25-09-16

FRUIT IS LEKKER EN GEZOND, IK EET MIJN BUIKJE ROND!

Maandag leerden we over het fruit dat de kleuters hadden meegebracht. Enkele appeltjes en peren en dikke, rode aardbeien. We leerden ook de juiste woordenschat zoals het kroontje, steeltje, klokkenhuis met pitten en de schil. Het vergelijken van de appelen en de peren verliep vlot. Het proeven des te meer. Zelfs kleuters die zogezegd geen fruit lusten, proefden van het fruit en vonden het zelfs lekker.

Daarna mocht iedere kleuter op zijn of haar manier een fruitmand kleuren. Iedereen deed zijn best. Zo waren we de fruitweek goed gestart. We gingen ook al dadelijk aan de slag met de werkjes uit Dopido. De juf kleefde een prent van een kindje met een fruitschaal op een grote karton. De kleuters mochten er 6 fruitprentjes bij kleven. Daarna kwam de 1-1-relatie en moesten de kleuters het fruit in de schaal verbinden met de opgekleefde fruitprentjes. Amai, dat hebben onze kleuters heel goed gedaan!

Dinsdag was het appeltjesdag in de klas. De appels werden erbij genomen en uitvoerig bekeken en besproken. Ook het proeven mocht niet ontbreken. De juf schilde de appels en toverde zo een lange schilslinger tot grote verbazing van alle kleuters. De wijsvingers gingen aan de slag om een tekening van een appel of peer te vingerverven. 

Namiddag trokken we de laarzen aan om naar de perenboomgaard te wandelen. Maar ons plan om peren te rapen viel in duigen. De boer was net bezig met het besproeien van de peren waardoor het peren rapen niet kon doorgaan. Evie, mama van Jorre en Sebastiaan, schoot ons te hulp en bood ons aan om bij haar thuis in de tuin te gaan spelen. Met een trampoline, glijbaan, kleine en grote traktoren en allerlei speelgoed om mee te spelen was er genoeg om de kleuters zich te laten uitleven. We mochten er ook picknicken zodat het toch nog een fijne namiddag is geworden. 

Woensdag gingen we de eerste keer sporten in de Kimpel. Er was voor ieder wat wils: een grote trampoline om te springen, ballen om mee te gooien en voetballen, moussen blokken om over te kruipen en nog veel meer. Iedereen heeft zich goed kunnen uitleven en ging 's middags moe gesport naar huis.

Toen de ouders van Hannah en Marjolein hoorden dat we dinsdag geen peren hadden kunnen rapen, stelden zij voor om op donderdagvoormiddag bij de grootouders van Hannah en Marjolein peren te gaan rapen en plukken. Eerst een lange wandeling langs de Nederstraat en dan doken we tussen de perenbomen om zoveel mogelijk peren te rapen. De bolderkar was al vlug halfvol en de tijd ging zo snel voorbij dat we ons moesten reppen om op tijd in de school te zijn. Aan deze ouders en grootouders een hele dikke 'dank u wel'!. De peren zijn echt lekker en hopelijk kunnen we er volgende week nog van smullen.

Eindelijk. Deze week konden we Eslem ook nog verwelkomen als instapper, want ze had eerst nog genoten van een fijne vakantie. Dus voorlopig zijn er 13 kleuters in de klas. Een drukke bende die heel actief is, maar ook heel goed kan werken.

Instapper Eslem.JPG

Bij het thema 'Fruit' hoort ook een leuk spel namelijk 'De vallende appeltjes'. Eerst moeten de kleuters heel veel gekleurde slakken in de boom steken. Zo leren ze de kleuren kennen en oefenen ze de fijne motoriek. Daarna doet de juf een hele lading appeltjes in de boom. Met de kleurendobbelsteen gooien en dan mogen de kleuters een slakje in de juiste kleur uit de boom halen en met wat geluk vallen de appeltjes dan uit de boom. Wat een plezant en leerrijk spel.

De juf vond ook nog een werkje om de schrijfmotoriek te oefenen voor de oudste kleuters van de kleuterschool. Maar enkele van onze kapoenen wilden dit ook wel proberen. Met een stift tekenden ze de peertjes na op de stippellijn en we kunnen verklappen dat er echte mooie werkjes bij waren. Met juf Wendy konden de kleuters nog wat fruit schilderen en ondertussen waren enkele kleuters geïnteresseerd  in de aardbeien van de juf. Tellen en proeven was de opdracht. Daarna konden we een wiskundig werkje maken waarin tellen tot 2 en tot 4 aan bod kwam.

Om de week af te sluiten, mochten de kleuters nog een keertje in de zandbak spelen. En zo zit de eerste fruitweek er al op en maken we ons klaar voor een weekje uitheems fruit.

Ook een dikke 'dank u wel' aan Evie van het oudercomité. Zij had nog wat gehaktballen over en die verdeelden we over de kleuters die dit mochten eten.

Grappige uitspraken van de week:

  • Een kleuter zei:"Juf, ik heb mijn korte benen aan." "Wat heb jij aan?" vroeg de juf. De kleuter antwoordde:"Mijn mama heeft een kleed aangedaan." waarop een andere kleuter zei:"Dat is niet waar, dat is een jurk."
  • Bij de waarneming aardbeien had een kleuter het over de spikkels van de aardbeien.
  • Volgens een kleuter gingen we wandelen naar het boorgat, dit bleek dus de boomgaard te zijn.

Inheems fruit.JPG

Wat hebben we een sportieve week achter de rug. We hebben 2 leuke wandelingen er op zitten en ook nog eens een sportvoormiddagje in de Kimpel zoals jullie op de foto's kunnen zien:

https://goo.gl/photos/MnbsvPKWMwBCkTsu5

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

09:48 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.