01-10-16

LEKKER FRUIT, EET EEN APPEL OF EEN PEER, DAT IS ZO GEZOND MENEER ! ! !

Bij het begin van onze 'Fruit uit verre landen-week' brachten de kleuters kiwi’s, appelsienen, bananen en mandarijnen mee. Wat een leerrijk thema voor de 1ste kleuterklas. Het proeven kwam op nummer 1, maar het tellen en de nieuwe woorden werden al spelend aangebracht. Ook het aftelrijmpje 'Alle indianen schieten met bananen' vonden de kleuters leuk.

Om het geheugen te trainen, speelden we een pottenmemory met fruit. Na enkele keren oefenen konden sommige kleuters dit alleen spelen met een vriendje. En natuurlijk speelden we het spel met de kleurenwormpjes en de appeltjes ook nog enkele keren.

We hadden het deze week ook over onze toverwoorden 'alstublieft' en 'dank u wel', eten met het mondje dicht en op de deur kloppen als je ergens binnen gaat. Hierbij kwam de juf op het ludieke idee om de deurbel van Samson na te bootsen met 'Kloppen aub, de bel doet het niet!' Hoeveel kleuters, maar ook kinderen van het lager onderwijs al stiekem zijn komen controleren of de bel het echt niet doet is gewoon grappig. Maar het werkt wel!

Deze week hebben we ook de nieuwe fluovestjes gekregen. Kleine handige fluodriehoeken zonder die vervelende klittenband die in de kleding blijft hangen. We gaan er wel nog een kleine aanpassing aan proberen te doen zodat de fluodriehoeken beter blijven zitten. Bij deze een dikke 'dank u wel' aan het oudercomité voor de sponsoring.

Op dinsdag hebben we met het busje een kleine uitstap gemaakt naar de bibliotheek van Hoeselt. Juf Lutgarde kwam speciaal tijdens haar vrije dag terug naar school zodat de kleuters 2 juffen hadden als begeleiding. We hebben er boeken uitgeleend over het thema fruit, herfst en grootouders. We kozen ook enkele boeken met gekende verhalen. De kleuters hebben nu weer veel nieuwe boeken om in te kijken en te 'lezen' in de klasbibliotheek. Ook een aanrader voor alle ouders om samen met de kleuters eens een bezoek te brengen aan de bib.

We mochten deze week niet alleen fruit proeven, maar maakten ook weer enkele werkjes zoals een tros wijndruiven kleuren, vrij tekenen en kleuren. De Dopido puilde ook nog uit van de werkjes. Dus alle hens aan dek en werken maar. Met scheerschuim en rode verf maakten we een mousse om mee te verven en op 1, 2, 3 rook onze klas ook bijzonder fris. We creëerden zo een coupe aardbeienmousse en versierden het potje ook nog met de verfdotters in de juiste kleur natuurlijk. Er was ook nog een gemakkelijk werkje. Wie eet wat? Dit vonden de kleuters geweldig en de juf beloonde hen met een sticker op hun werkblad. Het versje uit Dopido vrij kleuren was dan weer wat moeilijker wegens de kleine gedetailleerde prenten, maar daar werken we volgende week verder aan. Het is wel een heel mooi versje over beleefdheid.

Ons 1ste werkje werd van de wasdraad gehaald en dus moest er een nieuw komen. De kleuters mochten een appel knikkerverven en een wormpje geel kleuren. Die knikkerbakken zijn toch altijd een succes. De juf bleef dan ook enkele uurtjes langer op woensdagnamiddag om alles mooi uit te knippen en af te werken. De appels met wormen hangen nu vrolijk aan onze wasdraad te bengelen.

Vrijdag hadden we extra veel hulp in de klas. In de voormiddag kwam er een meester-stagiaire LO langs om eens een kijkje te nemen in de klas en met de kleuters te spelen. In de namiddag mochten er weer enkele leerlingen van meester Steven komen om de kleuters te helpen met de magneten en daarna nog 5 minuutjes vrij te spelen. Wat doen die leerlingen dat graag en goed. Het is blijkbaar toch wel plezant in onze klas.

Deze week kregen we ook nog een groot pak voor onze klas. De kleuters waren uiterst nieuwsgierig en mochten het pak zelf open doen. Dat was heel moeilijk en duurde ook wel even. Maar joepie ... Er zat een mooie nieuwe kast in. Nu kan de juf nog beter en duidelijker het speelgoed sorteren. Nog even wachten op de kleine bakken en de kast is volledig in gebruik. De kast was loodzwaar en moest ook nog op de juiste plaats gezet worden. Dus sprak de juf de spierballen van alle kleuters aan om de kast te helpen verschuiven tot hij op de juiste plek stond. Achteraf werden de kleuters beloond met een lekker koekje.

En wisten jullie ook dat meester Steven enorm populair is in onze klas? De laatste dagen 'spelen' de kleuters dan ook meester Steven in de klas. Na de speeltijd roept hij 'De tweede bel hoor ik wel' en dan steekt hij alle flesjes en koekendozen die op de speelplaats zijn blijven liggen in de lucht zodat de rechtmatige eigenaar zou reageren en zijn spullen opruimt. Voor het opruimen bij ons in de klas begint, doen de kleuters meester Steven na. Jammer, maar toen juf Lutgarde begon te filmen, hielden ze zich een beetje in. Maar toch het vermelden waard.

Een dikke 'dank u wel' aan de oma van Jonathan. Zij bezorgde ons 'lampionnetjes' en maïs om bij het thema herfst de klas te versieren.

Enkele grappige uitspraken:

  • De juf testte de kleuters op hun kleurenkennis. Telkens als er een rood dopje lag, zei een kleuter 'Standaard'. Zo te zien een hevige supporter op kleutermaat.
  • Een kleuter zei:"Juf, ik wil ook een rots druiven kleuren.'
  • Een kleuter zei:"Juf, ik eet alle dagen korstjes, dan word ik heel sterk." Toen de juf de nieuwe kast wilde verschuiven, vroeg ze hulp aan de kleuters waarop die ene kleuter tegen de juf zei:"Maar jij moet ook korsten eten hoor!" De juf antwoordde:"Ik ben al oud en niet meer zo sterk" en de kleuter reageerde met:"Eet jij dan wel korsten?" De juf antwoordde:"Natuurlijk he!" waarop de kleuter zei:"Ja, dan ben jij flink!"

Neem zeker een kijkje onder dit bericht. Daar kunnen jullie de nieuwe kalender van oktober vinden.

Uitheems fruit.JPG

Wat hebben we gesnoept afgelopen week! Gezond gesnoept natuurlijk! Altijd fijn om ook eens een leerrijke, maar vooral lekkere week te hebben in de klas. Dat het gesmaakt heeft, kunnen jullie zien op de foto's. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 2 filmpjes bekijken:

https://goo.gl/photos/P4wnP6169nVgQTHK8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

21:28 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.