, zorgden voor veel plezier. De juf ging op een stoel staan en gooide een handvol helikoptertjes in de lucht. De kleuters keken dan telkens vol verwondering hoe de helikoptertjes naar beneden dwarrelden om ze vervolgens weer op te rapen en opnieuw te beginnen. 

Om de week af te sluiten, kleurden de kleuters ook nog een CD-hoesje, nog even afwachten en dan is het CD-tje met leuke kinderliedjes klaar. Maar daar horen jullie binnenkort nog meer over. 

En daar kwam weer onze pottenmemory uit de kast. Deze keer vulden we de potten met herfstvruchten. We  sloten de week af met het verhaal 'Wat nu, Olivier? dat trouwens ook te bekijken is via YouTube. We deden nog enkele grappige dansjes en zongen uit volle borst 'Vrolijke vrienden'.

Ook een dikke 'dank u wel'  aan de mensen die aan onze school 'De ark van Noah' geschonken hebben. Onze kleuters vinden het fijn om er mee te spelen en we zullen het binnenkort in de godsdienstles gebruiken.

Grappige uitspraken van de week:

  • Juf Jannicke had popcorn gemaakt en daar hebben de kleuters nog een hele week van gegeten. De kleuters bedachten de meest leuke namen zoals 'kipkommer' en 'popkommer'.
  • Een kleuter kwam zeggen:"Juf, ik heb ritatee." De juf kende dat niet, maar na wat doorvragen bleek dat de kleuter diarree had.
  • De juf vertelde een godsdienstverhaal waarbij boer Jan heel hebzuchtig was en telkens een grotere houten schuur ging bouwen voor zijn maïs. Op een prent zie je hem dragen met houten balken op zijn schouders. Een kleuter vroeg:"Waarom draagt die houden op zijn rug?"

Herfst 2.JPG

De kleuters hebben afgelopen week vaak verbaasd gekeken. Want er stond plots een echte prinses voor hun neus en de juf toverde de maïs om in popcorn zoals jullie op de foto's kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie een filmpje bekijken waarop er popcorn getoverd werd:

https://goo.gl/photos/ikBRqgrukTRPrmnM9

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:30 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.