15-10-16

HERFST IN HET KABOUTERBOS, DE TAKKEN SCHUDDEN EN DE BLAADJES LATEN LOS

Tijdens het afgelopen weekend hadden de juffen de handen uit de mouwen gestoken om een mooi kabouterbos op de kast te maken. Alles kreeg een plekje: de blaadjes en takken van de herfstwandeling, de noten die we gekregen hadden, de pompoen, de maïs, de lampionnetjes ... Het werd een bos waar de kabouters graag in wilden wonen. Ook mama en papa egel en hun kindje vonden een knus plekje in het bos om te overwinteren. We gingen dus van start met een heuse waarneming over het herfstbos op de kast. Van de mama van Lyna hebben we 6 mooie kaboutermutsen gekregen. Deze zijn een echt succes en daarom moest er een beurtrol komen om kabouter te kunnen zijn in de klas. Een dikke 'dank u wel' hiervoor!

We hadden ook een pompoen van Jef en Gaby (de mensen waar we jaarlijks noten mogen gaan rapen) gekregen om soep van te maken met de kleuters. Helaas kwam er reeds een rot plekje op. Juf Lutgarde heeft dan maar een keteltje pompoensoep gemaakt voor de collega’s, maar volgende week zal er een nieuwe pompoen zijn om met de kleuters samen soep te maken.

De speelbak werd dit keer gevuld met notenkrakers, enkele kommetjes en een grote mand okkernoten. De kleuters konden er sorteren: dikke en kleine noten. Noten kraken was al iets moeilijker, maar oefening baart kunst. Dus werden er veel noten gekraakt en opgegeten. Er werd geteld en natuurlijk ook gespeeld met de kaboutermutsen.

Dinsdag hadden we wel heel erg speciaal bezoek. Juf Jannicke had haar 2 kleine vriendjes, kabouter Pinnemuts en Fientje, meegebracht naar de klas. Ze kwamen een nachtje logeren in onze klas. Omdat ze hun kostbare bezittingen niet durfden achterlaten in hun paddenstoel in het bos, hadden ze hun kabouterspulletjes ook meegebracht. Alles was op kabouterformaat: een kruiwagentje, een laddertje, werkklompjes en zelfs een schatkistje.

Ons 'verloren' schaapje werd verder afgewerkt en de duimpjes werden gebruikt als beloning voor alle kleuters die flink eten, flink spelen en vrienden zijn, beleefd zijn. Hopelijk krijgt het schaapje thuis ook een leuk plekje en komen de dikke duimen goed van pas.

Onze Dopido telde ook nog heel wat werkjes. Eerst konden de kleuters verder kleuren aan de prenten van het thema beleefdheid. Er werd een dikke aardappel geschilderd met een dikke verfborstel en bruine zandverf. Dit klusje was in 1, 2, 3 geklaard. Het werkje over 'warm en koud' was dan weer iets moeilijker. Dan nog een reuzewerk. De kleuters moesten bij de eekhoorntjes de kastanjes opplakken en bij de kindjes de okkernoten. Hierbij was juist sorteren, ordelijk kleven en tellen van belang. Een dikke pluim voor alle kleuters, de werkjes zijn prima uitgevoerd. Al spelend werden zo vele wiskundige begrippen geoefend.

Er werden ook nog 2 bomen gemaakt. Bij juf Lutgarde werd een boom gemaakt met de allerlaatste appels. Eerst iedere appel rood verfdotten, daarna een steeltje er aan tekenen en dan de boom juist proberen te kleuren. Ja ja, onze kleuters zijn echte werkkampioenen. Bij juf Jannicke werd er een herfstboom gemaakt. Door groene, rode, oranje en bruine stukjes glanspapier op de boom te plakken kreeg de boom meteen een herfstkleurtje.

Binnenkort is er weer een grootouderfeest in de school. De kleuters hebben hun best al gedaan om de uitnodigingen voor het feest mooi te kleuren. Hopelijk kunnen we veel grootouders verwelkomen. Ondertussen bedenken de juffen nog een knutselwerkje, een liedje en een dansje, dus nog veel werk voor de boeg. Maar meer kunnen we hier niet over verklappen, anders is het geen verrassing meer.

Het herfstkoffertje van juf Jannicke kwam ook weer goed van pas in onze klas tijdens ons thema 'Herfst'. De juf vertelde het verhaal van kabouter Pinnemuts die zijn paddenstoel opnieuw moest schilderen voor de winter. Helaas was er te weinig witte verf waardoor de paddenstoel geen witte stippen, maar spiegelstippen had gekregen. De spiegeltjesverf was een echte verrassing voor de kleuters. Er kwam een heel verhaal aan te pas, we telden de vogeltjes, de lieveheersbeestjes, de bloemen ... In de paddenstoel was er dan ook nog een verborgen kast met de wintervoorraad van kabouter Pinnemuts. Al spelend leren over de natuur op deze ludieke manier. Het verhaal werd afgesloten toen het koffertje dicht ging en we kennis maakten met de familie konijn. Na bijna een uur werken en leren over de herfstkoffer kwam de maan en moest iedereen slapen gaan.

Discussie alom ... Sommige kleuters kruipen over de speelgoedboxen bij het binnenkomen in de klas en dan gebeurt het wel eens dat er iemand valt. Samen met de kleuters zocht de juf naar een oplossing. Iemand zei:“ Maar juf, hier is toch geen deur aan de mat waar we binnen moeten komen?” Maar voor alles is er een oplossing en de juf tekende een deur op de mat en hilarisch genoeg gaat nu ook iedere kleuter telkens door die deur naar de speelgoedboxen. Simpel en snel het probleem opgelost.

En dan afgelopen maandag ... Een grote verrassing voor iedereen. Afgelopen week was opa Josy van Enora even op bezoek geweest in de klas omdat de juffen nog een verzoekje voor hem hadden. De kleuters en de juffen wilden graag een echte houten zitbank waar Olaf, Jaap Schaap en Bo de Beer konden op zitten. Of andere vrienden van de kleuters en Olaf zoals de egeltjes. Opa Josy zou dat wel voor ons maken. Een voorontwerp had hij al klaar, alleen de juiste maten van Olafs billen waren er nog nodig. Dus de juffen dachten:"Wat fijn! Binnen enkele weken hebben we misschien een echte zitbank." Maar niets was minder waar. Opa Josy stak onmiddellijk de handen uit de mouwen en begon te meten, te zagen en te schuren en maandag kwam Enora tot grote verbazing van iedereen met de superknap gemaakte 'Olafbank' aan. Echt een zitbankje om jaloers op te zijn omdat de juffen er zelf niet op kunnen gaan zitten! Een hele dikke 'dank u wel' opa Josy! Ons Olafhoekje is nu compleet en we geven je bij deze een dikke knuffel en een eervolle vermelding op onze klaswebsite.

Fien van het 6de leerjaar kwam ons dan weer verrassen met een leuk Olafkaartje. Bedankt Fien! Onze verzameling wordt zo weer wat uitgebreider.

Grappige uitspraken van afgelopen week:

  • De juf legde uit dat de klas een mooie zitbank voor Olaf had gekregen waarop een kleuter zei:"Is die zitdinges alleen voor Olaf?"
  • Een kleuter vroeg:"Juf, mag ik ook met de knakkers spelen?" Dat zijn dus onze notenkrakers.
  • Iemand had een splinter in de hand en de juf zei:"Ik zal die splinter wel vangen en dat doet geen pijn" waarop de kleuter zei:"Die kan toch niet vliegen!"

Herfst 1.JPG

Het gebeurt niet vaak, maar het is de juffen gelukt om foto's te maken van echte kabouters. Ja ja, onze klas had er 2 op bezoek. En het gebeurt ook niet alle dagen dat we echte kabouterspulletjes kunnen zien zoals jullie op deze foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/QpXx9v9tdodhWtcKA

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:32 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.