17-09-16

DAG ALLEMAAL, GEGROET, HALLO!

"Dag allemaal, gegroet, hallo!" Met dit liedje openden we onze week met als thema 'Mijn lichaam'.

Zoals beloofd posten we eerst de foto’s van ons nieuwe afvalkarretje. Het is een maatje kleiner en de kleuters kunnen er goed in sorteren.

Wat een geluk hebben we deze week gehad. Het werd nog een mooie zonnige week met echte tropische temperaturen. Daarom had juf Lutgarde Kwakje de eend nog eens uit de kast gehaald. Dat vinden de kleuters zo fijn. Hij had zelfs een 'pijntje' (krasje) opgelopen met gek doen, dus moest de juf dat verzorgen met een pleister. Jammer dat we niet meer met de waterballonnen konden spelen, want de waterpomp ontplofte zomaar toen juf Jannicke een ballonnetje wilde vullen met water of is juf Jannicke zo sterk?

De leerlingen van het lager onderwijs hadden maandag een hele namiddag 'Olympische spelen' en alle kleuters mochten even als supporters en publiek fungeren.

Uit onze eerste Dopido waren er nog allerlei prentjes overgebleven. Die werden op een blad gekleefd en de kleuters mochten dan het blad vrij versieren.

Maandagavond waren de juffen opnieuw paraat voor een infoavond voor alle ouders. Dit keer geen kleuterbillen op de kleine stoeltjes, maar allemaal mama- en papabillen die op de stoeltjes zaten. De opkomst was zeer groot. Een dikke 'dank u wel' aan de mensen van het oudercomité voor de koffie en de drank. De werking en de regels van het klasje werden uitgelegd en alle ouders mochten op de foto als aandenken voor later.

Dinsdag was het voetjesdag in de klas. We begonnen de dag met een waarneming van onze voeten en tenen. Alle kleuters mochten een heel dagje op blote voeten in de klas spelen. Dit zorgde meteen ook voor wat afkoeling bij de kleuters. De juf maakte een blotevoetenpad op kleuterformaat met zachte, harde en kriebelende voorwerpen. Zo werd er over doeken, touwen, ribbelkarton, pittenzakjes, matten en duploblokjes gestapt. De kleuters stempelden ook 2 voetjes met de verfdotters. De dag werd afgesloten met wat waterpret. De grote emmers werden gevuld met water en in de schaduw van het afdak kon er fijn gespeeld worden met bekertjes, potjes en buisjes in het water.

Voor ons godsdiensthoekje kleurden de kleuters allemaal een kindje met een 'echt' hartje. De juf kleefde er namelijk een houten hartje bovenop.

Waarneming handen werd een groot succes. De juf had dan ook vele dingen bij elkaar gezocht zoals handgel, handzeep, handcrème, nagellakjes in vele kleuren, nagelvijlen, plastieken handschoenen ... Een ganse tafel vol. Er werd bij alle kleuters die het leuk vonden een nageltje gelakt in hun lievelingskleur. Daarna stempelden we een werkje uit Dopido. Juf Wendy schilderde de handen en de kleuters konden ze afdrukken tot een prachtige bos bloemen. Er was ook nog een werkje waarbij de dikke duim in de lucht ging als de kleuters juist konden vertellen wat er op de prenten stond. We leerden ook over de zintuigen en probeerden ze bij het juiste prentje te kleven. Een hele opgave voor sommige kleuters.

Op donderdagnamiddag mochten de kleuters buiten een uurtje afkoelen. In de klassen was het erg warm en de juf vulde vele emmers met water. Een grote doos kosteloos materiaal werd uitgehaald en de waterpret kon beginnen.

Van een lieve mevrouw van een Bocholtse winkel had de juf voor alle kleuters een koeienmemobord gekregen. Hierop probeerden de kleuters hun eigen hand na te tekenen. Dat was niet zo simpel als gedacht werd. Maar wel een leuk kunstwerkje om mee naar huis te nemen.

Omdat de juf voor techniek materialen met magneten besteld had, mochten enkele leerlingen van meester Steven komen helpen met leuke constructies te maken en zo ook de kleuters wegwijs te maken met deze voor hen nieuwe technieken van aantrekken en afstoten. Bedankt beste jongens en meisjes, jullie hebben dat supergoed gedaan en mogen zeker nog een keertje terug komen.

En dan de verrassing van de week ... Een eervolle vermelding voor de opa van Enora. Op de infoavond had de juf de rituelen van Olaf uitgelegd. ‘s Morgens mogen de kleuters hem uit zijn bedje halen en dan mag hij op de kast zitten om te kijken wat de kleuters doen. Vorig jaar heeft de juf nog fors geïnvesteerd in een nieuwe Olaf-aanwezigheidskalender, een Olaf de giraf-plein-banner en een Olaf-weerkalender en natuurlijk een mooi houten bedje op giraffenmaat. Maar een houten tafeltje en een stoeltje waar de billen van Olaf op pasten waren blijkbaar onvindbaar. Tot de juf een mailtje kreeg van de ouders van Enora dat opa Josy wel iets wilde maken voor Olaf. En enkele dagen later kwam Enora zo fier als een gieter naar school met een op maat gemaakte stoel en tafel. Gewoonweg super! De kinderen waren blij, Olaf was blij, maar de juffen die bezeten zijn van hun klasmascotte nog veel meer. Lieve opa Josy, een hele dikke 'dank u wel' voor al die moeite en de prachtige meubeltjes! Daarom hebben de kleuters ook een mooi kleurboekje voor hem gemaakt als bedankje. 

Ook een dikke 'dank u wel' aan de ouders van Arne en Yuna Charlier. We kregen Duplo van Hello Kitty en mooie spulletjes voor onze boerderij. De kleuters waren er heel blij mee. De tractor was zeker hun favoriet.

Wat hebben we weer enkele grappige uitspraken gehoord:

  • We leerden over de ogen. De juf vroeg wat die haartjes aan de ogen zijn waarop een kleuter zegt:"Dat zijn de lenzen van mama." De juf begon te lachen en de kleuter zei:"Ja, dat is zo. Een bril is om te werken en lenzen zijn om naar het feest te gaan."
  • Op de Olaf-agenda van 2017 van de juf draagt Olaf een grote blok. Een kleuter had dit gezien en zei:"Juf, Olaf draagt een grote bloksteen."

Mijn lichaam.JPG

Na een weekje thema 'Mijn lichaam' kennen de kleuters hun lichaam van top tot teen. Het hoogtepunt van de week was natuurlijk het blotevoetenpad. Iets simpel, maar leuk om ook eens thuis uit te proberen. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 4 filmpjes bekijken van het blotevoetenpad, het spelen in de klas en ons technieknamiddagje met het 6de leerjaar:

https://goo.gl/photos/fLYqrFgkMBc66vFU8

Groetjes van juf Lutgarde & juf Jannicke

10:33 Gepost door Juf Lutgarde in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat een mooie klaswebsite. Olaf met zijn eigen verwen en leerhoekje, super gevonden juffen. Zo'n uitgebreid weekverslag en al die foto's.
Maar wellicht ook heel veel werk. Tof gedaan!

Gepost door: Petra Nijs | 18-09-16

De commentaren zijn gesloten.